Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Water op plat dak

Als je een plat dak hebt, kan het voor komen dat er na een regenbui water op blijft liggen. Een beetje water op je plat dak is normaal. Blijft er echter veel water liggen of is er geen duidelijke aanleiding voor het water op je dak? Dan is het wel slim om actie te ondernemen. In dit artikel lees je meer over de mogelijke oorzaken van water op je plat dak, de oplossingen en hun kosten.

Ga snel naar:
Oorzaken water op plat dak
Water op plat dak verhelpen
Prijs water op plat dak verhelpen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van dakwerkers

 

 

Is water op je plat dak slecht?

Water dat blijft liggen op je plat dak komt veel voor en is zeker niet altijd een probleem. Kleine hoeveelheden water op je dak na een lange regenbui zijn normaal door de lage hellingsgraad van het dak. Je moet wel oppassen wanneer de plassen op je dak groter en dieper worden, of wanneer ze na een lange tijd zonder regen nog aanwezig zijn. Dat kan wijzen op een probleem met de hemelwaterafvoer van je plat dak, wat een aantal negatieve gevolgen kan hebben:

 • Overbelasting van je dak
 • Mos- en algengroei
 • Verzakkingen
 • Lekkages
 • Beschadigingen
 • Instorten van je dak

Heb je te maken met water op je plat dak? Schakel een dakwerker in om het onderliggende probleem te vinden en verdere schade te voorkomen. Vind nu dakwerkers in je buurt.

water op plat dak

 

Oorzaken water op plat dak

Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom de regenwater afvoer van je plat dak niet werkt zoals het hoort. We zetten de mogelijke oorzaken hieronder op een rijtje:

 

1. Onvoldoende afschot

De meest voorkomende oorzaak van water op je plat dak is onvoldoende afschot. De afschot slaat op de hellingsgraad van je dak. Een plat dak moet altijd een lage hellingsgraad hebben, waardoor het water op die manier langs één kant kan weglopen. Die helling ligt normaal gesproken tussen 2 à 4 graden. Is deze minder dan 2 graden of is er helemaal geen sprake van een helling? Dan kan het water moeilijker wegstromen en krijg je dus te maken met stilstaand water op je dak.

 

2. Verstopte of verkeerde afvoer

Ook een verstopte of te kleine afvoer kan de oorzaak zijn van stilstaand water op je plat dak. In je afvoer kunnen bv. bladeren, takjes en andere soorten vuil terecht komen, die ervoor zorgen dat het water niet meer kan wegstromen. Controleer dus zeker je dakgoot wanneer je te maken krijgt met dit probleem. Onderhoud je dakgoot ook regelmatig om de levensduur te verlengen. Daarnaast kan het ook zijn dat de grootte van je dakgoot niet is afgestemd op de hoeveelheid af te voeren water. Ook dat kan ervoor zorgen dat er water op je dak blijft liggen.

 

3. Verzakking

Een verzakking kan zowel een gevolg als een oorzaak zijn van water op je plat dak. Als er een verzakking is kan het water op deze plek namelijk niet weglopen. Zo’n verzakking kan ontstaan wanneer er te veel gewicht op het dak staat (bv. een grote airco unit) of wanneer je veel op je platte dak loopt en de isolatie daardoor is aangetast.

 

Water op plat dak verhelpen

Wat kan je doen om water op je plat dak te verwijderen? We sommen hieronder een aantal oplossingen op:

 1. Afvoer schoonmaken of vervangen

  Als een verstopte of te kleine afvoer de oorzaak is van het water op je plat dak, moet je jouw dakgoot controleren op bladeren, vuil, takjes…  Onderhoud deze ook regelmatig om grote verstoppingen te vermijden. Als je dakgoot niet verstopt is, maar onvoldoende water kan afvoeren, is het verstandig om deze te vervangen. De diameter is dan vaak niet correct berekend in verhouding met het af te voeren water. Verder kan je voor een betere afvoer van je plat dak ook (extra) waterspuwers plaatsen.

 2. Dakisolatie vervangen of afschotisolatie plaatsen

  Een andere mogelijke oplossing is om je dakisolatie te vervangen. Als de oorzaak van het water op je dak bv. een verzakking door versleten isolatie is, kies je idealiter voor nieuw isolatiemateriaal. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om afschotisolatie te plaatsen. Daarmee kan je je dak opnieuw isoleren en tegelijkertijd een afschot voor je plat dak plaatsen om water af te voeren.

 3. Nieuw dak plaatsen

  Is je dakbedekking of dakconstructie erg versleten, verouderd of beschadigd? Dan is het vaak beter om meteen een volledig nieuw dak te plaatsen. Je kan dan tegelijkertijd je dak isoleren en zorgen voor een afschot om het water af te voeren.

TIP: een ervaren dakwerker kan je verder informeren en adviseren over de mogelijke oplossingen voor water op je plat dak. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

regenwater afvoer plat dak

 

Prijs water op plat dak verhelpen

De prijzen voor de oplossingen tegen water op je plat dak variëren behoorlijk. Dat komt omdat sommige oplossingen veel ingrijpender zijn dan andere. De uiteindelijke prijs hangt dan ook af van je situatie. In de tabel hieronder geven we een overzicht met richtprijzen voor de verschillende mogelijke oplossingen:

Oplossing water op plat dakGemiddelde prijs (excl. btw)
Afvoer vervangen€ 30 à 70
Dakisolatie plaatsen€ 30 à 115 per m²
Nieuwe dakbedekking plaatsen€ 40 à 230 per m²
Dak volledig vernieuwen€ 6 per m² voor de basislaag
€ 10 à 16 per m² voor het onderdak

LET OP: de prijzen kunnen ook nog verschillen per expert. Vraag daarom offertes aan bij meerdere dakwerkers om verschillende prijzen, maar ook voorwaarden, adviezen, uitvoertermijnen… te vergelijken. Ontvang prijsvoorstellen op maat van ervaren dakwerkers.

 

Veelgestelde vragen over water op plat dak

Blijft er water op je plat dak liggen en heb je nog vragen? We beantwoorden hieronder alvast een aantal veelgestelde vragen: • Hoeveel water mag er op een plat dak liggen?
  Een kleine hoeveelheid water op je dak is meestal geen probleem. De regel is dat ongeveer 5% van het dakoppervlak bedekt mag zijn met water en dat de plassen maximaal 5 mm diep mogen zijn. Dat is echter niet altijd makkelijk te meten. Aarzel dus niet om actie te ondernemen wanneer je vermoedt dat er te veel water op je plat dak blijft liggen.


 • Kan water op je plat dak helpen tegen warmte?
  Als het erg warm is en je een plat dak hebt, kan je hier een dun laagje water op spuiten om wat te verkoelen. Vooral wanneer je dit ’s avonds doet, kan het helpen om de warmte ’s nachts buiten te houden. Let er wel op dat je niet te veel water op je dak spuit en dat het water niet te lang blijft liggen. Zo vermijd je op termijn algen, mossen en andere soorten schade.


 • Hoeveel onderhoud heeft een dak nodig om problemen met de afvoer te vermijden?
  Hoe vaak je dak en afvoer onderhoud nodig hebben, hangt af van het type dak, je woonplaats en de omgeving. Over het algemeen is het aangeraden om 1 of 2 keer per jaar een visuele controle uit te voeren en je dak te controleren op lekkages of beschadigingen. Reinig ook je afvoer regelmatig en haal het vuil eruit. Door je dak en afvoer regelmatig te onderhouden, vermijd je grotere problemen en beschadigingen en verleng je de levensduur.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers