Dakisolatie buitenzijde: wanneer slim idee?
Is je dak toe aan renovatie, of is de ruimte onder het dak al mooi afgewerkt? Dan is isoleren aan de buitenzijde een uitstekende optie. Met deze methode krijg je een naadloze isolatielaag zonder koudebruggen, wat zorgt voor een optimaal geïsoleerd dak. Of je nu een schuin of plat dak hebt, dakisolatie aan de buitenkant is in veel gevallen een geschikte oplossing. Lees hier meer over de voordelen, verschillende methoden en de kosten!
Ga snel naar:
OPTIE 1: schuin dak isoleren langs buitenzijde
OPTIE 2: plat dak isoleren langs buitenzijde
CONCLUSIE: dak isoleren langs buitenzijde of niet?
Is het verstandig om mijn dak aan de buitenkant te isoleren?
Dat hangt ervan af. Zeker bij hellende daken is dakisolatie aan de binnenzijde ook een optie, vooral als je dak nog in goede staat is. Bij platte daken is isoleren aan de buitenzijde dan weer altijd de beste keuze. Hier lees je waarom!
- Bij een schuin dak → wanneer er renovatie nodig is: is je dak nog in goede staat? Dan kan isoleren aan de binnenkant vaak praktischer en voordeliger zijn. Moet je dak echter gerenoveerd worden? Dan is isolatie aan de buitenzijde ideaal. Zo combineer je een naadloze isolatielaag met een nieuwe dakbedekking. Het zorgt voor optimale isolatie én een frisse uitstraling.
- Bij een plat dak → altijd de beste keuze: hier kunnen we kort zijn. Voor platte daken is isolatie aan de buitenkant vrijwel altijd de juiste keuze. Zo zit je draagstructuur mee in de isolatieschil en is die niet onderhevig aan grote temperatuurschommelingen. Daarom spreken we ook van een ‘warm dak’. Bij een koud plat dak is schade op langere termijn niet uitgesloten.
Advies op maat van een dakdekker actief in jouw regio? Via Solvari kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere geschikte dakbedrijven. Zo kies je vast en zeker een geschikte partner voor jouw project. Start je aanvraag hier!
OPTIE 1: schuin dak isoleren langs buitenzijde
Het klopt: je schuin dak langs binnen isoleren gaat sneller en kost ook minder. Maar is je dak aan een renovatie toe? Dan is je schuin dak van buiten isoleren overduidelijk de beste keuze. Door de isolatie en renovatie van je dak tegelijk te laten uitvoeren, bespaar je heel wat kosten. Je profiteert ook optimaal van deze voordelen:
- Volledig naadloze dakisolatie: met dakisolatie aan de binnenkant is het risico op kieren en naden groter. Zo ontstaan koudebruggen die het rendement van je isolatielaag doen dalen. Met dakisolatie aan de buitenzijde van je dak heb je dat risico niet. Zo’n sluitende isolatieschil zorgt voor optimale thermische prestaties van jouw dakisolatie.
- Geen verlies van binnenruimte: is jouw bovenverdieping of zolderruimte al netjes afgewerkt? Of is de ruimte beperkt en wil je geen extra ruimte verliezen? Bij dakisolatie aan de buitenkant van je dak blijft de binnenkant van je huis onaangeroerd. Zo behoud je elke centimeter binnenruimte.
- Optimale bescherming tegen weersinvloeden: met een nieuwe isolatielaag, een nieuwe onderdakfolie en een nieuwe dakbedekking is jouw dak optimaal beschermd tegen weer en wind. Je kan op je beide oren slapen: jouw dak kan er weer tientallen jaren tegen.
Hoe schuin dak isoleren langs de buitenzijde?
Voor zo’n project schakel je een ervaren dakdekker in. Zo ben je zeker dat alle werkzaamheden correct en veilig verlopen. De buitenzijde van een dak isoleren is namelijk te arbeidsintensief en complex om zelf uit te voeren. Zo’n dakbedrijf gaat als volgt te werk:
-
Bestaande dakbedekking verwijderen
Eerst verwijdert de dakdekker je huidige dakbedekking. Zo zijn enkel de houten balken van je draagstructuur nog zichtbaar. Die inspecteert hij grondig en eventueel verstevigt hij ook deze dakconstructie.
-
Dakisolatie aanbrengen
Bovenop een dampscherm brengt de dakdekker eerst een naadloze isolatielaag aan. Die bestaat doorgaans uit harde, kunststof isolatieplaten die hij met een tand- en groefsysteem in elkaar schuift.
-
Onderdakfolie plaatsen
Op de drukvaste isolatielaag plaatst de dakdekker een onderdak. Dat is een water- en winddichte folie die je dak beschermt tegen alle weersinvloeden. Vocht vanuit de dakconstructie en de isolatie kan via deze folie wel ontsnappen naar buiten, maar omgekeerd is dat niet mogelijk.
-
Nieuwe dakbedekking plaatsen
In een laatste fase maakt de dakdekker nieuwe tengel- en panlatten vast op de dakisolatie en het onderdak. Als dat gebeurd is, kan hij je dak vervolgens afwerken met een nieuwe dakbedekking naar keuze.
Hoeveel kost dakisolatie aan de buitenzijde van een schuin dak?
Voor dakisolatie aan de buitenzijde van je schuin dak betaal je gemiddeld € 40 tot 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Let op: deze prijs is wel exclusief de nieuwe dakbedekking en slaat dus enkel op de isolatiewerkzaamheden zelf.
Benieuwd naar een totaalprijs? Via Solvari kom je gratis in contact met meerdere geschikte dakdekkers. Die bezorgen je graag een vrijblijvende prijsofferte op maat. Zo heb je onmiddellijk een precies beeld van de kosten voor jouw project. Vergelijk nu meerdere dakbedrijven bij jou in de buurt!
OPTIE 2: plat dak isoleren langs buitenzijde
Een plat dak laat je het best altijd langs buiten isoleren. Kies je toch voor isolatie langs binnen? Dan kan dat leiden tot schade aan de dakbedekking, problemen met de dakconstructie, een risico op vochtproblemen, … De oorzaak? Het feit dat de dakconstructie niet mee in de isolatieschil zit en dus kan uitzetten en krimpen door de grote temperatuurverschillen. Om die reden kies je best voor 1 van deze 2 isolatiemethodes:
- Warm plat dak: hier brengt een dakdekker de isolatielaag aan bovenop de dakconstructie. Het gaat om harde, drukvaste isolatieplaten, waardoor je dak achteraf beloopbaar blijft. Bovenop die isolatieplaten komt dan een waterdichte afwerking. In de meeste gevallen gaat het om EPDM. Warme daken zijn de meest gekozen optie bij particuliere woningen met een plat dak.
- Omgekeerd plat dak: hier blijft de huidige dakbedekking wél liggen. Die doet zelfs dienst als waterkerende laag. Op die dakbedekking plaatst de dakdekker een laag van vochtwerende isolatieplaten. Daarbovenop komt dan een ballastlaag van grind of tegels om ervoor te zorgen dat alles mooi blijft liggen. Dit systeem is vooral ideaal bij bv. dakterrassen en balkons.
Hoe plat dak isoleren langs de buitenzijde?
Een warm plat dak krijgt doorgaans de voorkeur. Daarom overlopen we kort de werkwijze bij deze vorm van dakisolatie aan de buitenzijde. Een dakbedrijf volgt bij deze methode de volgende stappen:
-
Huidige dakbedekking verwijderen
Eerst moet een dakdekker je oude dakbedekking verwijderen. Doorgaans gaat het om versleten roofing of oude EPDM. Indien nodig vervangt de expert ook deels het dakbeschot dat eronder ligt.
-
Dampscherm plaatsen op dakbeschot
Is je dakbeschot gecheckt en eventueel gerepareerd waar nodig? Dan legt de dakdekker een dampscherm op je plat dak. Zo’n folie vermijdt dat damp vanuit je woning opstijgt tot in de isolatie en daar gaat condenseren. Zo voorkom je dat de isolerende werking van je dakisolatie op termijn zou afnemen.
-
Dakisolatie aanbrengen
Op het dampscherm plaatst de vakspecialist dan de isolatielaag. Meestal kiest zo’n expert voor harde, drukvaste isolatieplaten uit PUR of PIR. Die materialen halen een hoge isolatiewaarde. Op die manier moet je niet te dik isoleren om toch de vereiste isolatiewaarde te halen om de ISDE subsidie te krijgen.
-
Nieuwe dakbedekking plaatsen
Ten slotte werkt de expert jouw plat dak af met een nieuwe dakbekleding. Een elastische dakrubber als EPDM krijgt vaak de voorkeur, maar sommige bedrijven werken ook met de nieuwste generatie roofing.
Hoeveel kost dakisolatie aan de buitenzijde van een plat dak?
Voor het isoleren van een plat dak aan de buitenzijde betaal je gemiddeld € 45 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De uiteindelijke kosten voor jouw project zullen vooral afhangen van de gekozen materialen, de huidige staat van je plat dak, de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden, …
Meerdere dakbedrijven voor jouw project vergelijken? Goed idee, zo krijg je een goed beeld van de kosten voor jouw dakrenovatie en vergelijk je ook hun gekozen materialen. Via Solvari kom je gratis in contact met meerdere geschikte dakdekkers actief in jouw regio. Start nu met vergelijken!
CONCLUSIE: dak isoleren langs buitenzijde of niet?
De beste isolatiemethode voor je dak hangt af van het type dak en de conditie ervan. Om zeker te zijn van de juiste keuze, vergelijk je best de mening van 2 à 3 vakbedrijven. Want elk dak en elke situatie is natuurlijk anders. Maar doorgaans mag je uitgaan van het volgende advies:
- Bij een hellend dak: alles staat of valt met de staat van je dak. Is dat best nog in goede staat? Dan laat je je dak beter langs de binnenzijde isoleren. Is je dakbedekking aan vervanging toe? Ligt er nog asbesthoudende dakbedekking op je dak? Heb je last van daklekkages? Dan is dakisolatie aan de buitenzijde in combinatie met een nieuwe dakbedekking duidelijk het meest aangewezen.
- Bij een plat dak: hier is er geen ruimte voor twijfel. De buitenzijde van je dak isoleren is altijd de beste keuze als het om een plat dak gaat. Als je dakbekleding zijn beste tijd heeft gehad, kies je het best voor een warm dak met een nieuwe dakrubber. In het andere geval is een omgekeerd plat dak met isolatie en een ballastlaag ook nog een optie.
Zeker zijn van de juiste keuze voor jouw dak? Neem dan zeker contact op met meerdere dakbedrijven actief in je buurt om naar hun advies te vragen. Dat kan gratis en vrijblijvend via het formulier hieronder: