Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakwerken: mogelijkheden & prijzen

Er zijn verschillende mogelijkheden om je dak te vernieuwen. In vele gevallen volstaan kleinere werken, zoals een nieuwe dakbedekking plaatsen, maar soms is de constructie zelf in slechte staat en moet het hele dak vernieuwd worden. In dit artikel lees je alles over grote en kleine dakwerken en hun prijzen.

 

Welke soorten dakwerken zijn er mogelijk?

1. Nieuwe dakbedekking plaatsen
2. Nieuwe dakconstructie plaatsen
3. Daklicht plaatsen
4. Dak isoleren
5. Dak reinigen en ontmossen
6. Schoorsteen vegen
7. Dakreparatie

Dakwerken laten uitvoeren? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat via onze offerteservice.

Lees ook:
Dakwerken prijzen
Dakdekker zoeken
FAQ: veelgestelde vragen over dakwerken

 

dakwerken nieuwe dakbedekking 1. Nieuwe dakbedekking plaatsen

Wanneer je huidige dakbedekking versleten is of je je woning van stijl wil veranderen, kan je deze vernieuwen. Dit kan op twee manieren:

1) Oude dakbedekking verwijderen en nieuwe dakbedekking plaatsen: is je huidige dakbedekking beschadigd of heeft deze het einde van zijn levensduur bereikt? Dan kan je de dakbedekking vervangen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Dakpannen blijven de populairste dakbedekking, maar leien worden omwille van hun mooie uitzicht ook veel toegepast. Daarnaast kan je ook voor een rieten of zinken dak gaan. Platte daken worden het vaakst met EPDM of roofing bekleed.

2) Overzetdak plaatsen: bij deze optie wordt een nieuw dak boven het oude dak geplaatst met behulp van een lichte lattenconstructie waar de nieuwe dakbedekking op komt. Je kan een overzetdak plaatsen op daken met leien, shingles, roofing of golfplaten (niet bij dakpannen). Let op, een overzetdak is mogelijk als je dakbedekking nog vlak en stevig is, je dakconstructie nog in goede staat is, je dak geen asbest bevat en een minimale hellingsgraad van 10 graden heeft.

 

Kosten nieuwe dakbedekking

Nieuwe dakbedekking plaatsen kost gemiddeld € 30 tot 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). In onderstaande tabel worden de prijzen van verschillende dakbedekkingen vergeleken. Hou er rekening mee dat in deze prijs het verwijderen van je oude dakbedekking en andere voorbereidingen niet inbegrepen zijn.

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs/m² (excl. btw, incl. plaatsing)Gemiddelde levensduur
HELLEND DAK
Kleidakpannen€ 45 - 6050 jaar
Betonnen dakpannen€ 30 - 4530 jaar
Kunstleien€65 - 7530 jaar
Natuurleien€110 - 12090 jaar
Rieten dak€70 - €9530 à 35 jaar
Zinken dak€ 65 - 11050 à 125 jaar
Groendak€ 40 - 20050 à 70 jaar
PLAT DAK
Bitumen€ 40 - 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 - 8030 à 50 jaar
PVC€ 50 - 7015 à 40 jaar
Groendak€ 40 - 20050 à 70 jaar

Benieuwd naar een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van 2 à 3 dakdekkers in jouw regio via onze offerteservice.

 

dakwerken dakconstructie 2. Nieuwe dakconstructie plaatsen

Wanneer de gordingen van je dak doorgezakt zijn door een te zware belasting, betekent dit niet automatisch dat het volledige dak vervangen moet worden. Een dakdekker kan extra balken of planken aanbrengen om deze structuur te versterken.

Als de gordingen rot zijn, moet je wel het volledige dak laten renoveren. Wanneer je te maken hebt met een rotte muurplaat (de balk net onder het dak die het gewicht verdeelt), kan deze gedeeltelijk vernieuwd worden door een deel van de dakbedekking en het dakbeschot te verwijderen.

 

 

Kosten nieuwe dakconstructie

Je dakconstructie vernieuwen kost gemiddeld € 1.700 à 2.000 per m³ (excl. btw, incl. plaatsing). Onderstaande tabel geeft een overzicht van de gemiddelde prijzen per type werk:

Type dakwerkGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
HELLEND DAK
Vernieuwen dakconstructie€ 1.700/m³
Vernieuwen spanten€ 2.000/m³
Vernieuwen gordingen€ 1.900/m³
Vernieuwen kepers€ 1.800/m³
Vervangen muurplaatvanaf € 600 per lopende meter
PLAT DAK
Vernieuwen basislaag€ 6/m²
Vernieuwen glasvlies onderlaag€ 6/m²
Vernieuwen dampdrukkende lagen€ 5/m²
Vernieuwen dampschermen€ 10 - 20/m²
ONDERDAK
Vernieuwen onderdak€ 10 - 16/m²
(materiaalkosten)

TIP: je dakconstructie vernieuwen is een dure en grote klus. Daarom is het belangrijk om goed de prijzen te vergelijken en zo geld te besparen. Via onze offertepagina kom je in contact met verschillende vakmannen uit jouw buurt aan wie je vrijblijvend prijzen op maat kan vragen. Start jouw aanvraag hier

 

dakwerken daklicht 3. Daklicht plaatsen

Door dakwerken uit te voeren kan je ook extra licht in je woning brengen. Door een daklicht te plaatsen, verbeter je de natuurlijke lichtinval in je woning. Dit zal de energiefactuur aanzienlijk verlagen en je wooncomfort verhogen. Je hebt keuze uit de volgende mogelijkheden:

1) Dakraam: dakramen worden geplaatst bij hellende daken. Je kan kiezen voor een wentelend dakraam of een valraam. Bij een hellend dak kan je er ook voor kiezen om een dakkapel te maken. Dit is een opbouw op de schuine wand van het dak waardoor je meer ruimte creëert in de kamer. Hierbij win je binnen aan plaats én licht.

2) Dakkoepel: licht- of dakkoepels worden geplaatst bij platte daken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en uitvoeringen.

3) Lichtstraat: een lichtstraat is een combinatie van meerdere glazen lichtkoepels. Ook hier heb je de keuze uit diverse materialen en uitvoeringen.

 

Kosten daklicht

De prijzen voor een daklicht starten vanaf € 400 en kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. De belangrijkste prijsbepalers zijn het type daklicht, de afmetingen, het gekozen materiaal, het type beglazing, de bediening, … In onderstaande tabel vind je de richtprijzen van elk type daklicht:

Type daklichtRichtprijs
Dakkoepel (60 x 60 cm)€ 400 - 500
Dakraam (114 - 118 cm)± € 400
Lichtstraat € 1.750 - 5.500
Dakkapelvanaf € 3.000

Prijs op maat ontvangen voor jouw daklicht? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van 2 à 3 dakdekkers in jouw regio via onze offerteservice.

 

dakwerken dakisolatie 4. Dak isoleren

Een dak isoleren kan langs binnen, langs buiten of je kan ook de zoldervloer isoleren. Een dak langs binnen isoleren is de goedkoopste manier, maar wanneer je dan toch je dak aan het renoveren bent, breng je de isolatie best langs buiten aan. Het voordeel van een dak langs buiten isoleren is dat je binnen geen ruimte verliest.

Je dak isoleren kan met verschillende materialen: isolatiewol, isolatieplaten of losse isolatie. Isolatiewol (glaswol, schapenwol, rotswol, …) is vooral geschikt voor hellende daken. Isolatieplaten uit PUR, PIR of XPS zijn geschikt voor hellende en platte daken. Je hebt ook losse isolatie die geblazen of gespoten wordt (PUR schuim, gespoten glaswol, …).

 

Kosten dakisolatie

De prijs voor dakisolatie hangt zeer sterk af van het gekozen isolatiemateriaal. Ook de dikte van het isolatiemateriaal, de isolatiemethode, het type dak, … beïnvloeden de totaalprijs van je isolatieproject. Onderstaande richtprijzen geven je een idee van de kosten:

DakisolatiemethodeGemiddelde prijs/m² (excl. btw, incl. plaatsing)
HELLEND DAK
Langs buiten isoleren€ 40 - 60
Langs binnen isoleren€ 20 - 50
Zoldervloer isoleren€ 25 - 35
PLAT DAK
Langs buiten isoleren€ 70 - 115
Langs binnen isoleren€ 30 - 40
Isolatie op dakbedekking€ 50

TIP: ook het tarief van de dakdekker bepaalt mee de kostprijs van je isolatieproject. Vergelijk daarom altijd prijsvoorstellen van meerdere dakdekkers in jouw buurt. Zo weet je meteen of de tarieven marktconform zijn. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

dakwerken dak reinigen 5. Dak reinigen & ontmossen

Mosvorming kan je dakbedekking poreus maken en zo lekken veroorzaken. Bovendien ziet een vervuild dak er ook gewoon niet mooi uit. Daarom is het belangrijk om je dak op tijd te reinigen of te ontmossen en vervolgens te behandelen met een extra beschermende coating. Zo voorkom je dat regenwater in je dakbedekking of dakconstructie sijpelt en daar vochtproblemen veroorzaakt.

Let wel op dat je je reinigingsproduct afstemt op je dakbedekking. Niet alle bedekkingen kunnen elk reinigingsproduct verdragen. Je laat de klus daarom best over aan een professionele dakreiniger.

 

Kosten dak reinigen

De kosten om je dak te laten reinigen variëren van € 9 tot 15 per m². Hou er rekening mee dat je je dak daarna best nog laat impregneren of coaten om je dakbedekking extra te beschermen. De dakdekker brengt dan een transparante of gekleurde beschermslaag aan. Hiermee gaat uiteraard een meerkost gepaard:

Type dakreinigingKosten per m² (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Dak reinigen + ontmossen€ 9 - 15
Dak reinigen + ontmossen en impregneren€ 15 - 30
Dak reinigen + ontmossen en coaten€ 30 - 45

Graag een exacte prijs voor jouw dakreiniging? Een gespecialiseerd dakreiniger bezorgt je graag een prijsvoorstel op maat. Kom in contact met 2 à 3 dakdekkers in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

BELANGRIJK: laat samen met je dak ook je dakgoot reinigen

Een verstopte dakgoot kan heel wat waterschade veroorzaken. Daarom is het belangrijk om niet alleen regelmatig je dak, maar ook je dakgoot te reinigen. Je kan dit eventueel zelf doen, maar voor je veiligheid is het aangeraden om hiervoor een ervaren dakreiniger in te schakelen. Je dakgoot laten reinigen kost gemiddeld € 3 tot 5 per lopende meter.

 

dakwerken schoorsteenvegen 6. Schoorsteen vegen

Bij dakwerken horen ook schoorsteenwerken. Voor je eigen veiligheid en gezondheid is het belangrijk dat je schoorsteen altijd proper is. Een vervuilde schoorsteen kan een schoorsteenbrand en CO-vergiftiging veroorzaken. Dit kan je vermijden door je schoorsteen te laten vegen.

Met een propere schoorsteen kan je ook veel efficiënter verwarmen. Bij de aansluiting van de schoorsteen op sommige verwarmingstoestellen is het zelfs verplicht om jaarlijks of tweejaarlijks je schoorsteen te laten reinigen. Let op, een schoorsteen vegen is een klus die een correcte aanpak vereist. Daarom laat je het best over aan een professionele schoorsteenveger.

 

Kosten schoorsteen vegen

Afhankelijk van de uit te voeren werken kost een schoorsteenreiniging € 60 tot 150 (excl. btw). Onderstaande tabel geeft een overzicht van de mogelijke werken en bijhorende richtprijzen:

Type werkGemiddelde prijs (excl. btw)
Eén schoorsteenkanaal reinigen€ 60 - 100
Jaarlijkse verplichte reiniging cv-ketel + schoorsteen€ 100 - 150
Camera inspectie€ 95

Schoorsteen laten reinigen? Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 erkende schoonsteenvegers actief in jouw regio via onze offerteservice.

 

kleine dakwerken 7. Dakreparatie

Ook voor minder ingrijpende, kleinere dakwerken zoals een dakreparatie kan je een professionele dakdekker inschakelen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan dakgoten vervangen, dakgoten herstellen, deklekkages verhelpen of je dakbedekking plaatselijk herstellen na stormschade.

 

 

 

 

Kosten dakherstelling

De prijs voor een dakherstelling is sterk afhankelijk van het type dakwerk. Hieronder vind je een prijsoverzicht van de meest voorkomende dakherstellingen:

Type dakherstellingGemiddelde prijs (excl. btw)
Daklekkage€ 35 - 45 per uur
Dakgoot vervangen€ 30 - 70 per lopende meter
Roofing herstellen€ 40 - 60 per m²

Dakherstelling laten uitvoeren? Ontvang prijsvoorstellen op maat van gespecialiseerde dakdekkers in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Lees meer over de dakwerken prijzen, hoe een dakdekker te zoeken en veelgestelde vragen onder de foto.

sneldek pannen

 

Dakwerken prijzen

De prijzen voor dakwerken zijn erg uiteenlopend en hangen sterk af van het type werk. Zo betaal je voor bv. dakisolatie of een nieuwe dakbedekking € 20 tot 120 per m², terwijl de kosten voor een nieuwe dakconstructie of een daklicht kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes.

Deze tabel geeft een algemeen overzicht met de gemiddelde prijzen van de verschillende types dakwerken:

Type dakwerkGemiddelde prijs (excl. btw)
Nieuwe dakbedekking€ 30 - 200 per m²
Nieuwe dakconstructie€ 600 - 2.000 per m³
DaklichtVanaf € 400
Dakisolatie€ 20 - 115 per m²
Dakreiniging€ 9 - 45 per m²
Schoorsteen vegen€ 60 - 150
DakherstellingVanaf € 30

 

TIP: druk de kosten voor dakwerken met subsidies

Voor bepaalde dakwerken kan je aanspraak maken op een subsidie, waardoor je de kosten aardig kan drukken. Bovendien profiteer je in sommige gevallen ook van het verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten van een dakdekker als jouw woning ouder is dan 2 jaar. Jouw dakdekker informeert je graag over welke werken recht geven op financiële voordelen. Kom in contact met professionals in jouw buurt.

 

Dakdekkers zoeken in de buurt

Zoek je een dakdekker in de buurt? Via onze offerteservice kom je snel en gemakkelijk in contact met dakdekkers in jouw provincie. Op basis van je adres brengen we je in contact met dakdekkers actief in jouw eigen regio (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, …). Start jouw aanvraag hier.

TIP: vergelijk steeds prijsvoorstellen van meerdere dakdekkers in jouw buurt. Zo kan je gericht een keuze maken op basis van advies, voorgestelde methode en materialen, uurtarief, uitvoeringstermijn, eventuele voorbereidende werken, …

FAQ: veelgestelde vragen over dakwerken

Heb je vragen of wens je meer informatie over bepaalde dakwerken? Dan kan je steeds terecht bij een dakdekker in je buurt. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond dakwerken: • Kan ik mijn dakwerken zelf doen?

  Om te besparen op arbeidskosten is het soms verleidelijk om zelf je dakisolatie, dakherstelling, … uit te voeren. Toch schakel je beter een ervaren dakdekker in.

  Zo’n professional heeft niet alleen de nodige kennis om je dakwerken tot in de puntjes uit te voeren, maar beschikt ook over het nodige (veiligheids)materiaal. Daarnaast maak je alleen aanspraak op premies en andere financiële voordelen wanneer je samenwerkt met een erkend dakdekker. Doe-het-zelven is dus niet altijd voordeliger dan samenwerken met een vakman. • Hoe kan ik de prijzen voor dakwerken drukken?

  Om te besparen op de arbeidskosten, kan je eventueel zelf de voorbereidende werken doen als dit mogelijk is. Zo kan je bv. zelf je oude dakpannen verwijderen als je nieuwe dakbedekking laat plaatsen, op voorwaarde dat dit veilig kan gebeuren. Subsidies voor dakwerken leveren echter het grootste financiële voordeel op. Vraag dus zeker op voorhand na of jouw dakwerken in aanmerking komen voor een subsidie.

  Let op, om aanspraak te kunnen maken op subsidies moet je de dakwerken laten uitvoeren door een professionele dakdekker. • Wanneer laat ik mijn dakwerken best uitvoeren?
  Dat hangt vooral af van het type dakwerk. Een dakherstelling laat je best zo snel mogelijk uitvoeren om ergere schade te vermijden. Je dak laten reinigen doe je best wanneer het buiten niet te warm is, niet regent en niet vriest. Een ervaren dakdekker geeft niet alleen advies, maar informeert je ook over het beste moment om je dakwerken te laten uitvoeren. Kom in contact met meerdere dakdekkers via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers