Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf dak plaatsen

Een dakrenovatie is een groot en complex project. Zelf je dak plaatsen is dus enkel een optie als je voldoende ervaring hebt met dakwerken. Met welke aandachtspunten moet je zeker rekening houden? Wat zijn de mogelijke dakbedekkingen als je zelf een plat of hellend dak wil leggen? En wegen de uitgespaarde arbeidskosten van een dakdekker op tegen de mogelijke risico’s bij doe-het-zelven? Ontdek het hier.

Ga snel naar:
Zelf plat dak maken
Zelf hellend dak leggen
Prijs zelf dak plaatsen
Enkele aandachtspunten
Zelf dak plaatsen of dakdekker?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Is zelf je dak leggen een goed idee?

Wil je zelf je dak plaatsen? Dan spaar je natuurlijk de arbeidskosten van een dakdekker uit. Maar tegenover dat financiële voordeel staan wel verschillende nadelen en mogelijke risico’s:

  • Je moet zelf al het materiaal kopen: je nieuwe dakbedekking, de tengel- en panlatten, het bevestigingsmateriaal, … Je moet al dat materiaal zelf aankopen. Ook de juiste hoeveelheid materiaal inschatten is allesbehalve eenvoudig. Verder in dit artikel lees je meer over de prijzen van mogelijke dakbedekkingen bij doe-het-zelven.
  • Je hebt minder keuzevrijheid: bepaalde dakbedekkingen (bv. rieten of zinken dak), dakkoepels of lichtstraten, dakkapellen, … zijn puur specialistenwerk en kan je niet zelf plaatsen. Als doe-het-zelver heb je dus minder keuzevrijheid.
  • Risico op fouten: bij het zelf plaatsen van je dak kan er veel fout lopen: een slechte overlapping of bevestiging van je dakelementen, problemen met het zinkwerk, een gebrekkige regenwaterafvoer, … Met mogelijke schade door lekkages of stormweer tot gevolg.
  • Dakwerken verlopen trager: gaat het louter om een nieuwe dakbedekking? Dan klaart een dakdekker die klus in een paar dagen. Als je minder ervaring hebt of niet gewend om op grote hoogte te werken, kunnen de werkzaamheden een pak langer duren. Bovendien breng je ook je eigen veiligheid in gevaar.
  • Geen garantie op dakwerken: als doe-het-zelver krijg je geen garantie op de uitgevoerde dakwerken. Zijn er dus achteraf kosten door bv. een lekkage? Dan moet je daar zelf voor opdraaien.
  • Geen subsidies & financiële voordelen: beslis je om ook dakisolatie te plaatsen tijdens je dakrenovatie? Dan kom je bij doe-het-zelven niet in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), het verlaagde btw-tarief, de Energiebespaarlening, …

CONCLUSIE: loont zelf je dak plaatsen de moeite? De uitgespaarde arbeidskosten van een dakdekker wegen niet op tegen de mogelijke risico’s bij doe-het-zelven. Met een vakman ben je zeker van een optimaal eindresultaat op lange termijn. Bovendien werkt zo’n dakdekker ook snel, waardoor die arbeidskosten beperkt blijven. Kortom, het loont meer om een dakdekker in te schakelen voor je dakrenovatie.

 

Hoe kan ik besparen op de kosten van mijn dakrenovatie?

Je hoeft niet noodzakelijk zelf je dak te leggen om te besparen op de kosten van je dakrenovatie. Je kan bv. zelf je huidige dakbedekking verwijderen of de vakman helpen bij het verwijderen. Ook al het materiaal aandragen kan zorgen voor vlottere werkzaamheden en minder arbeidskosten van je vakman.

TIP: maak hierover wel goede afspraken met je gekozen dakdekker. Zo ontstaan er geen misverstanden. Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen voor jouw dakrenovatie via onze offerteservice.

 

Zelf plat dak maken

zelf plat dak maken

Wil je zelf je plat dak maken? Dan kan je kiezen voor EPDM, bitumen of een groendak als dakbedekking. Een kort overzicht:

1. EPDM zelf plaatsen

EPDM is een waterdichte, scheurvaste en onderhoudsvriendelijke dakrubber. Er bestaan zelfbouwpakketten om deze folie zelf op je plat dak te leggen. Je krijgt de EPDM dan in 1 naadloos stuk op maat toegeleverd, samen met alle toebehoren (bv. lijm, dakrandprofielen, …). Let op: zelf EPDM plaatsen is een secure klus. Voor een perfect eindresultaat moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten:

  • Nauwkeurig je dakoppervlakte opmeten voor een EPDM-folie in 1 stuk
  • Goede, correcte verlijming op een geschikte ondergrond (bv. isolatieplaten)
  • Gaten aanbrengen in de folie voor de regenwaterafvoer en eventueel de rookgasafvoer

Levensduur: 30 à 50 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs EPDM dak zelf plaatsen: 40 à 60 euro per m² (incl. btw)

2. Bitumen zelf plaatsen

Bitumen staat ook bekend als roofing of dakleer. Deze dakbedekking op basis van aardolie is goedkoper dan EPDM, maar gaat wel minder lang mee. Je kan bitumen kopen op rollen en die dan in 1 of meerdere lagen aanbrengen op je plat dak. Dat kan met een gasbrander voor een warme hechting, maar bij doe-het-zelven kies je beter voor een koude verlijming (zoals bij EPDM). Hou daarbij rekening met deze aandachtspunten:

  • Goede overlapping tussen de stroken bitumen (min. 10 cm)
  • Blaasvorming vermijden door te veel of te weinig warmte (als je werkt met een gasbrander)
  • Geen naden die op elkaar vallen bij meerdere lagen bitumen
  • Stroken bitumen aanbrengen in de richting van de regenafvoer (om plasvorming te vermijden)

Levensduur: 20 à 40 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs bitumen dak zelf plaatsen: 20 à 40 euro per m² (incl. btw)

3. Groendak zelf plaatsen

Wil je je groendak zelf plaatsen? Dan kies je best voor een extensief groendak. Dat bestaat uit vetplantjes, mossen, kruiden, … Zo’n groendak is niet alleen veel lichter dan een intensief groendak (daktuin met struiken, grassen, …), het is ook goedkoper, onderhoudsvriendelijker en makkelijker te plaatsen. Bij die plaatsing moet je rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Waterdichte dakbedekking in goede staat als ondergrond (bv. EPDM of bitumen)
  • Juiste volgorde van de verschillende lagen: wortelwerende doek, drainagelaag, filterlaag, substraatlaag en beplanting (van beneden naar boven)
  • Beplanting afstemmen op de oriëntatie van je plat dak + aantal zonne-uren
  • Regenafvoer afwerken met boldraadrooster en grof grind om verstoppingen te voorkomen

Levensduur: 50 à 70 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs groendak zelf plaatsen: 40 à 45 euro per m² (incl. btw)

 

Vraag advies op maat aan een professionele dakdekker

Wil je 100% zeker zijn van een correcte plaatsing van je nieuwe dakbedekking voor je plat dak? Ben je van plan om eerst je plat dak te isoleren? Twijfel je of je dakconstructie nog in goede staat is? Laat je dan zeker adviseren door een dakdekker via onze offerteservice. Zo ontvang je gratis info en advies op maat en krijg je een goed zicht op de kosten. Achteraf kan je nog altijd beslissen om zelf je dak te plaatsen of de dakwerken uit te besteden.

Gratis advies en prijzen op maat aanvragen? Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat van dakdekkers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Zelf hellend dak leggen

zelf dakpannen leggen

Wil je zelf een hellend dak plaatsen? Dan kan je onder meer kiezen voor dakpannen, dakplaten of leien. Een kort overzicht:

1. Zelf dakpannen leggen

Er bestaat een brede waaier aan mogelijke dakpannen. Je kan bv. kiezen voor gegolfde of vlakke dakpannen (tegelpannen). Qua materialen heb je dan weer de keuze uit keramische dakpannen (duurder, maar langere levensduur) of betonnen dakpannen (goedkoper, maar iets kortere levensduur). Bij doe-het-zelven is vooral het grotere sneldektype van de betonpan interessant vanwege de vlotte plaatsing en de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Enkele aandachtspunten als je zelf dakpannen wil leggen:

  • Zorgen voor een goede voorbereiding: onderdak, rasterwerk van tengel- en panlatten, …
  • Goede overlap van de dakpannen (afhankelijk van het type dakpan)
  • Altijd werken van beneden naar boven en de nokpannen als laatste plaatsen
  • Correcte verankering van de dakpannen op de horizontale panlatten (afhankelijk van het type dakpan)

Levensduur: 30 à 50 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs zelf dakpannen leggen: 25 à 40 euro per m² (incl. btw)

2. Zelf dakplaten leggen

Als je zelf je dak wil plaatsen, zijn dakplaten een voor de hand liggende keuze. Deze panelen in metaal, kunststof, … zijn vlot te plaatsen op bijna elke dakconstructie vanwege hun lichte gewicht. Daarnaast zijn ze ook budgetvriendelijk en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: dakpanplaten, golfplaten, … Let op: dakplaten met isolatie zijn erg moeilijk om zelf te plaatsen vanwege hun grote lengte. Een horizontale overlap is namelijk niet mogelijk. Enkele andere aandachtspunten als je zelf dakplaten wil leggen:

  • Op voorhand een legplan van de dakplaten maken om het verzagen van panelen te vermijden
  • Werken in verticale rijen naar de nok van het dak toe
  • Zorgen voor zowel een goede horizontale als verticale overlapping
  • Haak- of schroefbouten uit roestvrij staal gebruiken voor de bevestiging van de dakpanelen

Levensduur: 20 à 50 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs zelf dakplaten leggen: 10 à 25 euro per m² (incl. btw)

3. Zelf dakshingles leggen

Natuurleien of kunstleien plaatsen vergt veel vakmanschap en zo’n leien dakbedekking zelf leggen is dus niet aangeraden. Dakshingles of bitumen leien zijn dan weer makkelijker te plaatsen op het dak van een bijgebouw (tuinhuis, carport, stalling, …) of zelfs je woning. Deze budgetvriendelijke dakelementen zijn namelijk licht en flexibel en belasten je dakconstructie dus amper. Enkele aandachtspunten bij de plaatsing:

  • Enkel bij hellende daken met een minimale hellingsgraad van 15 graden
  • Plaatsing op een goed geventileerde onderconstructie (om condensvorming aan de onderkant van de shingles te vermijden)
  • Werken van beneden naar boven in horizontale rijen met een goede overlap (om lekkages te vermijden)
  • Nokshingles goed vastspijkeren met asfaltnagels

Levensduur: 10 à 20 jaar (afh. van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing)
Prijs zelf dakshingles leggen: 7 à 15 euro per m² (incl. btw)

 

Vraag advies op maat aan een professionele dakdekker

Wil je 100% zeker zijn van een correcte plaatsing van je dakpannen, dakplaten of dakshingles? Heb je interesse in een andere dakbedekking als natuur- of kunstleien, een rieten dak of een zinken dak? Twijfel je of de dakconstructie of je onderdak nog in goede staat zijn? Laat je dan zeker adviseren door een dakdekker via onze offerteservice. Zo ontvang je gratis info en advies op maat en krijg je een goed zicht op de kosten. Achteraf kan je nog altijd beslissen om zelf je dak te plaatsen of de dakwerken uit te besteden.

Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij dakdekkers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

Prijs zelf dak plaatsen

Denk je eraan om zelf je dak te leggen? Dan spaar je de arbeidskosten van een dakdekker uit, maar je moet wel al je benodigde materiaal betalen. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende prijzen om zelf je dak te leggen:

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs per m² (incl. btw)Levensduur
ZELF PLAT DAK LEGGEN
EPDM€ 40 à 6030 à 50 jaar
Bitumen€ 20 à 4020 à 40 jaar
Groendak€ 40 à 4550 à 70 jaar
ZELF HELLEND DAK LEGGEN
Dakpannen€ 25 à4030 à 50 jaar
Dakplaten€ 10 à 2520 à 50 jaar
Dakshingles€ 7 à 1510 à 20 jaar

LET OP: de prijs om zelf je dak te plaatsen hangt ook af van jouw specifieke situatie. Heb je bv. een nieuw onderdak nodig? Moet je de dakranden van je plat dak verhogen of niet? Wil je dakramen plaatsen? …

 

Is zelf je dak leggen echt goedkoper?

Zelf je dakbedekking plaatsen lijkt goedkoper, maar dat is niet altijd het geval. Je spaart wel arbeidskosten uit, maar moet wel zelf al het materiaal aankopen. Daarnaast zijn fouten snel gemaakt en geniet je geen garantie. Eventuele kosten om bv. lekkages te herstellen (als gevolg van slechte plaatsing) zijn dus voor eigen rekening. Laat je jouw dak leggen door een dakdekker, dan ben je zeker van een garantie op de dakwerken én een vlotte uitvoering van de dakwerken volgens de regels van de kunst.

TIP: wil je het prijsverschil kennen tussen een dakdekker inschakelen en doe-het-zelven? Vraag dan gratis prijsvoorstellen aan bij verschillende dakdekkers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

hoe dakpannen leggen

Belangrijke aandachtspunten

Van plan om zelf je dak te plaatsen? Voor een optimaal eindresultaat op lange termijn hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Dakconstructie analyseren: voor je zelf je dak gaat plaatsen, moet je zeker zijn dat je dakconstructie nog in goede staat is (niet aangetast door vocht of houtworm, niet ingezakt door een te zware belasting, …). Daarom laat je die dragende structuur van je dak best eerst analyseren door een ervaren dakdekker.
  • Onderdak controleren: een onderdak is een water- en winddichte folie die je hellend dak beschermt tegen de weersinvloeden. Bovenop die laag ligt het rasterwerk van tengel- en panlatten met je dakbedekking. Is die folie niet meer in goede staat? Of is er zelfs geen onderdak aanwezig? Dan moet je eerst een nieuw onderdak plaatsen om vochtproblemen en koudebruggen te vermijden.
  • Dakisolatie langs buiten aanbrengen (indien nodig): is je dak nog niet geïsoleerd? Of voldoet je oude isolatielaag niet aan de huidige energie-eisen? Dan is een dakrenovatie het uitgelezen moment om ook dakisolatie langs buiten te plaatsen. Met zo’n sluitende isolatieschil bovenop je dakconstructie ben je zeker van een optimale dakisolatie zonder koude- of warmtebruggen. Let op, je kan enkel aanspraak maken op subsidies als je de dakisolatie laat plaatsen door een vakman.
  • Regenwaterafvoer nakijken: bij een plat dak moet er voldoende afschot zijn voor een vlotte afvoer van regenwater naar de riool (en eventueel de regenwaterput) via een regenpijp. Bij een hellend dak moeten de dakgoten en het zinkwerk in goede staat zijn voor een optimale regenwaterafvoer. Om vochtproblemen te vermijden, hou je daar dus best rekening mee.
  • Extra lichtinval creëren: een dakrenovatie kan ook een goed moment zijn om voor meer natuurlijke lichtinval te zorgen. Denk maar een dakraam of een dakkapel voor een hellend dak of een dakkoepel of lichtstraat voor een plat dak.
  • Optie van overzetdak nagaan: als je huidige dakbedekking vlak en stevig genoeg is (bv. leien, roofing, shingles, …), kan je ook een overzetdak laten plaatsen. Daarbij wordt een nieuw, lichtmetalen dak boven je huidige dak geplaatst. Dat is goedkoper dan een volledige dakrenovatie en je huidige dakbedekking kan gewoon blijven liggen.

Advies op maat nodig? Een dakdekker weet perfect met welke aandachtspunten hij rekening moet houden voor een geslaagde dakrenovatie. Hij kan je ook informeren en adviseren over de staat van je dakconstructie, de mogelijkheden op vlak van dakbedekking, dakisolatie, daklicht, … Ontvang gratis advies op maat.

 

Zelf dak leggen of dakdekker inschakelen?

Is het mogelijk om zelf je dak te plaatsen of doe je toch best een beroep op een professionele dakdekker? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Zelf dak plaatsen

Een dakrenovatie is een arbeidsintensieve klus die de nodige expertise vergt. Je dak zelf leggen is dus enkel een goed idee als je veel ervaring hebt met dakwerken. Anders kan er heel wat fout lopen bij de plaatsing van je nieuwe dak: een dakconstructie of onderdak die in slechte staat bleken te zijn, geen goede overlap van de dakelementen, problemen met de afvoer van regenwater, …

LET OP: voor bepaalde werken, zoals het plaatsen van dakisolatie, kan je ook aanspraak maken op subsidies als je samenwerkt met een dakdekker. Zo spaar je heel wat euro’s uit.

 

2. Dak laten plaatsen

Wil je 100% zeker zijn van een geslaagde dakrenovatie op lange termijn en op maat van jouw wensen? Dan schakel je best een ervaren dakdekker in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

  • Correcte analyse van je dakconstructie, onderdak, …: een vakman gaat eerst na of de dragende structuur van je dak en je onderdak nog in goede staat zijn. Hij kan ook inschatten of je best extra dakisolatie langs buiten laat plaatsen. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.
  • Advies en aanpak op maat: na deze analyse stelt de dakdekker een plan van aanpak op maat voor. Moet je dakconstructie eerst nog (deels) verstevigd worden? Welke dakbedekkingen zijn mogelijk voor jouw dak? Wil je graag een dakraam laten plaatsen of niet?
  • Correcte & vlotte uitvoering: een vakman plaatst je nieuwe dak volgens de regels van de kunst. Hij brengt je dakbedekking (en eventueel dakisolatie) correct aan, zorgt voor een goede regenwaterafvoer, … Bovendien beschikt een dakdekker over de nodige ervaring en kwalitatief gereedschap, waardoor de dakwerken vlot verlopen.
  • Hoogwaardige materialen: een dakdekker werkt enkel met hoogwaardige dakbedekkingen. In combinatie met die deskundige plaatsing ben je zeker van een lange levensduur van je nieuwe dak. Bovendien kan je kiezen uit een bredere waaier aan mogelijkheden.
  • Garantie op de dakwerken: bij gecertificeerde dakdekkers geniet je van een garantie op de uitgevoerde dakwerken. Binnen die termijn blijft een dakdekker aansprakelijk voor een correcte uitvoering van de dakwerken. Zo kan je dus op beide oren slapen. Vraag er zeker naar bij de vakmannen die je contacteert.
  • Subsidies & financiële voordelen: laat je dakisolatie langs buiten plaatsen? Dan kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), het verlaagde btw-tarief, … Vraag zeker naar de mogelijke subsidies voor jouw project bij dakdekkers actief in je buurt.

 

CONCLUSIE: een dakdekker inschakelen loont meer

Met een dakdekker ben je zeker van een nieuw dak op maat van jouw wensen en noden. Door de correcte plaatsing en de kwaliteit van de dakbedekking geniet je ook van een optimale levensduur van je dak. Bovendien krijg je ook garantie op de dakwerken en kan je de kosten voor dakisolatie drukken met subsidies & andere financiële voordelen zoals het verlaagde btw-tarief. Al deze voordelen wegen duidelijk meer door dan de uitgespaarde arbeidskosten van een dakdekker bij doe-het-zelven.

Op zoek naar dakdekkers actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers