Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakrenovatie subsidie 2024

Laatste update: 01 Apr 2024 – Wil je een subsidie aanvragen voor je dakrenovatie? In dit artikel ontdek je alles over de bedragen, voorwaarden, aanvraagprocedure, … voor de verschillende subsidies voor dakwerken.

 

Mogelijke subsidies voor dakrenovatie 2024:

1. Gemeentelijke subsidie dakrenovatie
2. Verlaagd btw-tarief
3. ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energie
4. SVVE: Subsidie Voor Verduurzamingsmaatregelen
5. Energiebespaarlening

TIP: een dakdekker informeert je graag over de mogelijkheden voor subsidies voor je dakrenovatie. En dat is niet alles… Hij bezorgt je ook alle nodige documenten voor een vlotte & correcte aanvraag. Ontvang gratis advies op maat bij een professionele dakdekker actief in je buurt.

 

1. Gemeentelijke subsidie dakrenovatie

Wil je alleen je dak renoveren zonder extra energiebesparende maatregelen? Dan kan je naast het verlaagde btw-tarief enkel aanspraak maken op een gemeentelijke subsidie. Let op: niet elke gemeente biedt zo’n subsidie aan en de voorwaarden en bedragen kunnen verschillen per gemeente.

BELANGRIJK: laat je goed informeren bij je gemeente voor je je dak laat renoveren. Voor advies op maat kan je ook terecht bij een dakdekker actief in je buurt via onze offerteservice.

 


2. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 9%)

Het 2e financiële voordeel waarvan je geniet zonder extra energiebesparende maatregelen is het verlaagde btw-tarief. Is je huis ouder dan 2 jaar? Dan betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten in plaats van 21%. Let op: je moet hiervoor wel samenwerken met een professionele vakman. Dat is trouwens ook nodig om in aanmerking te komen voor andere subsidies, leningen, …

 

BELANGRIJK: combineer je dakrenovatie met dakisolatie

Een gemeentelijke subsidie en het verlaagde btw-tarief zijn de enige financiële voordelen waarvan je profiteert als je enkel je dak renoveert. Combineer je die dakrenovatie met dakisolatie en eventuele andere energiebesparende maatregelen? Dan kom je nog in aanmerking voor meerdere subsidies. Bovendien geniet je zo ook van lagere energiekosten. Schakel een vakman in en laat je adviseren over je opties. Start je aanvraag hier.

 

dakrenovatie subsidie

 


3. ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energie

Wil je een landelijke subsidie voor je dakrenovatie aanvragen? Je komt al in aanmerking voor de ISDE vanaf 1 energiebesparende maatregel (bv. dak- of zoldervloerisolatie). Door het succes van de ISDE, besloot het Kabinet om het subsidiebedrag te verhogen naar bijna 600 miljoen euro in 2024.

 

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Het bedrag van de ISDE is afhankelijk van het type energiebesparende maatregel die je laat uitvoeren. Binnen de categorie dakrenovatie wordt sterk ingezet op isolatiemaatregelen. De subsidie bedraagt 15 euro per m² voor dakisolatie en 4 euro per m² voor zoldervloerisolatie. Kies je voor bio-based materialen? Dan krijg je een bonus van € 5 per m² voor dakisolatie of € 1,50 per m² voor zoldervloerisolatie.

BELANGRIJK: neem je 2 of meer energiebesparende maatregelen? Dan verdubbelen de bovenstaande subsidiebedragen. Je kan wel maar subsidie krijgen voor dak- of zoldervloerisolatie en niet voor beide.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van de ISDE voor je dakrenovatie? Een overzicht:

 • 1 maatregel volstaat: vroeger moest je minstens 2 energiebesparende maatregelen laten uitvoeren om in aanmerking te komen voor de ISDE. Nu volstaat 1 isolatiemaatregel. Al liggen de subsidiebedragen in dat geval wel lager. Het gaat om ongeveer 15% van de factuur, tegenover 30% vanaf 2 maatregelen.
 • Uitvoering van de isolatiewerken: niet alleen moet je de isolatiewerken laten uitvoeren door een vakman, maar de werkzaamheden moeten ook gebeuren binnen de bestaande thermische schil. De subsidie is niet van toepassing op uitbreidingen van je woning.
 • Minimale oppervlakte en isolatiewaarde: je moet bij dakisolatie en zoldervloerisolatie minstens 20 m² isoleren om in aanmerking te komen voor deze subsidie tijdens je dakrenovatie. Hierbij hoort een minimale Rd-waarde (isolatiewaarde) van 3,5 m² K/W.
 • Te combineren met een gemeentelijke subsidie: in tegenstelling tot sommige andere subsidies is de ISDE te combineren met een gemeentelijke of provinciale subsidie voor je dakrenovatie en -isolatie. Je doet er goed aan om je eerst te informeren bij je gemeente voor je begint aan je project.

LET OP: sinds 2022 is het niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de minimaal vereiste isolatiewaarde te voldoen. Wil je weten welke energiebesparende maatregelen je wel kan combineren? Vraag dan vrijblijvend advies aan een isolatie-expert.

 

Hoe ISDE voor dakrenovatie en -isolatie aanvragen?

Je vraagt de ISDE aan na de uitvoering van de isolatie- en renovatiewerken, max. 24 maanden na de 1e energiebesparende maatregel. Hierbij voeg je informatie als de datum van uitvoering, een foto van de werken en een bewijs van betaling. Daarnaast verschaf je ook de algemene informatie over de vakman of het bouwbedrijf.

BELANGRIJK: een dakdekker helpt je graag bij de aanvraag van de ISDE en bezorgt je ook alle nodige documenten. Kom vrijblijvend in contact met meerdere dakdekkers actief in je buurt!

 

TIP: denk ook aan de subsidie voor een groendak!

Wil je je dak isoleren, renoveren en tegelijkertijd milieuvriendelijker maken? Dan is een extensief groendak iets voor jou. Dit soort groendaken is onderhoudsarm, heeft een extra isolerende werking en zorgt voor een betere afvoer van regenwater. Bovendien kom je zo ook in aanmerking voor een aanvullende lokale subsidie voor een groendak.

Meer info over deze subsidie? Vraag dan gratis advies op maat aan een professionele dakdekker actief in je buurt!

 


4. SVVE: Subsidie Voor Verduurzamingsmaatregelen (VvE’s)

De SVVE is vergelijkbaar met de ISDE. Het grote verschil is dat de SVVE alleen beschikbaar is voor VvE’s (Vereniging van Eigenaren). De subsidie is aan te vragen voor energiebesparende maatregelen als dakisolatie, gevelisolatie, een warmtepomp of zonneboiler, …

 

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Wanneer je als VvE aan de voorwaarden voldoet, heb je recht op een subsidie van € 15 per m² voor dakisolatie of € 4 per m² voor zoldervloerisolatie.

BELANGRIJK: dit is een lager subsidiebedrag voor de aanvraag van 1 energiebesparende isolatiemaatregel. Vraag je subsidie aan voor 2 of meer isolatiemaatregelen of 1 of meer aanvullende maatregelen? Dan verdubbelen deze bedragen.

LET OP: isoleer jij in 2024 je woning met biobased materialen? Dan krijg je onder bepaalde voorwaarden een bonuspremie bovenop de bestaande subsidiebedragen. Voor dakisolatie is dat zo’n € 5 per m² en voor zoldervloerisolatie is dat € 1,50 m².

 

Wat zijn de voorwaarden?

Met welke voorwaarden moet je rekening houden bij het aanvragen van de SVVE? Een overzicht:

 • 1 energiebesparende maatregel volstaat: om in aanmerking te komen voor deze subsidie is 1 energiebesparende isolatiemaatregel (bv. dakisolatie) al voldoende. Al liggen de subsidiebedragen dan wel lager in vergelijking met die voor de aanvraag voor 2 of meer maatregelen.
 • Minimum oppervlakte en Rd-waarde: om de SVVE te verkrijgen, moet je minstens 70% van je dak of zoldervloer isoleren. Ook hier geldt een minimale isolatiewaarde van 3,5 m² K/W.
 • Uitvoering van maatregelen: de isolatie- en renovatiewerken laat je uitvoeren door een vakman of erkend bouwbedrijf. De maatregelen moeten ook binnen de bestaande thermische schil worden uitgevoerd.
 • Deadline van de aanvraag: je dient de aanvraag in vóórdat je begint aan de geplande isolatie- en renovatiewerken.

 

Hoe SVVE voor dakrenovatie en -isolatie aanvragen?

Is je aanvraag goed ontvangen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)? Dan krijg je het besluit binnen de 13 weken per post opgestuurd. Voor de aanvraag verzamel je o.a. de volgende info:

 • Algemene gegevens: denk hierbij aan de adressen van alle gebouwen, het IBAN-rekeningnummer van de subsidie-aanvrager, het KvK-nummer, …
 • Totaal aantal woningen: hiermee geef je een uitgebreid inzicht in de schaal van de geplande isolatie- en renovatiewerken.
 • Opgavepercentage: hiervoor deel je het aantal koopwoningen door het totaal aantal woningen binnen de vereniging. Dit is belangrijk als je ervoor kiest om de huurwoningen buiten de subsidie-aanvraag te laten.
 • Offerte-informatie: dien je aanvraag compleet in door de benodigde uitvoerdersformulieren in te vullen en te ondertekenen. Dit doe je op basis van je offertes.

 

subsidie dakrenovatie

 


5. Energiebespaarlening

Wil je je dak laten renoveren én isoleren? Dan kan je als particulier (eigenaar woning) én VvE de Energiebespaarlening aanvragen. Het gaat om een lening bij het Nationaal Warmtefonds met aantrekkelijke rentevoeten. De looptijd ligt tussen de 7 en 20 jaar (of max. 30 jaar voor VvE’s) en is afhankelijk van hoeveel je leent.

Als particulier mag je € 1.000 à € 27.000 lenen om te investeren in energiebesparende maatregelen als dakisolatie. Als VvE geldt een maximum van € 33.000 per appartementsrecht. Kies je voor een ‘Nul op de meter’-renovatie voor je woning? Dan kan je max. €71.000 lenen als particulier, of € 85.000 als VvE. Hoe hoog je lening ook is, de rente staat vast na de afsluiting van de lening en je hoeft geen afsluitkosten te betalen. Bovendien staat er geen leeftijdsgrens op de aanvraag. Ook mensen ouder dan 75 kunnen de Energiebespaarlening afsluiten.

BELANGRIJK: particulieren met een laag inkomen (verzamelinkomen minder dan € 60.000 bruto) kunnen de Energiebespaarlening renteloos afsluiten.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Je moet de energiebesparende werken laten uitvoeren door een vakman of bouwbedrijf. Daarnaast vraag je deze lening aan bij het Nationaal Warmtefonds vóór de werken. En aangezien je van tevoren een offerte en verklaring moet voorleggen, is het best om meteen een vakman in te schakelen.

 

Subsidie voor je dakrenovatie? Schakel een vakman in!

Is de dakbedekking van je woning aan een renovatie toe? Of moet je je dakconstructie laten verstevigen? Combineer deze dakwerken dan met dakisolatie en schakel een vakman in. Zo kom je in aanmerking voor meerdere subsidies én geniet je van een kwalitatief eindresultaat en een lagere energierekening.

Gratis voorstellen aanvragen? Je kan vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere gespecialiseerde vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 


FAQ dakrenovatie subsidie

Is je dak dringend aan renovatie toe? Dan ben je vast benieuwd naar de mogelijke subsidies voor verschillende dakwerken. Een professioneel dakdekker geeft je graag advies op maat. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Zijn er ook subsidies voor andere dakwerken?
  Ja, maar het aanbod is beperkter. De overheid focust sterk op het financieren van energiebesparende maatregelen. Daarom dat ze zo sterk inzetten op subsidies voor dakisolatie en duurzame verwarmingstoestellen. Wil je graag je dak renoveren, maar geen nieuwe isolatie plaatsen? Dan kan je rekenen op het verlaagd btw-tarief en/of een gemeentelijke premie.


 • Waarom laat ik mijn dakrenovatie beter uitvoeren door een dakdekker?

  Om aanspraak te maken op de verschillende financiële voordelen, moet je de dakwerken sowieso overlaten aan een professional. Dankzij zijn expertise ben je ervan verzekerd dat de werken correct en veilig uitgevoerd worden. Je kan bij hem terecht voor advies en hij helpt je graag verder met je aanvraag.

  Vrijblijvend offertes aanvragen? Dat kan! Vul het onderstaande aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes en advies op maat van jouw situatie.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers