Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Roofing dakbedekking: info & prijzen

Roofing staat ook gekend als bitumen dakbedekking. Hoewel deze dakbedekking meer concurrentie krijgt van bijvoorbeeld EPDM en PVC, is het nog steeds een goede keuze. De kwaliteit ervan is aanzienlijk verbeterd door de jaren heen, en ook het prijskaartje is voordelig vergeleken met andere materialen. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen, prijs en plaatsing.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen roofing
Soorten roofing
Roofing prijs
Roofing plaatsen
Roofing herstellen of vervangen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is roofing?

Roofing of bitumen is een type dakbedekking dat al decennialang populair is voor platte daken. Bitumen wordt gemaakt op basis van aardolie in combinatie met polyester of glasvlies. In tegenstelling tot traditionele roofing is deze dakbedekking tegenwoordig een pak elastischer door de toevoeging van kunststofvezels.

Roofing dakbedekking wordt dus voornamelijk toegepast op platte daken, al kan het ook voorkomen op licht hellende daken. Het materiaal wordt geleverd in de vorm van stroken, maar er bestaan ook bitumenleien. Deze zijn perfect voor daken met een (sterke) hellingsgraad.

Roofing plaatsen op je plat dak? Schakel dan zeker een specialist in. Zo ben je zeker van een correcte en vlotte plaatsing. Vind een specialist in de buurt.

roofing

 

Voordelen en nadelen roofing

Wat zijn de voordelen van roofing? En heeft dit materiaal ook nadelen? We zetten de belangrijkste hieronder kort op een rij:

 

Voordelen roofing

  • Vochtbestendig: een dak met roofing is goed bestand tegen vocht.
  • Niet duur: roofing dakbedekking heeft een relatief voordelig prijskaartje. Het is bijvoorbeeld goedkoper dan EPDM dakbedekking.
  • Duurzaam: roofing bestaat tegenwoordig grotendeels uit gerecycled materiaal. Op het vlak van duurzaamheid is het materiaal dan ook sterk geëvolueerd.
  • Makkelijk te herstellen: deze dakbedekking is eenvoudig en snel te herstellen of te vervangen.
  • Goed te combineren met isolatie: wil je je dak tegelijk isoleren? Bitumen is perfect combineerbaar met isolatie. Indien het dak van buitenuit geïsoleerd wordt, kan bitumen gewoon op de isolatielaag geplaatst worden.
  • Lange levensduur: een roofing dak gaat ongeveer 20 tot 40 jaar mee. Let op, de effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

 

Nadelen roofing

  • Minder bestand tegen zon: een dakbedekking met (SBS) roofing is minder goed bestand tegen UV-straling van de zon.
  • Risico op lekkages: de montage van bitumen gebeurt in verschillende banen. Ook zijn er verschillende lagen nodig om waterdichtheid te kunnen garanderen. Dit zorgt voor een heleboel naden, wat het risico op lekkage vergroot.
  • Onderhoud: bitumen heeft een jaarlijkse inspectie- en onderhoudsbeurt nodig. Vuil of takken moeten verwijderd worden, net zoals ingroeiende wortels, omdat deze de drainage van regenwater verstoren.

Soorten roofing: APP vs. SBS

Belangrijk om te weten is dat er twee soorten bitumen of roofing bestaan: op basis van elastomeren (SBS) of op basis van plastomeren (APP). We gaan even dieper in op beide soorten:

 

1. SBS roofing

SBS (Styreen Butadieen Styreen) is een type bitumen waaraan elastomeer, een rubberachtige kunststof, is toegevoegd. Door de toevoeging van elastomeer wordt deze soort roofing uiterst elastisch. Ook heeft SBS een grote hechtkracht.

Dankzij deze eigenschappen is SBS geschikt voor allerlei types ondergronden (isolatie, hout…). Wanneer deze onderliggende materialen krimpen of uitzetten, kan de SBS dit goed opvangen dankzij zijn flexibiliteit. SBS is wel minder goed beschermd tegen UV-straling. Daarom moet nog een schutlaag van lei of grind op het bitumen gelegd worden. Anders zou het dakoppervlak poreus worden in de loop der jaren.

 

2. APP roofing

APP (Atactisch Poly Propyleen) is een kunststof op basis van plastomeren. Wanneer deze bij bitumen worden gevoegd, krijgt het materiaal een betere weerstand tegen UV-stralen en extreme temperaturen. Het punt waarop het materiaal vloeibaar wordt, verandert hierbij namelijk van 50° naar 130°. Daardoor blijft het materiaal ook bij extreme omgevingstemperaturen soepel. APP is wel iets minder elastisch dan SBS, waardoor het vooral toegepast wordt op daken die amper kunnen uitzetten of krimpen.

 

Welke roofing kopen?

Wat de beste soort roofing is voor jouw dak, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Ben je op zoek naar bitumen dat de toplaag van je dakbedekking kan vormen en goed bestand is tegen de zon? Dan is APP bitumen het meest aangewezen. Wil je vooral een flexibele dakbedekking die op elke soort ondergrond geplaatst kan worden? Dan is SBS de beste keuze. Een dakdekker kan je meer informatie geven en je verder adviseren over het beste type roofing voor jouw dak. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Roofing prijs

Roofing kost gemiddeld € 40 à 60 per vierkante meter (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs van een roofing dakbedekking hangt van meerdere factoren af. Denk bijvoorbeeld maar aan de oppervlakte van het dak, het type dak en type bitumen, de staat van het dak en de moeilijkheidsgraad. Ook de combinatie met eventuele isolatie scheelt een grote slok op de borrel.

Benieuwd naar een prijsvoorstel op maat van jouw project? Via onze offerteservice ontvang je offertes van verschillende dakwerkers in de buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen, adviezen, werkwijzen… vergelijken en het beste aanbod kiezen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

roofing branden

 

Roofing plaatsen

Er zijn verschillende manieren waarop een expert de roofing dakbedekking kan aanbrengen. We sommen de mogelijkheden hieronder even op:

  1. OPTIE 1: roofing lijmen

    Bij deze methode lijmt een expert het materiaal aan de ondergrond. Hij brengt daarbij met een borstel een laag lijm aan, rolt de bitumen hier over uit en drukt deze aan. Roofing lijmen is een veilige en gemakkelijke plaatsingswijze en is daardoor ook beter geschikt voor doe-het-zelvers. Bovendien zorgt de lijm voor extra waterdichtheid, omdat deze vaak zelf ook gemaakt is op basis van bitumen. Lijmen is wel een duurdere methode dan branden.

  2. OPTIE 2: roofing branden

    In de praktijk wordt bitumen meestal geplaatst aan de hand van een gasbrander. Door het materiaal op te warmen wordt het (licht) vloeibaar, waardoor de stroken zich aan het oppervlak gaan vasthechten. De stroken overlappen enkele centimeters.

    Het branden van roofing houdt risico’s in met betrekking tot de brandveiligheid. Ook kunnen er al snel foutjes gebeuren wanneer er te veel of te weinig warmte gegeven wordt (zoals blaasvorming). Daarom is het verstandig om de plaatsing uit te besteden aan een professional. Die beschikt over de juiste materialen en technieken om de klus veilig en wel uit te voeren.

  3. OPTIE 3: zelfklevende roofing

    Zelfklevende roofing is heel eenvoudig te plaatsen: je hoeft enkel de folie van de rollen te verwijderen, de rollen uit te rollen en op je dak te kleven. Het grote voordeel van deze methode is dat je geen ander materiaal nodig hebt, zoals lijm of een gasbrander. Je kan de dakbedekking ook snel en eenvoudig zelf plaatsen. Bovendien heeft ook zelfklevende roofing een hoge elasticiteit, is er een lage kans op scheuren of krimpen en behoudt het materiaal lang de kleefkracht.

 

Roofing herstellen of vervangen

De volgende twee problemen kunnen na enkele jaren optreden aan je roofing dakbedekking:

  • Scheuren in de roofing: als er scheuren het materiaal zitten, zal de dakbedekking niet meer waterdicht zijn, met als gevolg dat vocht het dak kan binnendringen. Dit kan nefast zijn voor de houtconstructie of onderliggend beton. Bovendien zal water dan niet goed meer afgevoerd kunnen worden.
  • Blazen onder de roofing: ook blazen onder de dakbedekking zijn een probleem. Blazen wijzen erop dat er waterdamp onder de roofing zit. Ze zijn meestal een voorbode voor scheuren. Het is ook hier dus erg belangrijk dat er onmiddellijk wordt ingegrepen.

Je hebt er alle baat bij om schade aan de roofing onmiddellijk te (laten) verhelpen. Doe je dit niet, dan kan het dak grotere schade oplopen die heel wat geld zal kosten. Je kan ervoor kiezen om de roofing te herstellen of te vervangen.

 

Roofing herstellen

Gaat het om plaatselijke schade, dan kunnen blaasjes of scheuren doorgaans eenvoudig gerepareerd worden. Dit gebeurt dan door middel van een rubbercoating of rubberdakpasta. Een andere efficiënte oplossing is het aanbrengen van een nieuwe strook bovenop het beschadigde deel. Deze methode is enkele aangewezen wanneer het om lokale schade gaat en je dakbedekking nog niet te sterk verouderd is.

 

Roofing vervangen

In sommige gevallen kunnen blazen en scheuren een indicatie zijn dat de dakbedekking aan volledige vervanging toe is. Dat is vooral het geval wanneer je bitumen al verouderd is en sneller sporen van slijtage vertoont of beschadigd geraakt. Ook wanneer de schade vrij groot is en er op meerdere plekken scheuren of blazen zijn, is een volledige vervanging aangeraden.

Roofing herstellen of vervangen? Als je niet zeker bent of je nu best je dakbedekking kan laten herstellen of vervangen, schakel je best een ervaren dakdekker in. Die kan het best bepalen hoe de roofing hersteld moet worden. Vind een dakdekker in de buurt.

 

 

Alternatieven roofing dakbedekking

Naast bitumen zijn er nog een aantal andere mogelijke dakbedekkingen voor je plat dak. We zetten hieronder drie alternatieven op een rij:

 

1. EPDM

EPDM is een rubberen dakbedekking die gemaakt is op basis van aardolie. Het is een erg populair materiaal voor platte en licht hellende daken, omdat het tal van interessante voordelen heeft. Zo gaat EPDM gemiddeld langer mee dan bitumen, is er weinig kans op scheuren dankzij de de elasticiteit van het materiaal en vraagt het materiaal in tegenstelling tot roofing nauwelijks onderhoud. Roofing of bitumen is dan wel weer goedkoper dan EPDM.

TIP: je kan ook perfect EPDM op roofing aanbrengen. Heb je dus een dak met roofing dat toe is aan vervanging? Dan kan je gewoon EPDM op de roofing lijmen.

Prijs EPDM dakbedekking: gemiddeld € 60 à 80 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Groendak

Je kan er ook voor kiezen om van je plat dak een groendak te maken. Een groendak is een dak dat bedekt is met vegetatie. Je kan daarbij kiezen tussen een intensief groendak, gelijkaardig aan een tuin op de begane grond, of een extensief groendak, waarbij de vegetatie beperkt blijft tot mossen, vetplanten en kruiden. Groendaken zorgen voor een goede isolatie, zien er natuurlijk uit, beschermen je dakconstructie en zijn milieuvriendelijk. Ze hebben ook een langere levensduur dan bitumen. Daar tegenover staat wel dat groendaken vrij duur zijn en enig onderhoud vereisen.

Prijs groendak: gemiddeld € 40 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. PVC

Tot slot kan je je plat dak ook afwerken met een PVC dakbedekking. PVC is net als bitumen relatief goedkoop en goed bestand tegen vocht en water. Daarnaast is het ook een brandveilig, onderhoudsvriendelijk en volledig recyclebaar materiaal met een moderne uitstraling. Het nadeel van PVC is dan weer dat het na enkele jaren al sterk kan verzwakken en makkelijker kan scheuren.

Prijs PVC dakbedekking: gemiddeld € 50 à 70 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Wat is de beste dakbedekking voor mijn plat dak?

Wat nu de meest geschikte dakbedekking is voor je plat dak, hangt af van tal van factoren. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een stevig materiaal met weinig kans op scheuren? Dan is EPDM een goede keuze. Zoek je net een goedkoper alternatief voor EPDM? Dan is roofing dakbedekking aangewezen. Een groendak is dan weer ideaal als je een milieuvriendelijk dak wilt met een natuurlijke uitstraling.

Advies op maat nodig? Een specialist kan je verder informeren over de soorten dakbedekking en geeft je advies op basis van jouw situatie, voorkeuren en budget. Vul dus zeker onderstaand offerteformulier in en ontvang vrijblijvend advies op maat:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers