Dakraam plaatsen: prijs & soorten

Door de zolderruimte te voorzien van een dakraam, breng je meer daglicht naar binnen en vergroot je de ruimte. Met een dakvenster maak je van de zolder een volwaardige ruimte die je kan gebruiken als slaapkamer, hobbykamer of werkkamer. Ontdek hier de prijs, soorten & plaatsing van dakramen.

 

Soorten dakramen

Er zijn een aantal soorten dakramen waarvan de tuimelramen en de uitzetbare dakvensters het meest bekend zijn. Ze verschillen onderling in de manier waarop het venster geopend wordt. Bekende fabrikanten zijn: Velux, Roto, Fakro.

 

dakraam wentelend Wentelende dakvensters (tuimelramen)

Een wentelend dakraam scharniert om een centrale as waardoor het 180 graden gedraaid kan worden. Tuimelramen kunnen op daken met een dakhelling tussen 15° en 90° gemonteerd worden. Ze zijn voorzien van een ventilatieklep, zodat de ruimte geventileerd wordt zonder dat daarbij het raam open hoeft. De handgreep van een wentelend dakvenster bevindt zich bovenaan waardoor je nog een laag meubel onder het venster kan zetten.

Voordelen: makkelijk aan de buitenkant te reinigen, veilig voor kinderen, aanwezigheid ventilatieklep.

 

dakraam Valramen

Anders dan bij een wentelend dakraam scharniert het valraam niet om een centrale as maar zijn de scharnieren aan de bovenzijde bevestigd. Hierdoor kan het raam tot 45° naar buiten toe gedraaid worden. Het venster wordt aan de onderkant bediend. Er zijn ook valramen ie zowel uitzetbaar als wentelend zijn. Uitzetbare dakvensters zijn geschikt voor daken met een dakhelling tussen 15° en 55°.

Voordelen: panoramisch uitzicht, groter ruimtegevoel, voorzien van ventilatie, in geval van nood kun je erdoor naar buiten.

 

dakraam plat dak Dakraam voor platte daken

Voor een plat dak zijn er andere systemen geschikt om meer daglicht in een ruimte te kunnen krijgen zoals dakkoepels, lichtstraten en lichttunnels. Dakkoepels en lichtstraten kunnen voorzien worden van elektrische componenten waardoor je ze op afstand open kunt zetten. Vooral bij moeilijk bereikbare plaatsen is dat erg handig. Lichttunnels zijn erg handig om daglicht te transporteren naar ruimtes waar plaatsing van een dakkoepel niet mogelijk of wenselijk is.

 

 

 

Combinatie van dakvensters

Dakvensters kun je met elkaar combineren waardoor je een groot oppervlak aan glas kunt bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld twee tuimelvensters met behulp van koppelgootstukken naast elkaar of boven elkaar monteren. Je kunt ook uitzetelementen met vaste verticale elementen combineren. Door het combineren van vensters kun je ook allerlei bijzonder constructies maken zoals een mini-balkon (balkonvenster) of een klein dakterras.

 

Balkonvenster

balkonvenster
Velux

Een balkonvenster bestaat uit een uitzetbaar venster en een verticaal uitzetbaar element. Een balkonvenster gaat in twee delen open. Het is eigenlijk een soort uitklapbaar mini balkon waarbij het onderste venster tegelijk dient als balustrade. Zo heb je het gevoel dat je buiten staat terwijl dit feitelijk niet het geval is. Wil je echt naar buiten dan zijn andere constructies beter geschikt, zoals het dakterras venster.

 

Dakterras venster

Dakterras venster
Velux

Wanneer je uitzetvensters combineert met naar buiten scharnierende deurelementen dan kun je ook op een hellend dak een balkon/dakterras maken. Er zijn speciale pakketten in de handel waarmee je dit kunt realiseren. Let er wel op dat je voor dit soort constructies een bouwvergunning nodig hebt omdat je het uitzicht van de gevel gaat veranderen en er een functieverandering gaat ontstaan.

 

 

Dakraam prijs

Een wentelend dakraam van standaard formaat (114 – 118 cm) kost een kleine 400 euro, btw en plaatsing niet inbegrepen. Het type venster en het formaat, zullen ook uiteraard de prijs mee bepalen. Ook het comfortniveau dat je kiest, speelt een rol. Afwerkingsopties zoals dubbele beglazing, duurdere houtsoorten, elektrische bediening of de plaatsing van rolgordijnen stuwen de prijs verder de hoogte in.

Een standaard verduisterende zonwering kost gemiddeld € 60. Voor een systeem dat je op afstand kan bedienen (inclusief timer) kan de prijs al snel oplopen tot € 250. De opties bepalen dus sterk de prijs. Wil je graag een prijs op maat voor jouw woning?

Gratis & vrijblijvende offertes vind je hier.

 

dakraam plaatsen

 

Afwerkingsmogelijkheden

Voor de plaatsing van een dakvenster, kan je kiezen uit verschillende opties voor de afwerking. De meeste dakramen zijn te verkrijgen in een ruim assortiment van verschillende houtsoorten. Voor extra comfort, kan je kiezen voor een optie met een geïntegreerd ventilatiesysteem. Om de veiligheid van je woning te verhogen, zijn er tenslotte ook inbraakwerende ramen.

 

Houtsoorten

Tegenwoordig zijn dakramen niet alleen meer in dennenhout te koop maar zijn ze ook leverbaar in allerlei andere afwerkingen. Zo kunnen de dakvensters van Velux worden voorzien van een polyurethaan coating. Deze vensters hebben een houten kern voor de stevigheid maar zijn omhuld met kunststof waardoor ze nagenoeg geen onderhoud meer nodig hebben. Een afwerking in witte acryllak is tegenwoordig ook standaard aan het worden. De buitenprofielen bestaan in de regel uit aluminium (meerdere RAL kleuren mogelijk). Afwerkingen in zink en koper zijn ook mogelijk.

 

Ventilatie

De nieuwste generatie dakramen (Velux) kun je laten voorzien van een zelfregulerend ventilatiesysteem. Dat houdt in dat de hoeveelheid lucht die naar binnen komt automatisch geregeld wordt door een speciale klep die in het dakvenster is geïntegreerd. Deze ventilatieklep, die in samenwerking met ventilatiespecialist Renson is ontwikkeld, reageert op drukverschillen en de sterkte van de wind waardoor de hoeveelheid binnenkomende lucht altijd op hetzelfde niveau blijft, zelfs wanneer het buiten stormt. Deze techniek wordt ook wel in andere luchtroosters voor ramen toegepast, zij het in aangepaste vorm.

 

plaatsing dakraam

 

Inbraakwerende dakvensters

De meeste dakramen voldoen aan weerstandsklasse 2 en zijn daarmee niet inbraakgevoeliger dan andere ramen met veiligheidssloten. De speciale veiligheidssloten die in het venster zijn geïntegreerd voorkomen dat een raam geforceerd kan worden.

 

Dakraam met rolgordijnen

Om het comfort in de kamer te verhogen, kan je rolgordijnen plaatsen. Ze bestaan in verschillende soorten: verduisterende rolgordijnen, buitenzonwering en jaloezieën. Een dakraam met rolgordijn is ideaal om de kamer te verduisteren, de warmte van de zonnestralen te weren en je privacy te verhogen.

Omdat de kamer volledig donker gemaakt kan worden, slaap je ook beter. Alle types rolgordijnen zijn vrij eenvoudig te installeren. Een standaard verduisterend rolgordijn kost gemiddeld 50 euro (inclusief btw).

Voor een standaard formaat buitenzonwering betaal je gemiddeld € 60. Er bestaan systemen om deze soort zonnewering vanop afstand te bedienen, inclusief timer. De kostprijs hiervan kan al snel oplopen tot € 300. Wil je graag een prijs op maat?  Vraag gratis offertes aan bij gespecialiseerde bedrijven.

 

Isolatiewaarde

Moderne dakvensters zijn standaard voorzien van hoogrendementsglas. Tripple isolatieglas wordt veel toegepast en hiermee behaal je een isolatiewaarde van 1,0 W/ m² K. Voor oververhitten in de zomer hoef je niet bang zijn want met zonwerend glas (in combinatie met binnen- of buiten zonwering) wordt de warmte goed buiten gehouden.

 

Positie van een dakraam

Om ervoor te zorgen dat het uitzicht naar buiten toe zo groot mogelijk is, kies je bij een dak met een lage dakhelling het beste voor een lang dakraam. Bij daken met een hoge hellingshoek kun je af met een minder langgerekt dakvenster. Hoe hoger de positie van een dakraam, hoe dieper het daglicht de ruimte binnen kan komen. Vensters die verticaal gecombineerd zijn geven dan ook een goede lichtverdeling. Vensters in de breedte zorgen daarnaast voor een ruimtelijk gevoel en goed uitzicht naar buiten. Wil je nog meer ruimte en licht? Dan kan je een dakkapel overwegen.

 

Is er een vergunning nodig?

In de regel heb je voor het plaatsen van een simpel dakraam (dat niet groter is dan 20% van het dakoppervlak) geen vergunning nodig. Indien het uitzicht van het dak echter aanzienlijk gaat veranderen, heb je er wel één nodig. Daarnaast mag je geen inbreuk maken op de privacy van buurtbewoners. Aangezien niet alle gemeentes de regels uniform interpreteren, informeer je het beste bij de gemeente of een vergunning noodzakelijk is.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers