Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakopbouw: soorten, prijzen & voorbeelden

Een dakopbouw zorgt voor extra woonruimte in huis. Welke soorten zijn er? Wat zijn de kosten? En kies je beter voor een prefab uitvoering of een op maat gemaakte dakverhoging? Lees hier alles over de opties en doe alvast wat inspiratie op!

Ga snel naar:
Dakopbouw: schuin dak
Dakopbouw: plat dak
Prefab dakopbouw of maatwerk?
Gemiddelde prijzen dakopbouw
3 inspirerende voorbeelden
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom een dakopbouw plaatsen?

Een dakopbouw plaatsen is voordelig om meerdere redenen. Dit zijn de voornaamste:

 • Extra ruimte: een dakopbouw zorgt voor een stuk meer woonruimte in je huis. Ideaal als je een extra bad- of slaapkamer nodig hebt. Ook voor een studeerruimte voor je kind of voor een aparte studio is zo’n dakverhoging een uitstekende investering.
 • Verhuizing niet nodig: als je ruimte tekort komt, is verhuizen naar een grotere woning altijd een optie. Maar door het plaatsen van een dakopbouw krijg je die extra ruimte ook. Zo blijf je in je vertrouwde huis en bespaar je jezelf veel tijd en moeite.
 • Hogere woningwaarde: een extra verdieping op je huis zorgt niet alleen voor meer ruimte. Het zorgt ook voor een verhoging van de waarde van je woning. Mocht je ooit besluiten om toch te verhuizen, zal je huis dus meer opleveren.
 • Geen kleinere tuin: een uit- of aanbouw neemt ruimte in je tuin in beslag. Bij een dakopbouw is dit niet het geval. Zo heb je extra ruimte in je huis, maar behoud je ook het huidige formaat van je tuin.

Meer weten over een dakopbouw bij jouw huis? Een gespecialiseerde dakdekker geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden en prijzen. Kom vrijblijvend in contact met vakspecialisten!

welke dakopbouw

 

Dakopbouw: schuin dak

Bij een schuin dak zijn er veel verschillende opties mogelijk. Welke dakverhoging voor jou het beste is, hangt af van jouw huis en situatie. Een overzicht:

 

OPTIE 1: dakkapel

Een dakkapel is een van de meest voorkomende dakopbouwen bij een schuin dak. Met een dakkapel verhoog je zo’n dak zonder de nok te verhogen. Zo zorg je eenvoudig en snel voor extra ruimte in je huis, bv. voor een badkamer of slaapkamer!

 

OPTIE 2: enkelzijdige nokverhoging

Hierbij verhoog je de nok aan één zijde van je schuine dak. Dit is een goedkopere optie dan de dubbelzijdige nokverhoging, maar hierdoor heb je ook iets minder ruimte. Deze plaatst een vakspecialist vaak aan de achterzijde van het huis, omdat dit qua uitstraling vaak niet zo mooi is.

 

OPTIE 3: dubbelzijdige nokverhoging

Hierbij verhoog je de nok aan beide zijden. Dit is duurder dan de enkelzijdige verhoging, maar zorgt voor aanzienlijk meer leefruimte. Ook oogt deze dakverhoging mooier, omdat het symmetrisch is aan beide kanten van je huis.

 

OPTIE 4: van schuin dak naar plat dak

Door van je schuine dak een plat dak te maken, zorg je ook voor meer leefruimte. Bovendien kan je op het platte dak een dakterras aanleggen. Wel moet je hierbij de bestaande gevels ophogen, waardoor de kosten snel oplopen.

 

OPTIE 5: van schuin dak naar mansardedak

Een klassiek zadeldak kan je verhogen en omtoveren tot een mansardedak. Hierbij is de onderste dakhelft steiler dan de bovenste. Dit zorgt ook voor extra ruimte. Bovendien krijgt je woning hierdoor een traditionele, landelijke uitstraling.

Heb je een schuin dak en wil je weten hoeveel jouw dakopbouw zou kosten? Gespecialiseerde dakbedrijven maken graag een offerte voor je op. Ontvang gratis & vrijblijvend meerdere voorstellen.

 

Dakopbouw: plat dak

Bij een plat dak heb je iets minder verschillende opties. Maar meer ruimte creëren is zeker mogelijk! Dit kan normaliter op 2 manieren:

 

OPTIE 1: verdieping met plat dak

Bovenop je dak kan je nog een verdieping laten plaatsen met een plat dak. Mogelijk kan je op dit dak ook nog een dakterras aanleggen. Dit is vooral mooi bij een modern, hoekig huis. Wel is het belangrijk dat de dakbedekking van deze nieuwe verdieping goed waterdicht is. Anders krijg je gegarandeerd last van lekkages!

 

OPTIE 2: verdieping met hellend dak

Hierbij laat je een extra verdieping op je huis plaatsen met een hellend dak. Daardoor heb je meer leefruimte en extra opties qua dakbedekking. Je kan kiezen voor verschillende soorten hellende daken, zoals een zadeldak, mansardedak of lessenaarsdak.

Meer weten over de mogelijkheden en de gemiddelde prijzen voor een dakopbouw op jouw platte dak? Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.

 

Prefab dakopbouw of maatwerk?

Bij een dakopbouw kan je kiezen voor een prefab uitvoering, of maatwerk. Beide opties hebben voor- en nadelen. Weet je niet wat je moet kiezen? We vergelijken beide opties hieronder:

 

Prefab dakopbouw

Een prefab dakopbouw is zo goed als kant-en-klaar bij plaatsing. Dit heeft een aantal voordelen. De belangrijkste pluspunten zijn:

 • Relatief goedkoop: een prefab dakopbouw is meestal goedkoper dan een maatwerk variant. De verschillende losse onderdelen maakt de vakspecialist dan alvast in de werkplaats. Bovendien is de kwaliteit erg goed.
 • Snelle plaatsing: het meeste werk is al gedaan in de werkplaats. Alle losse onderdelen zijn hier al gemaakt en deels in elkaar gezet. Hierdoor kan de vakspecialist de dakopbouw vaak binnen 1 dag plaatsen. Zo blijven de arbeidskosten beperkt.
 • Verschillende afwerkingen mogelijk: hoewel je niet alle keuzevrijheid hebt qua formaat en materiaal, zijn er wel verschillende opties op gebied van afwerking. De buitenkant is al afgewerkt, maar voor de binnenkant mag je zelf kiezen. Ook behoort een luxe prefab dakopbouw tot de mogelijkheden. Die is dan al helemaal afgewerkt.

 

Maatwerk dakopbouw

Als je specifieke wensen hebt, is een op maat gemaakte dakopbouw waarschijnlijk een betere optie. Zo profiteer je van:

 • Verschillende afmetingen mogelijk: doordat de dakopbouw op maat gemaakt is, kan je de afmetingen helemaal zelf bepalen. Soms heb je namelijk speciale afmetingen nodig, of heb je specifieke wensen waar een prefab opbouw niet aan zal voldoen.
 • Keuzevrijheid qua afwerking: ook voor de afwerking en materialen heb je veel om over na te denken. Hierdoor kan een vakspecialist al jouw specifieke wensen realiseren. Niet alleen qua materiaal, maar ook wat betreft kleuren, aanvullende opties, …
 • Passend bij stijl van je woning: omdat je de dakopbouw naar jouw wens laat maken, past deze perfect bij de stijl van de rest van je huis.

 

Gemiddelde prijzen voor een dakopbouw

De prijs van een dakopbouw varieert sterk. Deze is namelijk afhankelijk van veel factoren, waaronder de keuze voor een prefab dakverhoging of puur maatwerk. Richtprijzen liggen tussen de € 7.000 à 30.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per type:

[table “90” not found /]

Prijzen vergelijken voor jouw dakopbouw? Dat is erg simpel! Via onze gratis offerteservice ontvang je meerdere voorstellen van gespecialiseerde dakdekkers in je buurt. Begin nu met vergelijken!

 

Dakopbouw: 3 inspiratievoorbeelden

Een dakopbouw is mogelijk in allerlei uitvoeringen. Wat er precies te realiseren is, hangt vooral af van jouw huis en wensen. Hieronder een aantal voorbeelden om inspiratie op te doen voor je eigen dak:

 

VOORBEELD 1: dakopbouw met hellend dak

dakopbouw hellend dak

Dit huis heeft een hellend dak. De eigenaars kozen voor een dakopbouw met eenzelfde schuin dak en dezelfde dakpannen. Zo vormen beide één mooi geheel.

 

 

VOORBEELD 2: dakopbouw met plat dak

dakopbouw plat dak

Deze dakopbouw heeft een plat dak, maar de rest van het dak is hellend. Hierdoor zie je een duidelijke afscheiding tussen de dakkapel en de rest van het dak. Door de opbouw dezelfde kleur te geven, zorgden de eigenaars dat de dakdelen niet zouden vloeken qua stijl of vormgeving.

 

 

VOORBEELD 3: dakopbouw aan twee zijden van je dak

dakopbouw twee zijden

Een dakopbouw kan ook aan twee zijden van het huis worden geplaatst. In dit geval zijn dit twee aangrenzende zijden. Hierdoor maak je optimaal gebruik van je opbouw en de beschikbare ruimte. Bovendien geeft dit ook een symmetrisch beeld.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers