Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hellend dak vernieuwen

Is je hellende dak beschadigd of verouderd? Dan kan je je dakconstructie vernieuwen, nieuwe dakisolatie plaatsen, … of alleen je dakbedekking vernieuwen. In dit artikel geven we een overzicht van de informatie en prijzen per optie om je hellend dak te vernieuwen. We zetten ook nog andere mogelijke werken op een rijtje en de subsidies waarmee je de kosten kan verlagen.

Ga snel naar:
OPTIE 1: dakbedekking hellend dak vernieuwen
OPTIE 2: dakisolatie hellend dak vernieuwen
OPTIE 3: dakconstructie hellend dak vernieuwen
Andere mogelijke werken
Subsidies & financiële voordelen
Vergelijk gratis je offertes

 

 

Wanneer hellend dak vernieuwen?

Er zijn verschillende manieren om je hellend dak te vernieuwen. Welke werken zijn aan te raden, hangt af van de staat van je dak. We gaan hieronder dieper in op de mogelijke vernieuwingen:

 • Dakbedekking hellend dak vernieuwen: een renovatie of vervanging van je dakbedekking is aangeraden wanneer je dakpannen, EPDM, leien… beschadigd zijn door slecht weer of aan het einde van hun levensduur zijn.
 • Dakisolatie hellend dak vernieuwen: nieuwe dakisolatie plaatsen doe je wanneer je huidige isolatie niet meer voldoende isoleert door veroudering, schade… of als je dak niet meer aan de isolatienormen voldoet.
 • Dakconstructie hellend dak vernieuwen: als je dakconstructie doorzakt, bv. door zware belasting of een constructiefout, of wanneer je dakconstructie beschadigd is door vocht is het verstandig om ook je dakconstructie (deels) te vernieuwen.

Is je hellend dak aan vernieuwing toe? Schakel dan zeker een dakdekker in. Die kan de situatie analyseren en de gepaste werken voorstellen. Daarna kan hij/zij ook de nodige werken snel en correct uitvoeren. Vind een dakdekker in jouw buurt.

hellend dak vernieuwen prijs

 

OPTIE 1: dakbedekking hellend dak vernieuwen

Is je dakbedekking beschadigd of verouderd? En is je dakconstructie nog in goede staat? Dan kan je de dakbedekking van je hellend dak vernieuwen. De mogelijkheden daarbij zijn erg uitgebreid. Je kan kiezen uit de volgende dakbedekkingen:

 • Dakpannen: dakpannen zijn het meest voorkomende type dakbedekking voor een hellend dak. Ze komen voor in meerdere materialen, vormen, prijsklassen, afmetingen en afwerkingen.
 • Leien: hierbij kan je kiezen tussen natuur- of kunstleien. Natuurleien bestaan uit natuursteen, terwijl kunstleien zijn gemaakt van vezelcement. Leien zijn duurzaam, weerbestendig en beschikbaar in vele mogelijke uitvoeringen.
 • Rieten dakbedekking: een andere mogelijke optie voor een hellend dak is een rieten dakbedekking. Riet geeft je woning een landelijke en charmante look. Je kan kiezen voor een open of een gesloten rietdak.
 • Zinken dakbedekking: een zinken dak is iets prijziger, maar heeft wel een erg lange levensduur. Een zinken dakbedekking is ook verkrijgbaar in heel wat vormen en uitvoeringen en biedt veel mogelijkheden.
 • Dakplaten: tot slot zijn ook dakplaten een goede optie. Dakplaten zijn goedkoop en makkelijk te plaatsen. Er bestaan 3 soorten: golfplaten, damwandplaten en dakpanplaten. Die laatste zien eruit als gewone dakpannen.

 

Prijs dakbedekking hellend dak vernieuwen

De prijs om je dakbedekking te vernieuwen ligt gemiddeld tussen € 20 – 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De prijs varieert sterk afhankelijk van de gekozen dakbedekking, maar ook van je dakoppervlak, hoe moeilijk de klus is,… Hieronder geven we een overzicht met een aantal richtprijzen:

Soort dakbedekkingPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Dakpannen€ 30 à 60
Leien€ 65 à 120
Rieten dakbedekking€ 70 à 95
Zinken dakbedekking€ 90 à 110
Dakplaten€ 20 à 60

Benieuwd naar de exacte prijs? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend en snel offertes van meerdere dakdekkers in jouw buurt. Zo kan je uitgebreid prijzen, maar ook adviezen, voorgestelde materialen… vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

OPTIE 2: dakisolatie hellend dak vernieuwen

Is je dak nog niet goed geïsoleerd? Of is je dakisolatie al verouderd en functioneert het niet meer zo goed? Dan is het sterk aangeraden om je dakisolatie te vernieuwen. Je hellend dak isoleren kan op 2 manieren:

 • Hellend dak langs binnen isoleren: dit is de makkelijkste en minst ingrijpende manier om je hellend dak te isoleren. Daarbij plaatst een isolatiespecialist het materiaal tussen de houten balken van je dakconstructie. Je dakbedekking blijft bij deze methode onaangetast en bovendien is het ook goedkoper.
 • Hellend dak langs buiten isoleren: je hellend dak langs de buitenkant isoleren is een wat ingrijpendere en duurdere isolatiemethode. Dan verwijdert een dakdekker namelijk eerst je bestaande dakbedekking en daarna pas de isolatie. Daarbovenop komt dan de dakbedekking. Deze methode is vooral aangeraden als je ook je dakbedekking wil vernieuwen.

 

Prijs dakisolatie hellend dak vernieuwen

Om je hellend dak te isoleren, mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen € 20 à 60 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De werkelijke prijs hangt af van de gekozen isolatiemethode, het isolatiemateriaal, het oppervlak van je dak… In de tabel hieronder geven we een aantal richtprijzen per isolatiemethode:

Isolatiemethode hellend dakPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Hellend dak isoleren langs binnen€ 20 à 50
Hellend dak isoleren langs buiten€ 40 à 60

LET OP: de exacte prijs kan ook verschillen per dakdekker. Vraag daarom meerdere offertes aan zodat je gericht prijsvoorstellen kan vergelijken. Ontvang offertes van geschikte dakdekkers of isolatiespecialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

OPTIE 3: dakconstructie hellend dak vernieuwen

Is je dakconstructie verouderd of beschadigd door vocht of houtworm? Of zakt deze door vanwege een constructiefout of een te hoge belasting? Dan is een vernieuwing van je dakconstructie nodig. Dit is een ingrijpende renovatie, aangezien je je complete dak vervangt en er ook grote afbraakwerken bij komen kijken. Deze renovatiewerken laat je dan ook uitvoeren door een gespecialiseerde dakdekker. Deze voert alle werken gecoördineerd en volgens de regels uit, en houdt daarbij rekening met alle aandachtspunten om problemen te voorkomen.

 

Prijs dakconstructie hellend dak vernieuwen

Om je dakconstructie te vernieuwen ligt de prijs voor een gemiddeld rijtjeshuis tussen € 12.500 en 17.500 (excl. btw). Voor de dakconstructie van een vrijstaande woning kan die prijs oplopen tot 40.000 (excl. btw). De exacte prijs hangt wel af van heel wat factoren zoals het dakoppervlak, de bereikbaarheid van je dak, de werken, de gekozen dakbedekking, de eventuele isolatiematerialen…

Benieuwd naar de exacte prijs? Via onze offerteservice kan je verschillende prijzen, maar ook voorgestelde werken, adviezen, uitvoertermijnen… vergelijken en een weloverwogen keuze maken voor een dakdekker. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

hellend dak renoveren

 

Andere mogelijke vernieuwingen hellend dak

Naast het vernieuwen van je dakconstructie, dakbedekking of dakisolatie zijn er nog een aantal andere werken die je kan uitvoeren tijdens een vernieuwing van je hellend dak. Het is verstandig om meteen meerdere werken tegelijkertijd uit te voeren. We zetten nog een paar mogelijkheden op een rijtje:

 1. Dakkapel of dakraam plaatsen

  Als je je hellend dak laat vernieuwen en meer ruimte of licht op zolder wil creëren, is dat het het ideale moment om ook een dakraam of dakkapel te plaatsen. Met een dakraam zorg je vooral voor meer lichtinval in de ruimte. Terwijl je met een dakkapel óók voor extra ruimte zorgt. Zowel dakramen als dakkapellen zijn relatief goedkoop te plaatsen, zeker als je het combineert met je andere renovatiewerken.

  Prijs dakraam plaatsen: € 500 à 1.500 (excl. btw en incl. plaatsing)
  Prijs dakkapel plaatsen: € 5.000 à 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

 2. Nieuw onderdak plaatsen

  Bij een renovatie van je dakbedekking controleer je ook de staat van je onderdak. Het onderdak beschermt namelijk je dakisolatie en dakconstructie zodat deze niet blootgesteld zijn aan de weersomstandigheden. Is je onderdak beschadigd, verouderd, toe aan vervanging…? Dan laat je dit samen met de renovatie van je dakbedekking vernieuwen.

  Prijs onderdak vervangen: € 10 à 20 per m²

 3. Dak impregneren

  Als je je dak impregneert, breng je een beschermende laag aan op je dakbedekking. Deze laag beschermt tegen water, vocht en vuil. Door je dak te impregneren, is het beter bestand tegen allerlei weersinvloeden en blijft deze langer mooi. Bovendien is deze beschermlaag volledig transparant, waardoor er dus niets verandert aan het uitzicht van je dak.

  Prijs dak impregneren: € 5 à 10 per m²

 4. Dakgoot vervangen

  Bij een vernieuwing van je hellend dak controleer je idealiter ook even je dakgoot. Als deze slijtage vertoont, meerdere lekkages heeft of sterk verouderd is, is het ook een goed idee om ze te vervangen. Doe je dat niet? Dan kan je problemen krijgen met je afvoer of zelfs last krijgen van lekkages. Die kunnen op termijn dan ook je nieuwe dak aantasten.

  Prijs dakgoot vervangen: € 30 à 70 per lopende meter

Laat je hellend dak vernieuwen door een specialist! Een dakdekker kan je volledige dak inspecteren en luistert dan naar jouw wensen en voorkeuren. Op basis daarvan stelt hij dan de nodige dakwerken voor en voert hij deze correct uit. Vergelijk vrijblijvend offertes van dakdekkers.

 

Hellend dak vernieuwen: subsidies & financiële voordelen

Je hellend dak vernieuwen kan behoorlijk veel geld kosten. Om de prijs te drukken, zijn er wel verschillende subsidies & financiële voordelen waar je voor in aanmerking zou kunnen komen. Een overzicht:

 • ISDE (investeringssubsidie duurzame energie): voor verschillende energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van dakisolatie kan je aanspraak maken op de ISDE. Die bedraagt dan max. 15 of 30% van je investering.
 • SVVE (subsidie voor verduurzamingsmaatregelen): dit is in essentie dezelfde maatregel als de ISDE, maar dan bedoeld voor VvE’s. De subsidie is aan te vragen voor dezelfde energiebesparende maatregelen. Dakisolatie is hier een goed voorbeeld van.
 • Energiebespaarlening: deze lening is bedoeld voor particulieren én VvE’s, en wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds. Het is bedoeld voor allerlei soorten dakrenovaties en komt meestal neer op € 1.000 – 27.000 voor particulieren of € 33.000 per appartementsrecht. Ligt je verzamelinkomen daarnaast onder € 60.000? Dan kan je de Energiebespaarlening renteloos afsluiten.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 2 jaar? Dan geniet je ook van een verlaagd btw-tarief van 9% i.p.v. 21% op alle arbeidskosten voor de renovatie of isolatie van je dak.
 • Lokale premies: als je je hellend dak gaat vernieuwen, kan je bij je gemeente navragen of je in aanmerking komt voor een lokale subsidie. De opties én voorwaarden verschillen per gemeente.

LET OP: om aanspraak te maken op bovenstaande subsidies en financiële voordelen moet je de renovatiewerken laten uitvoeren door een professionele dakdekker. Via onze offerteservice brengen we je in contact met dakdekkers in jouw buurt. Zo kan je vrijblijvend offertes vergelijken. Vul daarom zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers