Dakpannen reinigen en ontmossen

Dakpannen kunnen na verloop van tijd begroeid raken met korstmossen. Deze mossen ogen onverzorgd en kunnen na verloop van tijd schade aanbrengen. Door je dakpannen periodiek te reinigen geef je de woning een vernieuwd uitzicht en zorg je ervoor dat het hemelwater ongehinderd kan afvloeien.

 

 

Dakpannen poetsenHet belang van een correcte reinigingsbeurt

Het reinigen van een dak kun je het beste overlaten aan een reinigingsbedrijf. Daar beschikken ze over gepaste materialen om het dak niet te beschadigen en veilig te werken. Denk hierbij aan een hoogtewerker en de verplichte veiligheidsvoorzieningen. Een andere reden om te kiezen voor een gespecialiseerde dakreiniger is zijn kennis van reinigingsproducten. Elk type dakpan vergt een specifieke behandeling. Bij te hardnekkige reinigingsproducten zullen de dakpannen hun beschermingslaag verliezen wat kan leiden tot nog meer mosvorming en schade.

Benieuwd naar de kostprijs om uw dakpannen professioneel te laten reinigen? Vraag nu vrijblijvend offertes aan via onze online offerteservice! Klik hier voor meer informatie.

 

 

Stappenplan voor  het ontmossen van dakpannen

Stap 1: inspectie en voorbereiding

Allereerst zal het reinigingsbedrijf de dakpannen inspecteren en de conditie ervan beoordelen. Niet alle pannen zijn immers even geschikt om schoon te worden gespoten met hete stoom of water onder hoge druk. Afhankelijk van het type vervuiling en het soort dakpan (keramisch of beton) kan het ook nodig zijn om eerst een reinigingsmiddel aan te brengen op het dak alvorens het schoongespoten wordt. Dit is meestal een biologisch middel dat niet schadelijk is voor het milieu. Het reinigingsmiddel moet enige tijd inwerken op de vervuiling voordat men over kan gaan tot het verwijderen ervan.

 

Stap 2: reinigen van de dakpannen

Voor het reinigen van de dakpannen gebruikt men een hogedrukspuit met vuilfrees. Men werkt daarbij van boven naar beneden zodat het water niet onder de pannen terecht komt. Door de roterende werking van de vuilfrees en de kracht waarmee het water op de dakpan wordt gespoten zullen mossen en algen vlot verwijderd worden van de dakpannen. De dakwerker moet de waterdruk daarbij in de gaten houden omdat anders de kans bestaat dat de dakpannen beschadigd raken.

 

Stap 3: dakpannen beschermen tegen mossen en algen

Nadat de dakpannen gereinigd en ontmost zijn, spuit men een desinfecterend middel op het dak. Dit middel is bedoeld om de achtergebleven sporen van schimmels en mossen te doden. Deze sporen zijn voor het blote oog niet zichtbaar. Door het dak te behandelen met een milieuvriendelijk product wordt voorkomen dat nieuwe mossen weer snel gaan aangroeien.

 

dakpannen reinigen

 

Coaten of impregneren van de dakpannen

Dakpannen die erg vervuild zijn geweest met mos zijn meestal ook poreus van structuur. Geglazuurde dakpannen hebben hier geen last van maar het zijn de niet geglazuurde keramische pannen of betonpannen die door ouderdom poreus worden. Ook het schoonspuiten onder hoge druk kan ertoe bijdragen dat de toplaag sneller afgesleten raakt. Het is daarom in veel gevallen nodig om de dakpannen na het reinigen te beschermen tegen vervuiling en nieuwe mosvorming. Dit kan op twee manieren gebeuren: door coaten of door impregneren.

 

Coaten van het dak

Bij het coaten spuit men in twee lagen een gekleurde of transparante coating op het dak. Dit gebeurt onder hoge druk zodat het middel goed in alle hoeken en spleten tussen de dakpannen wordt aangebracht. Voor coaten kiest men meestal wanneer de dakpannen er zelfs na het reinigen niet meer zo mooi uitzien. Zien de dakpannen er nog goed uit, dan kies men meestal voor impregneren.

 

Impregneren van het dak

Door de dakpannen te impregneren met een vocht- en vuilwerend middel, worden de kleine poriën van het materiaal gevuld waardoor nieuwe mossen zich minder makkelijk kunnen hechten. Het impregneermiddel trekt in de dakpannen en is later niet meer zichtbaar. Dit in tegenstelling tot een coating die slechts gedeeltelijk in de poriën trekt maar meer als een filmlaag óp het oppervlak van de dakpan blijft liggen.

 

Dakpannen kleuren

 

Kostprijs dakpannen reinigen en ontmossen

Voor het reinigen en ontmossen van dakpannen betaal je gemiddeld 30 tot 50 euro per vierkante meter. Dit is inclusief impregneren of coaten. Voor een standaard eengezinswoning komt dit gemiddeld neer op een kostprijs van 1650 tot 2175 euro. Wil je offertes, voorstellen en prijzen met elkaar vergelijken? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag voorstellen aan bij verschillende specialisten. Klik hier voor meer informatie.

 

Is het reinigen van dakpannen noodzakelijk?

Een kleine hoeveelheid mos is geen probleem en het komt nagenoeg op alle pannendaken van respectabele leeftijd voor. Naarmate een bemost dak ouder wordt kan het echter op een gegeven moment uit de hand gaan lopen en kunnen mossen de overhand krijgen. Er kunnen dan mossoorten op het dak gaan groeien die erg veel vocht kunnen vasthouden. In het ontstane mosbed kunnen dan onkruidsoorten gaan groeien die wortel schieten in het mos en zelfs tussen de dakpannen door. Dit alles is niet bevorderlijk voor de conditie van het dak en ook de dakpannen kunnen dan beschadigd raken, zeker tijdens strenge vorst. Het is daarom aan te raden om een dak te laten reinigen wanneer mossen de overhand dreigen te krijgen.

 

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers