Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sneldekpannen

Wil je je hellend dak snel en budgetvriendelijk renoveren met een duurzame dakbedekking? Dan zijn sneldekpannen van beton een uitstekende keuze. In welke uitvoeringen kan je zulke dakpannen verkrijgen? Hoe zit het met de gemiddelde prijs per m²? En uit welke mogelijke alternatieven kan je nog kiezen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen sneldekpannen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs sneldekpannen
Mogelijke alternatieven
FAQ sneldek pannen
Vraag gratis offertes aan

 

 

Wat zijn sneldekpannen?

De naam zegt het eigenlijk zelf. Sneldekpannen zijn betonnen dakpannen die een vakman erg snel kan plaatsen. Vooral dankzij de dubbele zijsluitingen, hulpstukken als nokpannen, de lengte-overlap in plaats van kopsluitingen, … gaat het plaatsen vlotter dan bij andere dakpannen. Is de hellingshoek van je dak minstens 15 graden? Dan is deze sneldekpan erg geschikt voor jouw dakrenovatie.

Jouw dak renoveren met sneldek pannen? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend meerdere gespecialiseerde dakwerkers actief in je buurt contacteren. Start je aanvraag hier!

sneldekpannen

 

Voor- en nadelen van sneldekpannen

Naast een beton sneldekpan kan je ook kiezen voor verschillende alternatieven, waaronder bv. keramische dakpannen. Wat zijn nu de voor- en nadelen van betonnen dakpannen ten opzichte van die kleidakpannen? Een kort overzicht:

 

Voordelen sneldekpannen

  • Optimale prijs-kwaliteitsverhouding: sneldekpannen van beton zijn goedkoper dan keramische dakpannen. Tegelijkertijd gaan zulke dakpannen makkelijk 30 à 50 jaar mee, afhankelijk van je dakoriëntatie. Je bent dus zeker van een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Snel te plaatsen: een andere reden waarom sneldek pannen budgetvriendelijk zijn is de vlotte plaatsing. Zo betaal je namelijk minder arbeidskosten dan bij andere dakbedekkingen als kleidakpannen. Bovendien is je dak met zulke betonnen dakpannen ook in een mum van tijd gerenoveerd.
  • Brede waaier aan uitvoeringen: sneldekpannen kopen kan in meerdere vormen, kleuren en afwerkingen. Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke uitvoeringen van betonnen dakpannen.
  • Bestand tegen weersinvloeden: een betonnen sneldekpan is uitstekend bestand tegen uv-straling, vocht, wind en andere weersinvloeden. Door het droogproces tijdens de productie zijn ze ook bijzonder maat- en vormvast. Daardoor kan een vakman ze perfect sluitend leggen en gaat die plaatsing ook vlot.
  • Ecologisch productieproces: in tegenstelling tot kleidakpannen moeten betonnen sneldek pannen niet worden gebakken. Ze worden in de fabriek uit betonspecie geperst en daarna verhard door droging. Dat proces vergt weinig energie en is dus goed voor het milieu.

 

Nadelen sneldekpannen

  • Minder lange levensduur: de levensduur van sneldekpannen bedraagt makkelijk 30 jaar of langer. Dat is echter minder lang dan bij keramische dakpannen. Die laatste gaan namelijk 50 jaar of langer mee, afhankelijk van de locatie van je dak, de vochtbelasting, …
  • Snellere veroudering: beton is iets poreuzer qua structuur dan klei. Daardoor blijven sneldekpannen er minder lang mooi uitzien dan de keramische variant. Dat verschil zie je echter meestal pas na een jaar of 15 à 20 en het hangt ook af van de dakoriëntatie.
  • Gevoeliger voor vuil en mos: een betonnen dakpan is vatbaarder voor mosvorming. Gelukkig kan je dat verhelpen door een acrylaatcoating te laten aanbrengen. Zo kunnen vuil, algen en mossen zich minder makkelijk hechten aan de dakpannen. Vraag er zeker naar bij een dakwerker actief in je buurt.

 

Mogelijke uitvoeringen van sneldek pannen

Wil je sneldekpannen kopen? Dankzij de vele uitvoeringen vind je vast en zeker een betonnen dakpan op maat van jouw woning en budget. Je kan namelijk meerdere keuzes maken op vlak van…

 

1. Vorm

Je kan betonnen dakpannen verkrijgen in 2 vormen: holle pannen met een golvende dwarsdoorsnede en vlakke pannen met een rechte dwarsdoorsnede. Golfvormige dakpannen passen perfect bij een landelijke woning, terwijl vlakke dakpannen moderner en strakker ogen.

 

2. Kleur

Betonnen sneldekpannen zijn samengesteld uit zand, cement en kleurstoffen. Dankzij dat gekleurde betonmengsel zijn zulke dakpannen altijd tot in de kern gekleurd. De meest populaire kleuren voor sneldek pannen zijn rood, bruin, antraciet-zwart, grijs, …

 

3. Afwerking

Je kan kiezen voor betonnen dakpannen die behandeld zijn met een afwerklaag van acrylaathars. Dat is sterk aangeraden, want zo’n coating is bevorderlijk voor het uitzicht én de levensduur. Die afwerking beïnvloedt bovendien ook de glansgraad van de dakpannen (matter of glanzender).

 

4. Afmetingen

De maten van een sneldekpan zijn doorgaans 42 cm qua lengte en 33 cm qua breedte. Het gaat dus om behoorlijk grote en brede dakpannen. Ook kleinere afmetingen zijn echter mogelijk, bv. 38 x 32 cm of 27 x 16,5 cm. Op zoek naar een specifieke maat voor een sneldekpan? Vraag dan zeker naar de mogelijkheden bij een dakwerker in je buurt.

 

Welke betonnen sneldekpannen kies ik het best?

Dat hangt vooral van de stijl van je woning en je persoonlijke wensen af. Wil je een breed overzicht van de mogelijke uitvoeringen? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je de juiste sneldekpan voor jouw dak kiezen.

Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Je kan snel en eenvoudig meerdere dakwerkers contacteren via onze offerteservice.

 

Prijs sneldekpannen

De kostprijs van sneldekpannen bedraagt gemiddeld 30 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs die jij zal betalen voor jouw betonnen dakpannen hangt vooral af van de oppervlakte van je dak, de uitvoering van de sneldekpan, …

BELANGRIJK: de uiteindelijke kostprijs voor jouw dakrenovatie met sneldek pannen kan ook verschillen van dakwerker tot dakwerker. Daarom vraag je best meerdere prijsvoorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

sneldek pannen

 

Alternatieven voor betonnen sneldekpannen

Naast dakpannen in beton kan je natuurlijk ook je dak renoveren met een andere dakbedekking. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Keramische dakpannen

Hou je van de uitstraling van dakpannen? Dan kan je naast dakpannen in beton ook kiezen voor kermaische dakpannen. Dat keramische broertje van de sneldekpan heeft een authentiekere uitstraling en behoudt die fraaie look ook langer. Daar staat wel tegenover dat zulke kleidakpannen iets duurder zijn en ook de plaatsing gaat minder vlot.

 

2. Andere types dakbedekkingen

Naast dakpannen bestaan er natuurlijk nog andere types dakbedekkingen. Een korte greep uit het aanbod:

  • Leien dakbedekking: een luxueuzere uitstraling voor je dak? Met een leien dakbedekking creëer je moeiteloos die exclusieve stijl. Je kan bovendien kiezen uit goedkopere kunstleien (vezelcement) of uit authentiekere natuurleien (natuursteen).
  • Dakplaten: de meest budgetvriendelijke dakrenovatie? Daarvoor kom je bijna automatisch bij dakplaten uit. Die kan je verkrijgen in metaal, bitumen of kunststof. Je kan zelfs kiezen voor prefab dakpanplaten. Die zijn uiteraard nog sneller te plaatsen dan sneldek pannen.
  • Rieten dakbedekking: een rieten dak is dé kroon op het werk van een landelijke, rustieke woning. Dat riet kan gewoon op de panlatten liggen, maar ook op een gesloten ondergrond als isolatieplaten, multiplex, …
  • Groendaken: ook op hellende daken kan je een groendak laten aanleggen. Je kiest best voor een lichter extensief groendak dat bestaat uit vetplantjes, mossen, kruiden, … Bij een hellingshoek van meer dan 35 graden zijn wel speciale methodes nodig om de verschillende lagen op hun plaats te houden.

 

TIP: ontvang gratis advies op maat van een dakwerker!

Welke dakbedekking is nu het meest geschikt voor jouw dakrenovatie? Een ervaren dakwerker neemt jouw dak grondig onder de loep en stelt dan een geschikte dakbedekking voor. Hij houdt daarbij rekening met jouw persoonlijke wensen én je budget. Zo maak je zeker een weloverwogen keuze.

Gericht adviezen vergelijken? Dan vraag je best meerdere offertes aan bij dakwerkers actief in je buurt. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat!

 

Enkele veelgestelde vragen

Nog vragen over sneldek pannen? Dan kan je altijd terecht bij een gespecialiseerde dakwerker actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over deze dakbedekking:



  • Hoe kan ik betonnen sneldekpannen reinigen?

    Betonnen dakpannen met een acrylaatcoating vergen gelukkig weinig tot geen onderhoud. Verschijnen er in de loop der jaren toch mossen en algen op je dakpannen? Gebruik dan zeker geen hogedrukspuit en ga ook niet aan de slag met chloor of azijn. Anders kan je de beschermende afwerklaag beschadigen. Een biologisch reinigingsmiddel onder lage druk kan wel.

    TIP: wil je zeker zijn van een optimale reiniging van je pannendak met een schoonmaakmiddel op maat? Schakel dan een professionele dakreiniger in. Kom in contact met professionals in je buurt!



  • Kan ik sneldekpannen zelf plaatsen of niet?
    Heb je veel kluservaring? Dan kan je eventueel sneldekpannen kopen en die zelf plaatsen. Hou er wel rekening mee dat je een pannenlift nodig hebt en uiteraard ook de nodige valbeveiliging. De methode om de pannen te verankeren, verschilt ook naargelang de hellingsgraad van je dak. Heb je nog vragen over de meest aangewezen plaatsingsmethode? Vraag dan advies aan een dakwerker actief in je buurt!


  • Hoeveel sneldekpannen per m² heb ik nodig?
    Benieuwd hoeveel sneldekpannen per m² je ongeveer nodig hebt? Door het grotere formaat van zulke betonnen pannen volstaan ongeveer 10 stuks per m². Ter vergelijking: voor kleidakpannen met een kleiner formaat mag je rekenen op ongeveer 16 stuks per m².

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers