Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakkoepels plaatsen: Mogelijkheden & Prijzen

Dakkoepels zijn ideaal om woningen met platte daken te voorzien van extra licht. Die extra lichtinval zorgt niet alleen voor een aangename sfeer in huis, het laat jouw woning ook groter lijken. Een lichtkoepel is verkrijgbaar in verschillende materialen, vormen, kleuren, afmetingen, … Alles over de mogelijke uitvoeringen en prijzen ontdek je hier.

Ga snel naar: Prijzen – Uitvoeringen – Isolatiewaarde – Plaatsing – Onderhoud

 

Lichtkoepels prijzen

De prijs van een dakkoepel is vooral afhankelijk van de afmetingen, het materialen en de gewenste bediening. Enkele richtprijzen:

Materiaal lichtkoepelBedieningGemiddelde prijs per m²
Acrylaat lichtkoepelVast ± €800
Elektrisch± €1.450
Polycarbonaat lichtkoepelVast ± €850
Elektrisch± €1.500
Glazen lichtkoepelVast± €950 (vlak glas)
± €1.000 (gebogen glas)
Elektrisch± €1.600 (vlak glas)
± €1.750 (gebogen glas)
Montagekosten: Gemiddeld €800
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende dakdekkers via de offertepagina.

 

Uitvoeringen dakkoepels: Materialen en vormen

Wil je een lichtkoepel plaatsen, dan kan je kiezen uit verschillende uitvoeringen, afhankelijk van het materiaal en de vorm. Op vlak van vorm kan je kiezen uit vlakke lichtkoepels, ronde, vierkante, rechthoekige of piramide dakkoepels.

Wat betreft de materialen voor de koepel van een plat dak kan je kiezen voor acrylaat, polycarbonaat, glas of een combinatie van materialen. Acrylaat en polycarbonaat worden het vaakst gekozen.

 

1. Acrylaat lichtkoepel

Acrylaat, ook wel bekend als plexiglas, is zo’n 10 tot 15x sterker dan glas. In tegenstelling tot een dakkoepel in polycarbonaat is het minder sterk, maar wel goedkoper.

Dakkoepels in acrylaat zijn te verkrijgen in zowel transparante als opale uitvoering. Een transparante variant is 100% doorzichtig en lichtdoorlatend. Opale (melkwit) lichtkoepels laten diffuus licht door, brengen geen schaduw binnen en absorberen de warmte. Je hebt dus geen last van hinderlijke zonnestralen omdat het licht gebroken wordt. Omdat het ondoorzichtig is, is opaalglas ook uit privacy overwegingen interessant. In principe is er geen prijsverschil tussen een transparante en opale uitvoering.

» Eigenschappen: Sterker dan glas, minder sterk maar goedkoper dan polycarbonaat, mogelijk in transparante en opale uitvoering.
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende dakdekkers via de offertepagina.

 

2. Polycarbonaat lichtkoepel

Polycarbonaat is een ontzettend sterk en vrijwel onbreekbaar materiaal. Het is zelfs 200 tot 250x sterker dan glas. Op vlak van veiligheid is een polycarbonaat dakkoepel dus de beste optie. Daarvoor betaal je wel een hoger kostenplaatje in vergelijking met een variant in acrylaat.

Net zoals de acrylaat dakkoepels zijn ook polycarbonaat lichtkoepels beschikbaar in zowel transparante als opale uitvoering.

» Eigenschappen: Sterker dan glas en acrylaat, duurder dan acrylaat, erg veilig, mogelijk in transparante en opale uitvoering.
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende dakdekkers via de offertepagina.

 

3. Glazen koepel

Glas is het minst sterk, maar wel het duurst in vergelijking met de andere materialen. Met een glazen koepel kies je wel voor een elegante uitstraling. Meestal gaat het om vlakke of lichtgebogen koepels met thermisch isolerend glas en een bijhorende omkadering. Het glas plaatst men dan met een hellingsgraad van 15% op het kader voor een optimale afvoer van regenwater.

» Eigenschappen: Duurder en minder sterk dan acrylaat en polycarbonaat, elegante look.
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende dakdekkers via de offertepagina.

 

Of waarom geen lichtstraat? Naast een koepel kan je ook kiezen voor een lichtstraat. Een lichtstraat is eigenlijk een aaneenschakeling van meerdere glazen lichtkoepels. Het bestaat uit 1 frame waarin één of meerdere ramen van veiligheidsglas zijn gemonteerd. Het trekt meer licht binnen dan een dakkoepel en oogt eleganter. Daarbovenop kunnen de ramen in een lichtstraat open gezet worden. Omdat het altijd maatwerk is, zijn lichstraten wel duurder dan dakkoepels. » Lees hier meer over de mogelijkheden en prijzen van een lichtstraat.

 

 

dakkoepels vormen

 

Isolerende waarde van een koepel

De mate van isolatie van een dakkoepel hangt af van de aanwezigheid van glas, het aantal schalen en de dikte van de wanden. Ook dit: goed geïsoleerde dakkoepels isoleren akoestisch gezien ook erg goed, wat vooral prettig is bij regenval en hagel.

 

1. Glas

Bij een glazen koepel in een plat dak is het aangeraden om te kiezen voor isolatieglas. Dakkoepels met isolatieglas presteren doorgaans erg goed. Waardes van 1.1 W/m²K (of zelfs beter) zijn mogelijk.

 

2. Schalen

Een lichtkoepel voor een plat dak is opgebouwd uit 2, 3 of meerdere schalen. Hoe meer schalen, hoe beter de isolatie. Meestal kiest men voor 2 schalen, een binnen- en buitenschaal. Een kunststof dakkoepel met twee schalen heeft in de regel een isolatiewaarde van 2.8 W/m²K. Een koepel met drie schalen heeft een U-waarde van gemiddeld 1.9 W/m²K.

 

3. Wanddikte

Dakkoepels zijn mogelijk met verschillende wanddiktes, wat eveneens een invloed heeft op de isolatie van de dakkoepel.

 • Enkelwandige dakkoepel: Matig isolerend, vooral geschikt voor ruimtes die niet hard verwarmd moeten worden.
 • Dubbelwandige dakkoepel: Goed isolerend, beperkt warmteverlies via de koepel.
 • Driewandige dakkoepel: Uitstekend isolerend, beschermt tegen kou en warmte.

 

lichtkoepel

 

Extra opties voor comfort en veiligheid

Wil je een lichtkoepel kopen, dan je deze laten voorzien van extra opties om jouw comfort en de veiligheid van jouw woning te optimaliseren.

 

Inbraakveilige materialen

Tegenwoordig hoef je niet meer te vrezen voor inbraak via een dakkoepel. Er zijn namelijk genoeg modellen beschikbaar die zelfs zonder toevoeging van barrièrestangen voldoen aan weerstandsklasse 2. Deze dakkoepels zijn voorzien van hoogrendement veiligheidsbeglazing en hebben een sterke opstand die aan het dak zelf is vastgeschroefd. Deze inbraakwerende dakkoepels voldoen aan alle normen zoals die ook gelden voor ramen en deuren.

 

Lichtkoepel zonwering

Op warme dagen kunnen dakkoepels veel zon en warmte binnenlaten. Om extreme hitte binnen te voorkomen en jouw comfort te optimaliseren bestaat er speciale zonwering, aangepast aan het type en de vorm van jouw dakkoepel. Lichtkoepel zonwering kan zowel langs buiten als langs binnen worden aangebracht. Het systeem is vergelijkbaar met screens. Elektrische bediening vanop afstand is daarbij natuurlijk mogelijk.

 

Bediening vanop afstand

Voor extra comfort kan je kiezen voor een elektrische bediening van jouw lichtkoepel. Dat kan via een afstandsbediening, maar er bestaan ook opties om de koepel op automatisch ingestelde tijdstippen te openen. Zo ventileer je jouw woning op de tijdstippen die jou het beste uitkomen.

 

Van plan om een dakkoepel te laten plaatsen en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw wensen en mogelijkheden? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

dakkoepel plat dak

 

Dakkoepels plaatsen

Dakkoepels worden doorgaans met behulp van schroeven in de dakconstructie aangebracht. Meestal worden veiligheidsschroeven gebruikt voor de inbraakveiligheid. De opstand aan de onderzijde wordt voorzien van een waterdichte kit om geen vocht of regen door te laten. Om de waterdichtheid te verhogen, gebruiken dakwerkers bitumen of EPDM.

Dakkoepels plaatsen laat je best over aan een ervaren dakdekker. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om het werk tot een goed einde te brengen. Zo verzeker je jezelf van kwaliteit en een mooi resultaat. Bovendien zijn fouten bij doe-het-zelven snel gemaakt, wat de kosten achteraf aardig kan doen oplopen. Een lichtkoepel laten plaatsen door een ervaren vakman en benieuwd naar advies en een prijs op maat? Vraag gratis offertes aan bij erkende dakwerkers uit jouw regio via de offertepagina.

 

Onderhoud dakkoepel: 6 Tips

 1. Reinig nat: Veelal ligt er zand of ander vuil op de koepel. Wanneer je daar met een droge doek op wrijft functioneert dat als schuurpapier. Door nat te reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel en een zachte doek voorkom je krassen.
 2. Gebruik de juiste sponzen: Reinig de koepel altijd met een zachte spons of doek. Gebruik nooit schuurmiddelen of schuursponsjes. Door de krassen die je dan veroorzaakt wordt het probleem alleen maar erger.
 3. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen: Reinig altijd met een neutraal reinigingsproduct. Vermijd chemische reinigers zoals wasbenzine, terpentine, spiritus, glasreinigers, chloor, …
 4. Spoelen voor het reinigen: Spoel de koepel voor het reinigen goed af om losliggend vuil en zand te verwijderen.
 5. Verwijder groene aanslag met een speciaal daarvoor bestemde spray: Deze middeltjes zijn efficiënt en zorgen ervoor dat de lichtkoepel krasvrij blijft.
 6. Verwijder insecten niet met een insectenspray: Het risico bestaat dat je een kunststof dakkoepel onherstelbaar beschadigt.

 

TIP: Met de nodige voorzichtigheid kan je een dakkoepel zelf reinigen. Maar is de koepel moeilijk bereikbaar, gaat het om een grote dakkoepel, is de klus te gevaarlijk, …? Dan kan je jouw dakkoepel ook laten reinigen door een professional. Deze heeft al het nodige gereedschap en weet bovendien de juiste aanpak voor elk soort lichtkoepel. Tip: Het laten reinigen van een dakkoepel is eigenlijk het ideale moment voor een volledige dakreiniging. Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

Waarom kiezen voor een lichtkoepel?

Heb je interesse in een dakkoepel, maar ben je nog niet overtuigd. Wij geven een overzicht van de belangrijkste eigenschappen:

 • Mogelijk in verschillende uitvoeringen: Verkrijgbaar in verschillende materialen en vormen zodat je de koepel perfect kan laten passen bij jouw smaak en de stijl van jouw woning.
 • Extra opties zijn mogelijk: Zonwering, elektrische bediening, inbraakwerende maatregelen, …
 • Ideaal om te combineren met het vernieuwen van een plat dak
 • Meer lichtinval: Lichtinval zorgt voor een aangename sfeer in huis en laat de ruimte groter ogen. Naast een dakkoepel zijn er nog andere manieren om via het dak meer licht naar binnen te brengen. Lees hier meer over het plaatsen van een dakraam of dakkappel.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers