Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten daken: overzicht populaire daktypes

Er zijn vele soorten daken en van iedere dakvorm zijn er weer meerdere varianten. In onderstaand overzicht vind je een opsomming van de meest voorkomende soorten daken met hun kenmerken, voordelen, geschikte dakbedekkingen, isolatiemogelijkheden en prijzen.

Snel naar: zadeldakplat dakschilddakmansardedaklessenaarsdaktentdak

 

 

1. Zadeldak: de klassieker

Zadeldaken behoren nog steeds tot de populairste soorten daken omdat ze bij heel wat verschillende bouwstijlen passen. In zijn meest eenvoudige vorm bestaat een zadeldak uit een combinatie van twee dakvlakken die samen een omgekeerde V vormen. De hellingshoek van de dakvlakken bedraagt minimaal 15 graden. Je kan dit hellende dak zo steil maken als je zelf wenst. Qua zinkwerk heb je twee dakgoten nodig voor dit soort dak, aan elke kant van het dakvlak één.

 

Voordelen zadeldak

Dit soort dak is goed windbestendigheid en zorgt voor een goede afvoer van het hemelwater. Door je dak steil te maken creëer je extra leefruimte onder de constructie.

 

Mogelijke dakbedekkingen

Een zadeldak kan je bedekken met klassieke dakpannen. Dit kunnen gebakken kleidakpannen zijn, tegel- of betonpannen. Dit soort dak kan je ook met leien bekleden, hier heb je keuze tussen kunst- of natuurleien. Bovendien bestaan er metalen dakpanplaten. Dit zijn platen uit aluminium of staal die de look van dakpannen of leien hebben, maar dan samen op één plaat gebonden, dus snel te leggen.

Je dak bedekken met riet geeft een unieke uitstraling aan je woning. Verder kan je een zadeldak ook bedekken met shingels of golfplaten. Ben je benieuwd naar een prijs op maat voor de dakbedekking voor jouw zadeldak? Ontvang hier gratis offertes.

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs/m² (excl. btw, incl. plaatsing)Gemiddelde levensduur
HELLEND DAK
Kleidakpannen€ 45 - 6050 jaar
Betonnen dakpannen€ 30 - 4530 jaar
Kunstleien€65 - 7530 jaar
Natuurleien€110 - 12090 jaar
Rieten dak€70 - €9530 à 35 jaar
Zinken dak€ 65 - 11050 à 125 jaar
Groendak€ 40 - 20050 à 70 jaar
PLAT DAK
Bitumen€ 40 - 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 - 8030 à 50 jaar
PVC€ 50 - 7015 à 40 jaar
Groendak€ 40 - 20050 à 70 jaar

Let op, de effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

 

 

Isolatiemogelijkheden zadeldak

Een zadeldak kan je langs binnen of langs buiten isoleren. Als het gaat om een nieuw te bouwen of een compleet te renoveren dak, kies je best voor isolatie langs buiten. Dan wordt de nieuwe dakbedekking bovenop de isolatie geplaatst. Zo combineer je eenvoudig twee grote werken. Een dak langs buiten isoleren wordt ook een sarkingdak genoemd.

Langs binnen isoleren doe je als je huidige dakbedekking intact moet blijven. Je verliest hier wel enkele centimeters ruimte in de kamer. Als de kamer onder het schuine dak niet echt gebruikt wordt, kan je er ook voor kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren. Je kan voor al deze mogelijkheden vrijblijvend prijzen op maat ontvangen via de offertepagina.

Plaatsing van de isolatieRichtprijs per m2
Langs buiten isoleren€40 - €60
Langs binnen isoleren€20 - €50
Zoldervloer isoleren€25 - €35

 

zadeldak prijzen

 

2. Plat dak: een van de eenvoudigste soorten daken

Een plat dak is een dak dat bestaat uit één horizontaal dakvlak. Er is meestal sprake van een zeer geringe hellingshoek, die ervoor moet zorgen dat de afwatering vlot kan verlopen. Bij hellingen vanaf 15 graden spreken we niet meer van een plat dak maar van een lessenaarsdak.

 

Voordelen plat dak

Een plat dak ziet er erg strak en stijlvol uit. Het is niet gevoelig voor wind en het is eenvoudig te plaatsen. Op een plat dak kan je eenvoudig zonnepanelen of een zonneboiler plaatsen.

 

Mogelijke dakbedekkingen

Het vaakst wordt een plat dak met bitumen (roofing) of EPDM (synthetisch rubber) bekleedt. Beide materialen zijn erg sterk en soepel en hebben een lange levensduur. Ze zijn volledig onderhoudsvrij en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Verder is het ook mogelijk om je plat dak met PVC te bekleden. Dit is in alle mogelijke kleuren beschikbaar, maar om te voorkomen dat de kleur gaat verkleuren, wordt er het vaakst voor grijs gekozen. Een andere mogelijkheid is om een groendak van je plat dat te maken. Een prijs op maat ontvangen voor de dakbedekking voor je plat dak? Dat kan eenvoudig hier.

Dakbedekking plat dak
Gemiddelde kostprijs per m²
(incl. btw & plaatsing)
Gemiddelde levensduur
Bitumen (Roofing)€ 40 à 6020 à 40 jaar
EPDM€ 60 à 8030 à 50 jaar
PVC€ 50 à 7015 à 40 jaar
Groendak€ 40 à 20050 à 70 jaar

Let op, de effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing.

 

Isolatiemogelijkheden plat dak

De meest effectieve methode voor het isoleren van een plat dak, is om je dak langs buiten te isoleren, het zogenaamde ‘warm plat dak’. Op deze laag isolatie wordt de dakbedekking dan gelegd. Bij een ‘koud plat dak’ wordt de isolatie onder het dakbeschot geplaatst. Deze methode van isolatie is minder aan te raden, zeker als je een nieuw plat dak gaat bouwen. De kans op scheuren is hier namelijk groter.

Een omgekeerd dak bestaat ook, hier wordt de isolatie op de huidige dakbedekking geplaatst. Dit is dus eerder van toepassing voor renovaties en vernieuwingen, maar niet voor het plaatsen van een nieuw dak. Vraag raad aan gespecialiseerde vakmannen welke methode voor jouw situatie de beste is.

Methode plat dak isoleren
Plaats van de isolatie
Gemiddelde kostprijs per m²
Warm plat dak
Isolatie langs buiten
€ 70 - 115 (incl. afwerking)
Koud plat dak
Isolatie langs binnen
€ 30 - 40 (excl. afwerking)
Omgekeerd plat dak
Op de bestaande dakbedekking

€ 50 (incl. afwerking)

 

 

woning met plat dak

 

schilddak prijzen 3. Schilddak

Een schilddak is een aangepast zadeldak. Het bestaat uit twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijde en twee driehoekig gevormde dakschilden aan de korte zijde. Deze dakvorm zie je vaak terug bij wat oudere gebouwen en boerderijen. Een schilddak is door zijn aerodynamische vorm goed bestand tegen windstoten. De dakgoot loopt volledig rond.

Voordelen schilddak: goed bestand tegen windstoten, traditionele uitstraling.

 

 

mansardedak prijs

4. Mansardedak

Een mansardedak, ook wel gebroken kap of Franse kap genoemd, is een zadeldak met geknikte dakvlakken. Aangezien de onderste dakvlakken steiler lopen dan de bovenvlakken, ontstaat er in de ruimte onder het dak meer plaats dan bij een standaard zadeldak. Er zijn diverse varianten van deze dakvorm, die overigens vernoemd is naar de Franse architect François Mansart.

Voordelen mansardedak: relatief veel ruimte onder het dak, klassieke uitstraling.

 

 

lessenaarsdak prijs

5. Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is een van de meest eenvoudige dakconstructies. Het bestaat uit een enkel dakvlak dat onder een hoek van tenminste 15 graden is aangebracht. Het soort dakbedekking is afhankelijk van de hellingshoek (pannen, leien of golfplaten).

Voordelen lessenaarsdak: slechts aan één zijde een dakgoot nodig, relatief veel ruimte onder het dak, andere zijde kan benut worden voor het plaatsen van ramen.

 

 

Verspringend lessenaarsdak

Verspringende lessenaarsdaken bestaan uit twee lessenaarsdaken. Deze soorten daken zijn echter niet, zoals bij een klassiek zadeldak, symmetrisch ten opzichte van elkaar opgesteld maar verschillen qua hoogte. Hierdoor ontstaat er een verticale opening die kan fungeren als lichtopening. Lees hier meer informatie over de voordelen en mogelijkheden van een lessenaarsdak.

Voordelen: moderne uitstraling, aan één zijde kan je de verticale opening gebruiken als extra lichtvoorziening.

 

 

6. Tentdak

soorten daken lessenaarsdak

Een tentdak, ook wel paviljoendak, piramidedak of puntdak genoemd, bestaat uit minstens vier driehoekige dakvlakken die boven in het nokpunt samenkomen. De grootte van de dakschilden kan onderling variëren, waardoor meerdere dakvormen mogelijk zijn. De ruimte onder een tentdak is vanwege de steile dakvlakken klein.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers