Mijn-dakdekker.nl
Info & prijsadvies over alle soorten dakwerken.
Vergelijk 350+ erkende dakdekkers online!
header image
Mijn-dakdekker.nl

Dakrenovatie subsidie 2021 - 2022

Laatste update: 26 november 2021 – Wil je een subsidie aanvragen voor je dakrenovatie? Dan combineer je die werkzaamheden best met minstens 2 energiebesparende maatregelen (bv. dakisolatie, zoldervloerisolatie, …). Zo kom je in aanmerking voor verschillende premies. Om welke dakrenovatie subsidies gaat het? Wat zijn de voorwaarden, bedragen, …? Je ontdekt het in dit artikel!

 

Mogelijke subsidies voor dakrenovatie 2021 – 2022:

1. Gemeentelijke subsidie dakrenovatie
2. Verlaagd btw-tarief
3. ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energie
4. SEEH: Subsidie Energiebesparing Eigen Huis
5. Energiebespaarlening

TIP: een dakdekker informeert je graag over de mogelijkheden voor subsidies voor je dakrenovatie. En dat is niet alles… Hij bezorgt je ook alle nodige documenten voor een vlotte & correcte aanvraag. Ontvang gratis advies op maat bij een professionele dakdekker actief in je buurt.

 

1. Gemeentelijke subsidie dakrenovatie

Wil je alleen je dak renoveren zonder extra energiebesparende maatregelen? Dan kan je naast het verlaagde btw-tarief enkel aanspraak maken op een gemeentelijke subsidie. Let op: niet elke gemeente biedt zo’n subsidie aan en de voorwaarden en bedragen kunnen verschillen per gemeente.

BELANGRIJK: laat je goed informeren bij je gemeente voor je je dak laat renoveren. Voor advies op maat kan je ook terecht bij een dakdekker actief in je buurt via onze offerteservice.

 


2. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 9%)

Het 2e financiële voordeel waar je van geniet zonder extra energiebesparende maatregelen is het verlaagde btw-tarief. Is je huis ouder dan 2 jaar? Dan betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten in plaats van 21%. Let op: je moet hiervoor wel samenwerken met een professionele vakman. Dat is trouwens ook nodig om in aanmerking te komen voor andere subsidies, leningen, …

 

BELANGRIJK: combineer je dakrenovatie met dakisolatie

Een gemeentelijke subsidie en het verlaagde btw-tarief zijn de enige financiële voordelen waar je van profiteert als je enkel je dak renoveert. Combineer je die dakrenovatie met tenminste 2 energiebesparende maatregelen? Dan kom je nog in aanmerking voor meerdere subsidies. Bovendien geniet je op die manier ook van lagere energiekosten. Schakel een vakman in en laat je adviseren over je opties. Start je aanvraag hier.

 

 

dakrenovatie subsidie

3. ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energie

Wil je een landelijke subsidie voor je dakrenovatie aanvragen? Dan moet je tenminste 2 energiebesparende maatregelen als dakisolatie, zoldervloerisolatie, gevelisolatie, een zonneboiler, … opnemen in je planning. De ISDE is 1 van de mogelijke subsidies waarvoor je in aanmerking kan komen.

 

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Het bedrag van de ISDE is afhankelijk van het type energiebesparende maatregel die je laat uitvoeren. Binnen de categorie dakrenovatie wordt sterk ingezet op isolatiemaatregelen. Om subsidie te krijgen moet je minimaal een aantal vierkante meters isoleren. Voor dakisolatie bedraagt de subsidie € 20 per m², voor zoldervloerisolatie is dat dan weer € 5 per m².

BELANGRIJK: vanaf 1 januari 2022 stijgt de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen. Zo dekt de subsidie niet langer 20% maar 30% van de aanschafkosten. Let wel, de subsidie geldt alleen voor maatregelen die in 2022 worden uitgevoerd.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van de ISDE voor je dakrenovatie? Een overzicht:

 • 2 of meer energiebesparende maatregelen: om in aanmerking te komen voor de ISDE moet je 2 of meer energiebesparende maatregelen verrichten tijdens je dakrenovatie. Wil je je dak renoveren? Dan zijn dakisolatie, zoldervloerisolatie, … de meest logische maatregelen. Ook kan je kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet.
 • Uitvoering van de isolatiewerken: niet alleen moet je de isolatiewerken laten uitvoeren door een vakman, maar de werkzaamheden moeten ook gebeuren binnen de bestaande thermische schil. De subsidie is niet van toepassing op uitbreidingen van je woning.
 • Minimale oppervlakte en isolatiewaarde: je moet bij dakisolatie en zoldervloerisolatie minstens 25 m² isoleren om in aanmerking te komen voor deze subsidie tijdens je dakrenovatie. Hierbij hoort een minimum Rd-waarde (isolatiewaarde) van 3,5 m² K/W.
 • Te combineren met een gemeentelijke subsidie: in tegenstelling tot sommige andere subsidies is de ISDE te combineren met een gemeentelijke of provinciale subsidie voor je dakrenovatie en -isolatie. Je doet er goed aan om je eerst te informeren bij je gemeente voor je begint aan je project.

 

Hoe ISDE voor dakrenovatie en -isolatie aanvragen?

Je vraagt de ISDE aan na de uitvoering van de isolatie- en renovatiewerken, max. 12 maanden na de 1e energiebesparende maatregel. Hierbij voeg je informatie als de datum van uitvoering, een foto van de werken en een bewijs van betaling toe. Daarnaast verschaf je ook de algemene informatie over de vakman of het bouwbedrijf.

 

TIP: denk ook aan de subsidie voor een groendak!

Wil je je dak isoleren, renoveren en tegelijkertijd milieuvriendelijker maken? Dan is een extensief groendak iets voor jou. Dit soort groendaken is onderhoudsarm, heeft een extra isolerende werking en zorgt voor een betere afvoer van regenwater. Bovendien kom je zo ook in aanmerking voor een aanvullende lokale subsidie voor een groendak.

Meer info over deze subsidie? Vraag dan gratis advies op maat aan een professionele dakdekker actief in je buurt!

 


4. SEEH: Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (enkel voor VvE’s)

De SEEH is vergelijkbaar met de ISDE. Het grote verschil is dat de SEEH alleen beschikbaar is voor VvE’s (Vereniging van Eigenaren), woonverenigingen of wooncoöperaties. De subsidie is aan te vragen voor energiebesparende maatregelen, energieadvies door een erkende prestatieadviseur, procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

 

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, heb je voor het isoleren van je dak recht op een subsidie van € 20 per m². Laat je de vlieringvloer of zolder isoleren, dan bedraagt de subsidie € 5 per m². Let op, om aanspraak te kunnen maken op deze premie voor dakisolatie moet je nog minstens 1 andere energiebesparende maatregelen laten uitvoeren. Volgende isolatiemaatregelen komen daarbij in aanmerking:

 • spouwmuurisolatie
 • dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie
 • gevelisolatie
 • vloer- of bodemisolatie
 • hoogrendementsglas

 

Wat zijn de voorwaarden?

Met welke voorwaarden moet je rekening houden bij het aanvragen van de SEEH? Een overzicht:

 • Minstens 2 energiebesparende maatregelen: om in aanmerking te komen voor deze subsidie voor je dakrenovatie ben je verplicht om minstens 2 energiebesparende maatregelen in je planning op te nemen.
 • Minimum oppervlakte en Rd-waarde: om de SEEH te verkrijgen moet je minstens 70% van de totale oppervlakte van elke woning isoleren. Ook hier geldt een minimum isolatiewaarde van 3,5 m² K/W.
 • Uitvoering van maatregelen: de isolatie- en renovatiewerken laat je uitvoeren door een vakman of erkend bouwbedrijf. De maatregelen moeten ook binnen de bestaande thermische schil worden uitgevoerd.
 • Niet te combineren met lokale subsidies: in tegenstelling tot de ISDE is de SEEH niet te combineren met gemeentelijke of provinciale subsidies.
 • Deadline van de aanvraag: je dient de aanvraag in vóórdat je begint aan de geplande isolatie- en renovatiewerken.

 

Hoe SEEH voor dakrenovatie en -isolatie aanvragen?

Is je aanvraag goed ontvangen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)? Dan krijg je het besluit binnen de 13 weken per post opgestuurd. Voor de aanvraag verzamel je o.a. de volgende info:

 • Bedrijfsgegevens: denk hierbij aan de adressen van alle gebouwen, het IBAN-rekeningnummer van de subsidie-aanvrager, het KvK-nummer, …
 • Totaal aantal woningen: hiermee geef je een uitgebreid inzicht in de schaal van de geplande isolatie- en renovatiewerken.
 • Opgavepercentage: hiervoor deel je het aantal koopwoningen door het totaal aantal woningen binnen de vereniging. Dit is belangrijk als je ervoor kiest om de huurwoningen buiten de subsidie-aanvraag te laten.
 • Offerte-informatie: dien je aanvraag compleet in door de benodigde uitvoerdersformulieren in te vullen en te ondertekenen. Dit doe je op basis van je offertes.

 

subsidie dakrenovatie

5. Energiebespaarlening

Wil je je dak laten renoveren én isoleren? Dan kan je als particulier én VvE de Energiebespaarlening aanvragen. Het gaat om een lening bij het Nationaal Warmtefonds met aantrekkelijke rentevoeten. De looptijd ligt tussen de 7 en 20 jaar en is afhankelijk van hoeveel je leent.

Als particulier mag je € 2.500 à € 25.000 lenen om te investeren in energiebesparende maatregelen als dakisolatie. Als VvE geldt ditzelfde maximumbedrag per appartementsrecht. Kies je voor een ‘Nul op de meter’-renovatie voor je woning? Dan kan je max. €65.000 lenen. Hoe hoog je lening ook is, de rente staat vast na de afsluiting van de lening en je hoeft geen afsluitkosten te betalen.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Je moet de energiebesparende werken laten uitvoeren door een vakman of bouwbedrijf en je mag als woningeigenaar niet ouder zijn dan 75 jaar. Daarnaast vraag je deze lening aan bij het Nationaal Warmtefonds vóór de werken óf binnen 2 maanden na de werken. En aangezien je van tevoren een offerte en verklaring moet voorleggen, is het best om meteen een vakman in te schakelen.

 

Subsidie voor je dakrenovatie? Schakel een vakman in!

Is de dakbedekking van je woning aan een renovatie toe? Of moet je je dakconstructie laten verstevigen? Combineer deze dakwerken dan met dakisolatie en schakel een vakman in. Zo kom je in aanmerking voor meerdere subsidies én geniet je van een kwalitatief eindresultaat en een lagere energierekening.

Gratis voorstellen aanvragen? Je kan vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere gespecialiseerde vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 


FAQ dakrenovatie subsidie

Is je dak dringend aan renovatie toe? Dan ben je vast benieuwd naar de mogelijke premies voor verschillende dakwerken. Een professioneel dakdekker geeft je graag advies op maat. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Zijn er ook subsidies voor andere dakwerken?
  Ja, maar het aanbod is beperkter. De overheid focust sterk op het financieren van energiebesparende maatregelen. Daarom dat ze zo sterk inzetten op subsidies voor dakisolatie en duurzame verwarmingstoestellen. Wil je graag je dak renoveren, maar geen nieuwe isolatie plaatsen? Dan kan je rekenen op het verlaagd btw-tarief en/of een gemeentelijke premie. In dit geval is een landelijke renovatiepremie uitgesloten omdat je hiervoor minstens 2 energiebesparende maatregelen moet nemen.


 • Waarom laat ik mijn dakrenovatie beter uitvoeren door een dakdekker?

  Om aanspraak te kunnen maken op de verschillende financiële voordelen, moet je de dakwerken sowieso overlaten aan een professional. Dankzij zijn expertise ben je ervan verzekerd dat de werken correct en veilig uitgevoerd worden. Je kan bij hem terecht voor uitgebreid advies en hij helpt je graag verder met je subsidie-aanvraag.

  Vrijblijvend offertes aanvragen? Dat kan! Vul het onderstaande aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes en advies op maat van jouw situatie.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers