Mijn-dakdekker.nl

Dakbedekking

Een dakbedekking beschermt de woning tegen allerlei natuuromstandigheden en bepaalt ook het uitzicht van je woning. Een overzicht van de verschillende soorten en de best passende materialen voor elke dakvorm, vind je hier.

 

dak met dakpannenDakpannen

Dakpannen als dakbedekking zijn nog altijd populair. Ze zijn te verkrijgen in beton en in klei. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en budget kies je voor de ene of de andere.

Daarnaast zijn ze ook te verkrijgen in verschillende vormen. De vorm die je kiest, is afhankelijk van de hellingsgraad van het dak en het gewenste uitzicht. Ben je op zoek naar een goedkope dakbedekking, dan is de dakpan een prima keuze!

Info en prijzen van de soorten dakpannen vind je hier.

 

dakbedekking met leien

Dakbedekking in leien

Leien worden al heel lang gebruikt als bedekking voor het dak. Vooral kunstleien zijn tegenwoordig heel populair vanwege hun concurrentiële prijs ten opzichte van dakpannen.

Natuurleien zijn dan weer duurder, maar gaan wel een leven lang mee en trekken minder mos aan. Afhankelijk van de materiaalkeuze en de oppervlakte wordt de prijs bepaald.

Info over de soorten leien met hun prijzen vind je hier.

 

 

rieten dakbedekking

Rieten dakbedekking

Een rieten dak straalt veel charme uit. Het kan geplaatst worden in een open of een gesloten constructie. Beide types hebben voor-en nadelen.

Deze soort van dakbedekking kan ongeveer 35 jaar mee gaan.

De isolatiewaarde van riet is heel goed waardoor de plaatsing van dakisolatie in de meeste gevallen overbodig wordt.

Lees hier meer over de charme van rieten daken.

 

dakbedekking in epdmEPDM

EPDM is gemaakt uit rubber. Dit materiaal heeft ontzettend veel voordelen. Het is onderhoudsvriendelijk, gaat een leven lang mee, scheurt niet en blijft heel het jaar beloopbaar.

Het is de duurste materiaalsoort in het rijtje, maar tegelijkertijd ook één van de meest kwalitatieve en de beste keuze wanneer je op zoek bent naar een dakbedekking voor een plat dak. EPDM wordt aanschouwd als dé opvolger voor roofing.

Prijzen en info van een EPDM dakbedekking vind je hier.

 

zinken dakbedekkingZink

Een zinken dakbedekking wordt vooral toegepast op daken met niet-conventionele vormen. Dit komt omdat zink als materiaal erg flexibel is. Het is ideaal voor ronde of bolvormige daken.

Daarnaast hebben zinken daken ook een unieke uitstraling. Ze gaan bijzonder lang mee. Bovendien kunnen ze gerecycleerd worden. Deze dakbedekking zag je vroeger enkel op oude gebouwen, maar de laatste jaren is het terug wat populairder.

Lees hier meer over een zinken dakbedekking

 

 

1. Hellend dak

Het hellend dak is veruit de populairste dakvorm. Het leent zich dan ook voor iedere bouwstijl en biedt een onmiskenbaar voordeel: extra berg- of leefruimte onder de constructie.

Voor de opbouw van een hellend dak wordt vertrokken van gordingen, (geprefabriceerde) spanten of prefab dakelementen. Een gordingendak wordt verder afgewerkt met kepers, een onderdak, tengellatten en panlatten. Het spantendak krijgt nog een onderdak, tengellatten en panlatten. De dakelementen zijn een geheel van binnenafwerking, dampscherm, isolatie en onderdak.

 

Dakpannen

 • gebakken kleidakpannen: oerdegelijke pannen met lange levensduur;
 • tegelpannen: vlakke pannen zonder golving;
 • betonpannen: goedkoper dan gebakken pannen en keuze uit meerdere variaties en kleuren.

Lees hier meer over de soorten dakpannen en hun prijzen

 

Leien

 

Metalen daken

 • dakpanplaten: platen uit staal of aluminium met de look van dakpannen. Het systeem is snel te plaatsen en bovendien lichter dan een dakbedekking in echte pannen;
 • zinken leien: hebben hetzelfde uitzicht als een natuurlei, maar zijn iets groter;
 • zink, aluminium of koperstroken: vormen na verloop van tijd een patina die het dak een beschermende laag (langere levensduur) en een fraaie kleur geeft.

 

Andere dakbedekkingen

 • golfplaten: zijn geprofileerde, dubbelgeperste vezelcementen platen;
 • shingels: is een bitumineuze dakbedekking gewapend met glasvezel, vooral gebruikt voor op uitbouwen en tuinhuizen. Ze worden beschermd en versierd door korrelige mineralen of een dun laagje koper en zijn beschikbaar in uiteenlopende vormen en kleuren;
 • bitumenlei: een imitatie van leien uit bitumen. Het lage gewicht laat ook een lichtere dakconstructie toe;
 • riet: werd vroeger veel gebruikt als goedkope dakdekking. Tegenwoordig wordt het meestal gebruikt voor grotere villa’s, bijgebouwen of prestigeprojecten. Riet heeft uitstekende isolerende eigenschappen maar is duurder dan dakpannen en wordt het best toevertrouwd aan specialisten.

 

 

2. Gebogen dak

Het gebogen of ronde dak lijkt vrij recent, maar eeuwen geleden dook deze vorm ook al op in de vorm van gebogen gewelven en koepels. Vandaag hebben de gebogen daken echter een functionele rol gekregen waarbij ze meer bruikbare oppervlakte bieden dan bij een hellend dak.

Verschillende materialen lenen zich voor de afwerking van een gebogen of rond dak:

 • het meest gebruikt zijn de metalen alternatieven zoals zink, aluminium en koper (zie hellend dak)
 • een goedkoper alternatief zijn de materialen die voor platte daken worden gebruikt; pvc, epdm of bitumen. Het nadeel hier is het uitzicht (zie plat dak)
 • een vrij nieuw materiaal zijn de leien en dakpannen. Bij deze moet men dan wel meer aandacht besteden aan de waterdichtheid van het dak (zie hellend dak)

 

 

3. Plat dak

Het plat dak is aan een gestage opmars bezig omdat de waterdichtingsmaterialen dankzij de technologische evolutie veel duurzamer zijn geworden. Bovendien leent deze dakvorm zich uitstekend bij een moderne architectuur. Platte daken krijgen ook steeds vaker een nieuwe invulling: een zonneterras, een tuinterras of gewoon een functionele oppervlakte waar zonnepanelen of fotovoltarische cellen worden geïnstalleerd.

Er zijn drie types van platte daken:

 • Omgekeerd plat dak: hierbij ligt de isolatie boven op de waterdichte laag, dus bovenop het eigenlijke dak. De isolatie moet natuurlijk waterbestendig zijn en moet een voldoende hoge densiteit hebben, wil het dak beloopbaar zijn. Op de isolatie komen tegels of ballast (grind) om te vermijden dat de isolatie wegwaait bij sterke wind.
 • Warm dak: hierbij ligt de isolatie onder de dakdichting. Dit is de meest toegepaste bouwwijze die ook de beste resultaten geeft. De opbouw van een warm dak vertrekt vanaf de draagvloer. Dit kunnen houten balken zijn of een betonnen draagvloer. Het plat dak wordt steeds lichtjes afhellend geplaatst om een goede afvoer van regenwater te verzekeren.
 • Koud dak: Bij dit type zit er tussen de dakdichting en de isolatie een geventileerde luchtspouw. Dit is de oudste vorm, die echter niet meer wordt toegepast omdat er te veel problemen zijn met condensatie.

De waterdichtende laag bestaat meestal uit bitumen of kunststof.

 

Bitumen

 • Bitumen: beter gekend als roofing. De klassieke dakbedekking maar de kwaliteit is beduidend verbeterd ten opzichte van vroeger omdat deze vandaag gewapend is met kunststofvezels. Bitumen kunnen ofwel koud gelijmd worden met een speciale lijm ofwel warm verlijmd met behulp van een gasbrander. Binnen het bitumengamma vallen er twee types te onderscheiden: elastomereren (SBS) en plastomeren (APP).
 • SBS: staat voor Styreen Butadieen Styreen. Dit is een rubberachtige kunststof (elastomeer), die toegevoegd wordt aan bitumen. SBS gemodificeerd bitumen heeft hierdoor een elastisch karakter gekregen en een grotere hechtkracht. Voordeel hiervan is dat dit type waterdichting de werking van de ondergrond (isolatie, staal, hout e.d.) gemakkelijk kan opvangen.
 • APP: staat voor A-tactisch Poly Propyleen. Dit is een kunststof met een plastisch karakter (plastomeer) die wordt toegevoegd aan bitumen. APP gemodificeerd bitumen heeft hierdoor een verbeterde weerstand tegen uv-straling.

Kunststof

 • EPDM, PVC of CPE: hebben een langere levensduur dan bitumen omdat ze ongevoelig zijn voor UV stralen en andere weersinvloeden. Ze beschikken ook over een hoge elasticiteit en zijn uitstekend bestand tegen scheuren en perforaties. Er bestaat ook geen brandgevaar omdat ze gelijmd worden of mechanisch bevestigd. Sommige van deze waterdichtende lagen worden nog eens afgewerkt met een schutlaag, meestal grind, die moet voorkomen dat de dakbedekking losscheurd bij hevige windstoten of stormen. Tegelijkertijd beschermt deze schutlaag de dakbedekking tegen de uv-straling van de zon. Zo wordt de levensduur van het materiaal nog extra verhoogd.

 

 

4. Groendak

Begroeide daken, ook wel eens “groendaken” genoemd beginnen langzaam aan hun opmars. Dat komt omdat deze daken een aantal belangrijke voordelen bieden zoals een langere levensduur van het dak, een betere thermische isolatie, een buffer voor het regenwater op dak en zijn mooi uitzicht. Nadeel is dat ze vrij duur zijn in aanleg.

Een groendak kan variëren van een summiere begroeiing met sedumplanten (extensieve daktuin) tot een volledige tuin met beloopbare zones, terrassen en paden (intensieve daktuin). Sommige gemeenten en steden geven een subsidie voor de aanleg van een groendak.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers