Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plat dak

Een plat dak is erg populair omwille van zijn moderne en strakke look. Ook in combinatie met andere daktypes zijn platte daken de beste oplossing. Naast de oppervlakte, zijn vooral de gekozen dakbedekking en dakopbouw de belangrijkste prijsbepalende factoren. Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: DakbedekkingPlat dak renoverenExtra functiesVoordelen

 

Opbouw & isolatie plat dak

De dakopbouw van platte daken kan op 3 manieren gebeuren. Het is de ligging van de dakisolatie ten opzichte van de andere dakonderdelen die daarbij het verschil maakt.

Methode plat dak isoleren
Plaats van de isolatie
Gemiddelde kostprijs per m²
Warm plat dak
Isolatie langs buiten
€ 70 - 115 (incl. afwerking)
Koud plat dak
Isolatie langs binnen
€ 30 - 40 (excl. afwerking)
Omgekeerd plat dak
Op de bestaande dakbedekking

€ 50 (incl. afwerking)

 

1. Warm plat dak

Dit is de meest aangeraden en populaire isolatiemethode bij platte daken. Hierbij plaatsen ze de isolatie op de draagconstructie. Doordat de draagconstructie mee in de isolatieschil zit, is deze minder onderhevig aan grote temperatuurschommelingen. Daardoor is er minder risico op scheuren en barsten in de dakbedekking.

Tussen de isolatie en de dakconstructie komt vaak ook nog een dampscherm. Dat zorgt ervoor dat vochtige lucht niet kan condenseren in het isolatiemateriaal, wat de levensduur ervan ten goede komt.

Opbouw plat dak: dakbeschot – dampscherm – isolatie – dakbedekking
Aanbevolen isolatiemateriaal: harde isolatieplaten (EPS, PUR, PIR)

Richtprijs warm dak: € 70 – 115
» Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina

 

2. Koud plat dak

Hierbij plaatsen ze de isolatie onder of tussen de balken van de draagconstructie. Doordat de draagconstructie niet mee in de isolatieschil zit, kan deze uitzetten en krimpen onder invloed van grote temperatuurschommelingen. Het risico op scheuren en barsten in de dakbedekking is daardoor groter dan bij een warm plat dak.

Daarnaast kan ingesloten vocht moeilijk uit de constructie ontsnappen waardoor deze kan beginnen rotten. Om die reden wordt isolatie volgens het principe van een koud dak steeds minder vaak toegepast.

Opbouw plat dak: isolatie – dakbeschot – dakbedekking
Aanbevolen isolatiemateriaal: minerale wol (glaswol, rotswol)

Richtprijs koud dak: € 30 – 40 
» Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina

 

3. Omgekeerd plat dak

Een omgekeerd dak lijkt op een warm dak, alleen zijn de isolatie en dakbedekking van plaats gewisseld. Het isolatiemateriaal ligt met andere woorden bovenop de dakbedekking, die dan de functie van waterkering krijgt.

Bovenop de isolatie komt een ballastlaag uit tegels, keien, grind, … Deze houdt de isolatie op zijn plaats en beschermt het tegen temperatuurschommelingen en UV-stralen. Omdat het enkel beschermd wordt door de ballastlaag, is vochtbestendig isolatiemateriaal een must.

Opbouw plat dak: dakbeschot – dakbedekking – isolatie – ballastlaag
Aanbevolen isolatiemateriaal: XPS-platen (omdat deze isolatieplaten vochtbestendig zijn)

Richtprijs koud dak: € 50 
» Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina

 

⇒ Lees hier meer over het isoleren van platte daken.

 

Platte daken wordt steeds lichtjes afhellend geplaatst om een goede afvoer van het regenwater te garanderen.

 

plat dak

 

Dakbedekking plat dak

Platte daken kan je met verschillende materialen afwerken.

Dakbedekking plat dak
Gemiddelde kostprijs per m²
(incl. btw & plaatsing)
Gemiddelde levensduur
Bitumen (Roofing)€ 40 à 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 à 8030 à 50 jaar
PVC€ 50 à 7015 à 40 jaar
Groendak€ 40 à 20050 à 70 jaar

Let op, de effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

 

1. Plat dak bitumen

Bitumen dakbedekking of roofing is het populairst bij platte daken. Roofing wordt bevestigd in lange stroken.

De plaatsing kan op verschillende manieren gebeuren: met een gasbrander, via verlijming met koudlijm of via een zelfklevend of mechanisch te bevestigen systeem. Montage met een gasbrander wordt het vaakst toegepast. Door de hitte wordt het materiaal vloeibaar en kan het goed hechten.

Er zijn 2 soorten bitumen:

 • Plastomeermengsels (APP): voorzien van een UV-beschermende toplaag.
 • Elastomeermengsels (SBS): niet beschermd tegen UV-stralen, maar soepeler en beter hechtend dan APP.

Richtprijs plat dak bitumen: € 40 – 60 (incl. btw en plaatsing)
» Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina

 

2. Plat dak EPDM

EPDM is een synthetisch rubber dat ook wel dakrubber wordt genoemd. Het is erg elastisch waardoor het risico op scheuren en barsten onder invloed van temperatuurschommelingen erg laag is. EPDM dakbedekking wordt meestal op maat gemaakt en naadloos, in 1 stuk geplaatst, wat het risico op lekkages verkleint. De plaatsing gebeurt via verlijming of mechanische bevestiging.

De belangrijkste voordelen van EPDM zijn de lange levensduur tot 50 jaar en meer (let op, sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing) en het feit dat het aangebracht kan worden op de bestaande dakbedekking. Bovendien is het niet onderhevig aan UV-stralen.

Richtprijs plat dak EPDM: € 60 – 80 (incl. btw en plaatsing)
» Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina

 

3. Plat dak PVC

PVC dakbedekking wordt mechanisch bevestigd op een dragende onderstructuur in combinatie met gelijmde overlapping. Je kan het ook over het volledige dakoppervlak aanbrengen met lijm of met hete lucht.

Deze kunststof dakbedekking is onderhoudsvriendelijk, recycleerbaar en beschikbaar in vele kleuren.

Richtprijs plat dak PVC: € 50 – 70 (incl. btw en plaatsing)
» Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina

 

4. Groendak

Platte daken lenen zich uitstekend tot het maken van een groendak of een daktuin. Daarbij wordt het dak bedekt met allerlei planten, grassen en andere vegetatie. Zo creëer je niet alleen een prachtige look en extra leefruimte. Een daktuin biedt ook extra bescherming tegen neerslag en UV-schade, wat de levensduur van je dakconstructie ten goede komt.

Er bestaan 2 soorten groendaken:

 • Intensief groendak: dak met een tuin zoals je die ook op de begane grond hebt. Dit groendak is begroeid met planten, kruiden, grassen en/of bomen.
 • Extensief groendak: dak dat begroeid is met vetplanten, mossen en kruiden die niet veel onderhoud vergen. Het is goedkoper, lichter en makkelijker te plaatsen dan een intensief groendak.

Let op, want jouw dakconstructie moet stevig genoeg zijn om het extra gewicht van het groendak te kunnen dragen. Laat dat dus zeker op voorhand controleren.

Richtprijs plat groendak: € 45 – 230 (incl. btw en plaatsing)
» Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina

 

⇒ Lees hier meer over de mogelijke dakbedekkingen voor platte daken.

 

plat dak maken

 

Plat dak renoveren

Elk plat dak is na verloop van tijd aan renovatie toe. De meest voorkomende renovatiewerken bij platte daken zijn:

 

1. Bestaande dakbedekking herstellen/vernieuwen

Wisselende weersomstandigheden en andere invloeden kunnen na verloop van tijd schade (scheuren, barsten, blazen) toebrengen aan jouw dak.

Kleine schade kan je meestal vrij eenvoudig herstellen. Bij EPDM daken kan je bijvoorbeeld gebruik maken van speciale zelfklevende EPDM-folie om over het beschadigde deel aan te brengen. Ook voor roofingdaken bestaan er speciale herstellingsmiddeltjes:

 • Vloeibare coating: dikke rubbercoating om jouw roofingdak te beschermen, te herstellen en waterdicht te maken.
 • Pasta: vulmiddel waarmee je kleine lekkages kan herstellen.
 • Roofingstroken: over het beschadigde deel kan je een volledig nieuwe roofingstrook aanbrengen.

Soms is het gewoon beter om de dakbedekking volledig te vernieuwen. In de meeste gevallen moet je de oude laag verwijderen alvorens je een nieuwe kan aanbrengen. Bij Bitumen daken is het mogelijk om een nieuwe laag roofing bovenop de oude laag te plaatsen. De oude laag bitumen dient dan als dampscherm.

 

2. Bestaand dak isoleren

Isoleren volgens het principe van een warm dak is het meest aangeraden. Hou er dan wel rekening mee dat je ook de dakbedekking moet vernieuwen.

Is jouw huidige dakbedekking nog in goed staat en wil je deze liever niet vervangen? Isoleer dan via het principe van het omgekeerd dak. Daarbij blijft de huidige dakbedekking liggen en wordt het isolatiemateriaal er bovenop geplaatst. Let er wel op dat de isolatielaag niet boven de dakrand uitsteekt. Het is ook belangrijk dat de onderstructuur stevig genoeg is om het extra gewicht van de isolatie en ballastlaag te dragen.

 

3. Volledig nieuw dak plaatsen

Hoewel het vaak voldoende is om bepaalde onderdelen van het dak te vervangen, is het soms nodig om het dak volledig te vernieuwen. Een volledig nieuw dak is nodig als de schade aan de dakconstructie te groot is. Bijvoorbeeld als de constructie aangetast is door vocht of begint door te zakken.

Ook wanneer je wil overschakelen naar een andere dakvorm is een volledig nieuw dak noodzakelijk. De overstap van een plat naar hellend dak gebeurt niet zo vaak. Een hellend dak vervangen door een plat dak komt daarentegen wel vaak voor.

 

⇒ Lees hier meer over het renoveren/vernieuwen van een plat dak.

 

Extra functies

Plaats of renoveer je een plat dak? Denk dan ook zeker eens na over extra functies.

We zeiden het al, een plat dak kan je makkelijk omvormen tot een groendak. Door de extra bescherming die het biedt verhoogt het de levensduur van jouw dak.

Platte daken kunnen ook extra woonruimte bieden. Zo kan je er een dakterras of daktuin van maken. Laat dan wel controleren of de dakconstructie beloopbaar en stevig genoeg is.

Hoewel je ze niet kan voorzien van een dakraam of dakkapel, kan je platte daken wel voorzien van een lichtkoepel. Het is de perfecte manier om de ruimte onder een plat dak te voorzien van extra licht.

Behalve voor een lichtkoepel kan je ook kiezen voor een lichtstraat. Dat is eigenlijk een aaneenschakeling van meerdere lichtkoepels, wat logischerwijs resulteert in meer licht. Bovendien kan je de ramen van een lichtstraat openen. Bij een dakkoepel is dat niet mogelijk.

 

Voordelen platte daken

 • Moderne look: past perfect bij een moderne, strakke architectuur.
 • Makkelijke plaatsing: eenvoudiger te plaatsen dan andere dakvormen.
 • Creatie van extra ruimte: kan ingericht worden als dakterras of daktuin.
 • Optimale benutting van de ruimte onder het dak: je hebt geen last van schuine wanden.
 • Combineerbaar met zonnepanelen: de panelen worden op een hellend frame en in de juiste richting geplaatst om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Bij hellende daken is de richting en hellingsgraad niet altijd optimaal.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers