Mijn-dakdekker.nl

Dakplaten

Dakplaten worden steeds populairder als vervanger van de reguliere dakpannen en daar zijn diverse redenen voor. Niet alleen zijn ze goedkoper dan traditionele dakbekledingen, ze zijn ook veel sneller geplaatst. Bovendien zijn dakplaten verkrijgbaar met ingewerkte isolatie en haast niet meer te onderscheiden van traditionele dakbedekkingen zoals leien en dakpannen. Een overzicht van alle dakplaten met hun eigenschappen vind je hier.

Ga snel naar: Geïsoleerde dakplaten – Vakman vs. doe-het-zelf

 

Uitvoeringen van dakplaten

Er zijn verschillende soorten dakplaten verkrijgbaar. De vorm ervan heeft een grote impact op de uitstraling van jouw dak en bijgevolg dus ook op jouw woning. Wat betreft de vorm van dakplaten maken we een onderscheid tussen 3 groepen:

Type dakplatenGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Gemiddelde levenduur
Trapezium dakplaten€ 20 - 5020 - 50 jaar
Golfplaten€ 30 – 6020 - 50 jaar
Dakplaten met het uitzicht van dakpannen€ 40 - 6030 - 50 jaar

 

voorbeeld trapezium dakplaten1. Trapezium dakplaten

Trapeziumplaten of damwandplaten zijn een variant van de golfplaten maar dan met een trapeziumprofiel. Ze hebben hun populariteit grotendeels te danken aan hun lage prijs. Bovendien kan je ze makkelijk waterdicht plaatsen dankzij hun rechte afwerking. Trapeziumplaten worden gemaakt uit staal of aluminium en zijn mogelijk in iedere RAL-kleur. Ze zijn ook beschikbaar met een anticondensfilm. Sommige firma’s bieden coatings aan naargelang de gewenste sterkte.

Prijs: trapezium dakplaten kosten gemiddeld € 20 – 50 per m² (incl. btw en plaatsing). Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

golfplaten2. Golfplaten

De naam zegt het zelf, golfplaten hebben een golvend profiel. Je kan ze verkrijgen in metaal, bitumen en kunststof. Kunststof golfplaten zijn populair om hun lage prijs terwijl de bitumen variant vooral interessant is door de flexibiliteit van het materiaal. Aluminium golfplaten roesten of verpulveren dan weer niet waardoor ze een langere levensduur hebben.

Prijs: golfplaten kosten gemiddeld € 30 – 60 per m² (incl. btw en plaatsing). Kunststof golfplaten zijn het goedkoopst, gevolgd door de bitumen en metalen variant. Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

dakpanplaten3. Dakplaten met het uitzicht van dakpannen

Dit zijn de zogenaamde dakpanplaten. Dat zijn lichte, voorgevormde dakplaten met het uitzicht van gewone dakpannen. Elke plaat bevat eigenlijk meerdere dakpannen. Dakpanplaten zijn gemaakt uit staal of aluminium en kan je krijgen in tal van kleuren, vormen en afwerkingen. Ook de afdekdoppen voor de schroeven zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Ze lenen zich voor zowel nieuwbouwprojecten als renovaties.

Prijs: dakpanplaten kosten gemiddeld € 40 à 60 per m² (incl. btw en plaatsing). Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

 

Dakplaten met isolatie kopen

Geïsoleerde dakplaten noemen we ook sandwichpanelen. Het zijn enkel- of dubbelwandige metalen panelen die aan de binnenkant voorzien zijn van isolatie (PUR, PIR, minerale wol). Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en met zowel trapeziumprofiel, golfprofiel als dakpanprofiel. Verder zijn geïsoleerde dakplaten erg licht waardoor ze makkelijk geplaatst kunnen worden.

Dakplaten met isolatie worden vaak gebruikt om tuinhuizen, bijgebouwen, grote loodsen en magazijnen te isoleren. De plaatsing gebeurt snel en het dak is meteen mooi afgewerkt langs de binnen- en buitenzijde. Voor traditionele woningen zijn dakplaten met isolatie ook mogelijk, maar hou dan wel rekening met de industriële uitstraling.

De prijzen voor geïsoleerde dakplaten starten vanaf gemiddeld € 50 per m² (incl. btw en plaatsing). Benieuwd naar een exacte prijs? Vraag dan een vrijblijvende offerte op maat aan via onze offerteservice. De prijzen kunnen namelijk verschillen per vakman en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de gewenste afwerking en het gebruikte isolatiemateriaal. Ontvang hier vrijblijvend offertes op maat.

 

dakplaten
Voorbeeld van een dakplaat met isolatie

 

Het voordeel van een vakman

Met de nodige kennis en handigheid is het mogelijk om je dak zelf te bekleden met dakplaten. Hou er wel rekening mee dat fouten bij doe-het-zelven snel gemaakt zijn en de kosten achteraf kunnen doen oplopen.

Het inschakelen van een vakman heeft daarentegen enkele interessante voordelen. Een professional kan je gepast adviseren over de meest geschikte oplossing voor jouw project en de premies waarvoor je in aanmerking komt. Hij kan de werken ook correct uitvoeren zodat jij verzekerd bent van een kwalitatief resultaat.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers