Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakbedekking hellend dak: 5 soorten

Een goede dakbedekking is belangrijk om je dak te beschermen. Bovendien bepaalt het ook voor een groot deel de uitstraling van je huis. Denk daarom ook goed na over welk type dakbedekking je kiest in jouw situatie. In dit artikel vind je 5 populaire soorten dakbedekking voor een hellend dak. Benieuwd naar de voordelen, eigenschappen en prijzen? Lees dan verder!

 

5 soorten dakbedekking hellend dak

1. Dakpannen

2. Leien dakbedekking

3. Dakplaten

4. Rieten dakbedekking

5. Extensief groendak

Wil je graag meer informatie over de mogelijke soorten dakbedekking voor een hellend dak? Ontvang vrijblijvend offertes van ervaren dakwerkers actief in je buurt!

 

1. Dakpannen

dakbedekking hellend dak dakpannen

Dakpannen zijn en blijven een populaire dakbedekking voor hellende daken. Je kan kiezen tussen betonnen dakpannen of keramische dakpannen. Ook qua vorm zijn er verschillende opties. Zo kan je bv. gaan voor holle of platte dakpannen, afhankelijk van de hellingsgraad van het dak. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten, de voordelen en de prijzen:

 

Soorten dakpannen

 • Betonnen dakpannen: betonnen dakpannen bestaan uit een mengsel van zand, cement en toeslagstoffen. Dit is de meest voorkomende soort, omdat deze goedkoper is dan de keramische variant. Betonnen dakpannen zijn te verkrijgen in gegolfde of vlakke vorm.
 • Keramische dakpannen: deze dakpannen zijn gemaakt van gebakken (rivier)klei. Ze zijn kleurvast en duurzaam en hebben een natuurlijke uitstraling. Net als de betonnen variant zijn keramische dakpannen beschikbaar in een gegolfde of een vlakke vorm.

 

Voordelen dakpannen

 • Lange levensduur: dakpannen kunnen 30 tot 50 jaar mee en hebben dus een erg lange levensduur. Daartegenover staat een bepaald prijskaartje. Andere dakbedekkingen zijn misschien goedkoper, maar gaan vaak ook wat minder lang mee.
 • Onderhoudsvriendelijk: los van kleine reparaties vergen dakpannen amper onderhoud. Je kan er ook voor kiezen om ze te laten afwerken met een extra beschermingslaag. Zo kunnen vuil, mossen en algen zich minder makkelijk aan je dak hechten.
 • Bestand tegen alle weersomstandigheden: dakpannen zijn bestand tegen wisselende weersomstandigheden als regen, wind, vrieskou of sneeuw. Bovendien vervormen of buigen dakpannen ook niet en hebben ze een goede waterdichtheid, waardoor de kans op lekken klein is.
 • Duurzaam: dakpannen hebben een kleine impact op het klimaat. Dat komt omdat de grondstoffen makkelijk zijn te verkrijgen en het productieproces weinig energie nodig heeft. Samen met de lange levensduur maakt dat van dakpannen een erg duurzame dakbedekking voor je hellend dak.

 

Prijs dakpannen

De prijs van dakpannen is afhankelijk van het type dakpan, het materiaal, de kwaliteit, de afwerking, … Gemiddeld mag je uitgaan van € 30 – 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hieronder vind je de prijzen van dakpannen op een hellend dak per m²:

Soort dakpanGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Betonnen dakpannen€ 30 à 45
Keramische dakpannen€ 45 à 60

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn slechts ter indicatie. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor dakpannen op een hellend dak? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmensen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 


2. Leien dakbedekking

dakbedekking hellend dak leien

Leien dakbedekking heeft een iets exclusievere uitstraling dan standaard dakpannen. Het is een lichter materiaal, maar tegelijkertijd wel duurder dan dakpannen. Ook de plaatsing neemt meer tijd in beslag. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende soorten leien dakbedekking, de voornaamste voordelen en de prijzen:

 

Soorten leien dakbedekking

 • Natuurleien: natuurleien zijn afkomstig uit steengroeves in de hele wereld. Doordat iedere steengroeve eigen steensoorten produceert, is het aanbod aan kleuren erg divers. Door de kleine, visuele imperfecties in de leien krijgt je dak een natuurlijke uitstraling. Bovendien heeft dit soort leien dakbedekking een lange levensduur van 80 à 100 jaar.
 • Kunstleien: kunstleien zijn gemaakt van vezelcement. Dit is een licht en sterk product op basis van cement en kunststofvezels. Vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en de keuzemogelijkheden zijn kunstleien erg populair. In tegenstelling tot natuurleien hebben kunstleien ook een strakkere uitstraling.

 

Voordelen leien dakbedekking

 • Lange levensduur: vooral natuurleien hebben een enorm lange levensduur. Deze kunnen wel 80 à 100 jaar meegaan. Kunstleien gaan minder lang mee, maar hebben alsnog een degelijke levensduur van 25 à 35 jaar.
 • Duurzaam en slijtvast: door de lange levensduur is een leien dakbedekking een duurzame keuze. Bovendien is deze dakbedekking slijtvast en heel goed bestand tegen wisselende weersomstandigheden en extreme temperaturen.
 • Licht: leien dakbedekking is licht. Vooral kunstleien zijn erg licht van gewicht en worden dus vaak gebruikt bij dakrenovaties omdat ze makkelijk zijn te verwerken. Kunstleien wegen gemiddeld maar 20 kg per m².
 • Onderhoudsvriendelijk: leien dakbedekking neemt door de compacte structuur bijna geen vocht op. Daardoor vergen ze amper onderhoud. Zeker aan een leien dak dat naar de zon gericht is en goed verlucht is, zal een dakreiniger weinig werk hebben.

 

Prijs leien dakbedekking

Er spelen een aantal factoren mee in de prijsbepaling voor je leien dakbedekking. Denk aan het type dak, het type leien dakbedekking, de totale oppervlakte van je dak, … Ga in ieder geval uit van € 65 – 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hieronder vind je een tabel met richtprijzen voor kunstleien en natuurleien:

Soort leien dakbedekkingGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Natuurleien€ 110 à 120
Kunstleien€ 65 à 75

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een prijsvoorstel op maat voor je leien dakbedekking? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij 2 à 3 vakmensen via onze offerteservice.

 


3. Dakplaten

dakbedekking hellend dak dakplaten

Dakplaten zijn de goedkoopste dakbedekking voor een schuin dak. Bovendien zijn ze heel snel geplaatst en heb je een groot aantal opties. Zo kan je zelfs een plaat kopen met de uitstraling van een klassiek pannendak. Lees hieronder meer over de soorten, de voordelen en de prijzen van dakplaten:

 

Soorten dakplaten

 • Golfplaten: golfplaten hebben een golvend profiel en zijn te verkrijgen in aluminium, bitumen of kunststof. Bitumen is erg flexibel en aluminium roest niet. Kunststof golfplaten zijn dan weer de goedkoopste keuze, gevolgd door bitumen en aluminium.
 • Damwandplaten: damwand- of trapeziumplaten zijn een variant van golfplaten. Ze zijn erg goedkoop en gemakkelijk waterdicht te plaatsen dankzij hun rechte afwerking. Damwandplaten kan je verkrijgen in staal of aluminium en in iedere RAL-kleur. Daarnaast kan je een extra anticondensfilm aanbrengen.
 • Dakpanplaten: dit type dakbedekking bestaat uit licht voorgevormde dakplaten die eruit zien als gewone dakpannen. Ze zijn gemaakt van staal of aluminium en beschikbaar in verschillende kleuren, vormen en afwerkingen. Dakpanplaten zijn ideaal voor nieuwbouwprojecten en renovaties.

 

Voordelen dakplaten

 • Budgetvriendelijk: dakplaten zijn de goedkoopste dakbedekking voor een hellend dak. Bovendien zijn ze erg snel geplaatst en bespaar je zo arbeidskosten. Wil je het uitzicht van dakpannen, maar heb je slechts een beperkt budget? Dan zijn dakplaten een ideaal alternatief.
 • Moderne look: een dak bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je huis. De metalen profielen van dakplaten en het ruime gamma aan kleuren geven je huis meteen een moderne look. Door de vele keuzemogelijkheden kan je je dak helemaal naar wens vormgeven.
 • Onderhoudsvriendelijk: dakplaten zijn roestvrij en onbrandbaar. Bovendien hoef je ze amper te onderhouden. De gladde afwerking voorkomt mos- of algenvorming en vuil kan zich niet hechten op de coating. Na de plaatsing heb je dus bijna geen werk meer aan je dak.
 • Keuzemogelijkheden: de stalen dakplaten zijn beschikbaar in maar liefst 6 verschillende profielen. Daarbovenop kan je ook kiezen uit verschillende kleuren en texturen. Op die manier stem je je dak perfect af op de rest van je woning.

Prijs dakplaten

De prijzen van dakplaten wisselen van fabrikant tot fabrikant, maar variëren doorgaans tussen € 20 – 60 per m² (incl. btw & plaatsing). Hou ook zeker rekening met de moeilijkheidsgraad van de werken, het type dakplaat, extra kosten als dakranden en dakgoten, … In de onderstaande tabel vind je een paar richtprijzen:

Soort dakplaatGemiddelde prijs per m² (incl. btw en plaatsing)
Golfplaten€ 30 à 60
Damwandplaten€ 20 à 50
Dakpanplaten€ 40 à 60

LET OP: bovenstaande prijzen zijn enkel richtprijzen. Benieuwd naar een prijsvoorstel op maat voor dakplaten? Ontvang vrijblijvend offertes van dakwerkers actief in je buurt!

 


4. Rieten dakbedekking

dakbedekking hellend dak riet

Als je het landelijke karakter van je woning wil benadrukken, is een rieten dak ideaal. Op die manier kan je de traditionele charme van je woning bewaren. Je kan kiezen voor een open of een gesloten rieten dak. Benieuwd naar de mogelijkheden van een rieten dak? Ontdek hieronder meer over de soorten, de voordelen en de prijzen:

 

Soorten rieten daken

 • Open rieten dak: bij een open constructie zit het riet op zogenaamde rietlatten gebonden. Bij dit daktype is er een open ruimte tussen het riet en de onderconstructie, wat voor een goede luchtcirculatie zorgt. Deze techniek is eeuwenoud, maar krijgt steeds meer concurrentie van de gesloten variant.
 • Gesloten rieten dak: hier komt het riet op een dichte ondergrond zoals isolatieplaten, multiplex of underlayment. Deze constructie is beter bestand tegen brand, tocht en stof aan de onderzijde van het dak. Dit systeem isoleert het dak ook beter.

 

Voordelen rieten dak

 • Duurzaam: riet is een duurzaam en natuurlijk materiaal. Het is zelfs een van de meest milieuvriendelijke producten in de bouwsector. Zelfs als het riet veroudert en je het niet meer kan gebruiken als dakbedekking, kan je het gebruiken als meststof.
 • Karaktervol: een rieten dak roept meteen gezelligheid op. Het is een uniek materiaal vol karakter. Het geeft je woning meteen een sfeervolle, warme en unieke uitstraling.
 • Isolerend: omdat riet een holle stengel is, dient zo’n dak als een uitstekende isolator. Daarnaast reflecteert riet ook de warmte, waardoor het binnen langer koel blijft in de zomer en langer warm in de winter. Zeker als je kiest voor een gesloten constructie, ben je zeker van een goede isolatiewaarde.
 • Brandveilig: als riet samengeperst is, verlaagt de brandbaarheid drastisch. Ook een gesloten constructie draagt bij aan de brandveiligheid van een rieten dak. Wil je het dak nog veiliger maken? Dan kan je het riet laten behandelen met een brandvertragend middel.

 

Prijs rieten dak

De prijs van een rieten dak hangt in de eerste plaats af van de oppervlakte. Daarbovenop komen nog extra kosten als je voor een bepaalde afwerking kiest. Ook extra coatings om mos of brand tegen te gaan of isolatie resulteren in een hogere kostprijs. Hieronder vind je alvast een paar richtprijzen voor een rieten dak afhankelijk van de oppervlakte:

Oppervlakte dak
Nieuwbouw
rieten dak
RenovatieNieuw rieten dak met isolatie
100 m² € 10000 - 12500
(ca. €110/m²)
€ 12000 - 14500
(ca. €130/m²)
€ 17000 - 21000
(ca. €185/m²)
200 m² € 20000 - 25000
€ 24000 - 28500
€ 33000 - 40000
300 m² € 28500 - 36000
€ 35500 - 42500
€ 50000 - 60000

LET OP: de bedragen in de bovenstaande tabel zijn alleen richtprijzen. Wil je graag een specifieke offerte voor een rieten dak? Dan kan je vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij dakwerkers in je buurt. Start hier je aanvraag!

 


5. Extensief groendak

dakbedekking hellend dak groendak

Een groendak komt voornamelijk voor op platte daken, maar het is ook perfect toe te passen voor een hellend dak. Hierbij gaat het dan om een extensief groendak. Dit soort daken bestaan vooral uit mossen, vetplanten en kruiden. Ze zijn een stuk lichter dan intensieve groendaken en vergen ook minder onderhoud. Hieronder lees je meer over de eigenschappen, de voordelen en de prijzen van een extensief groendak:

 

Eigenschappen extensief groendak

 • Helling: een extensief groendak past perfect op een licht hellend dak. Hou er wel rekening mee dat de hellingsgraad maximaal 45° mag zijn. Voor daken met een helling groter dan 15° moet je speciale maatregelen nemen tegen het afschuiven.
 • Vergunning: een vergunning is in de meeste gevallen niet nodig voor een extensief groendak. Alleen is het wel belangrijk dat je de draagkracht van je dak laat controleren door een bouwkundige. Het is namelijk gevaarlijk om een extensief groendak te laten plaatsen als je dak het gewicht niet aankan.
 • Onbeloopbaar: hellende daken zijn meestal niet beloopbaar. Dat geldt al helemaal voor schuine extensieve groendaken, vanwege de begroeiing.
 • Gewicht: een extensief groendak heeft een gewicht van ongeveer 40 tot 110 kg/m². Om die reden is een controle van een bouwkundige voor de draagkracht essentieel. Ook moet je rekening houden met een laagdikte tot 20cm.

 

Voordelen extensief groendak

 • Onderhoudsvriendelijk: de planten op extensieve groendaken kunnen erg goed tegen hevige regen en nemen veel vocht op. Op die manier zijn ze voorbereid op langdurige droogtes. Zo’n extensief groendak onderhoudt zichzelf dus!
 • Isolerende werking: de begroeiing van een extensief groendak dempt omgevingsgeluiden, maar zorgt ook voor een betere thermische isolatie van je huis. Let wel op: dat betekent niet dat je je dak niet hoeft te isoleren.
 • Bescherming dakconstructie: een extensief groendak is de optimale bescherming voor je dakconstructie. Daarnaast heeft het een lange levensduur van 50 à 70 jaar. Op die manier verhoog je de levensduur van je dak.
 • Milieuvriendelijk: een groendak zuivert de lucht en draagt bij tot de biodiversiteit. Bovendien zorgt het ook voor een goede natuurlijke afwatering. De planten nemen veel water op en geven dit vertraagd af. Op die manier neemt de druk op de riolering af.

 

Prijs extensief groendak

Het kostenplaatje van een extensief groendak hangt af van een paar factoren, en varieert tussen € 40 à 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Zo spelen de gekozen planten, de totale oppervlakte van je dak en de moeilijkheidsgraad van de werken een grote rol in de prijsbepaling.

LET OP: dit bedrag is slechts een richtprijs. Wil je graag een specifieke prijs voor een extensief groendak? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende experts in je buurt via onze offerteservice.

 


 

CONCLUSIE: welke dakbedekking kies ik voor mijn hellend dak?

Welke dakbedekking je kiest voor jouw schuine dak, hangt af van je specifieke situatie, je budget, de gewenste uitstraling, de gewenste levensduur, … Een professional kan je adviseren en zorgt vervolgens voor een snelle én correcte plaatsing. Wil je de beste garantie op een eerlijke prijs? Vergelijk dan offertes van verschillende experts!

Op zoek naar een professional voor de dakbedekking van je hellend dak? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende dakwerkers in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers