Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dak isoleren

In woningen met een niet-geïsoleerd dak gaat er tot een kwart van de gestookte warmte verloren. Door je dak te isoleren, kan je je woning veel efficiënter verwarmen en dalen je energiekosten. In dit artikel lees je hoe je je plat of schuin dak kan isoleren, welke isolatiematerialen hiervoor geschikt zijn en hoeveel dakisolatie precies kost.

Ga snel naar:
Schuin dak isoleren
Plat dak isoleren
Dak isoleren kosten
Zelf dak isoleren of laten isoleren
Enkele aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wanneer dak isoleren?

Is het dak van je woning nog niet geïsoleerd? Dan wordt het hoog tijd om hiermee aan de slag te gaan. Hoewel het in Nederland niet verplicht is om het dak van je bestaande woning te isoleren, wordt dit wel sterk aangeraden om energie te besparen.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je reeds geïsoleerde dak na te isoleren. Bij daken die lang geleden geïsoleerd zijn, voldoet de dakisolatie vaak niet meer aan de huidige isolatienormen. Het is dan een goed idee om je dak te voorzien van een nieuwe laag isolatie.

Dak laten isoleren? Die klus laat je best over aan een ervaren isolatiespecialist. Kom in contact met vakmannen in jouw buurt via onze offerteservice.

dak isoleren

 

Schuin dak isoleren

Een schuin dak kan je op 3 manieren isoleren: langs binnen, langs buiten of door de zoldervloer te isoleren. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per isolatiemethode:

Isolatiemethode schuin dakPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Schuin dak isoleren buitenzijde€ 40 - 60
Schuin dak isoleren binnenzijde€ 20 - 50
Zoldervloer isoleren€ 25 - 40

1. Schuin dak isoleren buitenzijde

Door je schuin dak te isoleren langs de buitenzijde, blijft de binnenkant van je woning onaangetast. Deze isolatiemethode is ideaal wanneer je ook je dakbedekking wilt veranderen. Zo worden deze 2 werken gecombineerd en betaal je slechts één keer de kosten voor de stellingen, containers, transport…

 • Geen risico op koudebruggen: door je dak langs de buitenzijde te isoleren, loop je geen risico op koudebruggen. Je dak zit namelijk ononderbroken in de isolatieschil, waardoor er geen warmte verloren kan gaan.
 • Ingrijpend: je dak langs buiten isoleren is een ingrijpend werk aangezien de dakbedekking (tijdelijk) verwijderd moet worden.

 

Hoe schuin dak isoleren langs buiten?

Een dak dat langs buiten geïsoleerd wordt, wordt ook wel een sarkingdak genoemd. Eerst verwijdert de dakdekker de bestaande dakbedekking. Daarna plaatst hij het isolatiemateriaal op de kale dakconstructie zelf. Bovenop het isolatiemateriaal komt een folie die het dak tegen wind en water moet beschermen. Daarna plaatst de dakdekker de dakbedekking terug of plaatst hij de nieuwe dakbedekking.

 

Mogelijke isolatiematerialen

Om de buitenkant van je schuin dak te isoleren, kiest een dakdekker doorgaans voor harde isolatieplaten van kunststof hardschuim. De meest voorkomende materialen zijn PUR platen en PIR platen. Beide soorten isolatieplaten zijn gemakkelijk te verwerken en hebben een goede isolatiewaarde, ook bij een geringe dikte.

Prijs op maat ontvangen om je schuin dak te isoleren? Vraag vrijblijvend offertes aan bij meerdere isolatiespecialisten via onze gratis offerteservice.


2. Schuin dak isoleren binnenzijde

Je dak isoleren van binnenuit is de gemakkelijkste en snelste oplossing. Het is ook de minst ingrijpende keuze. Bij deze methode blijven je dakbedekking en -constructie namelijk helemaal intact.

 • Goedkoper: omdat deze isolatiemethode met minder grote werken gepaard gaat dan langs buiten isoleren, liggen de kosten lager.
 • Minder risico op vochtproblemen: door je dak langs binnen te isoleren kan je vochtproblemen voorkomen. Er wordt een dampscherm aan het isolatiemateriaal geplaatst dat condensvorming en zo vochtproblemen en schimmelvorming voorkomt.
 • Plaatsverlies: door je schuin dak langs binnen te isoleren, verlies je wat plaats op de zolderkamer.

 

Hoe schuin dak isoleren van binnenuit?

Als je schuine muren een keper- of spantenstructuur hebben, kan je de isolatie rechtstreeks tussen deze balken aanbrengen. Wanneer dit niet het geval is, wordt eerst een houten of metalen raamwerk aan de muur voorzien waar dan de isolatie in wordt geplaatst.

De afwerking van de schuine geïsoleerde muur gebeurt meestal met gipsplaten. Er bestaan ook isolatiematerialen die reeds van een afwerkingslaag voorzien zijn. Dit zorgt ervoor dat de werken snel uitgevoerd kunnen worden, waardoor je zowel kosten voor afwerking als voor werkuren bespaart.

 

Mogelijke isolatiematerialen

Er zijn verschillende materialen waarmee je je schuin dak kan isoleren van binnenuit. De meest gebruikte zijn isolatiedekens van minerale wol zoals glaswol, rotswol, … Daarnaast zijn ook spuitisolatie zoals gespoten PUR en inblaasisolatie een vaak gekozen isolatiemateriaal. Ook harde isolatieplaten uit PUR en PIR kan je perfect gebruiken om je dak langs binnen te isoleren.

Schuin dak laten isoleren van binnenuit? Via onze gratis offerteservice ontvang je prijsvoorstellen van 2 à 3 isolatiespecialisten in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.


3. Alternatief: zoldervloer isoleren

Wanneer je je zolder niet als leefruimte gebruikt, kan je ook je zoldervloer isoleren in plaats van je dak. Zo is de te verwarmen oppervlakte van je woning kleiner en kan je efficiënter verwarmen. Als je later toch de zolderkamer gaat inrichten, kan je alsnog het dak zelf isoleren.

 • Geen plaatsverlies: je verliest geen plaats zoals wanneer je je dak langs de binnenkant isoleert.
 • Minder ingrijpend: de werken zijn lang niet zo ingrijpend als bij dakisolatie langs buiten.
 • Verlies van leefruimte: wanneer je je zolder isoleert, kan je deze ruimte niet meer gebruiken als slaapkamer of andere leefruimte.

 

Hoe zoldervloer isoleren?

Als je zoldervloer nog niet gelegd is, kan je de isolatie tussen de vloerbalken plaatsen. Wanneer er wel al een massieve vloer is, wordt de isolatie bovenop de vloer geplaatst. In beide gevallen is het belangrijk om onder de isolatie ook een dampfolie aan te brengen.

 

Mogelijke isolatiematerialen

Een niet-massieve zoldervloer isoleren tussen de vloerbalken doe je best met minerale wol, minerale vlokken of PUR schuim. Om een massieve zoldervloer te isoleren zijn harde, drukvaste isolatieplaten dan weer het meest geschikt.

Zoldervloer laten isoleren? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Wat is de beste methode om een schuin dak te isoleren?

Vooral de staat van jouw dak en je beschikbare budget zijn doorslaggevend. Is je dakbedekking aan vernieuwing toe? Dan laat je best de buitenzijde van je schuin dak isoleren. Is jouw dak nog in goede staat, dan is je dak isoleren van binnenuit ook een goede oplossing. Gebruik je je zolder niet als leefruimte en heb je een beperkt budget? Dan kan je je zoldervloer laten isoleren als alternatief voor dakisolatie.

TIP: een ervaren dakdekker helpt je de juiste keuze te maken. Hij inspecteert je dak en adviseert je op basis hiervan de meest geschikte isolatiemethode. Kom vrijblijvend in contact met professionele dakdekkers via onze offerteservice.

 

 

schuin dak isoleren

 

Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren kan op 3 manieren: langs binnen, langs buiten of door isolatie aan te brengen op de bestaande dakbedekking. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per isolatiemethode:

Isolatiemethode plat dakPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Isolatie langs buiten (warm dak)€ 70 - 115 (incl. afwerking)
Isolatie langs binnen (koud dak)€ 30 - 40 (excl. afwerking)
Isolatie op dakbedekking (omgekeerd dak)vanaf € 50 (incl. afwerking)

1. Plat dak isoleren buitenzijde (warm dak)

Door je plat dak langs buiten te isoleren, wordt de draagconstructie mee geïsoleerd. Hierdoor is het temperatuurverschil kleiner en is er minder kans op scheuren. Dit warme dak functioneert als warmtebuffer voor je woning. De constructie slaat overdag warmte op en geeft deze geleidelijk af wanneer het afkoelt. Een plat dak langs buiten isoleren is de meest toegepaste methode.

 • Optimale isolatie: bij een warm dak zit je dak helemaal mee in de isolatieschil. Je haalt zo het meeste uit je isolatie.
 • Nieuwe dakbedekking nodig: wanneer je je plat dak langs buiten isoleert, moet je je dak nog afwerken met een nieuwe dakbedekking. Dit drijft de prijs van je isolatieproject op.

 

Hoe plat dak van buiten isoleren?

Op de dakconstructie wordt een dampwerende laag aangebracht die er voor zorgt dat vocht niet kan condenseren in het isolatiemateriaal. Hierop worden isolatieplaten geplaatst waarop vervolgens de dakbedekking komt.

 

Mogelijke isolatiematerialen

Om een plat dak aan de buitenzijde te isoleren, wordt vaak gebruik gemaakt van harde isolatieplaten zoals XPS-platen, PUR-platen, PIR-platen of EPS-platen. Deze platen zijn drukvast, gemakkelijk te verwerken, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn goed bestand tegen vocht.

Prijs op maat ontvangen om je plat dak te isoleren? Vraag vrijblijvend offertes aan bij meerdere isolatiespecialisten via onze gratis offerteservice.


2. Plat dak isoleren binnenzijde (koud dak)

Een koud dak wordt doorgaans toegepast wanneer het niet mogelijk is om isolatie aan de buitenzijde (warm dak) te plaatsen. Dit is bv. het geval bij bestaande platte daken die om technische redenen beperkt zijn in hoogte. Wanneer je je plat dak langs de binnenzijde isoleert, is het belangrijk om een goede dampwering te plaatsen om te voorkomen dat er condensatieproblemen optreden. Condensatie kan er namelijk voor zorgen dat de isolatie aan isolatiewaarde verliest en dat er vochtproblemen voorkomen.

 • Goedkoop: de goedkoopste manier om je plat dak te isoleren, is langs binnen.
 • Draagconstructie zit niet in de isolatieschil: via deze isolatiemethode wordt de draagconstructie met de waterkerende laag niet mee geïsoleerd.
 • Risico op scheuren: wanneer het mogelijk is om isolatie langs buiten te plaatsen, wordt het afgeraden om de binnenkant van je plat dak te isoleren. Het warmteverschil is dan groter waardoor er scheuren in je plat dak kunnen voorkomen.

 

Hoe plat dak van binnenuit isoleren?

Wanneer je je plat dak langs binnen isoleert, wordt de isolatie tussen de balken van de dakconstructie geplaatst. Boven de isolatielaag komt het dakbeschot en daarop de dakbedekking.

 

Mogelijke isolatiematerialen

Om een plat dak van binnenuit te isoleren, worden vaak isolatiedekens van minerale wol zoals glaswol en rotswol gebruikt. Isolatiedekens zijn flexibel, makkelijk te plaatsen en hebben een goede isolatiewaarde. Bij platte daken met gewelven worden ook vaak isolatieplaten gebruikt.

Plat dak laten isoleren van binnenuit? Via onze gratis offerteservice ontvang je prijsvoorstellen van 2 à 3 isolatiespecialisten in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.


3. Dakisolatie op bestaande dakbedekking (omgekeerd dak)

Deze isolatiemethode wordt het vaakst toegepast bij platte daken die als dakterras dienen of die vaak belopen worden. Ook wanneer je je huidige dakbedekking wilt behouden, kies je het best voor een omgekeerd dak.

 • Snel: isolatie op je bestaande dakbedekking aanbrengen is een snelle en kwalitatieve isolatiemethode.
 • Goedkoper dan warm dak: doordat je dakconstructie behouden kan blijven, liggen de kosten lager dan die van een warm dak. Bovendien heb je geen extra dampscherm nodig want de dakbedekking zelf neemt deze rol op zich.
 • Extra gewicht: de isolatielaag en de nieuwe dakbedekking worden op het bestaande dak aangebracht. De dakconstructie moet dus stevig genoeg zijn om dit extra gewicht te kunnen dragen.
 • Dikkere isolatielaag nodig: een omgekeerd dak verliest meer warmte dan een warm dak. Je hebt dus een dikkere isolatielaag nodig voor hetzelfde rendement.

 

Hoe isolatie plaatsen op bestaande dakbedekking?

Het isolatiemateriaal wordt hier bovenop de dakbedekking geplaatst. De isolatielaag wordt vervolgens afgewerkt met grind, hout of tegels. Verder blijft de dakconstructie volledig behouden.

 

Mogelijke isolatiematerialen

Aangezien deze isolatiemethode vooral wordt toegepast bij dakterrassen, balkons of platte daken die vaak belopen worden, wordt er bijna altijd gekozen voor drukvaste XPS-platen.

Dakisolatie aanbrengen op bestaande dakbedekking? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Wat is de beste methode om een plat dak te isoleren?

De beste isolatiemethode is om je plat dak langs de buitenzijde te isoleren (warm dak). Je behaalt hiermee een optimale isolatiewaarde. Enkel wanneer het niet mogelijk is om je dak van buiten te isoleren, kan je ervoor kiezen om je dak van binnenuit te isoleren. Gebruik je je dak als terras? Dan is een omgekeerd dak de beste optie.

TIP: laat je bij het kiezen van de beste isolatiemethode bijstaan door een ervaren dakdekker. Hij geeft je advies op maat en zorgt nadien ook voor een professionele uitvoering van de werken. Kom in contact met dakdekkers in je buurt.

 

 

Lees onder de foto meer over de dakisolatie kosten, voordelen van een vakman en enkele aandachtspunten.

plat dak isoleren buitenzijde

 

Dak isoleren kosten

Een dak isoleren kost gemiddeld € 25 tot 115 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De uiteindelijke prijs hangt sterk af van het type dak dat je laat isoleren (hellend of plat dak), de isolatiemethode (langs binnen, buiten of via de vloer), het isolatiemateriaal, … In de tabel hieronder vind je een overzicht van alle mogelijkheden om je hellend of plat dak te isoleren en de bijhorende kosten:

Type dakIsolatiemethodePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Schuin dakLangs buiten€ 40 - 60
Langs binnen€ 20 - 50
Via zoldervloer€ 25 - 35
Plat dakLangs buiten€ 70 - 115
Langs binnen€ 30 - 40
Op bestaande dakbedekkingvanaf € 50

Dak laten isoleren? Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van 2 à 3 dakdekkers in jouw regio. Zo kan je gericht kosten vergelijken, voorgestelde isolatiemethodes, uitvoeringstermijnen, … Ontvang offertes op maat.

 

Druk de kosten voor dakisolatie met subsidies

Laat je je dak isoleren? Dan kan je een deel van de kosten recupereren met een aantal subsidies en andere financiële voordelen. Zo maak je o.a. aanspraak op de ISDE en op het verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21% op de arbeidskosten. Daarnaast loont het ook altijd de moeite om bij je gemeente te informeren naar lokale subsidies voor dakisolatie.

 

Zelf dak isoleren of dak laten isoleren?

Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kan je eventueel zelf je zoldervloer of je dak langs binnen isoleren. Wil je zeker zijn van een professioneel resultaat of wil je je schuin of plat dak langs buiten isoleren? Dan laat je de klus beter over aan een ervaren dakdekker. Door samen te werken met een isolatiespecialist, kan je namelijk rekenen op:

 • Advies op maat: een dakdekker analyseert de staat van je dak en adviseert jou hierna de meest aangewezen isolatiemethode en isolatiemateriaal.
 • Correcte uitvoering van de werken: dankzij zijn kennis en expertise zorgt een ervaren dakdekker voor een correcte en vakkundige uitvoering van jouw isolatieproject. Hij plaats bovendien niet alleen je dakisolatie, maar verzorgt ook de volledige afwerking van jouw dak.
 • Garantie: een isolatiespecialist is wettelijk verplicht om garantie te geven op de uitgevoerde werken. Zijn er achteraf problemen met de isolatie? Dan moet de vakman dit kosteloos verhelpen.
 • Subsidies en financiële voordelen: door samen te werken met een vakman, kan je een deel van de kosten recupereren met subsidies en andere financiële voordelen zoals het verlaagd btw-tarief. Plaats je je dakisolatie zelf, dan heb je deze voordelen niet.

Dakisolatie laten plaatsen? Schakel dan snel een ervaren isolatiespecialist in via onze gratis offerteservice.

 

Aandachtspunten dak isoleren

Bij het isoleren van je dak is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met de isolatiemethode en het gekozen isolatiemateriaal, maar ook met de volgende aandachtspunten:

 1. Isolatiewaarde

  Houd bij het plaatsen van dakisolatie altijd rekening met de isolatiewaarde van het materiaal. De belangrijkste waarden zijn de lambdawaarde, die aangeeft hoeveel warmte een bepaald materiaal geleidt, en de Rd-waarde, die aangeeft hoe goed een materiaal thermisch isoleert bij een bepaalde dikte. Hoe lager de lambdawaarde van een isolatiemateriaal, hoe beter het isoleert. Voor de Rd-waarde geldt het omgekeerde: hoe hoger deze waarde, hoe beter de thermische isolatie.

 2. Isolatiedikte

  Sommige isolatiematerialen isoleren beter bij een geringe dikte dan andere. Houd bij het kiezen van het isolatiemateriaal daarom altijd goed rekening met de isolatiewaarde. Zo weet je precies hoe dik je isolatielaag moet zijn.

 3. Plaatsing dampscherm

  Om condens- en vochtproblemen te vermijden, moet je altijd een dampscherm plaatsen als je je dak isoleert. Alleen zo zal je dakisolatie optimaal renderen.

 4. Koudebruggen

  Is de dakisolatie onderbroken? Dan ontstaan er koudebruggen waarlangs de warmte kan ontsnappen, met een lager rendement van je isolatie als gevolg. Zorg er dus altijd voor dat je dakisolatie overal goed aansluit. Een ervaren isolatiespecialist weet hoe hij koudebruggen vermijdt en plaatst je dakisolatie altijd volgens het boekje. Kom in contact met vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten