Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bitumen dak repareren

Vertoont je bitumen dak scheuren of blazen? Dan is het belangrijk om dit dakleer zo snel mogelijk te herstellen. Je kan je bitumen dakbedekking lokaal herstellen, maar ook volledig vernieuwen. Wat is voor jouw plat dak de beste keuze? Hoeveel kost het om bitumen te repareren? En loont het om zelf het dakleer op je platte dak te repareren of schakel je beter een dakdekker in? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Belangrijke aandachtspunten
Prijs bitumen dak repareren
Zelf bitumen herstellen of dakdekker?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Hoe bitumen dak repareren?

bitumen repareren

Je controleert je bitumen dak het best minstens 1 x per jaar op schade. Merk je blazen of scheuren op? Dan moet je die zo snel mogelijk aanpakken. Anders heb je kans op een daklekkage, met grotere schade aan je dakconstructie, plafond, … tot gevolg. Je kan je bitumen dak lokaal repareren of volledig vernieuwen:

 

OPTIE 1: bitumen volledig vernieuwen

Is het bitumen op je plat dak 15 à 20 jaar oud? En begint dit dakleer sporen van slijtage te vertonen? Dan laat je je dakbedekking het best repareren door het bitumen volledig te vernieuwen. Je kan daarbij kiezen voor nieuwe, hoogwaardige dakbedekking, maar ook voor EPDM, een groendak of voor PVC. Zo’n nieuwe dakbedekking gaat tot wel 40 jaar mee. Zo hoef je je geen zorgen meer maken over mogelijke lekkages.

BELANGRIJK: twijfel je aan de staat van je bitumen dak? Contacteer dan een dakdekker voor een analyse van je bitumen dakbedekking. Na zijn inspectie geeft zo’n vakman je advies op maat: volstaat een lokale reparatie of ben je met volledig nieuwe dakbedekking op termijn goedkoper uit? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende dakdekkers actief in je buurt.

 

OPTIE 2: bitumen dak lokaal repareren

Gaat het slechts om een enkele blaas of een klein scheurtje? Dan kan je ook je bitumen dak lokaal repareren met een rubbercoating of een rubberdakpasta (Rubson, Aquaplan, …). Ook een nieuwe strook bitumen bovenop het beschadigde deel van je plat dak is een optie. Heb je voldoende kluservaring? Dan kan je eventueel zelf lokaal je bitumen dak repareren zonder branden.

BELANGRIJK: als je bitumen dakbedekking zijn beste tijd gehad heeft, haalt lokaal herstellen weinig uit. Moet je meerdere keren een vakman laten langskomen? Dan komen de werkzaamheden op termijn ook duurder uit dan het dakleer volledig vernieuwen. Je contacteert dus het best een dakdekker voor een grondige analyse van je bitumen dak. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende dakdekkers actief in je buurt.

 

Wat is de beste manier om mijn bitumen dak te repareren?

Dat hangt in de eerste plaats af van de staat van je bitumen dak en de aard van de schade:

 • Grotere schade bij bitumen in slechte staat = volledig vernieuwen: is je bitumen dakbedekking al minstens 15 à 20 jaar oud? Dan kies je er best voor om je dakbedekking volledig te laten vernieuwen. De laatste generatie bitumen en EPDM gaat tot wel 40 jaar mee. Zo zit je weer goed voor lange tijd.
 • Beperkte schade bij bitumen in goede staat = lokaal herstellen: is het dakleer op je plat dak nog in goede staat en gaat het slechts om een enkele scheur of blaas? Dan kan je gerust ook lokaal je bitumen dakbedekking repareren met een rubbercoating of -pasta (bv. Rubson).

Advies op maat nodig? Voor een correcte aanpak van je bitumen dak contacteer je het best een dakdekker. Die inspecteert je dak grondig en geeft je dan advies op maat. Contacteer gratis en vrijblijvend verschillende dakdekker actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Belangrijke aandachtspunten

Je bitumen dak repareren omvat vaak meer dan een rubberpasta aanbrengen. Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat op lange termijn? Hou dan rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Laat de staat van het dakleer controleren: bij een bitumen dak in slechte staat zijn een rubberpasta of een nieuwe strook bitumen niet meer dan tijdelijke oplossingen voor reparatie van het dakleer. Op lange termijn komt nieuwe dakbedekking sowieso goedkoper uit. Laat de staat van je plat dak dus zeker checken door een vakman.
 • Laat je dakconstructie checken: een dakdekker kan niet enkel de staat van je dakbedekking checken, maar ook die van je dakconstructie. Is die dragende structuur bv. aangetast door vocht? Dan moet je die draagstructuur wellicht deels vervangen of verstevigen.
 • Kies voor een kwalitatieve, nieuwe dakbedekking: is je bitumen dak aan vervanging toe? Dan kies je best voor een kwalitatieve, nieuwe dakbedekking met een lange levensduur. Je kan gaan voor de nieuwste generatie bitumen, maar ook EPDM, een groendak of PVC zijn mogelijke opties.
 • Gebruik de juiste producten bij een lokale dakleer reparatie: volstaat een lokale herstelling van je bitumen dakbedekking? Zorg er dan voor dat je de juiste rubberpasta of -coating of nieuwe strook bitumen kiest op maat van je plat dak (SBS dakleer of APP dakleer). Je vraagt het best advies op maat aan een dakdekker.
 • Denk aan de afwatering: merk je waterplassen op je plat dak? Dan kan je te maken hebben met een verstopping van je regenpijp naar het riool of regenput. Er kan ook een probleem zijn met de hellingsgraad van je plat dak. In dat laatste geval kan een dakdekker bv. isolatie met afschot plaatsen.
 • Overweeg om je plat dak te isoleren: een nieuwe dakbedekking plaatsen is ook het ideale moment om je plat dak te isoleren langs buiten. Een dakdekker plaatst dan isolatiemateriaal aan de buitenkant van je dakconstructie. Deze werkzaamheden combineren valt goedkoper uit dan ze apart te laten uitvoeren.

BELANGRIJK: je bitumen dak repareren begint bij een grondige inspectie van je plat dak. Wil je zeker zijn van een juiste analyse? Ontvang gratis advies op maat bij dakdekkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs bitumen herstellen

De prijs om bitumen dak te herstellen hangt vooral af van jouw situatie. Volstaat een kleine, lokale reparatie en voer je die zelf uit? Of is het dakleer aan een volledige vervanging toe? Een kort overzicht:

 

1. Prijs bitumen vernieuwen

Is je huidige dakbedekking in slechte staat? Dan kan een vakman het dakleer volledig verwijderen en een nieuwe dakbekleding leggen (bitumen, EPDM, …). Is je plat dak nog niet geïsoleerd? Dan zijn deze werkzaamheden ook het uitgelezen moment om je dak langs buiten te laten isoleren. Je mag rekenen op de volgende prijzen:

Soort dakwerkenGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
NIEUWE DAKBEDEKKING
Roofing (bitumen of dakleer)€ 40 - 60
EPDM€ 60 - 80
Groendak€ 45 - 230
PVC€ 50 - 70
DAKISOLATIE
Warm dak
(isolatie onder dakbedekking)
€ 70 à 115
Omgekeerd dak
(isolatie onder ballastlaag)
€ 50

Een exacte prijs voor jouw project? De kosten voor jouw plat dak hangen af van jouw situatie en wensen. Welke dakbedekking kies je? Hoe groot is je plat dak? Laat je ook dakisolatie plaatsen of niet? Ontvang gratis prijsvoorstellen op maat bij dakdekkers actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

2. Prijs bitumen repareren

Gaat het slechts om een kleine herstelling en wil je zelf je bitumen dak repareren? Dan betaal je uiteraard slechts voor het materiaal dat je nodig hebt. Je mag rekenen op de volgende prijzen:

 • Waterdichte reparatiepasta: vanaf 34 euro voor 1 liter (incl. btw)
 • Waterdichte rubbercoating: vanaf 26 euro voor 1 liter (incl. btw)

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van producten om je plat dak dak lokaal te herstellen? Je vindt een uitgebreid overzicht in onze webshop.

 

bitumen dak repareren

 

Zelf bitumen repareren of dakdekker?

Heb je de nodige ervaring met dakwerken? Dan kan je eventueel zelf je plat dak repareren als het slechts om een kleine reparatie gaat. Zorg er wel voor dat je een product op maat kiest en volg goed de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Wil je 100% zeker zijn van een correcte reparatie en een optimaal eindresultaat op lange termijn? Dan schakel je beter een ervaren dakdekker in. Zo kan je rekenen op:

 • Analyse van je plat dak: een vakman gaat eerst en vooral de staat van je plat dak na. Zo kan hij bepalen welke aanpak het meest aangewezen is: een volledige vernieuwing of een lokale reparatie? Daarnaast checkt hij ook je afwatering, het zinkwerk, …
 • Advies op maat: of het nu om een reparatie of volledige vernieuwing gaat, een dakdekker adviseert je over de meest geschikte materialen en producten. Ook over de isolatie van je plat dak, het eventuele verhogen van de dakranden, … geeft hij je graag meer uitleg.
 • Correcte uitvoering: een dakdekker herstelt je bitumen dak zoals het hoort. Bovendien werkt hij ook snel en efficiënt, waardoor het aantal werkuren beperkt blijft.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman werkt uitsluitend met hoogwaardige bitumen, EPDM, … Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat en ben je weer vele jaren gerust van een waterdicht dak.
 • Premies & financiële voordelen: laat je je plat dak volledig vernieuwen en eventueel ook je dak isoleren? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie. Als je woning ouder is dan 2 jaar, betaal je ook slechts 9% btw in plaats van 21% op de arbeidskosten. Zo kan je de reparatiekosten flink drukken.

 

TIP: vraag voorstellen aan bij meerdere dakdekkers

Voor een correcte reparatie van je bitumen dak tegen een correcte prijs vraag je best verschillende offertes aan bij dakdekkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen hun adviezen en werkwijzen vergelijken, maar ook hun materiaal-, arbeids- en voorrijkosten. Ook de uitvoeringstermijn kan verschillen van vakman tot vakman.

Op zoek naar een vakman? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij verschillende dakdekkers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers