Mijn-dakdekker.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Dak isoleren: Mogelijkheden & Prijzen

Als je dak niet geïsoleerd is, gaat er tot een kwart van je gestookte warmte verloren. Warmte stijgt naar boven dus dit verlies is snel gebeurd. Door je dak te isoleren zal je minder energiekosten moeten betalen omdat je veel efficiënter kan verwarmen. Lees in dit artikel de verschillende mogelijkheden van dakisolatie en ontdek de prijzen per uitvoering.

Ga snel naar: hellend dak isolerenplat dak isolerenisolatiematerialen

 

Hellend dak isoleren: 3 isolatiemethodes

Plaatsing van de isolatieRichtprijs per m2
Langs buiten isoleren€40 - €60
Langs binnen isoleren€20 - €50
Zoldervloer isoleren€25 - €35

 

1) Dak isoleren langs buiten

Waarom kiezen: Door je dak langs buiten te isoleren blijft de binnenkant van je woning onaangetast. Langs buiten isoleren zijn grote werken aangezien de dakbedekking (tijdelijk) verwijderd moet worden. Je dak isoleren langs buiten is ideaal als je toch je dakbedekking wilt veranderen. Zo worden deze twee werken gecombineerd en betaal je slechts één maal de kosten voor de stellingen, containers, transport van de vakmannen…

Plaatsing: Een dak dat langs buiten geïsoleerd wordt, wordt ook wel een sarkingdak genoemd. Het isolatiemateriaal wordt op de kale dakconstructie zelf geplaatst. Bovenop het isolatiemateriaal komt een folie die het dak tegen wind en water moet beschermen.

Voordelen: Bij isolatie heb je altijd het risico op koudebruggen. Dit zijn plekken in een gebouw waar het isolatiemateriaal is onderbroken en waartussen er warmte verloren gaat. Door langs buiten te isoleren heb je hier geen last van omdat je dak dan ononderbroken in een isolatieschil zit.

» Prijs hellend dak isoleren langs buiten: €40 à €60/m² Ontvang een prijs op maat

 

2) Dak isoleren langs binnen

Waarom kiezen: Je dakbedekking en -constructie blijven helemaal intact als je je dak langs binnen isoleert. Omdat deze isolatiemethode met minder grote werken gepaard gaat dan langs buiten isoleren, liggen de kosten lager. De afwerking van de schuine geïsoleerde muur, gebeurt meestal met gipsplaten maar er bestaan ook isolatiematerialen die reeds van een afwerkingslaag voorzien zijn. Dit zorgt ervoor dat de werken snel uitgevoerd kunnen worden waardoor je zowel kosten voor afwerking als voor werkuren bespaard.

Plaatsing: Als je schuine muren een keper- of spantenstructuur hebben, kan je de isolatie rechtstreeks tussen deze balken aanbrengen. Wanneer dit niet het geval is, wordt eerst een houten of metalen raamwerk aan de muur voorzien waar dan de isolatie in wordt geplaatst.

Voordelen: Door je dak langs binnen te isoleren kan je vochtproblemen voorkomen. Er wordt een dampscherm aan het isolatiemateriaal geplaatst dat condensvorming en zo vochtproblemen en schimmelvorming voorkomt. Hou er wel rekening mee dat je door langs binnen te isoleren wat plaats verliest in je kamer.

» Prijs hellend dak isoleren langs binnen: €20 à €50/m² – Ontvang een prijs op maat

 

3) Zoldervloer isoleren

Waarom kiezen: Wanneer je jouw zolder niet als kamer gebruikt, heeft het niet zo veel zin om dan je dak te isoleren. In dat geval kies je beter voor het isoleren van de zoldervloer. Zo is het te verwarmen oppervlakte van je woning kleiner en kan je efficiënter verwarmen. Als je later toch de zolderkamer gaat inrichten, kan je alsnog het dak zelf isoleren.

Plaatsing: Als je zoldervloer nog niet gelegd is, kan je de isolatie tussen de vloerbalken plaatsen. Wanneer er wel al een massieve vloer is, wordt de isolatie bovenop de vloer geplaatst. Maak bij het isoleren van de zoldervloer steeds gebruik van harde isolatieplaten zodat je zonder problemen op de vloer kan lopen.

Voordelen: Je verliest geen plaats zoals bij isolatie langs de binnenkant en de werken zijn bij lange zo groot niet als bij dakisolatie langs buiten.

» Prijs zoldervloer isoleren: €25 à €35/m²  – Ontvang een prijs op maat

 

 

Plat dak isoleren: 3 isolatiemethodes

MethodeRichtprijs per m2
Isolatie langs buiten (warm dak)€70 - €115 (incl. afwerking)
Isolatie langs binnen (koud dak)€30 - €40 (excl. afwerking)
Isolatie op dakbedekking (omgekeerd dak)± €50 (incl. afwerking)

 

1) Warm dak = isoleren langs buiten

Waarom kiezen: Door je plat dak langs buiten te isoleren, wordt de draagconstructie mee geïsoleerd. Hierdoor is het temperatuurverschil kleiner en is er minder kans op scheuren. Dit warme dak functioneert als warmtebuffer voor je woning. De constructie slaat overdag warmte op en geeft deze geleidelijk af wanneer het afkoelt. Een plat dak langs buiten isoleren is de meest toegepaste methode.

Plaatsing: Op de dakconstructie wordt een dampwerende laag aangebracht die er voor zorgt dat vocht niet kan condenseren in het isolatiemateriaal. Hierop worden isolatieplaten geplaatst waar vervolgens de dakbedekking op komt.

Voordelen: Je kan een warm dak nog afwerken met grind of tegels, afhankelijk van de functie van het dak. Bij een warm dak zit je dak helemaal mee in de isolatieschil en haal je zo het meeste uit je isolatie.

» Prijs warm plat dak: €70 à €115/m² – Ontvang een prijs op maat

 

warm dak isoleren

 

2) Koud dak = isoleren langs binnen

Waarom kiezen: Een koud dak wordt het meest toegepast wanneer het niet mogelijk is om isolatie langs buiten (warm dak) te plaatsen. Dit kan het geval zijn bij bestaande platte daken die om technische redenen beperkt zijn in hoogte.

Plaatsing: Hier bevindt de isolatie zich tussen de balken van de dakconstructie. Boven de isolatielaag komt het dakbeschot en daarop de dakbedekking.

Voor-/nadelen: Wanneer het mogelijk is om isolatie langs buiten te plaatsen, wordt het afgeraden om de binnenkant van je plat dak te isoleren. Het warmteverschil is dan groter waardoor er scheuren in je plat dak kunnen voorkomen. Het is belangrijk om een goede dampwering te plaatsen om te voorkomen dat er condensatieproblemen optreden. Deze kunnen er voor zorgen dat de isolatie aan isolatiewaarde verliest en dat er vochtproblemen voorkomen.

» Prijs plat dak isoleren langs binnen: €30 à €40 – Ontvang een prijs op maat

 

koud dak isoleren

 

3) Omgekeerd dak = isolatie op bestaande dakbedekking

Waarom kiezen: Deze isolatiemethode wordt het vaakst toegepast bij platte daken die als dakterras dienen of die vaak belopen worden. Ook wanneer de huidige dakbedekking behouden moet worden, kies je het best voor een omgekeerd dak.

Plaatsen: Het isolatiemateriaal wordt hier bovenop de dakbedekking geplaatst. De isolatielaag wordt vervolgens afgewerkt met grind, hout of tegels. Verder blijft de dakconstructie volledig behouden.

Voordelen: Het is een snelle en kwalitatieve isolatiemethode. Doordat je dakconstructie behouden kan blijven, liggen de kosten lager dan die van een warm dak. Bovendien heb je geen extra dampscherm nodig want de dakbedekking zelf neemt deze rol op zich.

» Prijs omgekeerd dak: ± €50 – Ontvang een prijs op maat

 

omgekeerd dak isoleren

 

Isolatiematerialen

De twee vaakst gebruikte isolatiematerialen zijn isolatiewol en isolatieplaten. Isolatiewol in de vorm van dekens wordt het vaakst toegepast bij het isoleren van hellende daken. Dit materiaal kan gemakkelijk samengedrukt en op maat gesneden worden. De meest gebruikte soorten isolatiewol zijn glaswol, rotswol en schapenwol.

Isolatieplaten zijn hard en licht. Ze zijn net als isolatiewol gemakkelijk op maat te snijden. Dit type isolatiemateriaal kan voor zo goed als elke toepassing gebruikt worden: hellende en platte daken, vloeren,… Als je je (zolder)vloer wil isoleren en deze nog kunnen belopen, zal je voor isolatieplaten kiezen. PIR, PUR en XPS platen worden het vaakst gebruikt.

Met losse isolatie vul je alle openingen op zodat er geen koudebruggen ontstaan. Lees hier meer over de verschillende soorten isolatiematerialen en ontvang hier een prijs op maat voor je isolatiewerken.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten