Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rieten dak schoonmaken: info & prijs

Rieten daken zorgen voor een authentieke uitstraling, maar na verloop van tijd kan er heel wat mos- en algenvorming optreden. Tijdig je rieten dak schoonmaken zal dan ook helpen om de mooie, authentieke look te bewaren. In dit artikel ontdek je meer over het reinigen van rieten daken.

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor het reinigen van een rieten dak kan op deze pagina.

 

 

Waarom rieten dak schoonmaken?

Een rieten dak schoonmaken brengt enkele belangrijke voordelen met zich mee:

  • Esthetisch voordeel: je rieten dak krijgt weer een authentieke look.
  • De levensduur van het dak wordt verlengd.
  • Het verwijderen van mossen en algen verkleint de kans op lekkage en alle daaraan verbonden gevolgen.
  • Een rieten dak ontmossen verlaagt de droogtijd van het riet en droog riet biedt een betere bescherming dan vochtig riet.

 

 

Werkwijze

1) Preventieve bescherming: sprayen

Als je net een rieten dak plaatst, kan je het preventief laten sprayen met een biologisch afbreekbaar middel tegen de vorming van algen en mossen. Zo zal je langer kunnen genieten van een mooi rieten dak. Deze behandeling kan uiteraard ook uitgevoerd worden na een schoonmaakbeurt om het mooie resultaat van deze reiniging zo lang mogelijk te verzilveren. Deze techniek is vooral efficiënt bij rieten daken met open constructies. Zo kan het beschermingsmiddel goed tussen de stengels raken.

 

2) Mossen en algen verwijderen

Een rieten dak schoonmaken betekent dat mossen en algen van het dak moeten verwijderd worden. Mos is in principe minder erg dan algen omdat het geen dichtslibbing van het dak veroorzaakt. Het kan zelfs makkelijk met de hand verwijderd worden. Algen vormen een groter gevaar op dichtslibben van rieten daken. Hierbij zal men dan ook een algendodend middel moeten inzetten. De algen zullen het middel opnemen, wat leidt tot het kapotgaan van hun celwanden en uiteindelijk tot het afsterven van de algen.

Als het rieten dak echt heel vuil is, dan kan men bij het schoonmaken een dunne laag riet verwijderen (het zogenaamde kammen), en daarmee ook de mos- en algenlaag. Het resultaat hiervan is dat er er een nieuwe, mos- en algvrije laag aan de oppervlakte komt te liggen. Deze nieuwe laag wordt mooi vlak gemaakt met behulp van een drijfbord en een bezem. Indien je een rieten dak met nokvorsten hebt, worden deze ook gereinigd.

Eventueel kunnen plaatsen die erg onderhevig zijn aan slijtage van wat extra riet voorzien worden. Als de rietlaag volledig versleten is, zal je een renovatie moeten laten uitvoeren. Klik hier voor meer info over het renoveren van rieten daken.

 

rieten dak schoonmaken

 

Kosten rieten dak schoonmaken

De kosten voor het schoonmaken van een rieten dak zijn afhankelijk van veel factoren. Zo spelen de graad van de vervuiling, de totale oppervlakte van het dak en de bereikbaarheid een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. Voor het aanbrengen van een anti-mos coating kan je je verwachten aan een prijs van ongeveer 1,50 euro per vierkante meter. Voor een onderhoud van een rieten dak kan je je verwachten aan een prijs tussen 700 en 1400 euro, afhankelijk van de dakoppervlakte. Indien het dak erg vuil is, kan de prijs echter nog een pak hoger liggen.

 

 

 

Offertes voor een rieten dak ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers