Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakisolatie binnenzijde: een goed idee?

Wil je je dak (extra) isoleren? Dan kan een expert dat isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenkant van de dakconstructie aanbrengen. Als je dak in goede staat is, kies je het beste voor dakisolatie aan de binnenzijde. Al is er wel een groot verschil tussen een hellend of plat dak. We gaan er in dit artikel op in!

Ga snel naar:
OPTIE 1: schuin dak isoleren aan binnenzijde
OPTIE 2: plat dak isoleren aan binnenzijde
CONCLUSIE: wel of niet langs binnen isoleren?

Kom nu in contact met isolatiespecialisten!

 

 

Is dakisolatie aan de binnenzijde een goed idee?

Dat hangt ervan af. In sommige situaties is deze isolatiemethode zeker de meest budgetvriendelijke en ook praktische optie. In andere gevallen is dakisolatie aan de buitenkant beter. De belangrijkste factor is het type dak: schuin of plat. We leggen het je uit:

  • Bij een schuin dak → JA: is je dakbedekking nog in een goede staat? Dan is je schuin dak isoleren aan de binnenzijde een uitstekend idee. De plaatsing verloopt snel en je dak blijft onaangetast. Zo’n project is daarom veel goedkoper. Bovendien krijg je met deze methode ook een betere geluidsisolatie, als je kiest voor minerale wol.
  • Bij een plat dak → NEE: bij een plat dak is dakisolatie aan de binnenzijde minder geschikt. Zo is je houten draagstructuur namelijk niet mee geïsoleerd. Zo’n ‘koud dak’ kan op termijn tot schade aan je dakbedekking en vochtproblemen leiden. Idealiter laat je je platte dak dus niet isoleren van binnenuit, maar eerder langs de buitenkant.

Advies nodig van een isolatiespecialist? Via Solvari kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere erkende experts actief in je buurt. Zo weet je meteen hoe jij jouw dak moet laten isoleren. Kom nu gratis in contact met isolatiebedrijven in jouw buurt!

 

OPTIE 1: binnenzijde isoleren bij een schuin dak

dakisolatie binnenzijde

Is een dakrenovatie niet aan de orde, maar wil je wel je schuine dak isoleren? Dan is dakisolatie aan de binnenzijde van je dak ideaal. Zo profiteer je van deze voordelen:

 

  • Het is goedkoper: isolatie aan de binnenzijde van je schuine dak is een erg budgetvriendelijke methode. Als je van buiten isoleert, heb je namelijk een nieuwe dakbedekking nodig. Dat is hier niet het geval. Het werk verloopt snel, waardoor de factuur ook zal meevallen!
  • Het is minder complex: een isolatie-expert klemt gewoon isolatiedekens van minerale wol of harde isolatieplaten tussen de houten balken van je dakconstructie. Die methode is dus een stuk eenvoudiger dan isoleren langs de buitenzijde. In sommige gevallen maakt de expert gebruik van spuitisolatie. Dat gaat zelfs nog sneller en je bent zeker van een optimale luchtdichtheid.
  • Het is geluidwerend: bij dakisolatie aan de binnenzijde van je dak maakt een specialist vaak gebruik van minerale wol. Dat materiaal biedt een betere geluidsisolatie dan de kunststof platen die een expert langs de buitenkant plaatst.

 

Hoe schuin dak isoleren aan de binnenzijde?

Je schuine dak isoleren aan de binnenkant is een snelle en doeltreffende isolatiemethode. Toch zijn er enkele belangrijke voorwaarden voor een optimaal rendement. We nemen kort met je door hoe een ervaren isolatiebedrijf te werk gaat:

 

  1. Dakconstructie voorbereiden

    Een isolatiespecialist zal eerst je dak aan de binnenkant checken. Moet hij bv. nog kieren dichten met spuitisolatie of niet? Moet hij de houten balken dikker maken om zo dieper te kunnen isoleren? Verkeert het onderdak nog in goede staat? Zo’n voorbereiding is essentieel voor een optimaal eindresultaat.

  2. Isolatiemateriaal aanbrengen

    In een volgende fase brengt de isolatiespecialist de isolatiedekens of kunststof platen aan tussen de houten balken. Hoe dik die isolatielaag is, bepaal je zelf. Maar het is aangeraden om zo dik mogelijk te isoleren. Zo bespaar je maximaal op je energiekosten.

  3. Dampscherm plaatsen

    Na het isoleren brengt de expert een dampscherm aan tegen de isolatielaag. Dat is belangrijk om te voorkomen dat vochtige damp van binnen in je woning in de isolatie trekt. Daarom plaatst hij dit scherm aan de warme zijde van de isolatielaag. Vocht kan de isolerende werking van je dakisolatie namelijk verminderen.

  4. Schuin plafond afwerken

    Gebruik je de ruimte onder je schuine dak als woonruimte? Dan laat je dat schuine plafond hierna nog afwerken. Dat kan met gyproc, maar ook met houten planchetten, kunststof panelen, … Dient je zolder eerder als opslagruimte? Dan is zo’n afwerking niet per sé nodig.

 

Hoeveel kost dakisolatie aan de binnenzijde van een schuin dak?

Om je schuine dak langs de binnenkant te isoleren, mag je rekenen op een prijs van 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hoeveel je exact zal betalen, hangt natuurlijk ook af van de oppervlakte van je dak, de dikte van de isolatielaag en het type materiaal, eventuele voorbereidingswerken, …

Prijzen op maat ontvangen? Geen probleem, dankzij de offerteservice van Solvari kom je vrijblijvend in contact met meerdere erkende isolatiespecialisten in je buurt. Zo vergelijk je gericht voorstellen en kies je het beste aanbod voor jouw project. Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 2: binnenzijde isoleren bij een plat dak

isolatie binnenzijde dak

Een plat dak isoleren is een compleet ander type project dan een hellend dak isoleren. Bij platte daken is isolatie aan de binnenzijde geen goed idee. Er zijn namelijk een paar grote nadelen:

 

  • Schade aan de dakbedekking: bij deze methode is de dakconstructie niet meegenomen in de warme isolatieschil. Daardoor gaat die krimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen. En dat kan op termijn ook leiden tot scheurtjes in je roofing, EPDM, …
  • Problemen met de draagstructuur: niet alleen je dakbedekking, maar ook je houten dakconstructie is gevoeliger voor schade bij zo’n ‘koud dak’. Ook hier kan je op lange termijn te maken krijgen met barsten in je draagstructuur.
  • Kans op condensatievocht: bij dakisolatie aan de binnenzijde van een plat dak is het moeilijker om de dakconstructie te ventileren. Daardoor kan condensatievocht komen vast te zitten, wat heel slecht is voor houten balken (bv. houtrot).
  • Risico op schade aan dampscherm: bij deze isolatiemethode zit het dampscherm voor je isolatie vlak onder je plafondafwerking. Daardoor is er een grotere kans op schade aan die dampremmende laag. Bv. als je werken aan je plafond wil uitvoeren, als je elektrische bekabeling wil leggen, …

 

Hoe plat dak wél isoleren?

Je platte dak isoleren langs de binnenkant is dus geen goed plan. Maar hoe pak je zo’n project dan wel aan? Er zijn 2 andere methodes die veel efficiënter en rendabeler zijn:

 

  1. Warm dak

    In de meeste gevallen plaatst een expert de dakisolatie van een plat dak aan de buitenkant van de dakconstructie. Zo is die draagstructuur wél meegenomen in de isolatieschil. We spreken dan van een ‘warm dak’. Het enige nadeel? Voor deze methode moet een vakspecialist eerst je oude dakbedekking vervangen.

  2. Omgekeerd dak

    Bij deze methode kan je dakbedekking wel blijven liggen. Een expert plaatst de dakisolatie hier namelijk bovenop. Die functioneert dan als waterkerende laag. Daar bovenop komt dan een ballastlaag van grind, hout of tegels om het isolatiemateriaal mooi op zijn plaats te houden. Deze methode is ideaal voor een plat dak dat je vaak beloopt, zoals een dakterras.

 

Hoeveel kost dakisolatie aan de binnenzijde van een plat dak?

Voor dakisolatie aan de binnenzijde van een plat dak betaal je gemiddeld 25 – 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Let op: de plafondafwerking is niet inbegrepen in deze prijs. Kies je voor een warm dak? Goed idee! Met € 70 – 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en afwerking) zijn de kosten hoger, maar het is 100% de meest geschikte en duurzame methode voor een plat dak.

Advies en exacte prijzen ontvangen? Vul dan gewoon het offerteformulier van Solvari in. Daarna nemen meerdere vakspecialisten in je buurt contact op om jouw project te bespreken. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: hoe isoleer ik mijn dak?

Dat hangt vooral af van het type dak en de staat waar deze in verkeert. Je laat dan het beste een isolatiespecialist langskomen om jouw dak grondig te analyseren en een oplossing op maat voor te stellen. Maar in een notendop komt het hier op neer:

  • Bij een schuin dak: hier is dakisolatie aan de binnenzijde zeker een goed idee. Maar alleen als het schuine dak nog in een goede staat is. Is dat het geval? Dan is langs binnen isoleren overduidelijk de meest efficiënte en budgetvriendelijke methode.
  • Bij een plat dak: hier is de isolatie aan de binnenzijde van het dak een optie, maar het is zeker niet aanbevolen. De kans op schade aan je dakconstructie en -bedekking is namelijk groot. Is ook je dakbedekking eigenlijk toe aan vervanging? Dan laat je veel beter je platte dak langs buiten isoleren, gevolgd door een nieuwe laag EPDM.

De adviezen en prijzen van meerdere experts vergelijken? Dat is altijd een goed idee! Om in contact te komen met meerdere ervaren vakbedrijven in je buurt vul je gewoon het offerteformulier van Solvari in. Begin nu met vergelijken!