Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakbedekking plat dak

Een goede dakbedekking is essentieel om lekken in je platte dak te voorkomen. In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijke dakbedekkingen voor een plat dak, hun voor- en nadelen en de kosten per m². Je vindt hier eveneens het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond dakbedekking voor platte daken.

Ga snel naar:
Soorten dakbedekkingen
Kosten dakbedekking plat dak
Prijsbepalende factoren
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van dakdekkers

Soorten dakbedekking plat dak

Als je een nieuw plat dak plaatst of gewoon de bedekking van je plat dak wil vernieuwen, kan je kiezen uit verschillende materialen. Hier vind je alvast 4 mogelijkheden voor het bedekken van platte daken:

 

1. EPDM

bitumen of epdm

EPDM is een waterdichte rubbersoort en is vooral door zijn lange levensduur een populair materiaal voor het bedekken van platte daken. Het dak blijft bovendien ook beloopbaar en dankzij de elastische eigenschappen van het materiaal zal het niet snel scheuren.

EPDM vraagt nauwelijks onderhoud en eventuele beschadigingen zijn vrij makkelijk te herstellen. Aangezien het meestal gewoon over de bestaande dakbedekking kan geplaatst worden, kan de plaatsing vlot en snel verlopen.

Prijs EPDM dakbedekking: 60 à 80 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
Lees meer over EPDM dakbedekking of ontvang een prijs op maat.

 

2. Bitumen

bitumen dakbedekking aanbrengen

Bitumen (ook bekend als dakleer of roofing) is ook een mogelijke dakbedekking voor platte daken. Het is een elastische dakbedekking die gemaakt wordt op basis van aardolie. Dit materiaal wordt meestal met behulp van een brander aangebracht. Op die manier vormt het een dichte afdekking.

Het grote voordeel in vergelijking met EPDM is dat roofing goedkoper is. EPDM heeft echter een langere levensduur, is makkelijker te plaatsen en er is veel minder risico op beschadiging. Bij het kiezen van een dakbedekking voor een plat dak krijgt EPDM tegenwoordig dan ook vaak de voorkeur op roofing.

Prijs bitumen dakbedekking: 40 à 60 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
Lees meer over bitumen of ontvang een prijs op maat.

 

3. Groendak

groendak aanleggen

Een groendak is een originele dakbedekking. Je kan hierbij kiezen tussen een intensief en een extensief groendak. Bij een intensief groendak wordt het dak bedekt met allerlei planten, struiken, grassen, kruiden en andere vegetatie. Een extensief groendak bestaat uit mossen, kruiden of vetplantjes.

Een groendak zorgt niet alleen voor een mooie look, de vegetatielaag biedt ook een extra bescherming tegen de weersomstandigheden. Het is wel moeilijker om lekken vast te stellen bij dit type dak en er moet ook een onderlaag voorzien worden, bijvoorbeeld uit EPDM. De dakconstructie moet ook voldoende stevig zijn om het extra gewicht van het groendak aan te kunnen.

Kosten groendak: 40 à 200 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing), afhankelijk van het type groendak.
Lees meer over groendaken of ontvang een prijs op maat.

 

4. Pvc

bitumen of pvc

Pvc is een kunststof die ook kan gebruikt worden als dakbedekking voor een plat dak. Het wordt op het dak gelijmd of met warme lucht aangebracht. Deze dakbedekking gaat wel minder lang mee dan EPDM.

Een groot nadeel van pvc is dat het na enkele jaren al sterk kan verzwakken. Dit verhoogt het risico op scheuren, met alle kwalijke gevolgen van dien. Daarnaast zouden de zogenaamde weekmakers, die de flexibiliteit van het materiaal moeten verbeteren, slecht zijn voor de gezondheid. Daarom wordt dit materiaal eerder afgeraden.

Prijs pvc dakbedekking: 50 à 70 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Lees meer over pvc dakbedekking of ontvang een prijs op maat.

 

Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?

De beste en meest populaire dakbedekking voor een plat dak is EPDM. Dit materiaal dankt zijn populariteit aan de combinatie van een aantal eigenschappen: zijn sterkte, onderhoudsvriendelijkheid en redelijk lange levensduur.

TIP: wil je weten wat de beste dakbedekking is voor jouw plat dak? Dan laat je je best adviseren door een ervaren dakdekker. Na een grondige analyse van jouw dak stelt hij jou het meest geschikte materiaal voor. Ontvang advies op maat.

 

Kosten dakbedekking plat dak

De kosten om een plat dak te bedekken variëren van € 40 tot 200 per m² (excl. btw & isolatie, incl. plaatsing). Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen van de 4 mogelijke dakbedekkingen voor een plat dak:

Dakbedekking plat dakGemiddelde kosten per m²
(excl. btw & isolatie, incl. plaatsing)
EPDM€ 60 - 80
Bitumen€ 40 - 60
Groendak€ 40 - 200
Pvc€ 50 - 70

Graag een prijs op maat ontvangen? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijzen aanvragen bij meerdere dakdekkers in je buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

Prijsbepalende factoren dakbedekking plat dak

Hoeveel de kosten voor een nieuwe dakbedekking voor je plat dak precies zullen bedragen, hangt af van verschillende factoren. Hou er rekening mee dat volgende aspecten een flinke impact zullen hebben op het bepalen van de kosten:

 • Bestaande dakbedekking: kan de nieuwe dakbedekking meteen bovenop de oude geplaatst worden of moet de oude laag eerst verwijderd worden? Het verwijderen van de oude laag kan erg arbeidsintensief zijn, wat ook in de prijs zal weerspiegeld worden.
 • Dakisolatie: als je je dakbedekking vernieuwt of een nieuw dak plaatst, kan je meteen ook dakisolatie laten plaatsen. Dit zal een extra investering vragen, maar op termijn kan je er flink wat energie en geld mee besparen.
 • Oppervlakte: de totale oppervlakte van het dak heeft ook een invloed op de prijs van de dakwerken.
 • Bereikbaarheid: bij moeilijk te bereiken daken kan het nodig zijn om stellingen te voorzien, wat opnieuw extra kosten met zich meebrengt.
 • Moeilijkheidsgraad: de algemene moeilijkheidsgraad van de dakwerken heeft ook een invloed op de prijsberekening.

TIP: om een correcte prijs te bekomen, vraag je best offertes aan bij verschillende dakdekkers. Zo kan je prijzen vergelijken en advies inwinnen over de meest geschikte bedekking voor jouw dak. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen via de gratis offerteservice.

 

FAQ over dakbedekking voor platte daken

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over dakbedekkingen voor platte daken. Heb je nog een andere vraag? Dan kan je hiermee steeds terecht bij een dakdekker in jouw buurt: • Hoe kan ik de dakbedekking van mijn plat dak onderhouden?
  Hoe je je dakbedekking van je platte dak het best onderhoudt, hangt af van het materiaal waarmee je dak bedekt is. Bij een EPDM dak en bitumen dak is het aangeraden om regelmatig vuil en bladeren met een zachte borstel te verwijderen. Bij een pvc dak is het voldoende om 1 à 2 keer per jaar het dak schoon te maken met water. Ook een extensief groendak vereist weinig onderhoud. Het volstaat om jaarlijks onkruid te verwijderen en 2 keer per jaar de plantjes te bemesten. Bij een intensief groendak is het onderhoud vergelijkbaar met dat van een gewone tuin.


 • Wanneer en hoe vaak moet ik de dakbedekking van mijn plat dak vervangen?
  De dakbedekking van een plat dak gaat gemiddeld 25 à 40 jaar mee, al verschilt de levensduur per type dakbedekking en de kwaliteit van de gebruikte materialen. In sommige gevallen moet de dakbedekking eerder vervangen worden. Dit is bv. het geval bij een daklekkages, een beschadigde dakbedekking…


 • Dakbedekking plat dak: doe-het-zelf of dakdekker inschakelen?

  Zelf je dakbedekking leggen op je plat dak is mogelijk als je voldoende ervaring en kennis van zaken hebt van het gekozen materiaal. Toch wordt doe-het-zelven sterk afgeraden omdat het risico op een foutieve plaatsing te groot is, met alle gevolgen van dien.

  Je laat je plat dak daarom best altijd bedekken door een ervaren dakdekker. Hij adviseert je niet alleen het meest geschikte materiaal, hij zorgt ook voor een correcte plaatsing van de dakbedekking én is verplicht om garantie te geven op de uitgevoerde werken. Kom in contact met geschikte dakdekkers in jouw regio. • Kies ik best voor bitumen of EPDM?
  Bitumen en EPDM zijn beide populaire dakbedekkingen voor platte daken. Toch gaat de keuze het vaakst uit naar EPDM. Hoewel beide materialen zeer sterk en waterdicht zijn, gaat EPDM langer mee dan bitumen, is het gemakkelijker te plaatsen en bestand tegen UV-stralen, … EPDM is wel duurder dan bitumen. Zoek je dus een degelijke dakbedekking voor een lage prijs? Dan is bitumen een goede keuze. In alle andere gevallen kies je best voor EPDM als dakbedekking voor je plat dak.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers