Mijn-dakdekker.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

EPDM dakbedekking: info en prijzen

EPDM is een waterdichte rubbersoort die erg geschikt is voor het bedekken van daken. Het is weliswaar niet de goedkoopste dakbedekking, maar wel één van de beste voor platte daken. Zo heeft het een zeer lange levensduur en vereist het nagenoeg geen onderhoud. Hier ontdek je meer over de voordelen, de prijs en aandachtspunten van het plaatsen van een EPDM dakbedekking.

Snel naar: voordelenprijs per vierkante meterplaatsing van EPDM dakbedekking

 

epdm dakbedekking met groendak
Groendak en EPDM dak met antisliptegels

Voordelen EPDM dak

+ Lange levensduur: een EPDM dakbedekking gaat gemiddeld 30 à 50 jaar mee. Let op, de effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

+ Scheurt niet: door de specifieke samenstelling (met elastomeren) is EPDM een erg elastisch materiaal. Zowel in de brandende zon als in de vrieskou blijft het materiaal zijn elasticiteit behouden en zal het niet gaan scheuren onder invloed van krimp- en uitzetspanningen van het dak.

+ Geen onderhoud: het behoeft geen onderhoud. Treedt er toch een beschadiging op, dan is deze doorgaans met een zelfklevende folie eenvoudig te herstellen. Het EPDM zal niet doorscheuren, dus beschadigingen blijven altijd klein en oppervlakkig.

+ Blijft beloopbaar: vanwege de stabiliteit van een EPDM dakbedekking blijft deze beloopbaar. Het rubber gaat immers niet smelten zoals bitumen, en bij vrieskou zal het niet scheuren wanneer je er overheen loopt.

+ Aanbreng over bestaande dakbedekking: het is geschikt voor nagenoeg alle daktypen (maar wordt voornamelijk bij platte daken gebruikt) en kan in de meeste gevallen ook over de bestaande dakbedekking worden aangebracht.

+ Ideale ondergrond voor groendaken: aangezien EPDM waterdicht en wortelbestendig is, vormt het een ideale ondergrond voor groendaken. Op die manier kan je een meer natuurlijke look creëren dan die van het synthetische dakrubber.

 

Prijs EPDM dakbedekking plaatsen

De kostprijs voor het plaatsen van een EPDM dak is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de totale oppervlakte van het dak, het soort EPDM en het type dak.

Ook andere werkzaamheden kunnen de prijs beïnvloeden. Soms is er namelijk een dakrenovatie nodig alvorens men de nieuwe dakbedekking kan plaatsen. De oude bedekking van het dak wordt dan verwijderd en eventueel moet de dakconstructie zelfs vernieuwd worden. In andere gevallen is zo’n hele dakrenovatie niet nodig en kan de rubberen folie gewoon over de bestaande dakbedekking gelegd worden. Natuurlijk is EPDM ook geschikt voor platte daken bij nieuwbouwprojecten.

De prijs voor de plaatsing van een EPDM dakbedekking bedraagt gemiddeld € 60 à 80 per m2, incl. btw en plaatsing. Indien de oude dakbedekking en dakconstructie verwijderd moeten worden, moet je rekenen op een kostprijs die heel wat hoger zal liggen. Ook het plaatsen van dakisolatie zal extra kosten met zich meebrengen.

De prijzen kunnen dus sterk variëren afhankelijk van de uit te voeren werken. Daarom is het aangeraden om prijzen aan te vragen bij verschillende dakdekkers. Via de offerteservice van mijn-dakdekker.nl kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in dakwerken. Zo kan je verschillende prijsvoorstellen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen.
Vergelijk hier vrijblijvend offertes voor dakwerken.

 

Woning met EPDM dakbedekking
Hellend zinken dak in combinatie met plat dak in EPDM

 

Hoe wordt dakrubber geplaatst?

Meestal maakt men bij de plaatsing van een EPDM dakbedekking gebruik van een grote op maat gemaakte folie dakrubber. Gaat het om meerdere stukken folie, dan worden deze telkens met een overlap naast elkaar bevestigd. De naad wordt dan vastgelijmd zodat het geheel waterdicht blijft. De dikte van EPDM folie varieert doorgaans van 1 tot 1,50 millimeter.

Er zijn verschillende manieren om een EPDM dakbedekking te plaatsen:

1) EPDM lijmen: de folies worden op de onderliggende laag vastgelijmd. Het moet wel gaan om een ondergrond die geschikt is voor verlijming. Combineer je de nieuwe dakbedekking bijvoorbeeld met dakisolatie, dan kan je in sommige gevallen de EPDM folie rechtstreeks op de isolatieplaten lijmen. In andere gevallen zal je nog een tussenlaag moeten voorzien.

2) EPDM met ballastlaag: bij deze plaatsingsmethode van EPDM komen de folies dakrubber los op het dak te liggen. Ze worden op hun plaats gehouden door een ballastlaag, bijvoorbeeld grind. Het voordeel van deze techniek is dat de plaatsing erg snel kan verlopen.

3) Mechanische bevestiging: het is ook mogelijk om een EPDM folie mechanisch te bevestigen. Dit kan zowel langs onder als bovenop de dakbedekking gebeuren.

 

Aandachtspunten bij plaatsing EPDM dakbedekking

In dit artikel kon je al enkele zaken ontdekken die de prijs van de plaatsing van een EPDM dakbedekking beïnvloeden, zoals de eigenschappen van het dak (oppervlakte, type,…), een dakrenovatie (oude dakbedekking verwijderen, dakconstructie herstellen,…) en isolatie. Hier overlopen we nog enkele aandachtspunten bij het aanvragen van offertes voor het plaatsen van dakrubber.

– Afschot van het dak: blijft er regelmatig water op het dak staan? Dat is een teken dat er iets mis is met het afschot van het dak. De aannemer kan dit herstellen maar hier zijn wel extra kosten mee gemoeid.

– Isolatie: om warmteverliezen te beperken is dakisolatie een slimme investering. Als je bijvoorbeeld kiest voor een EPDM dakbedekking, dan kan je ervoor kiezen om eerst een laag isolatiemateriaal te plaatsen. Bij dakisolatie langs buiten valt de keuze vaak op harde isolatieplaten. Zoals reeds gezegd kan men in sommige gevallen de EPDM folie dan rechtstreeks op deze platen lijmen, soms zal er een extra tussenlaag nodig zijn. Ontdek hier meer over de soorten dakisolatie.

– Plaatsingswijze: zoals je hierboven kon lezen zijn er verschillende manieren om EPDM dakfolie te plaatsen. De gekozen plaatsingswijze zal ook de kosten van de werken beïnvloeden. Hou bijvoorbeeld rekening met bijkomende kosten als je kiest voor plaatsing met een ballastlaag.

– Garantie: informeer naar de mogelijkheden tot garantie. Mogelijk kun je een garantieperiode afspreken met de aannemer, bijvoorbeeld voor de duur van tien jaar. De meeste bedrijven zullen zo’n garantie geven. Let wel op de voorwaarden, zodat je precies weet waar je recht op hebt. Wie vergoedt bijvoorbeeld na een lekkage de schade aan het interieur of kostbare apparatuur, en tot welk bedrag ben je verzekerd?

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers