Leien dak plaatsen: info en prijsadvies
Leien worden al eeuwen gebruikt als dakbedekking. Vroeger gebruikte men voornamelijk natuurleien, tegenwoordig zijn kunstleien erg populair. Een leien dak is duurzaam, goed bestand tegen storm en door het grote aanbod aan vormen en kleuren kunnen daken met uiteenlopende dakvormen van leien worden voorzien.
Soorten leien voor dakbedekking
Er zijn twee soorten leien te onderscheiden: natuurleien en kunstleien. Ze zijn zowel in vierkante als in rechthoekige vorm verkrijgbaar en de hoeken ervan kunnen recht of afgerond zijn. De mogelijkheden qua kleur en afwerking zijn vooral afhankelijk van het type lei. Natuurleien hebben de kleur en het reliëf van natuursteen. Dit varieert per steensoort van grijs tot blauw, bruin, groen en antraciet. Kunstleien zijn in diverse grijs- en bruintinten te koop maar ook rode en bruine varianten zijn mogelijk. Een overzicht van hun verschillen:
1. Natuurleien
Natuurleien bestaan uit natuursteen dat afkomstig is van steengroeves uit Europa, Azië, Afrika en Amerika. Iedere steengroeve produceert zijn eigen steensoort en hierdoor is het aanbod aan kleuren erg divers. Kleur- en vormverschillen tussen de leien kunnen voorkomen maar dit is inherent aan een natuurproduct als leisteen. De kleine imperfecties tussen de leien dragen alleen maar bij aan de natuurlijke uitstraling van een leien dak. Want één ding is zeker: een dak dat bedekt is met natuurleien is uniek en heeft een specifieke uitstraling die niet nergens mee valt te vergelijken. Tevens gaat een natuurleien dak een leven lang mee. Natuurleien zijn echter wel een stuk duurder dan kunstleien.
Voordelen van natuurleien
• Zeer lange levensduur (80 – 100 jaar).
• Natuurlijke uitstraling.
• Stormvast.
• Vergt weinig tot geen onderhoud (materiaal is weinig poreus).
• Goed bestand tegen temperatuurverschillen.
Nadelen van natuurleien
• Duur in vergelijking met andere dakbedekkingen.
• Onzuiverheden in kwaliteit of uitvoering kunnen voorkomen (dit is inherent aan een natuurproduct).
2. Kunstleien (vezelcement leien)
Kunstleien worden gemaakt van vezelcement. Dit is een licht en sterk product op basis van cement en kunststofvezels. Kunstleien worden erg veel toegepast omwille van de goede prijs-kwaliteitverhouding en het grote aanbod aan formaten en kleuren. In tegenstelling tot kunstleien zijn vezelcementleien onderling precies hetzelfde van samenstelling waardoor een strakke en egale uitstraling mogelijk. Met kunstleien zijn allerlei architectonische dakontwerpen mogelijk omdat de leien op diverse manieren kunnen worden aangebracht.
Voordelen van kunstleien
• Aantrekkelijk geprijsd (goedkoper dan kunstleien).
• Groot aanbod aan kleuren en formaten.
• Bestand tegen temperatuurverschillen.
• Kan op verschillende manieren geplaatst worden (enkelvoudige horizontale dekking, dubbele dekking, ruitvorm en halfsteensverband).
Nadelen van een dak in kunstleien
• Minder lange levensduur dan natuurleien (25-35 jaar).
• Minder authentieke look dan leien uit natuursteen.
Prijs leien dak
Gemiddeld betaal je voor het leggen van kunstleien 65 tot 75 euro per vierkante meter. De levensduur van een kunstleien dak bedraagt 25-35 jaar. Natuurleien zijn duurder. De plaatsing ervan kost al gauw 110 tot 120 euro per vierkante meter. Het voordeel is wel dat je ze nooit meer hoeft te vervangen. Ze gaan 80 tot 100 jaar mee.
Leien dak plaatsen? Vraag vrijblijvende offertes aan bij geregistreerde dakdekkers via ons online aanvraagformulier. Klik hier voor meer informatie.
Leien dak reinigen en ontmossen
Kunstleien zijn in de fabriek voorzien van een speciale coatinglaag waardoor vocht en vuil afstoten wordt. In de loop der jaren slijt deze laag echter iets waardoor de leien meer vocht gaan opnemen. De vochtige leien vormen een goede ondergrond voor mossen en algen en om deze reden moet het dak na verloop van tijd ontmost worden. Dit ontmossen gebeurt met een drukspuit die gevuld is met een mosdodend middel.
Wanneer al het mos van het dak verwijderd is moet er een nieuwe coating aangebracht worden. Om een goede hechting tussen de coating en de leien te kunnen verkrijgen brengt men eerst een beschermende primer aan. Het dak ziet er na behandeling weer als nieuw uit en is door de beschermende coating minstens tien tot vijftien jaar beschermd. Natuurleien moeten minder vaak gereinigd worden en doorlopen een gelijkaardig procédé.
Wil je jouw leien dak laten reinigen door een professionele dakreiniger? Via onze online offerteservice kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij geregistreerde aannemers. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook werkwijzen en de verschillende reinigingsmethoden.
Klik hier voor meer informatie.
Let op: wil je een leien dak van twintig jaar oud of ouder gaan reinigen of renoveren, check dan eerst om wat voor soort lei het gaat. Asbest leien mag je in geen geval schoonspuiten met een hogedrukspuit! Het is overigens beter om een dak van een dergelijke respectabele leeftijd van een nieuwe dakbedekking te voorzien.
Asbesthoudende leien herkennen
In de jaren tachtig en begin jaren negentig werden dakleien vaak gemaakt van asbestcement. Sinds 1997 is de productie hiervan gestopt omdat men intussen weet dat het gebruik van asbest gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Asbesthoudende leien van het merk Eternit kun je herkennen aan de ‘NT’-vermelding. De leien die tussen 1988 en 1996 zijn geproduceerd kunnen asbest bevatten. De bekende Eternitleien die geproduceerd zijn sinds 1996 zijn asbestvrij. Dat geldt ook voor de formaten 60×40, 60×32 en 45×32.
Leien dak of pannen?
Pannen en leien hebben zo hun eigen pro’s en contra’s. De meest in het oog springende verschillen tussen beide dakbedekkingsmaterialen zijn:
• Het plaatsen van leien is een tijdrovende klus en neemt meer tijd in beslag dan het plaatsen van dakpannen. Hierdoor zijn de kosten voor een leien dak hoger dan voor een pannendak.
• Leien zijn duurder in aanschaf dan dakpannen (door de dubbele plaatsing heb je veel leien nodig). Natuurleien zijn sowieso veel duurder dan kleipannen.
• Leien zijn veel lichter dan dakpannen en hierdoor geschikt voor een lichte dakstructuur.
• Leien zijn beter bestand tegen storm dan dakpannen.
• Met leien zijn meerdere dakvormen te realiseren. Leien kunnen ook als gevelbekleding gebruikt worden.
Bitumen leien (bitumineuze leien)
Bitumen leien, ook wel dakshingles genoemd, zijn gemaakt van lange stroken bitumen. Het zijn lichte flexibele leien die gemakkelijk op maat te snijden zijn. Deze dakshingles zie je veel terug op tuinhuisjes, carports, vogelhuisjes en saunahutten, maar ze kunnen ook zonder problemen op steile daken van woningen worden toegepast. Dakshingles zijn in allerlei kleuren en afwerkingen te koop en worden met nagels met een brede kop aan de dakconstructie bevestigd. De levensduur van dit type dakbedekking bedraagt ongeveer 25 jaar. Dit type leien wordt vaak gebruikt bij huizen in Amerika.