Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plat dak isoleren: soorten & voor-en nadelen

Er zijn drie manieren om een plat dak te isoleren. Het verschil ligt in de opbouw en wijze van isolatie. In dit artikel kun je meer lezen over deze verschillen en over de diverse dakbedekkingsmaterialen waarmee een plat dak afgedicht kan worden.

 

Soorten platte daken

De verschillende typen platte daken zijn: koud plat dak, warm plat dak en het omgekeerd plat dak.

Methode plat dak isoleren
Plaats van de isolatie
Gemiddelde kostprijs per m²
Warm plat dak
Isolatie langs buiten
€ 70 - 115 (incl. afwerking)
Koud plat dak
Isolatie langs binnen
€ 30 - 40 (excl. afwerking)
Omgekeerd plat dak
Op de bestaande dakbedekking

€ 50 (incl. afwerking)

 

1. Warm plat dak

Van een warm plat dak spreek je wanneer het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie is aangebracht. Het grote voordeel van dit systeem is de beschermende werking die van het isolerende materiaal uitgaat. Het dak wordt langzaam mee opgewarmd met de ruimte eronder en is hierdoor minder onderhevig aan grote temperatuurschommelingen.

Hierdoor wordt de krimp- en uitzetspanning in de dakconstructie en de dakafdichting een stuk lager. Een ander voordeel van een warm plat dak is dat het, afhankelijk van het type isolatiemateriaal, beloopbaar blijft (in meer of mindere mate) Het warme dak is een van de meest toegepaste platte daken.

 

Opbouw van isolatie bij een warm plat dak

Op de dakconstructie wordt eerst een dampremmende laag aangebracht. Deze zorgt ervoor dat vochtige lucht niet kan gaan condenseren in het isolatiemateriaal. Bovenop deze folie worden isolatieplaten aangebracht die weinig gevoelig zijn voor krimp en uitzetting. Bijvoorbeeld stijve platen van piepschuim, PIR, perliet of EPS.

De platen worden zoveel mogelijk op afschot bevestigd. Hierdoor blijft een goede afvoer van het regenwater gewaarborgd. Bovenop de platen komt uiteindelijk de dakbedekking te liggen die als waterkerende laag dient. De dakbedekking kan nog afgewerkt worden met grind of tegels. Afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal kan het nodig zijn om de dakrand op te hogen. Deze moet voorkomen dat regenwater bij zware regenbuien over het dak stroomt.

 

Voordelen warm dak isolatie

 • Biedt goede dakbescherming
 • Goede isolerende werking
 • Hoeken zijn makkelijker te isoleren.

 

Nadelen warm dak isolatie

 • Arbeidsintensief
 • Alleen in goede weersomstandigheden uit te voeren
 • Risico op beschadiging dakbedekking.

Richtprijs warm plat dak: € 70 – 115 per m²
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een warm plat dak.

 

warm plat dak isolatie

 

2. Koud plat dak

We spreken van een koud plat dak wanneer het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dakbeschot wordt toegepast. Het dak zelf wordt niet opgewarmd door de ondergelegen ruimte en staat bloot aan allerlei weersinvloeden zoals temperatuurschommelingen door hitte of vrieskou. De dakconstructie en de afdichtingslaag gaan hierdoor krimpen en uitzetten waardoor na verloop van tijd schade kan ontstaan.

Een koud plat dak moet om deze reden alleen al zoveel mogelijk vermeden worden. In sommige gevallen echter, waarbij er technische beperkingen zijn en isolatie volgens het ‘warme dak principe’ niet gerealiseerd worden, kan men kiezen voor deze optie. Hier geldt immers de redenering dat isoleren altijd nog beter is dan helemaal niet isoleren.

 

Opbouw isolatie van een koud plat dak

Bij isolatie van een plat dak gebruikt men meestal glas- of rotswol, die aangebracht wordt tussen de balken van het dakbeschot. Indien het gaat om een betonnen plafond wordt er meestal een houten constructie gemaakt (verlaagd plafond) waarin het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Bij deze systemen is het belangrijk om voor een goede dampwering te zorgen omdat er zich anders condensatieproblemen kunnen gaan voordoen.

 

Koud plat dak isoleren: voordelen

 • Wanneer een warm dak constructie niet mogelijk is, is deze methode stukken beter dan het dak totaal niet te isoleren.

 

Koud plat dak isoleren: nadelen

 • Bij een koud dak bestaat steeds het risico op condens. Ook de constructie zelf blijft onbeschermd tegen weersinvloeden.

Richtprijs koud plat dak: € 30 – 40 per m²
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een koud plat dak.

 

3. Omgekeerd plat dak

Een omgekeerd plat dak wordt meestal toegepast bij renovatiewerkzaamheden waarbij het de bedoeling is dat de bestaande dakbedekking blijft liggen. Hierbij komt het isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakafdichting te liggen. De bestaande dakbedekking zorgt uiteindelijk voor de waterkering. De isolerende werking bij dit type isolatie is geringer dan bij het warme dak principe. Daar staat tegenover dat de kosten die ermee gemoeid gaan ook een stuk lager zijn.

 

Opbouw isolatie omgekeerd plat dak

De bestaande dakbedekking doet dienst al waterkerende laag. Hier bovenop komen vochtbestendige XPS (geëxtrudeerd polystyreen) platen te liggen. De platen worden afgedekt met een ballast materiaal zoals grind of tegels om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal goed blijft liggen.

 

Voordelen omgekeerd warm dak

 • Makkelijk uitvoerbaar, handig bij renovaties.
 • Geen extra dampscherm nodig.
 • Over het algemeen goedkoper dan een warm dak.

 

Nadelen omgekeerd warm dak

 • Ballastlaag zorgt voor extra gewicht. De dakconstructie moet dit aankunnen.
 • In de hoeken is het lastiger isoleren.
 • Isolerende werking minder goed dan bij warm dak constructie.

Richtprijs omgekeerd plat dak: € 50 per m²
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een omgekeerd plat dak.

 

omgekeerd plat dak isolatie

 

Prijzen plat dak isoleren

Als je van plan bent om een plat dak te isoleren, loont het altijd om prijzen van verschillende dakwerkers te vergelijken. Dankzij de offertedienst van mijn-dakdekker.nl kan je rechtstreeks prijzen aanvragen bij verschillende aannemers, zonder verdere verplichting. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Soorten dakbedekking

Er zijn een aantal verschillende soorten dakbedekkingsmaterialen. De meest gebruikte zijn bitumen, en synthethische dakafdichtingsmaterialen zoals EPDM (rubber) en polyester.

Dakbedekking plat dak
Gemiddelde kostprijs per m²
(incl. btw & plaatsing)
Gemiddelde levensduur
Bitumen (Roofing)€ 40 à 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 à 8030 à 50 jaar
PVC€ 50 à 7015 à 40 jaar
Groendak€ 40 à 20050 à 70 jaar

Let op, de effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

 

1. Bitumen dakbedekking

Bitumineuze afdichtingen (op basis van aardolie) zijn in de loop der jaren flink geëvolueerd. Tegenwoordig gebruikt men voornamelijk bitumen op polymeerbasis. Dit materiaal is voorzien van polyester of van glasvezel en is hierdoor zeer sterk en scheurvast. Er zijn twee soorten polymeerbitumen: APP en SBS. APP is UV-bestendig, goed bestand tegen hoge temperaturen en behoeft in principe geen beschermende ballastlaag. SBS is wat soepeler en kleeft beter dan APP maar is gevoeliger voor fel zonlicht. Daarom wordt dit materiaal van een beschermlaag (leislag) voorzien zodat het toch zonder ballastlaag toegepast kan worden.

Richtprijs plat dak bitumen: € 40 – 60 per m² (incl. btw en plaatsing)
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een plat dak met bitumen.

 

2. Synthetische dakbedekking: EPDM

EPDM is synthetisch rubber. Bij toepassingen op het dak wordt het meestal volledig op maat gemaakt en in één stuk op het dak aangebracht. Dit om de kans op lekkages zoveel mogelijk te voorkomen. Het bevestigen van de folie gebeurt meestal met lijm maar soms wordt ook hete lucht gebruikt. Het gaat dan om speciale EPDM folie die aan de randen voorzien is van een elastomeer dat bij verhitting vloeibaar wordt waardoor de naden goed afgedicht kunnen worden. De naden en de aansluiting bij de randen blijven bij het gebruik van EPDM altijd de grootste zorg. EPDM is erg duurzaam. Soms geldt er zelfs een garantie van 30 jaar.

Richtprijs plat dak met EPDM: € 60 – 80 per m² (incl. btw en plaatsing)
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een plat dak met EPDM.

 

3. Synthetische dakbedekking: PVC

Deze kunststof folie is te koop op rollen en wordt in banen die elkaar overlappen op de dakstructuur gelijmd (al dan niet in combinatie met hete lucht). PVC kan rechtstreeks op een bestaande bitumenlaag worden gelijmd mits er een speciale folie wordt gebruikt. Deze folie is voorzien van een beschermende laag. Bij toepassing van een groendak past men vaak ook een glasvezel bewapening toe om de folie te beschermen tegen wortelgroei. PVC is wat UV gevoeliger dan EPDM maar de naadverbindingen zijn in het algemeen weer een stuk beter. Het materiaal gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee.

Richtprijs plat dak met PVC: € 50 – 70 per m² (incl. btw en plaatsing)
⇒ Vraag gratis offertes aan voor een plat dak met PVC.

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten