Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakpannen: soorten + prijs

Dakpannen zijn veruit één van de populairste soorten dakbedekking. Ze zijn verkrijgbaar in diverse materialen en uitvoeringen. Welke verschillende soorten dakpannen zijn er precies op de markt? Hoeveel kosten ze, en wat zijn hun voordelen en specifieke eigenschappen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten dakpannen (volgens materiaal)
Mogelijke uitvoeringen dakpannen
Prijs dakpannen
Dakpannen kopen: aandachtspunten
Dakpannen reinigen
Ontvang vrijblijvend offertes

Soorten dakpannen (volgens materiaal)

Er bestaan verschillende soorten dakpannen in verschillende materialen. We maken een onderscheid tussen betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Wat zijn hun voor- en nadelen? En welk materiaal is het meest geschikt voor jouw dak? Een overzicht:

 

dakpan beton 1. Betonnen dakpannen (sneldakpannen)

Betonnen dakpannen zijn gemaakt van een mengsel van zand, cement en eventuele toeslagstoffen. Ze zijn goedkoper dan keramische dakpannen en worden daarom veelvuldig toegepast.

Betonpannen zijn verkrijgbaar in zowel gegolfde als vlakke vorm (tegelpan). Je kan er ook voor kiezen om je betonnen dakpannen te behandelen met een speciale coating waardoor vuil, algen en mossen zich minder makkelijk hechten aan het dak.

Zo’n beschermingslaag heeft een positieve invloed op de levensduur van je dakpannen en zorgt ervoor dat je je dak minder snel moet reinigen.

 

Voordelen en eigenschappen:

 • Betaalbaar: betonpannen zijn goedkoper dan keramische dakpannen. Ze zijn doorgaans ook zeer snel te plaatsen, waardoor de arbeidskosten meevallen.
 • Bestand tegen weersinvloeden: betonnen dakpannen zijn zeer goed bestand tegen vorst, UV-stralen en andere weersinvloeden.
 • Eenvoudige afwerking: complexe dakvormen kunnen gemakkelijk worden afgewerkt dankzij de vele hulpstukken die beschikbaar zijn, zoals nokpannen, onderpannen, …
 • Lange levensduur: je dakbedekking gaat gemakkelijk tot 30 jaar mee.
 • Minder milieubelastend: in tegenstelling tot keramische dakpannen moeten betonnen pannen niet gebakken worden. Hierdoor is hun productie minder belastend voor het milieu.

Prijs: € 30 à 45/m² (excl. btw, incl. plaatsing), afhankelijk van het type dakpan, de kwaliteit en de afwerking. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

2. Keramische dakpannen (kleidakpannen)

Keramische dakpannen worden gemaakt van gebakken (rivier)klei. Net als betonpannen zijn ze verkrijgbaar in een vlakke of gegolfde uitvoering.

Kleidakpannen hebben een mooie natuurlijke uitstraling, zijn kleurvast en zeer duurzaam. Tegenwoordig zijn er naast de traditionele modellen ook extra grote modellen beschikbaar.

Je kan ervoor kiezen om je keramische pannen te laten afwerken met een glazuurlaag, waardoor vuil, mossen en algen zich minder makkelijk hechten aan het dak en je jouw dakbedekking minder snel moet laten schoonmaken. Je hebt bovendien ook keuze uit diverse kleuren.

 

Voordelen en eigenschappen:

 • Authentieke uitstraling: keramische dakpannen hebben een meer natuurlijke, authentieke uitstraling dan hun betonnen tegenhanger.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding: kleidakpannen hebben een zeer langer levensduur van minstens 50 jaar. Hierdoor zijn ze de beste keuze op vlak van prijs-kwaliteit.
 • Bestand tegen weersinvloeden: ook keramische dakpannen zijn zeer goed bestand tegen vorst, UV-stralen en andere weersinvloeden.

Prijs: € 45 à 60/m² (excl. btw, incl. plaatsing), afhankelijk van het type dakpan, de kwaliteit en de afwerking. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

danpanplaten oranje 3. Alternatief: dakpanplaten

Dakpanplaten zijn een betaalbaar alternatief voor dakpannen. Het gaat om voorgevormde dakplaten uit gegalvaniseerd staal, aluminium of kunststof met de uitstraling van traditionele dakpannen.

Dakpanplaten worden vaak gebruikt bij renovaties of als dakbedekking voor bijgebouwen. Je kan hierbij kiezen tussen dakplaten met of zonder isolatie. De platen zijn ook voorzien van een speciale coating waardoor ze weinig tot geen onderhoud vergen.

 

 

Voordelen en eigenschappen:

 • Goedkoop: dakpanplaten zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten dakbedekking.
 • Licht: dakplaten zijn licht, waardoor ze ook geschikt zijn voor minder sterke dakconstructies.
 • Snelle en makkelijke plaatsing: doordat dakpanplaten zo groot zijn, zijn ze snel en gemakkelijk te plaatsen.
 • Prima levensduur: afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing gaan dakpanplaten 20 tot 50 jaar mee. Gezien hun lage kostprijs hebben dakplaten dus een erg aanvaardbare levensduur.

Prijs: € 20 à 60/m² (excl. btw, incl. plaatsing) voor standaard dakpanplaten, € 50 à 200 (excl. btw, incl. plaatsing) voor geïsoleerde dakpanplaten. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Welke soort dakpannen kopen?

Welk type dakpan je best kiest, hangt vooral af van je budget en de gewenste uitstraling van je dak. Kleipannen zijn doorgaans duurder dan betonpannen, maar hebben wel een natuurlijkere uitstraling die recht doet aan de authenticiteit van je woning. Dakpanplaten zijn dan weer snel en makkelijk te plaatsen.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Dakbedekking is maatwerk. Daarom laat je je best goed informeren door een gespecialiseerde dakdekker. Hij geeft je graag info over de verschillende soorten dakpannen en hun voor- en nadelen. Via het offerteformulier ontvang je gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat van je project. Start je aanvraag.

 

Mogelijke uitvoeringen dakpannen

Dakpannen zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende materialen, maar ook in verschillende uitvoeringen. Welke keuzemogelijkheden heb je zoal? Een overzicht:

 

1. Vorm

vlakke dapannen vorm

Grofweg genomen kan je een onderscheid maken tussen 2 soorten dakpannen: holle dakpannen en platte dakpannen. De keuze voor een bepaalde vorm dakpan hangt voornamelijk samen met de hellingsgraad van je dak. Een verkeerde keuze kan op lange termijn immers leiden tot lekkages.

 

Holle dakpannen

Er zijn 3 soorten holle dakpannen (zonder sluiting, met sluiting en met een lichte golving).

 • Holle dakpan zonder sluiting: deze heeft een gebogen vorm zonder sluiting en is geschikt voor daken met een minimum hellingsgraad van 25 graden.
 • Holle dakpan met sluiting: deze is geschikt voor daken met een hellingsgraad tussen de 22 en 25
 • Dakpan met een lichte golving: deze kunnen afhankelijk van het model ook op een licht hellend dak van 20 graden geplaatst worden.

 

Platte dakpannen

E r zijn 3 soorten platte dakpannen (met ribben en sluitingen, met sluiting en tegelpannen).

 • Platte dakpan met ribben en sluitingen: deze is meestal licht golvend en hebben een centrale rib die voor extra stevigheid zorgt. Ze zijn geschikt voor daken van minimum 25 graden.
 • Platte dakpan met sluiting: met deze dakpan krijgt je dak een vlak uitzicht. Afhankelijk van het model is een minimum hellingsgraad tussen de 24 en 35 graden noodzakelijk.
 • Tegelpannen: deze geven het dak een vlak uitzicht. Deze platte dakpannen zonder sluiting worden enkel gebruikt voor daken van minimum 35 graden. Lees meer over tegelpannen.

Interesse in holle of vlakke dakpannen? Ontvang prijsvoorstellen van verschillende dakdekkers in jouw regio via onze offerteservice.

 

2. Afwerking

dakpannen afwerking

Om te vermijden dat mossen, algen en vuil zich snel aan jouw dakpannen hechten, kan je ze laten behandelen met een extra beschermingslaag. Bij betonnen dakpannen gaat het om een speciale coating.

Ga je voor keramische pannen? Dan kies je best voor geglazuurde dakpannen. Deze worden gebakken met een glashoudende suspensie die hard wordt tijdens het bakken. Deze glazuurlaag beschermt je dakpannen vervolgens tegen de aangroei van mossen en algen. Naast verglazen kan je jouw keramische dakpannen ook laten engoberen, smoren of patineren.

 

3. Afmetingen

tegelpannen afmeting klein

Wanneer je nieuwe dakpannen laat plaatsen, heb je vaak de keuze uit verschillende afmetingen. Naast het type dakpan is ook de afmeting van jouw dakpannen bepalend voor de uitstraling van jouw dak. Grote dakpannen komen minder vaak voor dan de kleinere variant, maar kunnen sneller gelegd worden waardoor de arbeidskosten voor het plaatsen lager zullen uitvallen.

 

4. Kleur

gekleurde dakpannen

Zowel betonnen als keramische dakpannen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Meestal wordt er gekozen voor een kleur die harmonieert met de ramen en deuren, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een contrasterende kleur. Zowel betonnen als keramische dakpannen zijn kleurvast, waardoor ze hun originele kleur erg lang behouden.

 

5. Extra opties

Bij dakpannen denk je misschien niet meteen aan mogelijke extra opties, maar die zijn er wel degelijk. Wist je bijvoorbeeld dat er ook dakpannen bestaan met geïntegreerde zonnepanelen? Deze zogenaamde zonnepannen zijn ideaal wanneer je dakbedekking laat vervangen en daarbij beslist om je eigen duurzame stroom op te wekken.

 

Vergelijk het aanbod van verschillende dakdekkers!

Niet elke dakdekker biedt dezelfde uitvoeringen aan. Het aanbod en de mogelijkheden op vlak van afmetingen, kleur, … kunnen sterk verschillen per vakman. Wil je nieuwe dakpannen laten plaatsen? Dan doe je er goed aan om prijsvoorstellen op te vragen bij meerdere vakmannen actief in jouw buurt. Zo kan je niet alleen gericht hun aanbod vergelijken, maar ook prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … Start jouw aanvraag hier.

 

Prijs dakpannen

De prijs voor dakpannen op zich varieert van € 30 à 60 per m² (excl. btw). De exacte kosten van je dakpannen hangt af van verschillende factoren: het type dakpan, het materiaal, de afwerking, de kwaliteit, … Maar wat kost het om je huidige dakbedekking te vervangen door nieuwe dakpannen? Een overzicht van de gemiddelde dakpan prijzen, incl. plaatsing:

Soorten dakpannenPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)Gemiddelde levensduur
Betonnen dakpannen€ 50 à 6030 jaar
Keramische dakpannen€ 65 à 7550 jaar
Dakpanplaten€ 20 à 20020 tot 50 jaar

LET OP: bovenstaande tabel vermeldt enkel de richtprijzen. Wil je graag een exacte prijs op maat van jouw project? Contacteer een vakman in jouw buurt.

Dakpannen kopen: waarop letten?

Door het grote aanbod aan dakpannen van hoogwaardige kwaliteit is het soms moeilijk om een keuze te maken. Onderstaande aandachtspunten bieden jou alvast een leidraad als je nieuwe dakpannen wilt kopen:

 1. Materiaal

  De eerste keuze die je doorgaans maakt is het materiaal waaruit je dakpannen gemaakt moeten zijn. Ga je voor beton, keramiek of verkies je toch een ander soort dakbedekking zoals leien?

 2. Stijl

  Heb je een moderne, landelijke of klassieke woning? Je kiest best voor dakpannen in dezelfde stijl als jouw woning voor een harmonisch geheel.

 3. Kleur

  Kies je voor een kleur die past bij je ramen, deuren en ander buitenschrijnwerk, of voor een kleur die er net mee contrasteert?

 4. Afmetingen

  Gaat jouw voorkeur uit naar kleine of grote dakpannen? Ook de afmeting van jouw dakpannen zal een grote invloed hebben op de uitstraling van jouw woning.

 5. Kwaliteit

  De kwaliteit heeft niet alleen een invloed op de uiteindelijke prijs van je dakpannen, maar ook op de levensduur van je dakbedekking. Voor dakpannen van uitstekende kwaliteit betaal je dan wel meer, maar daar staat dan ook een langere levensduur tegenover.

 6. Dakhelling

  De hellingsgraad van je dak bepaalt welke vorm van dakpannen geschikt is voor jouw dak. Een verkeerde vorm kan later leiden tot schade, iets wat je natuurlijk te allen tijde wilt vermijden.

TIP: een ervaren dakdekker houdt rekening met al deze factoren en stelt jou de beste dakpan voor op maat van jouw project. Ontvang advies van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 

 

Dakpannen reinigen

Of je nu gekozen hebt voor pannen met een extra beschermingslaag tegen vuil en mos of niet, je zal na verloop van tijd je dakpannen toch moeten reinigen.

Je kan eventueel zelf aan de slag gaan met een hogedrukreiniger, maar het veiligst is om de werken over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf. Ervaren dakreinigers beschikken immers over de nodige kennis, het veiligheidsmateriaal en de juiste producten om je dak snel en efficiënt te schoon te maken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van dakreinigers in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers