Mijn-dakdekker.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Dak vernieuwen: werkwijze en kostprijs

Een dak hoeft niet altijd volledig vernieuwd te worden, zelfs niet wanneer het aan het doorzakken is. Soms kan het volstaan om bepaalde delen van de dakconstructie te vervangen of te ondersteunen en in het meest gunstige geval hoeft alleen de dakbedekking vervangen te worden. Hier lees je meer over dakrenovatie en over de zaken waarop een dakdekker let bij het beoordelen van de staat van een dak.

 

 

Wat bij doorgezakte gordingen?

De gordingen van een dak mogen niet gaan doorhangen. Wanneer dit wél het geval is kan dat twee oorzaken hebben: vocht in het hout of doorbuigen door een te zware belasting of foutieve constructie.

 

1. Vochtig gerot hout

Wanneer de gordingen van het dak door vocht zijn aangetast of door of insecten (houtworm, termieten), dan zit er niets anders op dan deze volledig te vernieuwen. Houten onderdelen die wel nog goed zijn, worden preventief ook best beschermd.

 

2. Doorgezakt door zware belasting of foutieve constructie

Wanneer de gordingen zijn doorgezakt door een te zware belasting of zwakke constructie, is het niet altijd nodig om het volledige dak te vervangen. Een dakdekker kan structuurversterkende maatregelen nemen door extra balken en planken aan te brengen. Het dak wordt dan opnieuw uitgelijnd. Of dit uitlijnen mogelijk is, hangt ook af van de functie van de ruimte onder het dak. Indien het een onbewoonde ruimte is, dan is het meestal geen probleem maar wordt de kamer gebruikt als slaapkamer of werkkamer, dan is het een stuk lastiger om het dak te vernieuwen.

 

Dak vervangen

 

Wanneer moet de muurplaat vervangen worden?

De muurplaat is de horizontale houten balk net onder het dak. Deze verdeelt het gewicht van het dak naar de onderliggende muren. Deze balk heeft het zwaar te verduren omdat hij bevestigd is aan de muur en blootstaat aan insijpelend vocht. Een verrotte muurplaat kan gedeeltelijk vernieuwd worden. Hiervoor moet een gedeelte van de dakbedekking en het dakbeschot worden verwijderd.

Met behulp van stempels worden de gordingen ondersteund en iets opgekrikt, waarna het verrotte deel van de muurplaat ingezaagd en verwijderd wordt. Een nieuwe muurplaat plaatst men met een zogenaamde liplas tegen de oude aan. De muurplaat wordt daarna met (chemische) ankers stevig vastgezet aan de gevel. Wanneer ook de muren in slechte staat zijn, wordt eerst een zogenaamde ringbalk gegoten in beton.

 

 

Dak gedeeltelijk vervangen of vernieuwen?

In het meest gunstige geval is er niets mis met de dakconstructie en kun je volstaan met het vernieuwen van de dakbedekking. Dakpannen gaan meestal zo’n tien tot vijftien jaar mee en moeten dan vervangen worden. Is er geen onderdak aanwezig? Dan is het verstandig om dit alsnog te laten aanbrengen want je bespaart er niet alleen energie mee maar beschermt het dak ook tegen vocht.

Is de dakbedekking nog goed en is alleen de dakconstructie aangetast, dan kun je ervoor kiezen om de bestaande pannen te recupereren. Houd er wel rekening mee dat dit soms duurder kan zijn dan geheel nieuwe pannen. De pannen moeten namelijk (voorzichtig) van het dak verwijderd en geïnspecteerd worden. Dit is een arbeidsintensief klusje, waardoor de kosten aardig kunnen oplopen. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden van dakrenovatie.

Wanneer je deze klus zelf doet, kun je vanzelfsprekend het nodige besparen en is het wel rendabel om de pannen te recupereren, als de pannen tenminste niet al te oud zijn.

 

Controleer meteen ook de regenwaterafvoer!

Bij een dakinspectie zal een aannemer niet alleen op het dak zelf letten maar ook op de staat van de regenwaterafvoer. Afhankelijk van de conditie zal deze gerepareerd of vervangen moeten worden. Zeker bij wat oudere woningen komen lekkages vaak voor en zijn er soms complete gedeeltes van de dakgoot verrot. Bij een dakrenovatie kan de dakgoot meteen meegenomen worden en blijven de kosten in de regel beperkt.

 

 

Een overzetdak als alternatief

Een overzetdak kan perfect toegepast worden bij hellende daken waarvan de dakconstructie nog goed is maar alleen de leien aan vervanging toe zijn. Andere mogelijke ondergronden voor overzetdaken zijn roofing en golfplaten. Een overzetdak bestaat uit lichtmetalen dakpanelen die op een lattenwerk bovenop de bestaande dakbedekking worden aangebracht.

De werkzaamheden kunnen snel worden uitgevoerd, maar vanzelfsprekend verandert het uitzicht van het dak hier wel door. De dakpanelen zijn over het algemeen keurig afgewerkt en in vele varianten beschikbaar maar eenzelfde uitzicht als natuurstenen leien kan je er vanzelfsprekend niet mee bereiken. Lees hier meer over overzetdaken.

 

Leien dak vernieuwen
Voorbeeld van het vernieuwen van een leien dak – Shutterstock

 

Kostprijs dak vernieuwen

De totale kosten voor het vernieuwen van een dak zijn lastig in te schatten omdat het afhangt van de werkzaamheden die verricht moeten worden. Gemiddeld kun je rekening houden met de volgende bedragen:

• Vervangen van muurplaat (gordingendak met dakpannen incl. 100cm dakbeschot): vanaf €600 per strekkende meter.

• Vervangen dakpannen (zonder isolatie): vanaf €25 per vierkante meter.

• Vervangen leien (zonder isolatie): vanaf €30 per vierkante meter.

• Overzetdak: €50 – €60 per vierkante meter.

Voor een vrijblijvende prijs op maat verwijzen we u graag door naar onze offertepagina.

 

 

Architect verplicht bij vervanging dak?

Dat hangt van de werkzaamheden af. Wanneer het gaat om alleen onderhoudswerkzaamheden die geen betrekking hebben op de stabiliteit van het dak (bijvoorbeeld alleen de dakbedekking vernieuwen), dan is het inschakelen van een architect niet nodig.

Wanneer je echter de gehele dakconstructie gaat vervangen, isolatie gaat aanbrengen en eventueel een dakvenster, dan wordt het een ander verhaal. De dakconstructie is namelijk van invloed op de stabiliteit van de woning en voor alle ingrepen die betrekking hebben op de stabiliteit is de tussenkomst van een architect verplicht. Verder heb je te maken met de EPB-regelgeving (Energie, Prestatie en Binnenklimaat).

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers