Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPDM dakbedekking

EPDM is een waterdichte rubbersoort die erg geschikt is voor het bedekken van daken. Het is weliswaar niet de goedkoopste dakbedekking, maar wel één van de beste voor platte daken. Wat zijn de voor- en nadelen van EPDM dakbedekking? Wat kost EPDM dakbedekking? Hoe plaatst een vakman het? In dit artikel lees je alle info over EPDM dakbedekking en geven we het antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
EPDM dakbedekking voor- en nadelen
EPDM prijs per m²
EPDM dakbedekking aanbrengen
Hoe offertes voor EPDM vergelijken?
Veelgestelde vragen EPDM dak
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM is een synthetisch rubber dat gemaakt is van een aardolie. De naam staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieën & Monomeer, de grondstoffen die gebruikt worden voor EPDM. EPDM is een vrij elastisch materiaal dat een hoge bescherming biedt voor je dak. Het is vooral een populaire dakbedekking voor platte daken, hoewel het ook toepasbaar is op daken met een kleine helling.

EPDM dakbedekking laten plaatsen? Dan schakel je best een vakman in. Deze kan de EPDM correct en veilig plaatsen. Vind een vakman in de buurt.

EPDM dak

 

EPDM dakbedekking voor- en nadelen

EPDM dakbedekking heeft verschillende voordelen, maar ook enkele nadelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 

EPDM dakbedekking voordelen

  • Lange levensduur: EPDM dakbedekking gaat gemiddeld 30 à 50 jaar mee. De effectieve levensduur van EPDM is wel afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.
  • Scheurt niet: door de specifieke samenstelling (met elastomeren) is EPDM een erg elastisch materiaal. Zowel in de brandende zon als in de vrieskou blijft het materiaal zijn elasticiteit behouden en zal het niet gaan scheuren onder invloed van krimp- en uitzetspanningen van het dak.
  • Geen onderhoud: een EPDM dak behoeft geen onderhoud. Treedt er toch een beschadiging op, dan is deze doorgaans met een zelfklevende folie eenvoudig te herstellen. Het EPDM zal niet doorscheuren, dus beschadigingen blijven altijd klein en oppervlakkig.
  • Blijft beloopbaar: vanwege de stabiliteit van het materiaal kan je blijven lopen op EPDM dakbedekking. Het rubber gaat immers niet smelten zoals bitumen, en bij vrieskou zal het niet scheuren wanneer je er overheen loopt.
  • Aanbreng over bestaande dakbedekking: het is geschikt voor verschillende daktypen (maar wordt voornamelijk bij platte daken gebruikt) en kan in de meeste gevallen ook over de bestaande dakbedekking worden aangebracht.
  • Ideale ondergrond voor groendaken: aangezien EPDM waterdicht en wortelbestendig is, vormt het een ideale ondergrond voor groendaken. Op die manier kan je een meer natuurlijke look creëren dan die van het synthetische dakrubber.

 

EPDM dakbedekking nadelen

  • Plaatsing onder bepaalde omstandigheden: bij de plaatsing van EPDM dakbedekking moet de temperatuur zeker boven 5° C zijn. Enkel zo kan een vakman de lijm goed verwerken. Daarnaast moet de luchtvochtigheid onder de 80% blijven en moet het droog weer zijn. Een expert houdt altijd rekening met deze factoren bij de plaatsing van je EPDM dakbedekking.
  • Prijs: EPDM dakbedekking is duurder dan bitumen. Het vraagt dus een investering. Daartegenover staat wel dat EPDM ook een langere levensduur heeft en dus langer zal meegaan.
  • Kan niet tegen chloor: hoewel EPDM goed bestand is tegen allerlei omstandigheden en stoffen, kan het niet tegen chloor. Dit is de enige stof die schade kan aanrichten aan EPDM. Beide komen echter doorgaans niet echt veel met elkaar in contact.

 

EPDM prijs per m²

De prijs voor de plaatsing van een EPDM dakbedekking bedraagt gemiddeld € 60 à 80 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs is wel afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de totale oppervlakte van het dak, het soort EPDM en het type dak.

Ook andere werkzaamheden kunnen de kosten per m² beïnvloeden. Soms is er een dakrenovatie nodig alvorens je de nieuwe dakbedekking kan plaatsen. Een vakman verwijdert dan de oude bedekking van het dak en vernieuwt eventueel de dakconstructie. In dit geval moet je rekenen op een kostprijs die heel wat hoger ligt. Ook het plaatsen van dakisolatie brengt extra kosten met zich mee.

BELANGRIJK: de prijzen kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Daarom is het aangeraden om offertes aan te vragen bij meerdere dakdekkers. Zo kan je verschillende prijsvoorstellen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

EPDM dakbedekking aanbrengen

 

EPDM dakbedekking aanbrengen

Meestal maakt een vakman bij de plaatsing van EPDM op een plat dak gebruik van een grote op maat gemaakte folie dakrubber. Gaat het om meerdere stukken folie, dan worden deze telkens met een overlap naast elkaar bevestigd. De naad wordt dan vastgelijmd zodat het geheel waterdicht blijft. De dikte van EPDM folie varieert doorgaans van 1 tot 1,50 millimeter.

Er zijn verschillende manieren om EPDM dakbedekking te leggen:

  1. EPDM lijmen

    De folies worden op de onderliggende laag vastgelijmd. Het moet wel gaan om een ondergrond die geschikt is voor verlijming. Combineer je de nieuwe dakbedekking bijvoorbeeld met dakisolatie, dan kan je in sommige gevallen de EPDM folie rechtstreeks op de isolatieplaten lijmen. In andere gevallen moet je nog een tussenlaag voorzien.

  2. EPDM met ballastlaag

    Bij deze plaatsingsmethode van EPDM komen de folies dakrubber los op het dak te liggen. Ze worden op hun plaats gehouden door een ballastlaag, bijvoorbeeld grind. Het voordeel van deze techniek is dat de plaatsing erg snel kan verlopen.

  3. Mechanische bevestiging

    Het is ook mogelijk om een EPDM folie mechanisch te bevestigen. Dit kan zowel langs onder als bovenop de dakbedekking gebeuren. Als de folie op de ondergrond bevestigd wordt, werkt een vakman met strips om de dakfolie vast te houden. Langs boven wordt de folie geperforeerd en met latten bevestigd.

 

Hoe offertes voor EPDM dakbedekking vergelijken?

Om een geschikte vakman te kiezen voor de plaatsing van je EPDM dakbedekking vergelijk je best meerdere offertes. Zo kan je voorwaarden, adviezen, prijzen… vergelijken en een doordachte keuze maken. We overlopen hieronder nog enkele aandachtspunten waar je best oplet wanneer je offertes vergelijkt voor het plaatsen van een rubberen dakbedekking:

  • Afschot van het dak: blijft er regelmatig water op het dak staan? Dat is een teken dat er iets mis is met het afschot van het dak. De aannemer kan dit herstellen maar hier zijn wel extra kosten mee gemoeid.
  • Isolatie: om warmteverliezen te beperken is dakisolatie een slimme investering. Als je kiest voor een EPDM dak, kan je eerst nog een laag isolatiemateriaal laten plaatsen. Bij dakisolatie langs buiten valt de keuze vaak op harde isolatieplaten. In sommige gevallen kan je de EPDM folie dan rechtstreeks op deze platen lijmen, in andere gevallen is er een extra tussenlaag nodig. Lees meer over de soorten dakisolatie.
  • Plaatsingswijze: zoals je hierboven kon lezen zijn er verschillende manieren om EPDM dakfolie te plaatsen. De gekozen plaatsingswijze beïnvloedt ook de kosten van de werken. Hou bijvoorbeeld rekening met bijkomende kosten als je kiest voor plaatsing met een ballastlaag.
  • Garantie: informeer naar de mogelijkheden tot garantie. Vaak kun je een garantieperiode afspreken met de aannemer van bv. 10 jaar. De meeste bedrijven zullen zo’n garantie geven. Let wel op de voorwaarden, zodat je precies weet waar je recht op hebt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat duidelijk is wie na een lekkage de schade aan het interieur of kostbare apparatuur vergoedt en tot welk bedrag je verzekerd bent.

TIP: via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes van 2 à 3 dakwerkers in jouw buurt vergelijken. Zo vind je zeker een geschikte vakman tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier.

 

Veelgestelde vragen EPDM dak

Meer info over EPDM dakbedekking nodig? Hieronder geven het antwoord op enkele veelgestelde vragen over EPDM daken:



  • Kan EPDM op een schuin of hellend dak?
    Ja. Hoewel vooral platte daken met EPDM bekleed worden, kan je het ook op een licht hellend dak laten plaatsen. Onder licht hellende daken verstaan we daken die een hellingsgraad hebben onder 20%. Als je een schuin of hellend dak bekleed met EPDM, geniet je nog van een aantal extra voordelen. Zo is EPDM op zich al waterbestendig, maar kan regenwater ook nog eens makkelijker afgevoerd worden van een schuin dak. Bovendien kan je een hellend dak ook makkelijker luchtdicht maken.


  • Kies ik best EPDM of bitumen?
    Bitumen is net zoals EPDM een waterdichte dakbedekking die je dak goed beschermt tegen verschillende weersomstandigheden. Het belangrijkste verschil tussen beide soorten dakbedekking is de prijs. Bitumen is namelijk goedkoper dan EPDM. Daar tegenover staat wel dat bitumen minder lang meegaat en iets meer onderhoud vereist dan EPDM.


  • Hoe onderhoud ik mijn dak met EPDM?
    Het onderhoud van een EPDM dakbedekking is vrij beperkt. Zo volstaat het om jaarlijks alle bladeren van het dak te verwijderen en de EPDM dakfolie te reinigen met een eenvoudig schoonmaakmiddel. Gebruik daarbij zeker geen chemische producten of producten met olie aangezien deze je dakbedekking zouden kunnen aantasten. Tot slot kan je jaarlijks ook best even controleren dat je nergens beschadigingen ziet aan de dakbedekking en dat de waterafvoeren vrij zijn van vuil en bladeren.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers