Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakcoating: werkwijze & prijs

Dakpannen en leien zien er na een aantal jaar vaak dof & verweerd uit. Met behulp van een dakcoating geef je ze een nieuwe frisse uitstraling en bescherm je ze tegen vocht.  In dit artikel lees je meer over de voordelen, de prijs, de soorten en de werkwijze van het coaten van daken.

 

 

Dakcoating met kleur Waarom je dak laten coaten?

Dakcoatings behouden de uitstraling van je dak en beschermen ze tegen weersinvloeden. Een dak heeft nu eenmaal veel te lijden onder het weer, waardoor dakpannen en leien poreus worden. Deze porositeit zorgt voor scheurtjes, waardoor vocht in het oppervlak kan binnendringen. Hierdoor zullen (korst)mossen en algen zich sneller aan het oppervlak hechten. Om je dakbedekking mooi te houden, kan je af en toe je dak ontmossen of laten reinigen. Regelmatig ontmossen en reinigen zal ze uiteindelijk nog kwetsbaarder maken. Dit kan je vermijden door het dak te beschermen met een kwalitatieve dakcoating. Zo blijft het dak jarenlang beschermd.

 

 

Voordelen dakpannen coaten

  • De woning krijgt een totaal hernieuwd uitzicht. Door de coating lijkt het alsof er een nieuwe dakbedekking is aangebracht.
  • Kostenbesparing: de oude pannen of leien hoeven niet vervangen te worden.
  • De dakbedekking is goed beschermd tegen indringing van vocht maar kan toch gewoon blijven ademen. De beschermlaag is dampdoorlatend.
  • Door je dak te coaten neemt de waarde van de woning toe.

 

 

Dakcoating prijs

Ieder dak is verschillend en de tarieven voor het laten aanbrengen van een dakcoating hangen om deze reden dan ook samen met de bereikbaarheid van het dak, de hellingsgraad en de grootte. Een steil leien dak is bijvoorbeeld niet te belopen en door de extra apparatuur of andere middelen, zal de kostprijs per vierkante meter hierdoor wat hoger uitvallen. Gemiddeld betaal je 30 tot 45 euro per m² voor het reinigen en coaten van een hellend dak met pannen (exclusief BTW). Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project?
Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan bij verschillende reinigingsspecialisten.

 

Dak met en zonder dakcoating
Voorbeeld van dakpannen met coating vs. dakpannen zonder coating

 

Soorten dakcoatings

Een dakcoating kan op nagenoeg elk dakbedekkingsmateriaal aangebracht worden. Speciaal voor poreuze ondergronden zoals betonpannen en sneldekpannen zijn er coatings verkrijgbaar die goed in de ondergrond dringen en die tevens een vochtafstotende werking hebben. Ook voor kunstleien en keramische dakpannen zijn er coatings die niet alleen een esthetische functie hebben maar de pannen ook beschermen tegen vocht en aangroei van algen en mossen. Oude kunstleien die asbest bevatten kunnen overigens niet gecoat worden. Ze mogen immers volgens de wet niet gereinigd worden, wat wél nodig is i.v.m. een goede aanhechting van de coating.

 

Speciale dakcoatings

Er zijn allerlei speciale dakcoatings verkrijgbaar die elk een specifieke functie hebben. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een reflecterende beschermlaag die ervoor zorgt dat zonnestralen effectief gereflecteerd worden waardoor het in de woning in de zomer minder snel warm zal worden. Er zijn ook speciale rubber coatings met scheuroverbruggende eigenschappen. Het zijn flexibele coatings die bestand zijn tegen grote temperatuurwisselingen en uv-straling van de zon. Het is zeker niet gezegd dat je zo’n speciale coating nodig hebt, meestal volstaan de standaard acrylaat coatings prima. Je doet er verstandig aan om hierover advies in te winnen bij het bedrijf dat de klus gaat uitvoeren.

 

dak met dakcoating

 

Werkwijze dakpannen coaten

Voordat het dak gecoat kan worden zal het eerst grondig gereinigd moeten worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat hangt af van het type dak en het soort dakbedekking maar meestal gebruikt men een reinigingsmiddel en een hogedrukspuit. Zodra dak goed schoon is en voldoende opgedroogd, kan gestart worden met het coaten van het dak. De coating wordt in twee lagen op het dak aangebracht. Dat kan zijn met een kwast of een roller maar het is ook mogelijk dat de coating verneveld wordt met een verfspuit, dit is afhankelijk van het type dakbedekking en de conditie ervan. Tussen de lagen door moet de verf een aantal uur drogen.

 

 

Kleuren kiezen

In principe kun je een dak in ieder gewenste kleur laten coaten. Populaire coating kleuren zijn: antraciet grijs, aluminium grijs, zwart, lichtrood en Bordeauxrood maar ook minder voor de hand liggende kleuren als loofgroen of koningsblauw zijn mogelijk. Je kunt kiezen voor een matte uitstraling of een afwerking in zijdeglans of hoogglans. De coating wordt doorgaans gemaakt van een hoge kwaliteit acryllaatverf waaraan meestal nog speciale additieven worden toegevoegd die het dak beschermen tegen vocht en vuil.

 

 

Offertes voor dakreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakreinigers