Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakopbouw plat dak: opties & kosten

Door je huis uit te breiden kan je een groot deel van je tuin verliezen. Wil je liever naar boven bouwen op je platte dak? Dat noemen we een dakopbouw. Je kan zo bijbouwen op een plat dak om meer ruimte te creëren in huis. In het geval van een plat dak betekent dit dat je een extra verdieping moet bijbouwen. Tijdens zo’n project is er veel mogelijk op gebied van vorm, afwerking en uitstraling.

Ga snel naar:
Opties voor opbouw op plat dak
Dakopbouw plat dak: kosten
Aandachtspunten dakopbouw op plat dak
Waarom kiezen voor een dakdekker?
Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een dakopbouw op een plat dak?

Bij een plat dak is een dakopbouw altijd een nieuwe verdieping. Wat zijn de voordelen van zo’n dakopbouw? De voornaamste redenen om hier voor te kiezen:

  • Meer ruimte: een dakopbouw zorgt voor meer ruimte. Heb je bv. meer kamers nodig door gezinsuitbreiding of wil je een extra hobbyruimte of badkamer? Misschien wil je wel een studio bijbouwen of een eigen kantoor? Een dakopbouw is de perfecte oplossing!
  • Geen verhuizing nodig: zeker voor een prefab dakopbouw zal de plaatsing snel gaan. Je kan gewoon in je huis blijven tijdens deze renovatie.
  • Verhoogde woningwaarde: door een extra verdieping en extra bewoonbare oppervlakte in je huis kan de verkoopprijs flink omhoog schieten. Ook fijn als je de woning verhuurt!
  • Beter energielabel: je nieuwe verdieping zal goed geïsoleerd zijn. Ideaal als je nog geen dakisolatie hebt. Een goed energielabel zorgt op zijn beurt ook voor een hogere woningwaarde, zeker als je hier ook voor goed geïsoleerde ramen kiest.

Wil jij ook een extra verdieping bovenop je platte dak? Vind bij ons de ideale aannemer om je huis uit te breiden. Kom in contact met gespecialiseerde dakdekkers in je buurt.

prefab opbouw plat dak

 

Mogelijkheden voor opbouw op plat dak

Voor een plat dak is een dakkapel geen optie. Dat kan alleen bij een hellend dak. Dus wat is er dan wel mogelijk? Bijvoorbeeld een nieuwe verdieping! Dit zijn je opties:

 

OPTIE 1: nieuwe verdieping met plat dak

Als eerste kan je kiezen voor een nieuwe verdieping met een plat dak, bovenop je huidige platte dak. Zo behoud je de huidige stijl van je huis. Zo’n dakopbouw hoeft ook niet de hele oppervlakte van je dak in te nemen. Je kan het bv. ook deels inrichten als dakterras. Wat voor keuzes moet je nog meer maken voor een dakopbouw met een plat dak?

  • Opbouw: de meeste platte daken zijn vergelijkbaar qua look. Maar ze kunnen wel verschillen in hun opbouw. Er zijn 2 populaire soorten: een warm dak en een omgekeerd dak. Wat is het verschil tussen deze twee? Dat zit hem in de isolatiemethode en het gebruikte materiaal. Bij een warm dak zit de isolatie vlak onder de dakbedekking. Bij een omgekeerd dak ligt het isolatiemateriaal juist bovenop de dakbedekking. Daarboven heb je dan nog een ballastlaag van bijvoorbeeld tegels of grind nodig.
  • Dakbedekking: nieuwe verdiepingen verschillen ook qua soort dakbedekking. Kies altijd voor degelijk materiaal met een lange levensduur zoals EPDM, roofing (bitumen) of PVC. Ook een ecologisch groendak is mogelijk. Bespreek dit echter wel met een architect. Niet elk huis is sterk genoeg gebouwd.

Op zoek naar een aannemer om je dakopbouw met een plat dak aan te leggen? Een goede dakdekker zal je ondersteunen tijdens het hele proces en zorgen voor een perfecte opbouw. Kom in contact met betrouwbare experts actief in je regio via onze offerteservice.

 

OPTIE 2: nieuwe verdieping met schuin dak

Je kan ook kiezen voor een nieuwe dakopbouw met een schuin dak. Deze nieuwe ruimte kan je dan gebruiken voor nieuwe kamers, of om spullen op te bergen. Je hoeft de moderne look van een plat dak ook niet te missen. Schuine daken kunnen er even strak en hedendaags uitzien. Welke keuzes moet je nog maken voor zo’n dakopbouw?

  • Soort hellend dak: voor zo’n dakopbouw heb je nog veel opties om te overwegen qua uitvoering. Er bestaan namelijk verschillende soorten, zoals een zadeldak, schilddak, mansardedak, tentdak of lessenaarsdak.
  • Dakbedekking: welke dakbedekking wil je op je dakopbouw? Voor een hellend dak heb je verschillende opties. Denk aan dakpannen, leien dakbedekking en dakplaten. Op sommige schuine daken kan je ook een groendak plaatsen. Let wel op dat er enkele aanpassingen nodig zijn voor een hellend groendak.

Graag een extra verdieping met een hellend dak op je platte dak? De eerste stap is een ervaren aannemer inschakelen. Ontvang offertes van meerdere dakdekkers via ons offerteformulier!

 

 

Prefab of maatwerk?

Prefab: zo’n dakopbouw is al grotendeels in een fabriek gemaakt. De opties zijn dan wat beperkter op gebied van afmetingen en materialen, maar je hebt nog steeds meer dan genoeg opties. De plaatsing zal ook sneller verlopen, waardoor je arbeidskosten bespaart.

Maatwerk: als je kiest voor een dakopbouw op maat heb je meer opties op gebied van afwerking. Daarnaast is het ook niet veel duurder dan een prefab dakopbouw.

 

Kosten dakopbouw plat dak

Een nieuwe verdieping is niet bepaald een goedkope klus. Natuurlijk is de geschatte prijs enkel voor de dakopbouw. Wil je bijvoorbeeld ook een badkamer installeren of extra opties toevoegen? Dan zal de kostprijs hoger zijn.

De prijs voor een dakopbouw op een plat dak ligt tussen € 20.000 à 50.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Dit geldt voor constructies met een plat óf hellend dak. Voor beide soorten betaal je ongeveer dezelfde prijs.

Wil je een prijs op maat voor je dakopbouw? Aannemers vertellen je graag meer over hun prijzen. Ontvang gratis & vrijblijvend offertes van verschillende experts via ons offerteformulier.

 

plat dak opbouw

 

Belangrijke aandachtspunten

Een extra verdieping is niet iets waar je zomaar aan begint. Het vergt heel wat aandacht en hulp van een professional. Daarom sommen we de voornaamste aandachtspunten nog eens op:

  • Bouwvergunning nodig: meestal heb je een bouwvergunning nodig omdat je jouw huis flink aanpast. Je gemeente beslist dan of de uitbreiding aan hun regels voldoet. Sommige gemeentes letten vooral op de uitstraling en anderen hebben regels over de hoeveelheid verdiepingen die een huis mag hebben.
  • Architect nodig: om te bepalen of je huis een dakopbouw aankan, moet je er een architect bij halen. Die analyseert je huis en beslist of het mogelijk is. Een architect is dus essentieel. Je aannemer kan dit niet zomaar voor je doen.
  • Casco of volledig afgewerkt: wanneer je voor casco kiest, is alleen de buitenkant afgewerkt. Dit betekent dat de dakbedekking, isolatie en gevelbekleding inbegrepen zijn. De binnenafwerking doe je zelf. Liever een volledig afgewerkte dakopbouw? Dan zorgt je aannemer ook voor de bepleistering van de muren, de vloerafwerking, eventuele ventilatie én verwarming.
  • Materiaalkeuze: meestal heb je de keuze uit 3 materialen: hout, kunststof of steen. Maar wat kies je? Hou hiervoor rekening met je budget, het materiaal van je woning, hoe sterk de constructie van de woning is en je persoonlijke smaak.
  • Schoorsteen: heb je al een schoorsteen? Dan moet je daar goed rekening mee houden. Je kan deze op een andere plek uit laten komen, of simpelweg hoger maken. Je aannemer kan je adviseren over de opties en de belangrijkste aandachtspunten.
  • Isolatie: je nieuwe verdieping heeft uiteraard isolatie nodig. Niet alleen beperk je zo je energieverbruik, maar wordt je woning ook meer waard!
  • Aannemer nodig: zelfs een prefab dak is niet makkelijk om te plaatsen, ook al heb je de nodige ervaring. Laat het daarom aan echte professionals over.

Spreek een aannemer aan. Die je helpt om alles in goede banen te leiden. Vind je de lange lijst met aandachtspunten te overweldigend? Geen zorgen. Je staat er niet alleen voor! Een dakdekker helpt je gedurende het hele proces. Vind je ideale dakdekker voor jouw project!

 

Waarom kiezen voor een gespecialiseerde dakdekker?

Zelf bouwen op een plat dak is een onbegonnen klus. Zelfs met wat ervaring is een nieuwe verdieping bouwen te complex. Zeker op platte daken zijn er heel wat risico’s aan verbonden. Denk aan de stevigheid, de grote kans op lekken, … Als je voor een gespecialiseerde dakdekker kiest, profiteer je van vele voordelen:

  • Advies op maat: je aannemer biedt gepast advies gebaseerd op de staat en opbouw van je huis, maar ook gebaseerd op jouw persoonlijke wensen.
  • Aanspreekpunt bij vragen: je krijgt niet alleen advies. Bij elke vraag die je hebt, kan een dakdekker je helpen. Door hun jarenlange ervaring helpen ze je tijdens de hele renovatie.
  • Kwalitatieve materialen: aannemers kiezen altijd voor topkwaliteit. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de gebruikte materialen.
  • Correcte plaatsing: je hebt garantie op een nieuwe verdieping als je de plaatsing aan een dakdekker overlaat. Ook is zo’n dakopbouw tot in de puntjes afgewerkt. Is er toch ergens iets fout gegaan? Dan nemen je dakdekkers de reparatie voor hun eigen rekening.

Vertrouw op een gespecialiseerde dakdekker! Dat doe je eenvoudig en snel via onze offerteservice. Na het onderstaande formulier in te vullen, ontvang je offertes van meerdere experts in je buurt:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers