Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakserre

Heb je een hellend dak en wil je graag meer lichtinval op je bovenverdieping? Dan is een dakserre misschien wel iets voor jou. Een dakserre is een uitbouw op een schuin dak die extra ruimte biedt. Maar wat zijn de voor- en nadelen? Welke uitvoeringen zijn er? Wat kost het? En wat zijn de alternatieven voor dakserres? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen dakserre
Mogelijkheden dakserres
Prijs dakserre
Alternatieven voor dakserres
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een dakserre?

Een dakserre is een uitbouw die je op een schuin dak plaatst. Het bestaat altijd uit een verticaal raam en een schuin dak met dakramen. Het grote verschil met een dakkapel is dus dat je ook op het dak ramen hebt en niet alleen aan de voorkant. Doordat de ramen uit je dak steken, zorgen deze voor extra ruimte aan de binnenkant, en creëer je ook meer lichtinval in je woning.

Meer info over dakserres? Neem dan zeker contact op met een vakman. Dakkapel of dakserre specialisten kunnen je verder informeren over alle mogelijkheden. Vind een specialist in jouw buurt.

dakserre

 

Voor- en nadelen dakserre

Een dakserre plaatsen heeft verschillende voordelen, maar ook een paar nadelen. We zetten de belangrijkste punten op een rij:

  • Meer lichtinval: een dakserre heeft zowel aan de voorkant als op het dak ramen. Door de positionering van die ramen (schuin dak) profiteer je van veel meer natuurlijk licht in je huis.
  • Meer ruimte: een dakserre steekt meestal zo’n 60 cm uit t.o.v. het dakvlak. Toch creëer je hiermee heel wat extra ruimte binnen je woning. Bovendien oogt de ruimte ook nog eens groter door de extra lichtinval.
  • Snelle plaatsing: als je kiest voor een prefab uitvoering, kan je deze snel laten plaatsen. Die plaatsing duurt meestal maar 1 à 2 dagen en vereist geen grote werken.
  • Veel mogelijkheden: als je een dakserre koopt, zijn er verschillende modellen waaruit je kan kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende merken, mogelijke materialen, afmetingen… Als je kiest voor een dakserre op maat, zijn er natuurlijk nóg meer mogelijkheden.

 

  • Duurder dan een dakkapel: een dakserre kost over het algemeen wel iets meer dan een traditionele dakkapel. Andere alternatieven zoals een dakraam of dakkoepel kosten gemiddeld ook wat minder.
  • Snellere opwarming bij veel zonlicht: de extra lichtinval door de positionering van de ramen kan in theorie ook een nadeel zijn. In de zomer warmt de ruimte onder je dak mogelijk sneller op door het zonlicht. In de meeste gevallen valt dit gelukkig wel mee. Eventueel kan je de dakserre nog aanvullen met zonwering als het toch te warm wordt.

 

Mogelijkheden dakserres

Als je een dakserre laat plaatsen, kan je deze zelf vormgeven. En al helemaal wanneer je kiest voor een project op maat. Een overzicht met mogelijkheden voor de vormgeving:

 

1. Merk

Er zijn 2 fabrikanten die dakserres maken: VELUX en LUXboX. Vergelijk zeker beide merken op basis van meerdere factoren zoals het advies dat ze aanbieden, de garantie, de plaatsing… Een VELUX dakserre staat vooral bekend voor de kwaliteit op basis van expertise en biedt 10 jaar garantie. Een LUXboX dakserre biedt daarentegen 15 jaar garantie en vind je in 4 verschillende modellen met extra opties. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk aspect.

 

2. Materiaal

Er zijn verschillende materialen voor dakserres. De meest voorkomende keuzes zijn hout en kunststof. Elk materiaal heeft z’n eigen kenmerken. Bovendien kan je ook kiezen welk glas je laat plaatsen. Acrylaat glas en polycarbonaat glas komen daarbij het meeste voor. Beiden zijn sterker dan gewoon glas en zijn verkrijgbaar in een transparante of opale uitvoering.

 

3. Ramen

Naast het materiaal van je ramen kan je ook nog kiezen welke soorten ramen je wil en hoeveel. Er zijn bijvoorbeeld modellen met 2 grote en 2 kleine ramen, modellen met 3 gelijke ramen, modellen met tussenstukken tussen de ramen… Verder heb je ook de mogelijkheid tussen verschillende soorten ramen zoals tuimelramen, uitzetramen, vaste ramen… die je handmatig of juist elektrisch kan bedienen.

 

4. Afmetingen

Dakserres zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Meestal steken ze ongeveer 60 cm uit t.o.v. je dakvlak. De grootte en breedte van je dak zal afhangen van het aantal ramen dat je kiest en de indeling van je dakserre. Er bestaan ook kleinere modellen van ongeveer 150 cm x 230 cm en grotere van bijvoorbeeld 580 cm x 240 cm. Een expert geeft je graag meer informatie over de mogelijkheden.

 

4. Raamdecoratie & zonwering

Laat je een dakserre plaatsen? Denk dan ook goed na over raamdecoratie en zonwering. Door meteen rolgordijnen, rolluiken, vliegenramen… bij je dakserre te kopen, ben je er zeker van dat deze perfect passen. Bovendien zijn ze ideaal om in de zomer de warmte buiten te houden. Zonder zonwering kan er heel wat zonlicht door je ramen schijnen, waardoor de ruimte snel opwarmt.

 

Dakserre prijs

De prijs voor een dakserre is afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk, de gekozen vormgeving, de moeilijkheidsgraad van de werken… Bovendien is er ook een verschil tussen prefab dakserres of maatwerk. In de tabel hieronder vind je een overzicht met enkele richtprijzen:

Soort dakserreGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Prefab dakserre€ 5.000 à 7.500
Dakserre op maatVanaf € 10.000

Benieuwd naar een exacte prijs? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere dakkapel installateurs die ook jouw dakserre kunnen plaatsen. Zo vergelijk je meerdere prijsvoorstellen en maak je altijd een weloverwogen keuze. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Heb je een vergunning nodig voor de plaatsing van je dakserre?

In de meeste gevallen kan je een dakserre vergunningsvrij bouwen omdat deze gemiddeld maar 60 cm uitsteekt ten opzichte van het dakvlak. De regels voor vergunningen kunnen echter wel verschillen per regio of gemeente. Daarom is het altijd slim om van tevoren na te gaan in welke gevallen je een vergunning nodig hebt en/of wanneer er meldingsplicht geldt.

Ook een vakman kan je verder informeren! Deze kan je vertellen of een vergunning in jouw geval verplicht is en helpt je bij de aanvraag. Kom in contact met dakserre specialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Alternatieven voor dakserres

Ben je nog niet zeker hoe je meer daklicht wilt realiseren? Bekijk hieronder dan zeker eens de mogelijke alternatieven:

 

1. Dakkapel

dakkapel-vs-dakserre

Een dakkapel zorgt net zoals een dakserre voor meer ruimte. Je creëert met een dakkapel extra beloopbare ruimte omdat je hier geen schuin dak meer hebt. En óók met een dakkapel krijg je meer lichtinval in je woning. Echter is de lichtinval bij een dakserre wel bijna 3 keer groter dan bij een dakkapel, omdat deze bovenaan geen ramen heeft. Dakkapellen zijn daarentegen wel goedkoper dan dakserres.

 

2. Dakraam

dakramen

Als je wil genieten van wat extra lichtinval en een betere ventilatie, kan je ook 1 of meerdere dakramen laten installeren. Het voordeel van dakramen is dat je ze voor een voordeligere prijs kan laten plaatsen dan dakserres, dakkapellen of dakkoepels. Het nadeel is dan weer dat je er geen ruimte mee wint. De extra lichtinval doet je ruimte er wel heel wat anders uitzien.

 

3. Dakkoepel

dakkoepel of dakserre

Dakkoepels worden in tegenstelling tot dakserres op platte daken geplaatst. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, materialen, stijlen, afmetingen… en zorgen voor meer lichtinval in je woning. Die lichtinval doet je ruimte bovendien groter ogen en creëert een aangename sfeer. Ze zijn ook vaak goedkoper dan dakserres.

 

Welke oplossing kies ik voor mijn dak?

Of je nu een dakraam, dakkoepel, dakserre of dakkapel laat plaatsen, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Als je een plat dak hebt en wat meer lichtinval wilt, is een dakkoepel een goede keuze. Heb je een schuin dak en wil je meer ruimte en optimale lichtinval? Dan is een dakserre de aangewezen keuze.

Ontvang advies op maat! Een specialist kan je verder adviseren over wat nu de beste optie is, rekening houdend met jouw voorkeuren en budget. Vul daarom zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers