Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakshingles

Voor tuinhuizen, schuurtjes, dierenverblijven, … is een goedkope, lichte en flexibele dakbedekking ideaal. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor dakshingles. Dakshingles kennen we vooral als ‘bitumen shingles’ of ‘bitumen leien’, maar ze zijn ook mogelijk in een houten uitvoering. Wat zijn de voor- en nadelen van houten of bitumen dakshingles? Hoeveel kost dakbedekking met shingles? En welke alternatieven zijn er? Ontdek het hier.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs dakshingles
Mogelijke uitvoeringen
Zelf leggen of laten leggen?
Alternatieven voor dakshingles
Vraag gratis je offertes aan

 

Wat zijn dakshingles?

Dakshingles kennen we ook als bitumen leien. Hoewel deze bitumen uitvoering het bekendst is, bestaan er ook houten dakshingles. Deze lichte, makkelijk te hanteren dakelementen in bitumen of hout zijn vooral populair voor bijgebouwen met hellende daken zoals tuinhuizen, tuinprieeltjes, carports, stallingen, enz. Het is zelfs mogelijk om dakshingles te gebruiken als dakbedekking voor je woning of een vakantiehuisje. Bovendien zijn shingles verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo vind je altijd wel een dakshingle op maat van je project!

dakshingles

 

Voor- en nadelen dakshingles

Twijfel je nog tussen dakshingles of een alternatieve dakbedekking voor je tuinhuis, overkapping, dierenverblijf, …? Dan is het interessant om de voor- en nadelen van houten en bitumen dakshingles (leien) tegen elkaar af te wegen. Een kort overzicht:

 

Voordelen

  • Budgetvriendelijk: hou je het liever iets goedkoper? Dan is een dakbedekking met shingles de perfecte keuze. Deze dakelementen zijn budgetvriendelijker dan bv. dakpannen, dakplaten, natuur- of kunstleien, een rieten dak, …
  • Licht en flexibel: dakshingles zijn erg licht. Ze belasten de dakconstructie dus amper en zijn daardoor ideaal voor bijgebouwen als tuinhuizen, carports, … Door hun grote flexibiliteit zijn shingles ook snel en eenvoudig te plaatsen.
  • Vele uitvoeringen: met shingles als dakbedekking kan je helemaal zelf de stijl en uitstraling van je bijgebouw of zelfs je woning bepalen. Je kan kiezen uit een breed aanbod aan kleuren, vormen, …
  • Bestand tegen de weersinvloeden: dakshingles vormen een waterdichte dakbedekking die een uitstekende bescherming biedt tegen felle regen, hevige wind, vrieskou, … (mits een correcte plaatsing).
  • Geluidsisolerend: in tegenstelling tot bijvoorbeeld dakplaten in metaal of kunststof zijn dakshingles goed geluidsisolerend. Je hebt dus minder last van geluidshinder bij felle regen of hagel.

 

Nadelen

  • Beperktere levensduur: dakshingles gaan minder lang mee dan andere dakbedekkingen zoals dakpannen, dakplaten, natuur- of kunstleien, … De levensduur bedraagt 10 à 20 jaar (afhankelijk van de kwaliteit en de plaatsing).
  • Gevoelig voor mosvorming: afhankelijk van de kwaliteit van de shingles en de omgeving (bv. veel bomen) vormt zich sneller mos op dakshingles dan op andere types dakbedekkingen. Tip: je kan kiezen voor shingles die gecoat zijn met een anti-mos product.
  • Minder geschikt voor goed geïsoleerde daken: dakshingles zijn gevoelig voor temperatuurverschillen en condensvorming aan de onderkant. Ze gaan veel langer mee op een goed geventileerde onderconstructie (om vocht af te voeren) dan op een geïsoleerde, warmere ondergrond.

 

Prijs dakshingles per m²

Shingles als dakbedekking zijn relatief goedkoop. De dakshingles prijs per m² hangt vooral af van het type en de kwaliteit van de shingles, de oppervlakte van je dak, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Ook de keuze om zelf shingles te leggen of een vakman in te schakelen, speelt uiteraard een rol:

 

1. Dakshingles laten leggen (materiaal + arbeidskosten)

Bij dakshingles leggen komt meer kijken dan je denkt. Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing en een optimaal eindresultaat zonder risico op lekkages, stormschade, …? Dan is het een goed idee om samen te werken met een professionele dakdekker. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Prijs bitumen dakshingles: 12 à 25 euro per m², incl. btw en plaatsing
  • Prijs houten dakshingles: 40 à 80 euro per m², incl. btw en plaatsing

TIP: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten kunnen ook verschillen van dakdekker tot dakdekker. Wil je gericht prijzen, maar ook soorten shingles, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

2. Zelf dakshingles leggen (enkel materiaalkosten)

Ben je handig aangelegd en wil je graag zelf shingles leggen? Dan betaal je natuurlijk enkel de kosten voor de shingles, het bevestigingsmateriaal en eventuele accessoires (onderlaag, verluchters, …). Van plan om dakshingles te kopen? Dan mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Prijs bitumen dakshingles: tussen 7 à 15 euro per m² (incl. btw)
  • Prijs houten dakshingles: tussen 35 à 70 euro per m² (incl. btw)

TIP: ga je zelf dakshingles kopen? Kies dan voor shingles van hoge kwaliteit met het oog op een langere levensduur. Bekende merken van dakshingles zijn IKO, Aquaplan, …

 

shingles plaatsen

Mogelijke uitvoeringen van dakshingles

Bij een dakbedekking met shingles heb je tal van mogelijkheden qua uitvoering. Kortom, je vindt ongetwijfeld een dakshingle die perfect bij jouw project past. Je kan verschillende keuzes maken op vlak van:

 

1. Materiaal

Er bestaan 2 soorten shingles als dakbedekking. Je kan kiezen uit bitumen dakshingles of houten shingles:

  • Bitumen dakshingles: deze worden ook bitumen leien genoemd. Dit zijn de goedkoopste dakshingles. Het gaat om flexibele dakelementen die gesneden zijn uit lange stroken bitumen (of roofing). Het is mogelijk om deze shingles vast te nagelen met asfaltspijkers op het dakbeschot, maar de dakshingles lijmen is ook een optie.
  • Houten dakshingles: zoek je een luxueuzere, landelijke uitstraling voor je tuinhuis, carport of een ander bijgebouw? Dan zijn houten shingles een uitstekende keuze. Het gaat om op maat gezaagde plankjes (in grenen, ceder, …) die in 2 à 3 lagen geplaatst worden (voor een 100% waterdichte bekleding). Let op: houten shingles zijn exclusiever, maar de prijs per m² ligt ook hoger dan bij bitumen dakshingles.

 

2. Kleur

Vooral bitumen shingles zijn mogelijk in verschillende kleuren. Dakshingles in het zwart en dakshingles in het rood komen het vaakst voor, maar je kan ook kiezen voor shingles in grijs, groen, bruin, blauw, oranje, … Vraag zeker naar de opties bij een dakdekker actief in je buurt.

 

3. Vorm

Gaat het om een groter dak? Dan zijn rechthoekige dakshingles het populairst vanwege een vlotte plaatsing. Maar ook zeshoekige shingles met de look & feel van natuur- of kunstleien zijn zeker een interessante optie. Wil je een kleiner dak laten bekleden (bv. een prieeltje of een dierenverblijf)? Dan kan je ook gaan voor shingles met de vorm van een beverstaart. Die stralen een warme, rustieke charme uit.

 

4. Afwerking

Wil je mosvorming zo lang mogelijk vermijden? Dan kies je best voor dakshingles die behandeld zijn met een speciale coating. Voor de afwerking van de dakranden zijn er aluminium dakstrips op de markt. Er bestaan zelfs verschillende systemen om je dak met shingles voldoende te ventileren. Zo voorkom je dat vocht je shingles en je dakbeschot beschadigt, koelt je dak voldoende af bij warm weer, …

 

Welk type dakshingles kies ik best?

Dat hangt volledig af van jouw wensen en budget. Wil je een goed overzicht van de mogelijke uitvoeringen van dakshingles voor jouw project? Vraag dan zeker naar de mogelijkheden bij verschillende dakdekkers actief in je buurt. Die uitvoeringen kunnen namelijk verschillen van vakman tot vakman. Door grondig te vergelijken kan je dus de beste keuze maken voor jouw dak.

TIP: op zoek naar dakspecialisten actief in je buurt? Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij verschillende vakmannen via onze offerteservice.

 

Zelf dakshingles leggen of dakdekker inschakelen?

Ben je handig en heb je al ervaring met dakwerken? Dan is het mogelijk om zelf dakshingles te plaatsen. Let op: je moet wel rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Denk maar aan een onderlaag voor extra bescherming tegen vocht, voldoende ventilatie om vocht af te voeren, een correcte bevestiging met speciale spijkers of koudlijm, een goede overlap van de shingles om lekkages te vermijden, …

Wil je 100% zeker zijn van een correcte, waterdichte en stormvaste plaatsing van je dakshingles? Voor zo’n optimaal eindresultaat werk je best samen met een ervaren dakspecialist. Zo kan je rekenen op…

  • Advies op maat: ga je best voor bitumen of houten shingles? Hoe zorg je voor voldoende ventilatie tussen je shingles en je dakbeschot? Is een extra onderlaag nodig ter bescherming tegen vocht of niet? Een professionele dakdekker geeft je graag gericht advies voor een optimaal eindresultaat op maat van jouw situatie en wensen.
  • Correcte & vlotte uitvoering: een dakspecialist legt je dakshingles volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een goede overlap tussen de shingles, een correcte bevestiging met asfaltnagels of lijm, … Een vakman kan ook erg snel en efficiënt dakshingles plaatsen. Zo blijven de arbeidskosten beperkt.
  • Kwalitatief materiaal: een vakman werkt enkel met hoogwaardige shingles en kwalitatief bevestigingsmateriaal + accessoires (onderlaag, gegalvaniseerde nagels, …). Zo kan je rekenen op een zo lang mogelijke levensduur van je dakbedekking met shingles.

TIP: via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend tot 3 verschillende offertes aanvragen en vergelijken bij dakspecialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Alternatieven voor dakshingles

Naast dakshingles kan je ook nog kiezen voor andere dakbedekkingen voor je tuinhuis, carport, poolhouse, stalling, … Deze alternatieven zijn iets duurder, maar hebben ook een langere levensduur. Een kort overzicht:

  • Dakplaten: deze dakelementen staan ook bekend als dakpanelen. Met dakplaten ben je zeker van een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Ze zijn namelijk ook erg budgetvriendelijk en ze gaan langer mee dan shingles (20 à 50 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en de plaatsing). Je kan bovendien kiezen uit dakpanplaten, trapezium dakplaten of golfplaten (met of zonder isolatie).
  • Dakpannen: naast dakpanplaten kan je natuurlijk ook kiezen voor de klassieke dakpan. Betonnen dakpannen zijn budgetvriendelijk en snel te plaatsen. Wil je investeren in een dakpan met een authentiekere uitstraling en een nog langere levensduur? Dan kies je beter voor kleidakpannen (keramische dakpannen).
  • Natuur- of kunstleien dakbedekking: op zoek naar een exclusieve, luxueuze uitstraling voor je woning of een groter bijgebouw? Dan zijn natuur- of kunstleien een interessante optie. Het gaat om een lichtere dakbedekking dan dakpannen, maar de plaatsing is wel arbeidsintensiever en de prijs ligt hoger. Kunstleien uit vezelcement zijn goedkoper, maar hebben een kortere levensduur. Natuurleien zijn duurder, maar hebben een langere levensduur.
  • Rieten dakbedekking: naast houten dakshingles of bitumen shingles met de vorm van een beverstaart kan je ook een landelijke look creëren met een rieten dak. Met een open rieten dakbedekking ligt het riet gewoon op de panlatten, zodat de dakconstructie zichtbaar blijft aan de binnenkant. Voor een grotere brandveiligheid kan je ook kiezen voor een gesloten rieten dak. In dat geval ligt het riet op een gesloten ondergrond (multiplex, isolatieplaten, …).

Wil je meer weten over alle mogelijkheden en prijzen? Lees hier meer over de soorten dakbedekkingen.

 

Vraag advies op maat aan verschillende dakdekkers

Twijfel je nog tussen dakshingles of dakplaten, dakpannen, een rieten dakbedekking, …? Vraag dan zeker advies op maat aan verschillende dakdekkers. Die informeren je graag over alle mogelijkheden en geven gericht advies over de beste oplossing voor jouw project. Zo kan je een doordachte keuze maken op maat van jouw situatie, persoonlijke wensen én je vooropgestelde budget.

Ontvang gratis advies en prijzen op maat van verschillende dakspecialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers