Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen, ook wel beter bekend als kleidakpannen of stormpannen, zijn iets duurder dan betonpannen maar gaan wel een pak langer mee. Keramische dakpannen zijn in vele vormen, kleuren, stijlen en formaten beschikbaar. Daar waar betonnen dakpannen in de jaren ’90 nog het populairst waren, kiest de meerderheid van de Belgen nu voor kleidakpannen. Hier ontdek je waarom.

 

 

Voor- en nadelen keramische dakpannen

De opmars van de keramische dakpan is te danken aan meerdere factoren. Tien jaar geleden waren betonpannen opmerkelijk goedkoper en waren ze in veel meer kleuren beschikbaar dan kleidakpannen.

Het prijsverschil is nu echter niet meer zo uitgesproken en de levensduur ervan (> 100 jaar) is groter dan die van betonpannen (max. 50 jaar). Kortom, kleidakpannen zijn op termijn hun iets hogere investeringskost meer dan waard. Prijs-kwaliteit zijn kleidakpannen de meest interessante oplossing.

 

Een overzicht van de andere voordelen:

+ Authentieke, natuurlijke look

+ Duurzaam: bestand tegen weersinvloeden en chemische stoffen

+ Zien er langer mooi uit

+ Verouderde look mogelijk

+ Ecologisch: recycleerbaar als gravel voor tennispleinen

 

Ten opzichte van betonpannen hebben kleidakpannen ook wel wat nadelen:

 Iets duurder

Duurt ook langer om te leggen

Grotere belasting op milieu door bakproces

 

 

Keramische dakpannen prijs

De prijs van kleidakpannen schommelt tussen de € 45 tot 60 per m², inclusief btw en plaatsing. De werkelijke kostprijs van dakbedekking wordt bepaald door de moeilijkheidsgraad van het dak, het formaat van de dakpan en de hoeveelheid hulpstukken.

Grotere pannen vereisen minder tijd om het dak toe te leggen. Hoe kleiner de pan, hoe meer stuks je nodigt hebt en dus hoe hoger de plaatsingskost. Extra’s zoals dakkapellen, dakramen of schoorstenen, creëren maatwerk en doen de prijs stijgen

Geïnteresseerd in een offerte op maat? Maak gebruik van onze offertedienst en ontvang max. 4 offertes van dakdekkers in je buurt. Vergelijk en bespaar zo tot 20%! 

 

Keramische dakpannen zwart

 

Vlak of golvend?

Keramische dakpannen zijn zowel vlak als golvend verkrijgbaar. Bij het renoveren van een dak is het belangrijk dat je het juiste type dakpan kiest. Het regenwater moet goed kunnen afvloeien en ook bij een fikse storm of regenbui mag er geen regenwater via de dakbedekking in het onderdak terecht komen.

Golvende pannen zijn geschikt voor daken met een hellingsgraad van minstens 20 à 25 graden. Vlakke pannen voor daken met een dakhelling van minstens 25 à 35 graden.

 

 

Afwerkingsmogelijkheden

Nieuwe technologieën betekenen een enorme vooruitgang op de levensduur en het uitzicht van keramische pannen. Daar waar verglazen voornamelijk de levensduur bevordert, zorgen engoberen, smoren en patineren vooral voor een mooie uitstraling.

 

Verglazen

De techniek van verglazen kennen we beter als het aanbrengen van een glazuurlaag. Het is een fijne glasachtige deklaag die toegevoegd wordt tijdens het bakken. Deze gladde beschermlaag voorkomt dat algen en mossen zich vasthechten aan de pannen. Daardoor ziet je keramische dakpan er constant proper uit. Geglazuurde dakpannen zijn zowel verkrijgbaar met een glanzende als matte look.

 

Engoberen

Engoberen is een techniek om de pan van een specifieke kleur te voorzien. Nog voor het bakken wordt een fijn kleipoeder op de pan gespoten. Die geeft de pan achteraf een specifieke look of extra cachet. Meestal gaat het om een matte look. Door extra glas toe te voegen kan een satijnglanzende uitstraling verkregen worden.

 

Smoren

Door de luchttoevoer af te sluiten en stikstof toe te voegen tijdens het productieproces kleurt het ijzeroxide van de oppervlaktelaag blauwzwart. Dat levert de typische blauwgesmoorde kleur zoals leien op.

 

Patineren

Patineren betekent het geven van een verouderde, ietwat verweerde look aan dakpannen. Deze komen vooral tot hun recht bij renovaties van oudere gebouwen. Zo kan je de oorspronkelijke, karaktervolle uitstraling van je gebouw behouden en toch over nieuwe, kwaliteitsvolle dakpannen beschikken.

 

keramische dakpannen zwart

 

 

Dakpannen recupereren

Bestaande dakpannen recuperen is mogelijk, maar meestal financieel niet interessant. Zo is het enkel kostenbesparend als je deze zelf kan verwijderen. Laat je dit doen door een dakdekker, dan is het prijsvoordeel meteen weg. Op lange termijn moeten die pannen toch vervangen worden, dus kan je ze eigenlijk maar best meteen vervangen. Een derde belangrijke reden is dat dakdekkers niet snel geneigd zijn om garantie te geven op hun werk bij gebruik van bestaande dakpannen.

Ben je net fan van die oude dakpannen met verweerde look? Kies dan voor nieuwe dakpannen met afwerkingslaag die net dezelfde karaktervolle uitstraling heeft als verweerde dakpannen. Zo beschik je meteen over nieuwe, kwalitatieve dakpannen met garantie.

 

Bekende merken

Er zijn heel wat fabrikanten van kleidakpannen en keramische dakpannen. Hieronder vind je een lijstje van populaire merken op de Nederlandse dakpannenmarkt.

 

1. Koramic

Koramic is het onderdeel van de Oostenrijkse groep Wienerberger dat keramische dakpannen op de markt brengt. Je hebt er de keuze tussen vlakke, licht golvende of sterk golvende dakpannen, goed voor in totaal meer dan 25 soorten kleidakpannen. Bovendien krijg je 30 jaar garantie op de levering en plaatsing van keramische dakpannen met vorstschade.

 

2. Eternit

Eternit bestaat als fabrikant van dakpannen al meer dan 100 jaar. Ze maken deel uit van Etex, een Belgische industriële groep gespecialiseerd in de productie en verkoop van hoogwaardige bouwmaterialen en –systemen. Ze zijn actief in 42 landen, hebben 17.500 werknemers in dienst en draaien een omzet van jaarlijks 3 miljard euro. Je hebt er de keuze tussen 15 verschillende soorten keramische pannen. Ook Eternit biedt een garantie van 30 jaar aan.

 

3. Monier

Met 152 productiecentra en 11.000 werknemers wereldwijd is ook Monier een echte wereldspeler op vlak van bouwmaterialen. Met meer dan 15 soorten keramische dakpannen vind je ook daar voor ieder dak de juiste dakpan. 30 jaar garantie is er ook de standaardgarantie voor kleidakpannen.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers