Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakisolatie: overzicht materialen

Het dak isoleren is een slimme keuze: het levert een flinke energiebesparing op, wat zowel vanuit financieel als ecologisch perspectief interessant is. Hier ontdek je de verschillende soorten dakisolatie en hun voor- en nadelen.

Snel naar: dakisolatieplatenlosse isolatieprijs dakisolatie

 

Isolatiewol

Isolatiewol is voornamelijk geschikt voor het isoleren van hellende daken. Het is leverbaar in de vorm van dekens of halfzachte platen. Het kan makkelijk op maat worden gesneden en aangezien het samendrukbaar is, kan het zonder hulpmiddelen tussen de kepers worden geklemd. Er zijn drie veelgebruikte soorten isolatiewol: glaswol, rotswol en schapenwol.

 

glaswol dakisolatie 1) Glaswol

Glaswol behoort tot de anorganische isolatiematerialen. Het wordt gemaakt van gerecycleerd glas dat onder hoge temperatuur gesmolten wordt. Tijdens het afkoelingsproces trekt men dunne glazen draden van het gesmolten glas en voegt men nog een aantal additieven toe, waarna de uiteindelijke glaswol ontstaat.

Door de luchtige structuur kan glaswol veel lucht vasthouden en isoleert het materiaal erg goed. Glaswol is irriterend voor de huid; het is dan ook aangeraden beschermende handschoenen te dragen bij het verwerken van dit materiaal voor dakisolatie.

 

Voordelen: goedkoop, samendrukbaar (makkelijk tussen de dakspanten aan te brengen)
Toepassingen: hellende daken, vloeren
Eigenschappen: lambda waarde: 0,032 – 0,040 W/mK, warmteopslagcapaciteit c: 800 J/kgK

 

 

rotswol isolatie 2) Rotswol voor isolatie dak

Rotswol behoort net als glaswol tot de anorganische isolatiematerialen. Het wordt gemaakt van gesmolten vulkanisch gesteente dat tot dunne glasachtige draden wordt gesponnen. Aan de dunne draden worden oliën en harsen toegevoegd om het materiaal waterafstotend te maken.

De eigenschappen van rotswol zijn vergelijkbaar met die van glaswol. Rotswol irriteert minder aan de huid maar kan tijdens het versnijden wel stof afgeven, wat irriterend is voor de longen. Een mondkapje dragen tijdens het aanbrengen van rotswol is dus zeker aan te raden.

 

Voordelen: relatief goedkoop, goede akoestische isolatie
Toepassingen: hellende daken, vloeren
Eigenschappen: lambda waarde: 0,032 – 0,040 W/mK, warmteopslagcapaciteit c: 800 J/kgK

 

 

schapenwol isolatie 3) Dak isoleren met schapenwol

Schapenwol is erg geschikt voor dakisolatie en is een milieuvriendelijk alternatief voor glaswol en rotswol. Het is wel wat duurder maar je krijgt voor de hogere prijs wel een ecologisch materiaal dat zich fijn laat verwerken.

Het is niet irriterend voor de huid of longen, waardoor je niet hoeft te werken met handschoenen of stofkapjes. Schapenwol heeft goede vochtregulerende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit, waardoor het in de zomer aangenaam koel blijft in de woning.

 

Voordelen: niet irriterend, milieuvriendelijk, hoge warmteopslag, goede vochtregulering
Toepassingen: isolatie van hellende daken, vloeren
Eigenschappen: lambda waarde: 0,035 – 0,039 W/mK, warmteopslagcapaciteit: 1720-1750 J/kgK

 

Ben je op zoek naar een isolatiespecialist om je dak te isoleren? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in isolatiewerken.
Klik hier voor meer info.

 

Dakisolatie met isolatieplaten

Dit zijn over het algemeen stijve panelen van kunststof schuimen. Ze zijn erg licht, makkelijk op maat te zagen en hebben een hoge isolatiewaarde, ook bij een geringe laagdikte. Aangezien ze vochtbestendig zijn, kunnen ze zowel binnen als buiten toegepast worden voor isolatie van platte en hellende daken. De drie meest gebruikte soorten isolatieplaten zijn PUR, PIR en XPS.

 

dak isoleren pur platen 1) PUR platen

PUR (polyurethaan) isolatieplaten zijn erg makkelijk te verwerken. Ze kunnen eenvoudig tussen de kepers of op de kepers bevestigd worden.

Deze isolatieplaten zijn in diverse afwerkingen verkrijgbaar en sommige soorten zijn al voorzien van een afwerking (zoals gipskarton), waardoor een dak snel geïsoleerd kan worden. PUR isoleert erg goed, ook bij geringe laagdiktes. Met het oog op een optimale isolatie kunnen de kieren opgevuld worden met PUR in schuimvorm.

 

Voordelen: hoge isolerende waarde bij geringe laagdikte, makkelijk te verwerken
Toepassingen: hellende daken, platte daken, spouwmuren, vloeren, kelders
Eigenschappen: lambdawaarde: 0,023-0,035 W/mK

 

 

pir platen dakisolatie 2) PIR dakisolatie

PIR (polyisocyanuraat) isolatieplaten zijn wat betreft uiterlijk en verwerkingswijze te vergelijken met PUR. PIR platen worden echter brandveiliger geacht dan PUR en ze zijn over het algemeen wat steviger en drukvaster dan PUR.

De isolatiewaarde van PIR ligt bij gelijke dikte iets hoger dan bij PUR. Dit materiaal kan voor veel isolatietoepassingen ingezet worden. Aangezien het geen vocht opneemt, levert PIR dakisolatie ook in vochtige omstandigheden goede prestaties.

 

Voordelen: brandveilig, hoge isolatie, vochtbestendig
Toepassingen: hellende daken, platte daken, spouwmuren, vloeren
Eigenschappen: 0,023 – 0,026 W/Mk

 

 

xps isolatieplaten 3) XPS dakisolatieplaten

Dit type isolatieplaat is erg drukvast en goed bestand tegen vocht. Daarom wordt ze vaak gebruikt bij het isoleren van platte daken (sarkingdak of omkeerdak). Bij een omkeerdak dienen XPS (geëxtrudeerde polystyreen) platen vaak als isolatie waarop een ballast van grind of tegels wordt gelegd.

XPS dakisolatieplaten zijn ook erg makkelijk te verwerken. Op die manier kunnen de isolatiewerken snel opschieten, wat een gunstige invloed zal hebben op de kosten van de plaatsing.

 

Voordelen: drukvast, vochtbestendig
Toepassingen: isolatie van platte daken, (spouw)muren, vloeren
Eigenschappen: lambdawaarde: 0,029 – 0,038 W/Mk

Wil je je dak laten isoleren door een vakman? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

Losse isolatie

Naast isolatie met plaatmateriaal of isolatiedekens is het ook mogelijk om het dak te isoleren met losse isolatiematerialen die in het dak geblazen of gespoten worden. Het voordeel hiervan is dat de dakconstructie goed opgevuld raakt en dat koudebruggen worden vermeden. Veel gebruikte soorten dakisolatie die op deze manier geplaatst worden zijn: gespoten pur, cellulose isolatie en gespoten glaswol.

 

1) PUR schuim dakisolatie (gespoten PUR)

PUR schuim isoleert erg goed en heeft als grote voordeel dat alle naden en kieren in het dak perfect worden afgedicht. Koudebruggen zul je dus niet snel krijgen met deze vorm van dakisolatie.

De tijdelijke stankoverlast die optreedt na het aanbrengen is een nadeel. Je kunt de geur vergelijken met een sterke verflucht. Een ander nadeel is dat PUR zich vasthecht aan alle bouwmaterialen, waardoor deze later niet meer geschikt zijn voor hergebruik.

Voordelen: naadloze isolatie, isoleert zeer goed
Toepassingen: hellende daken, spouwmuren
Eigenschappen: lambdawaarde: 0,026 W/mK

 

dakisolatie pur-schuim

 

2) Cellulose (papiervlokken)

Het dak isoleren met cellulose is een veelgebruikte ecologische methode van isoleren. De papiervlokken die gebruikt worden, zijn gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. De vlokken worden ingeblazen in het dak.

Om de cellulose makkelijk aan te kunnen brengen worden de vlokken soms nat gemaakt met een natuurlijke kleefstof. Bij een hellend dak zorgt het dampscherm ervoor dat de vlokken goed op hun plaats blijven zitten.

Voordelen: vochtregulerend, milieuvriendelijk isolatiemateriaal
Toepassingen: hellende daken, vloerisolatie
Eigenschappen: lambdawaarde: 0,037 – 0,043 W/mK

 

3) Gespoten glaswol

Gespoten glaswol wordt veel toegepast voor het isoleren van spouwmuren maar het is ook geschikt voor de isolatie van hellende daken. Vooral bij renovatiewerkzaamheden van het dak kan het aantrekkelijk zijn om de het dak met gespoten glaswol te isoleren.

Deze witte isolatiewol wordt droog in het dak geblazen, waarbij alle naden en kieren goed opgevuld worden. De glaswol is recycleerbaar en hecht zich niet aan de bouwmaterialen.

Voordelen: relatief goedkoop, vochtwerend
Toepassingen: hellende daken, spouwmuur
Eigenschappen: lambdawaarde: 0,045 W/mK bij 12 kg/m³

 

Dakisolatie prijs

De prijs voor het laten plaatsen van dakisolatie is in de eerste plaats sterk afhankelijk van het gekozen materiaal. Ook de totale te isoleren oppervlakte, de dikte van het isolatiemateriaal, het soort dak (hellend of plat) en de moeilijkheidsgraad van de klus zijn factoren die een invloed zullen hebben op de kosten.

Voor het laten isoleren van een hellend dak met glaswol kan je je verwachten aan een startprijs van ongeveer 25 euro per vierkante meter. Hou er rekening mee dat de kosten kunnen oplopen als je kiest voor een ander materiaal.

Er zijn verschillende manieren om de investering in dakisolatie sneller terug te verdienen. Misschien kom je wel in aanmerking voor subsidies voor dakisolatie en voor het isoleren van daken van woningen ouder dan 2 jaar betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten als je een erkend aannemer inschakelt.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten