Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Groendak: types, opbouw & voor- en nadelen

Groendaken worden steeds populairder, zeker bij huisbezitters die oog hebben voor de natuur en bij bedrijven en gemeentes die steeds meer aandacht besteden aan een ecologische bedrijfsvoering. Ontdek hier alles over onder meer de voordelen, soorten en kosten van een groendak.

Ga snel naar: 
Soorten groendaken
Kosten groendak
Voordelen en nadelen
Opbouw groendak
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak dat voorzien is van een bepaalde soort vegetatie. Dat kunnen grassen zijn, kruiden, vetplanten of een ander soort vegetatie. Zo kan een dak bijvoorbeeld ook beplant worden met heide of duinplanten. De begroeiing kan bovendien gecombineerd worden met zonnepanelen of windmolens. In dat geval spreekt men van een energiedak.

Groendaken zijn mogelijk op daken met een hellingsgraad van 1 tot 45 graden. Is de hellingsgraad groter dan 35 graden, dan moeten er speciale technieken worden toegepast om de diverse lagen op hun plaats te houden. Een drainagelaag is op een hellend dak niet altijd noodzakelijk. Het water kan immers door de helling van het dak op natuurlijke wijze afvloeien. We maken onderscheid tussen 2 soorten groendaken: intensieve groendaken (daktuin) en extensieve groendaken (sedumdak).

 

Soorten groendaken

Soort groendakPrijs per m² (incl. btw en montage)
Intensief groendak € 85 à 200
Extensief groendak€ 40 à 100

1. Intensief groendak (daktuin)

Een intensief groendak is een dak dat voorzien is van een tuin zoals je die normaal gesproken ook op de begane grond hebt. Zo’n daktuin of plantendak kan begroeid zijn met planten, struiken, kruiden, grassen en zelfs met bepaalde soorten bomen! Bij dit type daktuin is het vanzelfsprekend van groot belang dat de dakconstructie voldoende stevig is want een dergelijke tuin heeft een aanzienlijk gewicht (meer dan 200 kilo per vierkante meter). Een intensief groendak kan gebruikt worden als een normale tuin en vergt veel onderhoud.

Kenmerken:

 • Toepasbaar op daken met een helling van 1-4 graden
 • Laagdikte: groter dan 20 cm
 • Gewicht groendak: 200 kg/m². Een aangepaste dakconstructie is nodig
 • Vergunning en controle draagkracht door een bouwkundige is vereist
 • Dak is beloopbaar
 • Veel onderhoud (zoals een tuin)

Kosten intensief groendak: € 85 à 200 per m² (incl. btw en montage)
Vraag hier vrijblijvend offertes aan voor een intensief groendak.

 

2. Extensief groendak

Van dit type spreken we wanneer het dak vooral begroeid is met mossen (mosdak), vetplanten (sedumdak) en kruiden die niet veel onderhoud vergen. Dit type dak is niet of nauwelijks beloopbaar maar is een stuk lichter van gewicht dan een intensief groendak. Het voordeel van dit type dak is dat het goedkoper, lichter en makkelijker te realiseren is dan een intensief groendak.

Kenmerken:

 • Toepasbaar op daken met een helling van 1 tot 45 graden
 • Laagdikte: kleiner dan 20 cm
 • Gewicht groendak: 40 tot 110 kg/m²
 • Vergunning niet nodig. Controle draagkracht door bouwkundige is wel vereist
 • Dak is niet beloopbaar
 • Weinig onderhoud

Kosten extensief groendak: € 40 à 100 per m² (incl. btw en montage)
Vraag hier vrijblijvend offertes aan voor een extensief groendak.

 

Kies ik best een intensief of extensief groendak?

Wil je vooral mossen, vetplantjes en kruiden op het dak, dan kies je best voor een extensief groendak. Wil je vooral begroeiing met grassen, stuiken of bomen, dan is een intensief groendak meer iets voor jou. Zo’n intensief groendak is wel duurder en zwaarder waardoor de dakconstructie zeker voldoende draagkracht moet hebben. Hou er ook rekening mee dat intensieve groendaken enkel mogelijk zijn bij platte daken (1 – 4 graden). Op daken met een grotere helling van 1 – 45 graden is zowel een intensief als extensief groendak mogelijk.

LET OP: zoals je ziet moet je bij je keuze met heel wat factoren rekening houden. Wil je zeker zijn van de beste keuze? Dan laat je je best bijstaan door een gespecialiseerde dakdekker. Deze informeert je graag verder over de mogelijkheden van groene daken en kan je adviseren over de beste keuze voor jouw project. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat van gespecialiseerde dakdekkers via de offertepagina.

 

 

groendak kosten

Voorbeeld extensief groendak: sedumdak
Een sedumdak is een extensief groendak dat voorzien is van Sedum. Dat zijn een soort vetplantjes die veel vocht kunnen opnemen in de bladeren. Ze zijn goed bestand tegen langdurige droogte en kunnen goed hitte verdragen. Het sedum kan groeien op speciaal substraat of op grond.

Bij een sedumdak is het belangrijk dat er veel aandacht aan drainage (matten) wordt besteed want bij langdurige regenval moet het water voldoende weg kunnen vloeien. Het sedum beschermt het dak tegen schadelijke weersomstandigheden zoals UV-licht, vocht en temperatuurschommelingen. Daarnaast heeft het sedum ook een isolerende werking. Een sedum groendak gaat twee tot drie keer langer mee dan daken met een standaard dakbedekking.

 

Groendak kosten

De kosten voor een groendak bedragen gemiddeld € 40 à 200 per m² (incl. btw en plaatsing). De exacte kostprijs is daarbij afhankelijk van verschillende factoren zoals de oppervlakte van het dak, de moeilijkheidsgraad van de werken, … De onderlagen en het type dakbegroening hebben de grootste invloed op de kosten per m²:

 • Kosten onderlagen: voor een licht groendak is € 25 à 35 per m² vaak voldoende voor de onderlagen. In geval van een dikkere substraatlaag, reken je best op een prijs van € 55 à 80 per m². Er bestaan ook systemen van € 120 per m² of meer, bijvoorbeeld voor zware intensieve groendaken.
 • Kosten dakbegroening: zaden om direct te planten kan je al hebben voor zo’n € 5 per m². Voor voorgekweekte sedumtapijten of mostapijten betaal je gemiddeld € 25 per m². Voor grassen en kruiden is dat gemiddeld € 40 per m². Wil je een echte daktuin met bomen, dan ligt de prijs hoger.

Let op: bij bovenstaande prijzen werd geen rekening gehouden met bijkomende werken, zoals dakisolatie, nieuwe dakdichting (EPDM: € 60 à 80 per m² incl. btw en plaatsing), het aanpassen van de dakranden, …

 

Hoe bereken ik de kostprijs voor mijn dak?

Hierbij moet je rekening houden met heel wat factoren: is een nieuwe dakbedekking nodig? Welke onderlagen moeten aangebracht worden en hoe? Welke type vegetatie wil je? Welk btw-tarief geldt voor jouw situatie? … Een dakwerker weet precies waarmee hij rekening moet houden, komt ter plaatse om de situatie en mogelijkheden te bekijken en kan op basis daarvan een voorstel op maat maken.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende dakwerkers. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Zo ben je zeker van de juiste keuze en een kwalitatief en duurzaam groendak. Vergelijk offertes van gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

hellend groendak

 

Voordelen groendak

 • Isolerende werking: een groendak werkt niet alleen geluidsisolerend, maar houdt in de zomer de hitte buiten en in de winter de warmte binnen.
 • Natuurlijke look: een groendak heeft een natuurlijke uitstraling. Het dak kleurt met de seizoenen mee.
 • Lange levensduur: een groendak heeft een levensduur van 50 tot 70 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van de plaatsing.
 • Dakconstructie blijft beter beschermd: de levensduur van het dak wordt minstens verdubbeld door de beschermende werking van de vegetatie.
 • Milieuvriendelijk: groendaken dragen bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast filteren ze fijnstof en helpen ze op deze wijze de luchtkwaliteit te verbeteren.
 • Betere afvoer van regenwater: regenwater wordt door een groendak goed geabsorbeerd en vertraagd afgegeven. Hierdoor is de belasting van de riool bij stevige regenbuien een stuk geringer.

Nadelen groendak

 • Onderhoud: ook op een groendak kan zich onkruid voordoen. Dit geldt dan voornamelijk voor het tuindak maar ook bij andere groendaken kan je ermee te maken krijgen. Ook een extensief groendak blijft enig onderhoud vergen, ook al is het niet veel.
 • Trekt de aandacht van vogels: groendaken trekken de aandacht van vogels en andere dieren die graag in het materiaal op zoek gaan naar iets eetbaars.
 • Lekkages zijn moeilijker op te sporen: door de begroeiing op het dak zijn lekkages moeilijker op te sporen en te verhelpen.
 • Relatief duur t.o.v. andere dakbedekkingen: afhankelijk van het type zijn er flinke investeringen mee gemoeid.

 

Wil je een groendak laten aanleggen door een vakman? Via onze online offerteservice kan je makkelijk prijzen aanvragen en vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

plat groendak

Opbouw groendak: mogelijkheden

Een groendak aanleggen kan op verschillende manieren, afhankelijk van de opbouw. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Eenlagig systeem

Dit systeem bestaat uit een sterk drainerende grondlaag die direct bovenop een beschermende waterkerende dakbedekkingslaag komt te liggen. De planten groeien in deze grondlaag.

Het nadeel van dit systeem is dat de grondlaag op een gegeven moment volledig verzadigd is met wortels van de vegetatie. Hierdoor kan de laag zijn drainerend vermogen verliezen. Zo ontstaat het risico dat het dak te nat of juist te droog wordt, wat funest is voor de planten. Om schade aan het dak te voorkomen is het bij dit systeem van belang dat de beschermlaag op het dak voldoende stevig is. Dit type groendak is het goedkoopst, maar wordt vanwege de nadelen steeds minder toegepast.

 

2. Tweelagig systeem

Bij dit systeem wordt er onder de grondlaag een extra drainagelaag aangebracht die kan bestaan uit speciale drainagematten of uit een laag van sterk absorberende minerale stoffen, zoals geëxpandeerde kleikogels of vulkanisch gesteente. Bovenop deze drainagelaag wordt vervolgens een filterlaag aangebracht (filterdoek of soms turf) die ervoor moet zorgen dat kleine substraatdeeltjes niet in de drainagelaag terecht komen. Dit zou immers tot verstoppingen kunnen leiden.

Op de filterlaag wordt een laag aangebracht van mineraal substraat. Hierin wordt de vegetatie aangebracht. Vaak worden kant-en-klare vegetatiematten gebruikt (vergelijkbaar met grasmatten) die al begroeid zijn. Dit systeem is al een stuk beter dan het eenlagige systeem omdat de drainage beter geregeld is.

 

3. Drielagig systeem

Dit is het duurste maar ook het meest degelijke groendaksysteem. Een drielagig systeem is wat opbouw betreft identiek aan een tweelagig systeem, met het verschil dat er gebruik wordt gemaakt van een hemelwaterreservoir dat al dan niet geïntegreerd is in de drainagelaag. In lange perioden van droogte kunnen de planten door de aanwezigheid van het waterreservoir alsnog voorzien worden van voldoende vocht.

 

Wees zeker van een kwalitatief resultaat, schakel een dakdekker in!

Een groendak aanleggen vraagt de nodige expertise en laat je daarom best over aan gespecialiseerde dakdekker. Deze weet precies hoe hij te werk moet gaan en waarmee hij daarbij rekening moet houden (type begroeiing, voorbereiding dakconstructie, …). Zo ben jij zeker van een mooi en kwalitatief resultaat op lange termijn. Benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde dakdekkers via onderstaand formulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde dakdekkers actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • gespecialiseerde dakdekkers