Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakgoten

Dakgoten zorgen voor de afvoer van het water op je dak. Je vindt ze in allerlei soorten, vormen en materialen. Maar welke dakgoot is nu het meest geschikt voor jouw woning? Wat kost een dakgoot? Hoe onderhoud je ze? En hoe worden dakgoten geplaatst? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten dakgoten
Dakgoot materialen
Dakgoot vervangen kosten
Dakgoten vervangen of herstellen
Dakgoten plaatsen
Vergelijk offertes van dakdekkers

 

 

Is een dakgoot nodig bij elk type dak?

Bij een hellend dak is een dakgoot noodzakelijk voor elke woning. Een dakgoot voert het regenwater via je regenpijp af van je dak. Zo voorkomt het dat dit water direct van het dak op de grond valt of tegen de gevel waait. Dat kan namelijk zorgen voor beschadigingen of grote plassen.

Bij platte daken wordt regenwater vaak op een andere manier afgevoerd. Dat gebeurt aan de hand van een hemelwaterafvoer die bestaat uit een uitloop, bladvanger, kiezelbak, vergaarbak, beugels en afvoerpijp. Een dakgoot is dus vooral essentieel bij een hellend dak.

Dakgoot plaatsen? Doe een beroep op een professionele dakdekker. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing en krijg je advies op maat van jouw woning. Vind een dakdekker in de buurt.

 

Soorten dakgoten

De vorm van een dakgoot bepaalt voor een deel mee de stijl van je huis. Daarom is het belangrijk om je goed te informeren over de eigenschappen van de verschillende soorten dakgoten, zodat je een gerichte keuze kan maken. We zetten de soorten hieronder even op een rij:

 

1. Bakgoot

bakgoot

Een bakgoot is de meest voorkomende soort dakgoot in Nederland. Een bakgoot herken je aan de rechthoekige vorm met platte bodem en verticale randen. Bakgoten zijn in verschillende materialen verkrijgbaar zoals zink, pvc, aluminium en roestvrij staal. Door bakgoten te integreren in de kroonlijst van de woning, krijg je een stijlvolle look met robuuste uitstraling. Het is dus ideaal voor landelijke, traditionele en monumentale woningen.

 • Voordelen bakgoot: snelle montage, onderhoudsvriendelijk, makkelijk te herstellen.
 • Nadelen bakgoot: minder flexibel dan een mastgoot.

 

2. Mastgoot

soorten dakgoot mastgoot

Een mastgoot heeft, in tegenstelling tot een bakgoot, geen rechthoekige maar een ronde vorm. De mastgoot met halve cirkel kennen we ook als een hanggoot. Dat verwijst naar het montagesysteem waarbij steeds gebruik wordt gemaakt van gootbeugels. Deze gootbeugels zorgen voor een stevige bevestiging van de dakgoten. De ronde vorm creëert dan weer een betere waterafloop waardoor de kans op verstoppingen verkleint. Qua uitzicht is een mastgoot kleiner, waardoor deze ook minder opvalt.

 • Voordelen mastgoot: eenvoudig te bevestigen, zeer stevig, goedkoop, minder kans op verstoppingen.
 • Nadelen mastgoot: minder onderhoudsvriendelijk dan bakgoot.

 

3. Kilgoot

dakgoten kilgoot

Bij daken waar 2 schuin aflopende dakvlakken samenkomen, kiezen architecten vaak voor een kilgoot. Het plaatsen van een kilgoot verkleint de kans op lekken in het dak en zorgt voor een ideale afwatering. Door een kilgoot te plaatsen op de snijlijn van twee dakvlakken wordt het regenwater afgevoerd naar een lager gelegen dakgoot. Een correcte montage is daarbij van cruciaal belang om lekken te voorkomen.

 • Voordelen kilgoot: ideaal voor schuine vlakken, minder kans op lekken, onderhoudsvriendelijk.
 • Nadelen kilgoot: complexere montage, kans op lekken bij slechte plaatsing.

 

4. Zakgoot

zakgoot

Net als bij de kilgoot wordt een zakgoot gebruikt waar 2 hellende daken samenkomen. Het verschil is dat een zakgoot plat ligt tussen 2 daken, terwijl een kilgoot vertrekt van bovenaf en uitmondt in een lager gelegen dakgoot. Aangezien ze het water van twee daken moeten opvangen, zijn zakgoten een stuk breder dan mast- of bakgoten. We zien ze vooral bij gesloten of halfopen bebouwingen uit de jaren 30 en 40. Doordat huizen nu anders gebouwd zijn, opteren weinig architecten nog voor een zakgoot.

 • Voordelen zakgoot: ideaal voor grote hoeveelheden water, ideaal tussen 2 hellende daken.
 • Nadelen zakgoot: wordt nog amper toegepast, soms moeilijk bereikbaar, meestal enkel in zink of pvc.

 

5. Verholen goot

verholen dakgoot

Een verholen goot is een compleet systeem voor het afvoeren van regenwater bij plaatsing van een dakkapel. De verborgen ligging onder de dakpan resulteert in een fraaie afwerking, zeker in vergelijking met het plaatsen van loodslabben. De goot zorgt voor de afvoer van het regenwater dat afloopt langs de zijkant van de dakkapel. Soms wordt de term verholen goot ietwat onterecht gebruikt voor normale dakgoten aan de voorzijde van het huis die amper zichtbaar zijn.

 • Voordelen verholen goot: ideaal voor dakkapellen, onzichtbaar.
 • Nadelen verholen goot: moeilijk bereikbaar

 

Welke soort dakgoot kies ik best?

Welke soort dakgoot nu het beste is, hangt af van bepaalde factoren zoals het soort dak, het type woning, de grootte van je dak… Heb je bv. een erg groot dak? Dan moet je ook een dakgoot kiezen die een grote hoeveelheid water kan afvoeren zoals een bakgoot. Zoek je een goedkope dakgoot met weinig kans op verstoppingen? Dan is een mastgoot ideaal.

Ontvang advies op maat! Een dakspecialist kan je verder informeren over de soorten dakgoten en geeft je advies over de meest geschikte dakgoot, rekening houdende met jouw woning, dak, wensen en budget. Vergelijk vrijblijvend advies op maat.

 

Dakgoot materialen

Een tweede keuze die je moet maken als je dakgoten gaat kopen, is het materiaal. Het gekozen materiaal zal vooral invloed hebben op de levensduur en de prijs van je dakgoot. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

Zinken dakgoot

Een dakgoot uit zink is stevig, vorstbestendig, duurzaam en heeft een lange levensduur. Daarnaast is dit materiaal eenvoudig te herstellen en geeft het je woning een mooie uitstraling. Het is dan ook een erg populair materiaal voor dakgoten. Een nadeel is wel dat de verschillende zinken dakgoten aan elkaar worden gesoldeerd. Deze naden vormen na verloop van tijd soms een zwakke schakel.

Zinken dakgoot prijs: € 30 à 50 per meter (excl. btw en incl. plaatsing).

 

Kunststof dakgoot

Een dakgoot in kunststof is de goedkoopste oplossing maar heeft ook de kortste levensduur. Daarom wordt dit materiaal voornamelijk gebruikt voor een dakgoot bij een schuur, bijgebouw of tuinhuis. Een PVC dakgoot kan snel en gemakkelijk geplaatst worden. Een nadeel van dakgoten uit kunststof is dat ze gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, zeker de goedkopere varianten. Bovendien gaan ze na verloop van tijd doorhangen en bestaat er een risico op verkleuren.

Kunststof dakgoot prijs: vanaf € 20 per meter (excl. btw en incl. plaatsing).

 

Aluminium dakgoot

Een dakgoot van aluminium is corrosiebestendig dankzij de afwerking met polyester. Een naadloze en duurzame aluminium dakgoot vormt een mooi alternatief voor zink. In tegenstelling tot zink dat aan elkaar gesoldeerd wordt, heeft een aluminium dakgoot geen naden en dus ook geen zwakke plekken. Bovendien is de totale kost voor aluminium dakgoten vergelijkbaar met de prijs voor een zinken dakgoot, omdat het monteren van een aluminium goot een pak sneller gaat.

Aluminium dakgoot prijs: € 30 à 50 per meter (excl. btw en incl. plaatsing).

 

Koperen dakgoot

De dakgoot met de langste levensduur is ongetwijfeld de koperen dakgoot. De luxueuze uitstraling van koper maakt de dakgoten uitermate geschikt voor villa’s en herenhuizen. Bovendien vereist koper erg weinig onderhoud. Een nadeel van koper is dan weer de ietwat duurdere kostprijs. Hou er ook rekening mee dat koper na verloop van tijd een groene schijn kan krijgen. Tot slot worden de koperen dakgootstukken net zoals bij zink aan elkaar gesoldeerd, waardoor ook hier een risico op lekken ontstaat.

Koperen dakgoot prijs: vanaf € 40 per meter (excl. btw en incl. plaatsing).

 

Roestvrijstalen dakgoot

Naast deze meest gebruikte materialen kan je ook opteren voor roestvrij staal. Iets minder bekend, maar daarom niet onbemind. Roestvrijstalen dakgoten hebben een strakke en moderne uitstraling, zijn makkelijk te onderhouden, hebben een lange levensduur en zijn bestand tegen corrosie. Het grote nadeel van dit materiaal is dan weer de hoge prijs.

Roestvrijstalen dakgoot prijs: vanaf € 75 per meter (excl. btw en incl. plaatsing).

 

Polyester dakgoot

Polyester dakgoten bestaan uit één stuk waardoor lekken niet mogelijk zijn. Het nadeel hiervan is dat je ze daarom ook steeds in zijn geheel moet vervangen. Licht, sterk, vormvast en goedkoop: dat zijn de eigenschappen van een polyester dakgoot. De dakgoten zijn verkrijgbaar in vele kleuren waardoor je ze kan afstemmen op de kleur van het buitenschrijnwerk.

Polyester dakgoot prijs: vanaf € 20 per meter (excl. btw en incl. plaatsing).

 

Dakgoot vervangen kosten

De kosten om je dakgoot te vernieuwen, liggen gemiddeld tussen € 20 en 100 per meter (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs is wel afhankelijk van het materiaal, de soort dakgoot, de afmetingen, de bereikbaarheid van je dak… Hieronder geven we een handig overzicht van de meest voorkomende materialen waarmee je meteen kan inschatten wat het kost om je dakgoten te vervangen:

Materiaal dakgootGemiddelde prijs per meter (excl. btw en incl. plaatsing)
Zink€ 30 à 50
KunststofVanaf € 20
Aluminium€ 30 à 50
KoperVanaf € 40
RoestvrijstaalVanaf € 75
PolyesterVanaf € 20

Benieuwd naar de exacte prijs voor een nieuwe dakgoot? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes vergelijken van verschillende dakdekkers in jouw buurt. Zo kan je prijzen, maar ook termijnen, werkwijzen… gericht vergelijken en een doordachte keuze maken. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

dakgoten

 

Dakgoot vervangen of herstellen

Als je een nieuwbouwwoning koopt, wordt er bij de plaatsing van het dak standaard een dakgoot geplaatst. Heb je een bestaande woning? Dan is het belangrijk om de staat van je dakgoot regelmatig te controleren zodat je snel kan ingrijpen wanneer je dakgoot beschadigd is. In dat geval kan je kiezen voor een dakgoot reparatie of kan je de dakgoot volledig laten vervangen:

 • Dakgoot herstellen: als je dakgoot op slechts één plek beschadigd is of een lekkage heeft, kan je deze in de meeste gevallen laten repareren. Hoe dat gebeurt, hangt af van het materiaal van je dakgoot. Bij een zinken dakgoot, bijvoorbeeld, moet de naad of het lek met vloeibare zink terug verstevigd of gedicht worden. Bij een aluminium of koperen dakgoot wordt de afwerkingslaag dan weer versterkt met een polyester reparatie set.
 • Dakgoot vervangen: een dakgoot vervangen doe je pas wanneer deze lekken vertoont en niet meer gerepareerd kan worden of wanneer deze al sterk verouderd is. De keuze tussen herstellen of vervangen hangt ook af van het materiaal van je dakgoot. Sommige materialen zoals zink of koper kan je gerust laten herstellen, terwijl je bij PVC en polyester best meteen de volledige dakgoot laat vervangen.

Dakgoot herstellen of vervangen? Dan schakel je best een dakdekker in. Hij adviseert je de beste oplossing en kan je dakgoot vlot en correct herstellen of vervangen. Vind een dakdekker in de buurt.

 

Dakgoten plaatsen

Hoe wordt een nieuwe dakgoot nu geplaatst? Een dakdekker gaat daarbij als volgt te werk:

 1. Gootbeugels plaatsen

  Om te beginnen plaatst een dakdekker de gootbeugels. Daarvoor bepaalt hij eerst de plaats van de eerste en laatste gootbeugel. De eerste beugel komt aan de kant van de regenpijp en de laatste beugel zal daarbij iets hoger komen dan de eerste. De afstand tussen de overige gootbeugels is best altijd rond de 50 cm. Als de dakdekker de plaats van de gootbeugels bepaald heeft, boort hij gaten in de muur en bevestigt de beugels.

 2. Goot op maat maken

  Nu gaat een dakdekker de afmetingen van de dakgoot na. Daarvoor meet hij eerst de lengte van de goot en de grootte van je dak. Als de dakgoot op maat gemaakt moet worden, zaagt de dakdekker de goot door met een ijzerzaag. Daarbij begint hij vanaf de bodem van de goot en gebruikt eventueel een verbindingsstuk om de dakgoot haaks af te zagen. Tot slot verwijdert hij ook nog de bramen met schuurpapier.

 3. Dakgoot plaatsen

  Nu kan een dakdekker de dakgoot monteren. Daarbij zorgt hij ervoor dat eerst alle klemstrippen van de beugels omhoog staan en schuift dan de goot in de beugels. Vervolgens bevestigt de dakdekker de verschillende gootdelen aan elkaar. Meestal worden deze aan elkaar gelijmd. Nadien kunnen de klemstrippen van de dakgoot dan naar beneden gedrukt worden om de dakgoot vast te zetten.

 4. Regenpijp bevestigen

  Tot slot moet de dakdekker de dakgoot nog aansluiten op de regenpijp. Daarvoor zaagt hij ook eerst de regenpijp op maat en bevestigt de beugels aan de muur. Nadien schuift hij de regenpijp in de beugels en sluit deze aan op je dakgoot. Het andere uiteinde van je dakgoot mondt dan uit bij een riolering of grindgat. Je kan er ook voor kiezen om de regenpijp aan te sluiten op een regenton. Zo heb je altijd regenwater dat je kan gebruiken.

Vergelijk vrijblijvend offertes van dakdekkers! Via onze offerteservice brengen we je in contact met geschikte dakdekkers in de buurt. Zo kan jij meerdere voorstellen vergelijken en een doordachte keuze maken. Ontvang offertes op maat.

 

 

Dakgoten onderhouden

Om jouw dakgoten in een optimale conditie te houden en een goede werking ervan te garanderen, is regelmatig onderhoud belangrijk. Daarbij is het aangeraden om de dakgoten minimaal 2 keer per jaar te reinigen. Tegelijkertijd voer je meteen een grondige inspectiebeurt uit op lekken en beschadigingen. Is er veel begroeiing in de buurt? Dan is het verstandig de onderhoudsbeurten op te drijven tot 3 maal per jaar.

Hieronder geven we nog enkele tips om je dakgoot correct te onderhouden:

 • Maak je dakgoot schoon voor de winter: In de herfst kunnen er heel wat bladeren en taken in je dakgoot terecht komen die zich gaan ophopen en rotten. Dat kan zorgen voor verstoppingen, maar ook schade aan je dakgoot. Maak je dakgoot daarom altijd schoon voor de winter start.
 • Gebruik een dakgootrooster of bladvanger: het is sterk aangeraden om op je dakgoot een dakgootrooster of bladvanger te plaatsen. Deze kosten niet veel, houden ongedierte en bladeren uit je dakgoot en voorkomen schimmelvorming. Een bladvanger kost ongeveer 20 euro per 3 meter.
 • Gebruik beveiliging: als je je dakgoot wil proper maken, is het ook belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. De natte bladeren kunnen het buiten namelijk erg glad maken. Gebruik daarbij bijvoorbeeld een stevige ladder die hoog genoeg is en draag eventueel een helm.
 • Controleer ook de gootbeugels: tot slot kan je tijdens je inspectiebeurt best alle onderdelen van je dakgoot controleren. Besteed daarbij ook zeker wat extra aandacht aan de gootbeugels. Deze zijn namelijk erg belangrijk voor een stevige bevestiging van de dakgoot.

Laat je dakgoot onderhouden door een dakdekker! Een dakdekker kan je dakgoot op een veilig manier van een grondig onderhoud voorzien. Via de offerteservice kan je offertes van verschillende dakdekkers vergelijken en daardoor vaak ook nog extra besparen. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers