Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakraam plaatsen

Door een dakraam te plaatsen, komt er meer daglicht naar binnen op zolder. Zo maak je met een dakvenster van de zolder een volwaardige ruimte die je kan gebruiken als slaapkamer, hobbykamer, werkkamer, … Ontdek hier de verschillende soorten dakramen, de kosten voor het plaatsen van een dakraam, de mogelijke afwerkingen, …

Ga snel naar:
Soorten dakramen
Kosten dakraam plaatsen
Dakraam afwerking
FAQ dakraam plaatsen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Waarom een dakraam plaatsen?

Een dakraam op zolder biedt enkele interessante voordelen, waaronder:

 • Natuurlijke lichtinval: een dakraam zorgt voor natuurlijke lichtinval op zolder. Dit is vooral belangrijk als je je zolder niet louter als opslagruimte wil gebruiken.
 • Extra leefruimte: met een dakvenster maak je van je zolder een volwaardige leefruimte. Dankzij de extra lichtinval kan je je zolder namelijk ook gebruiken als thuiskantoor, hobbykamer, …
 • Verluchting: dankzij een dakraam kan je je zolder regelmatig verluchten. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat, wat vooral belangrijk is als je je zolder ook gebruikt als leefruimte.

Dakraam laten plaatsen? Via onze gratis offerteservice vind je snel een geschikte vakman in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

dakramen slaapkamer

 

Soorten dakramen

Er zijn verschillende soorten dakramen, waarvan de dakramen voor schuine daken het meest bekend zijn. Toch zijn er ook meerdere opties voor platte daken. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Dakraam schuin dak

Tuimelramen en valramen zijn de meest bekende soorten dakramen. De bekendste fabrikanten hiervan zijn Velux, Roto en Fakro.

 

tuimelraam Tuimelramen (wentelende dakvensters)

Een wentelraam scharniert om een centrale as, waardoor je het 180° kan draaien. Tuimelramen kunnen op daken met een dakhelling tussen 15° en 90° gemonteerd worden.

Ze zijn voorzien van een ventilatieklep, zodat je de ruimte kan ventileren zonder dat je het raam moet openen. De handgreep van een wentelend dakvenster bevindt zich bovenaan, waardoor je nog een laag meubel onder het venster kan zetten.

Voordelen tuimelraam: makkelijk aan de buitenkant te reinigen, veilig voor kinderen, aanwezigheid ventilatieklep.

 

valraam plaatsen Valramen (uitzetbare dakvensters)

Anders dan bij een wentelend dakraam scharniert een valraam niet om een centrale as, maar zijn de scharnieren aan de bovenzijde bevestigd. Hierdoor kan het raam tot 45° naar buiten toe gedraaid worden.

Het venster wordt aan de onderkant bediend. Er zijn ook valramen die zowel uitzetbaar als wentelend zijn. Uitzetbare dakvensters zijn geschikt voor daken met een dakhelling tussen 15° en 55°.

Voordelen valraam: panoramisch uitzicht, groter ruimtegevoel, meestal voorzien van ventilatie.

 

vast dakraam Vaste dakramen

Een vast dakraam plaats je vooral wanneer je meer lichtinval wil op zolder. Het wordt voornamelijk gecombineerd met andere ramen die je wel kan openen.

Daarnaast wordt er soms ook voor vaste dakramen gekozen wanneer de zolder al voldoende geventileerd wordt door bv. een ventilatiesysteem.

Voordelen vast dakraam: lage prijs, ideaal in combinatie met andere soorten dakramen.

 

 

Wil je een dakraam in een schuin dak laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Dakraam plat dak

Voor een plat dak zijn er andere dakramen geschikt om meer daglicht in een ruimte te kunnen krijgen:

 

dakkoepel plaatsen Dakkoepel

Dakkoepels zijn beschikbaar in verschillende vormen. Zo kan je kiezen uit vlakke, ronde, vierkante, rechthoekige of piramide dakkoepels. Er bestaan dakkoepels met transparant glas en met opaal glas.

Die laatste laten diffuus licht door, houden warmte tegen, brengen geen schaduw binnen en zijn ondoorzichtig, waardoor ze dus meer privacy bieden. Je kan dakkoepels ook uitrusten met een elektrische afstandsbediening waardoor je ze vanop afstand kan openzetten.

 

 

dakraam lichtstraat Lichtstraat

Een lichtstraat bestaat uit meerdere dakramen op een rij. De ramen worden onder een hoek van 15° op het dak gemonteerd. Lichtstraten worden vooral gekozen wanneer je veel natuurlijke lichtinval wil creëren. Zo doen ze de ruimte ook groter lijken.

Ook lichtstraten kan je uitrusten met een elektrische bediening, waardoor je ze vanop afstand kan openen en de ruimte goed kan verluchten.

 

 

 

lichttunnel Lichttunnel

Een lichttunnel, ook wel daglichtbuis genoemd, is ideaal voor ruimtes waar meestal geen daglicht is, zoals de gang, het traphuis, de badkamer, het toilet, … Ze zijn erg handig om daglicht te transporteren naar ruimtes waar de plaatsing van een dakkoepel niet mogelijk of wenselijk is.

Je hebt de keuze tussen rigide lichttunnels, die vooral worden aangeraden wanneer er een rechtstreekse doorgang is van het dak naar het plafond, en flexibele lichttunnels, die zijn aanbevolen wanneer er zich obstakels bevinden tussen het dak en het plafond.

 

 

Wil je een dakraam in een plat dak laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

3. Meerdere dakramen naast elkaar

Dakvensters kan je ook met elkaar combineren waardoor je een groot oppervlak aan glas verkrijgt. Zo kan je bv. 2 tuimelramen met behulp van koppelgootstukken naast elkaar of boven elkaar monteren. Je kan ook valramen met vaste verticale ramen combineren. Door dakvensters te combineren, kan je ook allerlei bijzondere constructies maken zoals een balkonvenster of een klein dakterras:

 

balkonvenster plaatsen Balkon dakraam

Een balkonvenster bestaat uit een valraam en een verticaal uitzetbaar element en gaat in 2 delen open. Het is eigenlijk een soort minibalkon waarbij het onderste venster tegelijk dient als balustrade.

Zo heb je het gevoel dat je buiten staat terwijl dit feitelijk niet het geval is. Wil je echt naar buiten? Dan zijn andere constructies beter geschikt, zoals het dakterras venster.

 

 

 

balkon dakraam Dakterras venster

Wanneer je uitzetramen combineert met naar buiten scharnierende deurelementen, dan kan je ook op een hellend dak een balkon of dakterras maken.

Let op: voor dit soort constructies heb je meestal een bouwvergunning nodig omdat je het uitzicht van je gevel verandert en er een functieverandering ontstaat.

 

 

 

Wil je meerdere dakramen naast elkaar laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Dakraam plaatsen kosten

De prijs van een dakraam start vanaf € 650 (excl. btw, incl. montage) voor een klein raam. Die prijs is echter sterk afhankelijk van het type dakraam, het formaat, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Ook het comfortniveau dat je kiest, bepaalt de uiteindelijke prijs. Afwerkingsopties zoals dubbele beglazing, dure houtsoorten, elektrische bediening, zonwering, … stuwen de prijs verder de hoogte in.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen voor een standaard tuimelraam. Wil je graag een prijs op maat ontvangen voor jouw dakramen? Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen van 2 à 3 vakmensen in jouw buurt via onze offerteservice.

Afmeting dakraamGemiddelde prijs
(excl. btw, incl. montage)
Klein dakraam (55 x 75 cm)€ 650 à 1.000
Middelgroot dakraam (94 x 98 cm)€ 800 à 1.200
Groot dakraam (134 x 140 cm)€ 950 à 1.500

 

Dakraam afwerking

Wanneer je een dakraam laat plaatsen, kan je kiezen uit verschillende opties voor de afwerking. Een overzicht van de populairste mogelijkheden:

 1. Materiaal

  Tegenwoordig zijn dakramen niet alleen meer in dennenhout te koop maar zijn ze ook leverbaar in allerlei andere afwerkingen. Zo kunnen de dakvensters van Velux worden voorzien van een polyurethaan coating. Deze vensters hebben een houten kern voor de stevigheid maar zijn omhuld met kunststof waardoor ze nagenoeg geen onderhoud meer nodig hebben. Een afwerking in witte acryllak is tegenwoordig ook standaard aan het worden. De buitenprofielen bestaan in de regel uit aluminium (meerdere RAL kleuren mogelijk). Afwerkingen in zink en koper zijn ook mogelijk.

 2. Ventilatie

  De nieuwste generatie dakramen (Velux) kun je laten voorzien van een zelfregulerend ventilatiesysteem. Dat houdt in dat de hoeveelheid lucht die naar binnen komt automatisch geregeld wordt door een speciale klep die in het dakvenster is geïntegreerd. Deze ventilatieklep, die in samenwerking met ventilatiespecialist Renson is ontwikkeld, reageert op drukverschillen en de sterkte van de wind waardoor de hoeveelheid binnenkomende lucht altijd op hetzelfde niveau blijft, zelfs wanneer het buiten stormt.

 3. Inbraakwerende dakvensters

  De meeste dakramen voldoen aan weerstandsklasse 2 en zijn daarmee niet inbraakgevoeliger dan andere ramen met veiligheidssloten. De speciale veiligheidssloten die in het venster zijn geïntegreerd voorkomen dat een raam geforceerd kan worden.

 4. Zonwering dakraam

  Om het comfort in de kamer te verhogen, kan je zonwering plaatsen. Er bestaan verschillende soorten zonwering voor dakramen: verduisterende rolgordijnen, buitenzonwering en jaloezieën.

  Een dakraam met rolgordijn is ideaal om de kamer te verduisteren, de warmte van de zonnestralen te weren en je privacy te verhogen. Omdat de kamer volledig donker gemaakt kan worden, slaap je ook beter. Alle types rolgordijnen zijn vrij eenvoudig te installeren. De prijzen voor een standaard verduisterend rolgordijn starten vanaf € 50. Een jaloezie voor je dakraam kan je kopen vanaf € 100.

  De prijzen voor een standaard formaat buitenzonwering starten vanaf € 60. Er bestaan systemen om dit soort zonnewering vanop afstand te bedienen, inclusief timer. De kostprijs hiervan kan al snel oplopen tot enkele honderden euro’s.

Wil je graag een prijs op maat voor een dakraam met afwerking naar keuze? Vraag vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde bedrijven via onze offerteservice.

 

 

Dakraam isolatie

Moderne dakvensters zijn standaard voorzien van hoogrendementsglas. Laat je nieuwe dakramen plaatsen, dan kies je best meteen voor driedubbel glas (HR+++). Dit type beglazing heeft een isolatiewaarde van 0,6 W/m²K. Om oververhitting in de zomer tegen te gaan en de warmte buiten te houden, kan je zonwerend glas combineren met binnen- of buitenzonwering. Voor een optimale isolatie van je dakraam houd je best ook rekening met de isolatiewaarde van de kozijnen.

FAQ over dakramen plaatsen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond dakramen plaatsen. Heb je een andere of meer specifieke vraag? Neem dan contact op met een dakdekker in jouw buurt. Hij helpt je graag verder. • Is een dakraam plaatsen vergunningsvrij?

  In de meeste gevallen heb je voor het plaatsen van een dakraam geen vergunning nodig. Nemen je dakramen echter meer dan 20% van het dakoppervlak in? Dan heb je wel een vergunning nodig, net als wanneer het uitzicht van je dak aanzienlijk gaat veranderen aan de voorkant van je woning. Daarnaast mag je ook geen inbreuk maken op de privacy van buurtbewoners.

  TIP: sinds 2024 geldt de Omgevingswet en is het makkelijker om een vergunning aan te vragen. Je kan ook gemakkelijk via het omgevingsloket een vergunningscheck doen om na te gaan of een vergunning noodzakelijk is wanneer je dakramen laat plaatsen. • Welke invloed heeft de positie van een dakraam?
  Om ervoor te zorgen dat het uitzicht naar buiten toe zo groot mogelijk is, kies je bij een dak met een lage dakhelling het beste voor een lang dakraam. Bij daken met een hoge hellingshoek kan je ook een minder langgerekt dakvenster plaatsen. Hoe hoger de positie van een dakraam, hoe dieper het daglicht de ruimte binnen kan komen. Vensters die verticaal gecombineerd zijn geven dan ook een goede lichtverdeling. Vensters in de breedte zorgen daarnaast voor een ruimtelijk gevoel en goed uitzicht naar buiten. Wil je nog meer ruimte en licht? Dan kan je een dakkapel overwegen.


 • Kan ik een bestaand dakraam vervangen?
  Dat kan zeker. Een bestaand dakraam vervangen vereist geen grote afbraakwerken en is doorgaans snel gebeurd. Heb je oude dakramen, dan is het zelfs sterk aangeraden om deze te vervangen. Nieuwe dakramen hebben namelijk een betere isolatiewaarde en beperken de lawaaihinder van buitenaf dankzij hun betere akoestische eigenschappen.


 • Kan ik een dakraam kopen en zelf plaatsen?
  Ben je een handige doe-het-zelver en heb je al ervaring met buitenschrijnwerk? Dan kan je je dakraam eventueel zelf kopen en plaatsen. Bij twijfel schakel je beter de hulp in van een professional. Die zorgt voor een correcte plaatsing volgens het boekje. Kom in contact met 2 à 3 experts in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers