Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakkapel plaatsen

Door een dakkapel te plaatsen maak je van de zolder een ruimte met veel licht en voldoende loopruimte. Dakkapellen zijn relatief goedkoop en zorgen er dankzij de extra lichtinval voor dat je zolder een volwaardige leefruimte wordt. Welke soorten dakkapellen er zijn, hoeveel ze kosten, uit welke materialen je kan kiezen, … ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar:
Kant-en-klaar dakkapel of op maat?
Kosten dakkapel plaatsen
Soorten dakkapellen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Dakraam of dakkapel laten plaatsen?

De keuze tussen een dakkapel of een dakraam is eigenlijk niet zo ingewikkeld:

 • Dakkapel plaatsen: wil je vooral meer ruimte, dan is een dakkapel de enige optie. Door een dakkapel te plaatsen, ben je direct verlost van een schuin plafond waaronder je niet kan rechtstaan. Zo win je een groot deel van de beloopbare ruimte terug en maak je van de zolder een extra leefruimte (bv. badkamer, studiekamer of extra slaapkamer). Daarnaast wordt de kamer een stuk lichter en kan je de ramen open zetten.
 • Dakraam plaatsen: heb je alleen behoefte aan meer licht en een betere ventilatie? Dan is de installatie van één of meerdere dakramen de juiste keuze. Ze zijn een stuk goedkoper dan een dakkapel en eenvoudiger te installeren. Je wint er geen ruimte mee, zoals bij een dakkapel, maar met een breed dakvenster kun je een ruimte al een geheel andere uitstraling geven.

Dakkapel of dakraam laten plaatsen? Kom vrijblijvend in contact met vakmensen in jouw buurt.

dakkapel plaatsen

 

Prefab dakkapel of dakkapel op maat?

Je kunt kiezen uit een dakkapel met vaste prijs die vooraf in de werkplaats op maat wordt gemaakt (prefab) of voor volledig maatwerk waarbij de dakkapel op locatie in elkaar wordt gezet. Een overzicht van de voor- en nadelen van een prefab dakkapel en een dakkapel op maat:

 

Prefab dakkapel (kant-en-klare dakkapel)

Een prefab dakkapel wordt gemaakt in een fabriek aan de hand van jouw voorkeuren. Hierdoor blijft de prijs beperkt. Vervolgens wordt de kapel binnen een dag geïnstalleerd. Dit gebeurt met behulp van een kraan waarmee de constructie op zijn plek wordt gehesen.

Prefab dakkapellen worden meestal gemaakt van hout en kunststof en zijn daardoor licht van gewicht. Hierdoor kunnen ze op de meest uiteenlopende hellende daken worden toegepast zonder dat dit een te grote belasting voor de dakconstructie oplevert.

 

Dakkapel op maat

Bij een dakkapel op maat wordt alles ter plekke op maat gemaakt met verschillende bouw- en afwerkingsmaterialen. Dit type wordt vooral gekozen wanneer je specifieke wensen hebt met betrekking tot het ontwerp, de afmetingen en de architectuur. Kies je voor een dakkapel op maat, dan heb je een grotere keuze uit materialen en afwerkingen. Bovendien is de afwerking vaak van hogere kwaliteit.

Een dakkapel op maat is wel duurder dan een prefab dakkapel. Prijzen beginnen vanaf € 4.500 maar kunnen snel oplopen. Vooral het formaat en de gekozen materialen hebben een grote impact op de prijs.

 

Dakkapel plaatsen kosten

De kosten voor een dakkapel starten doorgaans vanaf € 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte kosten hangen sterk af van de afmetingen van je dakkapel, het gekozen materialen, de afwerking, het type dakkapel, de beglazing, … In de tabel hieronder vind je de richtprijzen van de populairste materialen.

Dakkapel materiaalKosten prefab dakkapel
(excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten dakkapel op maat
(excl. btw, incl. plaatsing)
Houten dakkapelVanaf € 3.800Vanaf € 4.800
Kunststof dakkapelVanaf € 3.500Vanaf € 4.600
Polyester dakkapelVanaf € 3.900Niet verkrijgbaar op maat
Zinken dakkapelVanaf € 4.800Vanaf € 5.400

TIP: omdat de kosten sterk kunnen verschillen van vakman tot vakman, raden we je aan om steeds offertes aan te vragen bij meerdere dakdekkers. Ontvang vrijblijvend prijzen en advies op maat via de offerteservice.

 

Soorten dakkapellen

Dakkapellen bestaan in verschillende uitvoeringen. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Dakkapel met plat dak

dakkapel met plat dak

Een dakkapel met plat dak is de meest voorkomende uitvoering. Zo’n dakkapel is goedkoper dan een kapel met een hellend dak. Het platte dak wordt namelijk afgewerkt met EPDM of bitumen, wat goedkoper is dan dakpannen of leien. Een dakkapel met plat dak past bovendien bij elke woning. Je hoeft immers geen rekening te houden met je huidige dakbedekking. Het nadeel van een plat dak is dat bladeren en ander vuil makkelijker blijven liggen. Je zal het dak van je dakkapel dus vaker moeten reinigen.

 

2. Dakkapel met schuin dak

dakkapel met schuin dak

Een dakkapel met schuin dak vereist minder onderhoud dan een dakkapel met plat dak. Ook de waterafvoer verloopt gemakkelijker. Het regenwater wordt namelijk vanzelf naar beneden afgevoerd, waardoor je geen aparte waterafvoervoorziening nodig hebt. Een dakkapel met schuin dak heeft ook een esthetisch voordeel aangezien het een mooier geheel vormt met je woning.

 

3. Dakkapel met puntdak

dakkapel met puntdak

Een dakkapel met een puntdak, ook wel zadeldak dakkapel genoemd, geeft een karakteristieke uitstraling aan je woning. Ook dit type kapel voert het regenwater efficiënt af, waardoor je veel minder kans hebt op insijpelend vocht. Je kan kiezen uit verschillende soorten dakbedekkingen, zoals riet, zink, dakpannen, … Kies je voor dakpannen, dan moet je dakkapel wel een minimale hellingsgraad van 35 graden hebben.

 

4. Dakkapel met balkon

dakkapel met balkon

Met een dakkapel met balkon vergroot je niet alleen de beloopbare ruimte binnen, maar ook buiten. Deze oplossing is ideaal wanneer je bv. buiten een extra zitplek wilt creëren. In plaats van gewone ramen wordt hier vaak gekozen voor deuren, zodat het balkon eenvoudig toegankelijk is.

 

5. Nokverhogende dakkapel

In tegenstelling tot een gewone dakkapel wordt een nokverhogende dakkapel óp je dak geplaatst in plaats van aan de zijkant. Hierdoor win je extra ruimte in de hoogte. Je kan kiezen tussen een enkelzijdige nokverhoging (aan 1 kant van je dak) of een dubbelzijdige nokverhoging, waarmee je een volledig nieuwe verdieping kan creëren.

 

FAQ dakkapel plaatsen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond het plaatsen van dakkapellen. Heb je een specifieke vraag of staat het antwoord dat je zoekt er niet tussen? Contacteer dan een gespecialiseerde dakwerker. Hij geeft je graag advies op maat van jouw woning. • Wat is de maximale hoogte van een dakkapel?

  Wil je een dakkapel plaatsen zonder vergunning? Dan mag je dakkapel maximaal 1,75 meter hoog zijn. Bovendien moet de afstand van de bovenkant van de dakkapel tot de nok van het dak minstens 0,5 meter bedragen. De afstand van de onderkant van de dakkapel tot de dakgoot of dakvoet moet minimaal 0,5 meter bedragen en maximaal 1 meter.

  TIP: een ervaren dakwerker is op de hoogte van de regelgeving rond dakkapellen en kan je hierover verder informeren. Ontvang gespecialiseerd advies op maat.  • Kan ik een dakkapel vergunningsvrij plaatsen?

   Overweeg je om een dakkapel te laten plaatsen? Dan is een vergunning niet altijd verplicht (bv. wanneer je een dakkapel aan de achterkant van je woning plaatst). In sommige gevallen heb je louter meldingsplicht en in andere situaties hoef je zelfs niets te melden.

   Sinds januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Die zorgt ervoor dat de regels per gemeente minder verschillen en dat de aanvragen vlotter kunnen verlopen. Ben je benieuwd of jij een vergunning nodig hebt voor jouw dakkapel? Doe dan de vergunningcheck!

   Zelfs als een vergunning niet noodzakelijk is, heb je wel nog te maken met regels die in het bouwbesluit zijn vastgelegd. Daarnaast mag het plaatsen van een dakkapel geen langdurige overlast veroorzaken bij de buren. • Heb ik een architect nodig als ik een dakkapel wil plaatsen?
  Aangezien de plaatsing van een dakkapel de dragende structuur van je dak wijzigt, zal je in de meeste gevallen ook een architect nodig hebben. Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van je dakkapel, dan moet je doorgaans ook een architect inschakelen.


 • Uit welke materialen kan je een dakkapel laten maken?

  Wanneer je een dakkapel laat plaatsen, heb je de keuze uit verschillende materialen. Zo kan je je kapel afstemmen op de stijl van jouw woning. De populairste materialen voor dakkapellen zijn:

  • Hout: dit is een van de populairste materialen voor een dakkapel. Het geeft je woning een natuurlijke uitstraling. Een houten dakkapel is gemakkelijk op maat te maken en is eenvoudig te herstellen, maar heeft wel een regelmatige schilderbeurt nodig. Een houten dakkapel wordt altijd gemaakt uit hardhout (red cedar, meranti…). Deze houtsoorten zijn goed bestand tegen weersinvloeden en gaan lang mee.
  • Kunststof: kunststof dakkapellen winnen aan populariteit. Ze zijn goedkoop, kleurvast en vereisen weinig onderhoud. Er bestaan bovendien verschillende structuurfolies voor kunststof dakkapellen. Zo kan je kiezen voor een folie met houtstructuur, zodat je kunststof dakkapel amper te onderscheiden is van een houten dakkapel. Zo combineer je de voordelen van een kunststof dakkapel met het uitzicht van een houten dakkapel.
  • Polyester: vaak wordt foutief gedacht dat een polyester dakkapel hetzelfde is als een kunststof dakkapel. Waar een kunststof dakkapel een houten basisconstructie heeft, is een polyester dakkapel opgevuld met isolatieschuim. Hierdoor heeft de polyester variant een betere isolatiewaarde. Een polyester dakkapel is naadloos en is daardoor enkel verkrijgbaar als prefab dakkapel.
  • Zink: een zinken dakkapel gaat erg lang mee, vereist weinig onderhoud en is uitstekend bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Zink is bovendien volledig recyclebaar en dus milieuvriendelijk. Het is echter wel duurder dan andere materialen en je hebt ook minder keuze in afwerking. Zink is namelijk enkel beschikbaar in zwart- en grijstinten.


 • Kan ik zelf een dakkapel plaatsen?

  Een dakkapel laat je het best plaatsen door een dakdekker. Het is een redelijk ingewikkelde klus die veel kennis en ervaring vereist, met aandacht voor een waterdichte afwerking. Laat je je dakkapel plaatsen, dan weet je zeker dat je later geen problemen krijgt met de afwatering of met tocht en dat het materiaal van de dakkapel ook bij storm of stevige wind goed blijft zitten.

  Benieuwd hoeveel een dakkapel zal kosten voor jouw woning? Vraag dan nu vrijblijvend offertes aan via onze offertepagina. • Hoe kan je een dakkapel aftimmeren?
  Wanneer je een dakkapel laat plaatsen, werkt de dakdekker doorgaans alleen de buitenkant af. De binnenkant van je dakkapel moet je dan zelf nog aftimmeren. Je plaatst hierbij eerst de isolatie en werkt de binnenkant vervolgens af in een materiaal naar keuze. Meestal wordt er gekozen voor gipsplaten. Verder kan je ook nog een vensterbank plaatsen en enkele extra’s toevoegen zoals rolluiken, verlichting, knieschotten, …

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers