Leien dak ontmossen en reinigen

Zowel kunstleien als natuurleien krijgen op termijn te maken met mos en vervuiling. Een geringe vervuiling is doorgaans geen probleem maar wanneer grote delen van het dak onder het mos staan is dat niet alleen lelijk om te zien maar ook slecht voor de conditie van het dak. Door een leien dak periodiek te ontmossen en te reinigen kun je de nodige problemen voorkomen en houd je het dak in topvorm.

Benieuwd naar de kostprijs om uw dak te reinigen?
Vraag hier online offertes aan bij gespecialiseerde dakdekkers.

 

 

Leien dak reinigenWaarom en wanneer een leien dak ontmossen?

Op zich zijn mossen niet direct schadelijk voor de dakbedekking. Tenminste, wanneer het alleen om korstmos gaat dat niet in grote aantallen voorkomt. Bij kunstleien vertoont dit type mos zich meestal na 10 jaar. De beschermende coating van het dak is dan versleten waardoor de leien minder glad zijn en enigszins poreus. Er ontstaan dan ideale groeicondities voor algen en mossen, zeker wanneer het dak gedeeltelijk in de schaduw ligt of om een andere reden langzaam uitdroogt.

Naast korstmossen kunnen er dan ook andere mossoorten op het dak gaan groeien. Deze soorten zijn in staat om vocht lange tijd vast te houden wat nadelig is voor de algehele conditie van het dak. Natuurleien zijn veel beter bestand tegen weersomstandigheden en vertonen pas mosvorming na 15 à 20 jaar. De werkwijze van het ontmossen gebeurt als volgt:

 

 

Werkwijze mos verwijderen en leien coaten met een beschermingslaag

Fase 1: reinigingsstrategie bepalen

In deze fase bekijkt men welke soorten leien er gebruikt werden en hoe deze best gereinigd worden. Natuurleien vragen een andere reinigingstechniek dan kunstleien. Het onderdak wordt tijdens de dakinspectie ook bekeken omdat deze geheel waterdicht moet zijn voordat men over kan gaan tot reinigen. De kans op insijpeling van water is immers aanwezig en het onderdak moet dit voorkomen. Ook de aansluiting met de dakgoot moet in orde zijn. Nadat het dak geïnspecteerd is kunnen de spullen gereed worden gezet en kan men beginnen met het reinigen.

 

Fase 2: Leien dak reinigen

Hoe het dak gereinigd wordt hangt af van de mate van vervuiling en het type lei. Men kan ervoor kiezen om eerst een (biologisch) reinigingsmiddel op de leien te spuiten en deze enige tijd in te laten werken. Zodra het product is ingewerkt worden de leien gereinigd met waterstralen. De dakdekker maakt hiervoor gebruik van speciale hulpstukken die neerwaarts spuiten zodat het water niet onder de leien kan komen. Door de kracht van het water komen de mossen goed los van de leien en vallen ze naar beneden.

 

Fase 3: desinfecteren van de leien

Nadat alle mossen van het dak zijn verwijderd en de dakgoot is schoongemaakt, is het nodig om de leien te desinfecteren. Hiermee worden de laatste overgebleven (schimmel)sporen gedood en voorkomt men dat mossen opnieuw gaan aangroeien.

 

Fase 4: leien dak impregneren of coaten

Wanneer het dak volledig is gereinigd, is het aan te raden om deze te laten impregneren of coaten. Dit is alleen nodig bij kunstleien. De beschermende toplaag van deze leien is door de jaren heen afgesleten en door de leien te behandelen met een impregneermiddel of coating voorkom je dat het dak opnieuw gaat vervuilen. Voor welke methode je het beste kiest hangt af van de conditie van de leien en je persoonlijke voorkeur. Zien de leien er ondanks het reinigen, niet meer zo goed uit dan kun je kiezen voor een coating in een bepaalde kleur. Het dak krijgt hierdoor een totaal vernieuwd uitzicht. Is dit niet perse nodig, dan kun je ook kiezen voor een transparante coating of voor behandeling met een impregneermiddel. Dit middel trekt volledig in de leien en is na aanbrengen niet meer zichtbaar terwijl het toch zijn beschermende werking behoudt. Na impregneren is het dak zo’n vijftien tot twintig jaar beschermd.

 

Leien ontmossen

 

Prijs leien dak ontmossen

Het ontmossen en tevens coaten of impregneren van een leien dak kost gemiddeld €30 tot €50 per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het dak en de bereikbaarheid ervan. Bij sommige daken die niet belopen kunnen (of mogen) worden is het nodig dat er een hoogwerker gebruikt wordt. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Benieuwd naar de kostprijs voor het ontmossen van uw leien dakpannen? Vraag nu vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde reinigingsfirma’s via onze online offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

Prijs leien dak ontmossen

 

Reinigen van asbesthoudende leien daken

Sinds 1997 mag er voor de productie van kunstleien geen asbest meer gebruikt worden. Vóór die tijd (1988-1997) was het gebruik van asbest in bouwmaterialen normaal en bij oude huizen kun je deze leien nog tegenkomen. Deze asbestleien mogen niet gereinigd worden! Door het reinigen kunnen minuscule asbestvezels loskomen en in de lucht terecht komen. Dergelijke leien zul je dus moeten laten verwijderen en dat is sowieso beter voor de woning gezien de leeftijd van de dakbedekking. Je kunt dan tijdens de renovatie mogelijk gelijk iets doen aan isolatie. Prijzen en info over het renoveren van een dak vind je hier.

 

 

Tip: Kies steeds voor een coating bij kunstleien!

De mossen die je op kunstleien en betonpannen ziet zijn meestal korstmossen. In feite zijn dit geen plantjes, zoals andere mossoorten maar zijn het schimmels die in symbiose met algen groeien. Ze groeien goed op alkalische steenachtige ondergronden en hechten zich niet al te diep in het oppervlak. Dit type mos kan zuren afscheiden waardoor de ondergrond raakt beschadigd. Meestal gaat het daarbij om een ondiepe beschadiging. Dat is ook de reden dat het dak na het reinigen opnieuw gecoat moet worden.

Met het ontmossen van een leien dak verbeter je ook het uitzicht van de woning. Het dak is immer een soort visitekaartje van de woning en geeft bij entree reeds een indruk van de rest van het huis. Een goed onderhouden dak betekent een hogere prijs bij verkoop!

 

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers