Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Onderdak

Het onderdak vormt een belangrijk onderdeel van iedere moderne dakconstructie. Het heeft een beschermende functie en draagt bij aan een goede energieprestatie van de woning. In dit artikel gaan we nader in op de functie van het onderdak en leggen we uit welke soorten onderdaken er zijn.

 

 

onderdak plaatsen Wat is een onderdak?

Het onderdak vormt een beschermende laag tussen tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Het beschermt het isolatiemateriaal en de onderliggende dakconstructie tegen indringing van vocht, stof en wind.

Onderdaken worden nogal eens verward met dampschermen. Geheel onterecht want beide beschermen op een totaal verschillende manier het isolatiemateriaal tegen indringing van vocht.

Het dampscherm houdt damp vanuit de binnenzijde van de woning tegen (de warme kant van de isolatie), het onderdak houdt vocht vanaf de koude zijde tegen (insijpelend regenwater, stuifsneeuw) maar is dampdoorlatend. Eventueel vocht dat zich in de isolatie bevindt, kan dus via het onderdak nog verdampen.

 

 

Waaraan moet een goed onderdak voldoen?

+ Waterdicht
De meeste onderdakmaterialen zijn gefabriceerd om een geringe hoeveelheid water die door de dakbedekking heen weet te dringen (stuifsneeuw, defecte dakpan of lei) alsnog correct naar de goot af te voeren. De hoeveelheid water die kan worden tegen gehouden door stijve onderdakplaten bedraagt ongeveer 2% van de totale hoeveelheid neerslag die op het dak terecht komt. Indien er meer water door de dakbedekking heen weet te breken, dan zullen er alsnog problemen gaan ontstaan in de vorm van lekkage.

 

+ Luchtdicht/winddicht
Om energieverliezen zoveel mogelijk te beperken is luchtdichtheid één van de belangrijkste aandachtspunten bij thermische isolatie. Stilstaande lucht is een goede isolator en daarom is het van belang dat onderdaken beschermd worden tegen de wind. Ook mag de aanwezige warmte in de woning niet via luchtlekken wegstromen. Het dampscherm speelt hierbij ook een belangrijke rol en kan het onderdak bij zijn functie complementeren. Bij het aanbrengen van het onderdak moet dan ook veel aandacht besteed worden aan een goede aansluiting van het materiaal.

 

+ Damp-open
Een goed onderdak is water- en winddicht maar damp-open. Vocht dat zich in de isolatie bevindt, moet namelijk de kans krijgen om naar buiten te kunnen verdampen. Anders zou de isolatie alsnog vochtig raken en hierdoor zijn isolatiecapaciteit verliezen. Tevens kunnen schimmels gaan ontstaan in het isolatiemateriaal, wat erg onwenselijk is. Onderdaken moeten daarom bestaan uit een goede dampdoorlatende folie of dampdoorlatend plaatmateriaal.

Wil je een onderdak laten plaatsen door een professioneel dakdekker? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij vakmannen. Klik hier voor meer informatie.

 

onderdak

 

Verschillende soorten onderdaken

Er zijn verschillende soorten materialen die geschikt zijn om dienst te doen als onderdak. Grofweg kunnen we twee categorieën onderscheiden: folies en plaatmateriaal (halfstijve en stijve onderdakplaten).

 

Folie als onderdak

Doorgaans worden onderdakfolies van polyethyleen, polyester of polypropyleen gemaakt. Om de stevigheid van de folie te bevorderen worden er vaak kunststof vezels aan het materiaal toegevoegd. Ook kunnen folies voorzien worden van een extra wapeningslaag, wat de kans op scheuren aanzienlijk vermindert. Een goede onderdakfolie is voorzien van microperforaties en is daarmee damp-open.

+ Voordelen van onderdakfolie: gunstige prijs, makkelijk aan te brengen, makkelijk te vervoeren.

– Nadelen van onderdak folie: kans op perforatie (of scheuren), minder strak aan te brengen dan stijve platen.

 

Halfstijve kunststof platen

Halfstijve platen worden meestal van synthetische materialen gemaakt (combinatie van polypropyleen en polyethyleen). Ze kunnen enkelzijdig of dubbelzijdig voorzien zijn van microperforaties, waardoor deze platen net als onderdakfolies erg damp-open zijn.

+ Voordelen: stevig, goedkoper dan stijve isolatieplaten, isolerende eigenschappen, licht materiaal, eenvoudig te installeren.

– Nadelen: kunnen soms doorbuigen bij het aanbrengen van isolatie via de binnenzijde.

 

Vezelcement platen (stijve onderdak platen)

Vezelcement platen worden gemaakt van kunststof vezels, natuurlijke vezels en Portland cement. Het zijn sterke onderdakplaten met een erg goede dampdoorlatendheid en een zeer lange levensduur. Ze worden overlappend gelegd; hoe lager de dakhelling, hoe groter de overlap. Zijdelingse naden worden afgeplakt met een speciale dichtingstape.

+ Voordelen: sterk (geen perforaties of scheuren), goede dampdoorlatendheid, goedkoper dan houtvezelplaten, kunnen al gebruikt worden bij dakhellingen vanaf 5°, kunnen tot een maand lang blootgesteld worden aan regen en wind (als nooddak bij renovatie).

– Nadelen: isoleren stuk minder dan houtvezelplaten, duurder dan onderdak folie.

 

 

Houtvezelplaten (stijve onderdakplaten)

Het hoofdbestanddeel van houtvezelplaten zijn houtvezels die afkomstig zijn van zaagafval (boomzagerijen, fabrieken, etc). Afhankelijk van het type houtvezelplaten kunnen er nog stoffen als bitumen, latex, paraffine of polyurethaanlijm worden toegevoegd. Houtvezelplaat heeft doorgaans een tand- en groefverbinding. De voegen hoeven niet afgedicht te worden omdat het materiaal een natuurlijk krimp- en uitzettingsvermogen heeft.

+ Voordelen: milieuvriendelijk, recycleerbaar, goede warmteopslag, hoge dampdoorlatendheid, kunnen 3 tot 12 maand blootgesteld worden aan regen en wind (als nooddak bij renovatie).

– Nadelen: Duurder dan folie of kunststof plaat, alleen voor dakhellingen vanaf 15° (anders extra onderdakfolie nodig voor waterdichtheid)

 

 

Onderdak prijs

De prijs voor het plaatsen van een onderdak hangt onder meer af van het gekozen materiaal en de bereikbaarheid en totale oppervlakte van het dak. Voor het materiaal kan je je verwachten aan een gemiddelde prijs van 10 à 16 euro per vierkante meter. Hou er rekening mee dat de plaatsing door een professioneel dakdekker extra kosten met zich meebrengt.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers