Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Daklekkage: oorzaken & oplossingen

Een daklekkage herstellen is niet zo moeilijk, het opsporen ervan is vaak heel wat lastiger. Heb je last van een lek? Pak het dan zo snel mogelijk aan. Water kan enorme schade aanrichten aan de constructie van je dak. Hoe je een daklekkage herkent, wat de oorzaken zijn en hoe je het best oplost, dat ontdek je hier. Bovendien is een dakherstelling niet altijd de beste oplossing. In vele gevallen is een dakrenovatie een beter idee. Een lek komt immers meestal niet alleen…

Ga snel naar:

 

Wat zijn de oorzaken van daklekkage?

Een lek in het dak is een vervelend probleem en vaak kom je er pas achter als het al heel wat schade heeft aangericht. Lekken ontstaan erg vaak in de buurt van leidingen, dakgoten, afvoeren en hoeken. Deze zwakke plekken op het dak verdienen extra aandacht. De meest voorkomende oorzaken van daklekkage kunnen we opdelen in 3 categorieën:

 

1. Dakbedekking

Schuin dak

Kapotte dakpannen, dakpannen die niet mooi aansluiten of scheuren in dakpannen zijn een mogelijke oorzaak van een lek in een schuin dak. Bij een schuin dak is een lek opsporen van binnenuit niet eenvoudig. Het lek kan immers op een heel andere plaats zitten dan daar waar het vocht zich manifesteert. Als het dak ook nog eens mooi afgetimmerd en geïsoleerd is, dan geeft dit zeker een vertekend beeld. He dakbeschot, de isolatie en plafonds kunnen het water lange tijd vasthouden vooraleer de gevolgen zichtbaar zijn. Lekkages vind je dan zelden terug op dezelfde plek als binnen.

 

Plat dak

Ook een plat dak is vatbaar voor daklekkage. Als er bij een plat dak niet gezorgd wordt voor een goede afvoer van regenwater, is de kans groot dat er veel water blijft staan. Bitumen of roofing krijgt het zwaar te verduren door de wisselende weersomstandigheden. Vocht, vorst en ongewenste plantgroei wringt zich tussen de naden waardoor lekkage kan ontstaan. Ook uitgedroogd bitumen leidt tot scheuren.

Daklekkage plat dak

 

2. Daklood

Een andere oorzaak van daklekkages is het daklood bij schoorstenen en dakkapellen. De randen zijn beschadigd of het daklood loopt niet meer mooi over waardoor vochtinsijpeling ontstaat.

 

3. Dakgoot

Verstopte dakgoten kunnen voor veel ellende zorgen. Door bladeren en vuil in het najaar kunnen deze verstopt geraken. In combinatie met regen kan dat leiden tot lekken. Dat kan je eenvoudig voorkomen dat de dakgoot regelmatig schoon te maken. Vooral in het najaar is het van belang dat bladeren en vuil verwijderd worden om problemen te voorkomen.

 

Hoe kan daklekkage verholpen worden?

De oplossing is uiteraard afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Kapotte dakpannen of dakpannen die niet mooi aansluiten worden meestal gewoon vervangen. Ook problemen met daklood zijn eenvoudig op te lossen door het beschadigde daklood te vervangen. Een lek in een plat dak wordt meestal opgelost door het aanbrengen van vloeibare dakbedekking. Deze wordt aangebracht op de bitumen dakbedekking en vormt een goede en snelle noodoplossing.

Een dakreparatie neemt dus weinig tijd in beslag en hoeft ook niet zoveel te kosten. Gemiddeld kost een dakdekker 25 tot 35 euro per uur, exclusief materiaal en btw. Ontvang hier een prijsvoorstel op maat van een erkend dakdekker om jouw dak te herstellen.

 

Dakrenovatie

Een lek in het dak kan je in eerste instantie oplossen door het dak plaatselijk te repareren. Toch stel je je best ook eens de vraag of het niet beter is te kiezen voor een dakrenovatie. Een lek komt meestal niet alleen en is vaak een teken aan de wand dat er mogelijk nog meer problemen zitten aan te komen. Laat je je dak repareren, dan is het verstandig de dakdekker een snelle inspectie te laten uitvoeren om de staat van jouw dak goed in te schatten.

Een dakrenovatie gaat verder dan een dakreparatie. In eerste instantie houdt een dakrenovatie het vervangen van de dakbedekking in. Wat zijn indicaties dat de dakbedekking aan vervanging toe is?

  1. De dakbedekking vervaagt
  2. De dakbedekking wordt poreus
  3. De dakbedekking komt los

Als je deze tekenen vaststelt, dan is het vervangen van de dakbedekking een absolute must.

 

Plat dak vervangen

Als de onderliggende constructie van het plat dak nog in goede staat is, dan volstaat het om enkel de dakbedekking te vernieuwen. Daarbij heb je de keuze tussen meerdere materialen.

Dakbedekking plat dak
Gemiddelde kostprijs per m²
(incl. btw & plaatsing)
Gemiddelde levensduur
Bitumen (Roofing)€ 40 à 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 à 8030 à 50 jaar
PVC€ 50 à 7015 à 40 jaar
Groendak€ 40 à 20050 à 70 jaar

Lees hier alles over het vernieuwen van een plat dak.

 

Plat dak isoleren

Kies je ervoor om jouw plat dak te vervangen, dan is het een goed idee om meteen ook isolatie te voorzien of de bestaande isolatie te vernieuwen. Dakisolatie is één van de meest efficiënte maatregelen om de energiefactuur te doen dalen. Afhankelijk van de gekozen methode kost je dat gemiddeld tussen 30 en 115 euro per vierkante meter.

Isolatiemethode plat dakPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Isolatie langs buiten (warm dak)€ 70 - 115 (incl. afwerking)
Isolatie langs binnen (koud dak)€ 30 - 40 (excl. afwerking)
Isolatie op dakbedekking (omgekeerd dak)vanaf € 50 (incl. afwerking)

Lees hier alles over het isoleren van een plat dak.

Plat dak isoleren dakrenovatie

 

Schuin dak vervangen

Heb je een schuin dak, is de constructie nog in goede staat maar is dakbedekking aan vervanging toe? Dan is een overzetdak voor jou de ideale oplossing. Bij een overzetdak worden stalen dakpanelen aangebracht op de bestaande dakbedekking. De oude dakbedekking blijft dus gewoon liggen. Een overzetdak ziet er net uit als dakpannen, maar het zijn stalen dakpanelen. Met een gemiddelde kostprijs van 60 euro per vierkante meter is een overzetdak een snelle en goedkope manier om jouw dak volledig te vernieuwen en waterdicht te maken.

overzetdak schuin dak

 

Hoe herken ik een lek in het dak?

Een eerste indicatie waaraan je daklekkage herkent zijn vochtplekken. Helaas worden veel daklekkages pas ontdekt wanneer er vochtplekken in het plafond ontstaan. Veel mensen gebruiken hun zolder enkel als opslagplaats, waardoor ze er nauwelijks nog komen. Een lekkage in het dak wordt dus ook niet snel opgemerkt.

Loslatend behang is een ander teken aan de wand. Vocht wordt immers grotendeels door de muren en dakconstructie opgeslorpt. Wanneer de muren verzadigd zijn, laat het behang na verloop van tijd los. Merk je schimmelvorming in huis? Dan wil dat zeggen dat het lek al geruime tijd aanwezig is.

 

Gevolgen van deklekkage

Water en vocht hebben een grote impact en kunnen veel schade aanrichten. Lekken in het dak die niet snel opgemerkt worden, kunnen leiden tot schade aan jouw dakconstructie. Houtrot ontstaat bij een vochtpercentage boven 25%.Houtrot herken je aan de bruine plekken en doordat de balken zacht worden. In het beste geval kan houtrot hersteld worden, maar als het te erg is moeten de aangetaste balken vervangen worden. In het meest extreme geval moet de volledige dakconstructie vernieuwd worden. Richtprijzen voor een nieuw dak vind je hier.

Vochtplekken op muren of schimmels hebben vooral een invloed op de gezondheid. Mensen met gevoelige luchtwegen of die vatbaar zijn voor allergieën kunnen last krijgen van keelpijn, hoofdpijn of huiduitslag. Vocht zorgt voor bovendien voor een muffe, onaangename geur in huis.

 

Welke schade dekt de verzekering?

In geval van een daklekkage kan je vaak een beroep doen op de brandverzekering. De brandverzekering bevat steeds een verplichte basisdekking voor materiële schade veroorzaakt door tal van oorzaken. Ook insijpelend vocht is daar één van. Waterschade door een lek in je dak is dus altijd verzekerd!

Belangrijk hierbij is wel het woord ‘schade’. De verzekeraar betaalt enkel de schade terug die veroorzaakt werd door het lek. De kosten voor de reparatie zijn dus wel voor eigen rekening. Bovendien kan een verzekeraar een aantal voorwaarden, zoals bijvoorbeeld regelmatig onderhoud, stellen.

Tip: Heb je schade opgelopen als gevolg van een lek in je dak? Maak dan onmiddellijk enkele foto’s en neem meteen contact op met je verzekeraar.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers