Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakreiniging: werkwijze + kosten

Een proper dak is niet alleen belangrijk voor een verzorgde uitstraling van jouw woning, het draagt ook bij tot de goede staat van je dakbedekking. Aangezien vuil en mos de dakbedekking poreus maken en zo lekkages veroorzaken, is een goede dakreiniging essentieel. Lees hier meer over de verschillende soorten dakreiniging, kosten en werkwijze.

Ga snel naar:
Hoe dak reinigen?
Soorten dakreiniging
Kosten dak reinigen
Zelf dak reinigen of laten reinigen?
Dak schoonmaken of renoveren?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom is regelmatig je dak reinigen belangrijk?

Bij het onderhoud van je woning denk je misschien niet meteen aan dakreiniging. Toch is een regelmatige schoonmaakbeurt van je dak belangrijk, en wel hierom:

 • Schade aan dak vermijden: door vuil en mos te lang op het dak te laten, kan je dakbedekking poreus worden. Hierdoor kunnen scheurtjes en barsten in je dakbedekking ontstaan die lekkages veroorzaken. Een goede dakreiniging is daarom van groot belang. Door vuil en mos op tijd te verwijderen, verleng je de levensduur van je dak.
 • Verzorgde uitstraling: een regelmatige dakreiniging draagt bij tot een verzorgde look van je woning.
 • Controle van je dak: wanneer je je dak laat reinigen, controleert de dakreiniger je dak meteen ook op scheurtjes, barsten of andere schade aan je dakbedekking die anders onopgemerkt zouden blijven. Zo kan je snel ingrijpen en voorkomen dat de schade verergert.

Je dak laten reinigen? Dan doe je best een beroep op een professionele dakreiniger. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van vakmannen in jouw buurt via onze offerteservice. • Hoe vaak moet ik mijn dak reinigen?
  Hierop is geen eenduidig antwoord. Veel hangt af van het soort dakbedekking, de ligging van je woning, de hellingsgraad van je dak, … Zo is een licht hellend dak in een schaduwrijke omgeving met veel bomen veel gevoeliger voor vuil en mos dan een dak in een omgeving met veel wind en zon.


 • Wanneer kan ik mijn dak best reinigen?
  Is jouw dakbedekking ouder dan 10 jaar, is het al lang geleden dat je dak schoongemaakt is of zie je veel vuil en mos op je dak? Dan is het tijd voor een reinigingsbeurt. Je dak schoonmaken doe je best wanneer het buiten niet te warm is, niet regent en niet vriest. Zo kunnen de behandelingsproducten optimaal inwerken op je dak.

dakreiniging voor en na

 

Stappenplan: hoe dak reinigen?

Hoe gaat een professionele dakreiniger te werk wanneer hij je dak schoonmaakt? Een stappenplan voor het reinigen van een dak:

 1. Dakbedekking analyseren

  Eerst en vooral moet je dak grondig geïnspecteerd worden. De reinigingsmethode hangt immers af van het type dakbedekking en de aard van de vervuiling. Zo kan een verkeerd schoonmaakmiddel of een te hoge waterdruk ertoe leiden dat het dak permanent beschadigd wordt.

  TIP: een professionele dakreiniger gaat na welke reinigingstechniek het meest geschikt is voor jouw dak en welke reinigingsproducten hij hiervoor het best gebruikt. Vraag een analyse van je dak aan via onze offerteservice.

 2. Voorbereiding

  Zorg ervoor dat de dakreiniger vlot toegang heeft tot jouw dak wanneer hij aan de werken begint. Zet bv. bloempotten, terrasmeubilair, … aan de kant of dek ze af wanneer dit niet mogelijk is. Zo kan de vakman meteen aan de slag en betaal je geen onnodige arbeidsuren. Daarnaast sluit je ook best de afvoer van het regenwater af om te vermijden dat stukken mos en reinigingsproduct in je regenput terecht komen.

 3. Dak schoonmaken

  Afhankelijk van het type dakbedekking, de vervuilingsgraad, … kiest de dakreiniger de meest aangewezen reinigingstechniek. Goed om te weten: een dakreiniging beperkt zich meestal niet alleen tot je dak zelf. Ook de dakgoten worden doorgaans mee schoongemaakt. Meer info hierover vind je verderop in het artikel.

 4. Dak beschermen

  Na de reiniging wordt het dak ingespoten met een desinfecterend middel waardoor het langer schoon blijft. Je kan ook kiezen voor een extra bescherming tegen vervuiling en mosvorming zoals je dak impregneren of coaten.

 

Soorten dakreiniging

Het reinigen van daken kan op verschillende manieren. Een overzicht van de mogelijkheden en de kosten bij een dakreiniging:

 

1. Dak ontmossen + reinigen

Mos, algen en vuil kunnen je dakbedekking poreus maken. Het regenwater sijpelt dan in de bedekking en veroorzaakt scheurtjes wanneer het vriest. Zo kan er water in je dakconstructie en woning sijpelen, wat je dakisolatie kan aantasten en energieverlies en vochtproblemen kan veroorzaken..

Je dak reinigen en ontmossen kan zowel met als zonder reinigingsmiddel. De keuze hangt af van je dakbedekking en de hardnekkigheid van het vuil:

 • Dakreiniging zonder reinigingsmiddel: hierbij wordt bijna altijd een hogedrukreiniger en indien mogelijk ook een vuilfrees gebruikt. Het dak wordt altijd van boven naar beneden schoongemaakt. Zo voorkom je dat er water onder de sluitingen terecht komt.
 • Dakreiniging met reinigingsmiddel: het dak wordt eerst afgespoten met een hogedrukreiniger, waarna de dakreiniger een reinigingsmiddel op het dak vernevelt. Nadat het reinigingsmiddel is ingewerkt, spuit de vakman het dak af. Een reinigingsmiddel wordt vooral gebruikt bij oude of sterk vervuilde daken.

Prijs dak ontmossen en reinigen: € 9 à €15 per m² (excl. btw). Ontvang prijzen op maat.

 

2. Dakgoot reinigen

Dakgoten kunnen na een tijdje verstopt geraken door bladeren, vuil en mos die zo de afvoer verstoppen. Een verstopte dakgoot kan door het gewicht van de verstopping de voegen van de buitenmuur lostrekken. De beste oplossing hiertegen is tijdig je dakgoot reinigen.

Een verstopte dakgoot kan je gemakkelijk voorkomen door op tijd de losse bladeren te verwijderen en eventueel de takken die boven de goot hangen te snoeien. Door je dak te ontmossen voorkom je ook dat de mossen zich tot in de dakgoot voortplanten, met verstoppingen als gevolg.

Prijs dakgoot reinigen: vanaf € 5 per lopende meter (excl. btw). Ontvang prijzen op maat.

 

3. Nabehandeling: dak coaten

Na de reiniging wordt het dak ingespoten met een desinfecterend middel waardoor het langer schoon blijft. Om je dak extra te beschermen en de periode tussen 2 reinigingsbeurten te verlengen, kan je je dak ook laten nabehandelen. Je kan kiezen uit 2 behandelingen: je dak impregneren of je dak coaten.

 • Dak impregneren (transparante beschermlaag): hierbij brengt een vakman een transparant vuil- en vochtwerend middel op je dakbedekking aan. Dit beschermingsmiddel zorgt ervoor dat vuil en mos zich minder goed aan je dak kunnen hechten.
  Prijs dak reinigen + impregneren: € 15 à 30 per m² (excl. btw). Ontvang prijzen op maat.
 • Dak coaten (gekleurde beschermlaag): hierbij brengt een vakman een vuil- en vochtwerend middel op je dakbedekking aan in een kleur naar keuze. Dit beschermingsmiddel zorgt er niet alleen voor dat vuil en mos zich minder goed aan je dak kunnen hechten, het geeft je dak ook een nieuwe uitstraling.
  Prijs dak reinigen + coaten: € 30 à 45 per m² (excl. btw). Ontvang prijzen op maat.

 

Dakcoating gekleurd

 

 

Dakreiniging volgens dakbedekking

De reinigingsmethode van je dak hangt voornamelijk af van het type dakbedekking. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende types dakreiniging volgens het type dakbedekking:

 

Dakpannen reinigen

Om een pannendak te reinigen gebruikt een vakman een hogedrukreiniger met vuilfrees. Hierdoor worden mossen, algen en vuil vlot verwijderd van de dakpannen. Een dak uit dakpannen of dakplaten mag je reinigen onder hoge druk. Dit kan bij een kleine tot milde vervuiling gewoon met heet water, bij een hardnekkige vervuiling voeg je er best nog een extra reinigingsmiddel aan toe.

 

Leien dak reinigen

Een leien dak reinigen vergt enige voorzichtigheid. Is je dak sterk vervuild, dan wordt er vaak eerst een reinigingsmiddel op gespoten. Nadat het product is ingewerkt, maakt een dakreiniger de leien schoon met waterstralen. Dat gebeurt best onder lage druk om schade te voorkomen. Onder druk van het water komt het vuil los van de leien.

 

Bitumen dak schoonmaken

Mos en algengroei kan je verwijderen van een bitumen dak met een harde bezem. Volstaat dit niet? Dan kan je water en eventueel een hogedrukreiniger gebruiken om je bitumen dak schoon te maken.

OPGELET: een bitumen dak is gevoelig voor reinigingsmiddelen. Ga daarom niet zelf aan de slag, maar laat de klus uitvoeren door een ervaren dakreiniger die gebruik maakt van specifieke reinigingsproducten voor bitumen daken. Kom in contact met verschillende specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

 

Rieten dak schoonmaken

Bij rieten daken vormt vooral algenvorming een probleem omdat algen het dak doen dichtslibben. Heb je algenvorming op je rieten dak, dan zal een dakreiniger een algendodend middel aanbrengen op de dakbedekking. Bij sterke vervuiling wordt er soms ook een dun laagje riet verwijderd. Nog meer dan bij andere dakbedekking is het bij de reiniging van rieten daken van belang dat je een vakman inschakelt met kennis van zaken.

 

Kies de juiste vakman voor jouw dakreiniging!

Elk type dakbedekking vereist een specifieke expertise om te reinigen. Wanneer je een dakreiniger contacteert, informeer je dan altijd goed naar zijn specialisatie. Zo ben je zeker dat je een vakman inschakelt voor jouw dakreiniging die de juiste reinigingsmethode en -producten gebruikt voor een optimaal resultaat. Via onze offerteservice kom je in contact met verschillende dakreinigers in jouw regio. Start jouw aanvraag hier.

 

Dak reinigen kosten

Voor een professionele dakreiniging betaal je gemiddeld tussen de 9 en 15 euro per m² (excl. btw). De exacte prijs per vierkante meter hangt af van het soort dak en de nodige materialen en producten. Wanneer je kiest voor een reiniging inclusief coating komen de kosten bv. op zo’n 30 à 45 euro per m² (excl. btw). Onderstaande tabel geeft je idee van de richtprijzen:

Type dakreinigingKosten per m² (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Dak reinigen + ontmossen€ 9 - 15
Dak reinigen + ontmossen en impregneren€ 15 - 30
Dak reinigen + ontmossen en coaten€ 30 - 45

Benieuwd naar de exacte kostprijs voor jouw dakreiniging? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offertepagina.

 

Dakreiniging hogedruk

 

 

Zelf dak reinigen of laten reinigen?

Je dak schoonmaken vergt de juiste aanpak. Is het een goed idee om zelf je dak te reinigen? Of laat je de klus beter over aan een gespecialiseerde dakreiniger? Een overzicht:

 

Zelf dak reinigen

Zelf je dak reinigen is de goedkoopste keuze. Je spaart er namelijk heel wat arbeidsuren mee uit. Maar zelf je dak reinigen kan ook gevaarlijk zijn. Meestal beschik je immers niet over het nodige veiligheidsmateriaal om de klus op een veilige manier uit te voeren. Daarnaast heb je misschien niet de juiste kennis om de meest geschikte reinigingstechniek en -producten te gebruiken, waardoor je in het slechtste geval schade aan je dak veroorzaakt.

Trap niet in deze valkuilen en laat je dakreiniging over aan een gespecialiseerde dakreiniger met de nodige expertise en kennis van zaken:

 

Dak laten reinigen

De beste optie is om je dak te laten schoonmaken door een gespecialiseerd reinigingsbedrijf, en wel om de volgende redenen:

 • Vakkennis: een dakreiniger weet welke technieken en reinigingsproducten hij moet gebruiken voor elk type dak en vervuiling.
 • Correcte uitvoering: een professionele dakreiniger weet perfect hoe hij bij een dakreiniging te werk moet gaan voor een optimaal resultaat en om schade aan je dakbedekking te vermijden.
 • Veilig: een vakman beschikt over de juiste materialen om de klus veilig te klaren.
 • Nabehandeling: indien gewenst kan een dakreiniger je dak ook impregneren of coaten zodat het in de toekomst beter beschermd is tegen vuil en veranderende weersomstandigheden.

 

TIP: vergelijk prijsvoorstellen van verschillende dakreinigers

De tarieven voor een dakreiniging kunnen sterk variëren van vakman tot vakman. Daarom doe je er goed aan om prijsvoorstellen aan te vragen bij verschillende bedrijven in jouw buurt. Zo kan niet alleen gericht de arbeidskosten vergelijken, maar kan je ook nagaan wat er precies is inbegrepen in de offerte. Maak hiervoor gebruik van onze offerteservice.

 

Dak schoonmaken of dak renoveren?

Soms hebben vuil en mos al te veel schade veroorzaakt aan je dakbedekking en zal een dakreiniging niet meer volstaan. In dat geval is een dakrenovatie aangewezen. Dit kan op 2 manieren:

 • Nieuwe dakbedekking plaatsen: is je dakbedekking beschadigd, maar is je dakconstructie nog in goede staat? Dan laat je best zo snel mogelijk nieuwe dakbedekking plaatsen om verdere schade te vermijden.
 • Volledig dak vernieuwen: is ook jouw dakconstructie aangetast als gevolg van dakvervuiling? Dan heeft het geen zin om enkel je dakbedekking te vervangen, maar plaats je beter een volledig nieuw dak.

Merk je tijdens de dakreiniging schade op aan je dak? Schakel dan een gespecialiseerde dakwerker in om de schade op te meten. Hij stelt dan de gepaste aanpak voor en voert de werken ook uit. Via onderstaand offerteformulier kom je in contact met 2 à 3 dakwerkers actief in jouw regio:

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakreinigers