Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest dak

Oude onderdaken of daken met golfplaten of kunstleien kunnen asbest bevatten. Naarmate een asbest dak ouder wordt en verweert, vergoot het risico dat schadelijke asbestvezels in de omgeving terecht komen. Dat is schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Heb je een dak met asbest, dan is het belangrijk dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt en indien nodig het dak verwijdert en vervangt.

Ga snel naar:
Hoe asbest dak herkennen?
Is asbest verwijderen verplicht?
Prijs asbest dak verwijderen
Hoe asbest dak verwijderen en vervangen?
Ontvang offertes op maat

 

Hoe kan ik een asbest dak herkennen?

 1. Markering

  Asbestvrije golfplaten en leien hebben een N of NT markering in het oppervlak. Asbestvrije golfplaten zijn ook voorzien van verstevigingsstrippen in de golven.

 2. Productiejaar

  Sinds 1 juli 1993 geldt een verbod op het gebruik van asbest. Je kan er dus vanuit gaan dat daken die achteraf geplaatst werden asbestvrij zijn.

 3. Merknaam

  Werden je leien geplaatst na 1990, maar voor 1996, dan kan je ook kijken naar de merknaam. Leien van het Alterna of Stonit uit die periode zijn asbestvrij. Leien van Eterna, Multex, Big Ben of Country bevatten asbest. Voor golfplaten zijn er geen indicaties o.b.v. de merknaam.

 4. Formaat

  Kleine leien van 40 x 20 cm of 40 x 24 cm zijn asbesthoudend. Grotere leien van 60 x 40 cm, 60 x 32 cm en 45 x 32 cm zijn asbestvrij. Voor golfplaten zijn er geen indicaties o.b.v. het formaat.

 5. Uitzicht en textuur

  Golfplaten met asbest bestaan meestal uit meerdere lagen en hebben een wafelstructuur in de vorm van een honingraat. Je kan ook naar de vezels in de breuklijn kijken. Zie je grote vezels, dan gaat het om asbest golfplaten. Bij fijne vezels zijn de platen asbestvrij.

  Ook bij leien kan je naar de vezels in de breuklijn kijken. Zie je grote, witte vezels, dan zijn de leien asbesthoudend. Bij de asbestvrije variant zie je veel fijne haartjes in de breuklijn. Ze hebben ook een licht gekarteld, glad oppervlak waarop zelden mos groeit.

 6. Vuurtest

  Je kan ook met een vlam langs een breukvlak gaan. Als de vezels blijven gloeien heb je te maken met asbest. Smelten de vezels weg, dan zit er asbest in de leien of golfplaten.

 

Let op! Deze indicatoren gelden voor de meeste maar niet alle asbest golfplaten en leien. Wil je 100% zeker zijn? Dan laat je best een laboanalyse uitvoeren.

 

Is asbest verwijderen verplicht?

Bij toepassingen op het dak gaat het om hechtgebonden of vast asbest, waarbij de asbestvezels stevig vastzitten in het materiaal. Zolang dat asbest in goede staat is en voorzichtig wordt bewerkt, komen er nauwelijks vezels vrij en is het dus niet schadelijk.

Let op, bij beschadiging en naarmate het dak met asbest veroudert en verweert, komen er meer asbestvezels vrij in de omgeving. Het is daarom verstandig om je asbestdak te verwijderen. Om risico’s te vermijden is het sowieso aangeraden om je asbest dak na ongeveer 30 jaar te verwijderen en te vervangen.

 

Conclusie: het is beter om je asbest dak zo snel mogelijk te verwijderen

Indien het nog in goede staat is, ben je niet verplicht om je asbest dak meteen te verwijderen. Toch raden we aan om dat zo snel mogelijk te doen. Waarom?

Hoe langer je wacht, hoe duurder en moeilijker het namelijk wordt om het asbesthoudend materiaal veilig te verwijderen. Bovendien zal het door de steeds strenger wordende regelgeving in de toekomst toch verplicht worden om asbestdaken te verwijderen. Wil je jouw dak vernieuwen? Dan heb je zelfs geen andere keuze en moet je het asbestdak eerst laten verwijderen. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

Asbest dak verwijderen prijs

Voor het laten afbreken van een asbest dak reken je best op een gemiddelde prijs van € 10 à 15 per m² (incl. btw). Daarbij komen nog extra stortkosten voor het afvoeren van de asbesthoudende materialen. Reken daarvoor op een gemiddeld prijs van € 140 per ton. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina.

In vergelijking met asbestvrije dakbedekking, is het afbreken van asbesthoudende dakbedekking een vrij arbeidsintensieve klus (meer over de werkwijze lees je verderop in het artikel). De werken moeten moeten met de nodige voorzichtigheid en voorzorgsmaatregelen (bvb. beschermende kledij en mondmaskers) gebeuren, er moet een lift en container voorzien worden om het asbesthoudend materiaal optimaal te kunnen afvoeren, … Deze extra werken weerspiegelen zich ook in de prijs.

 

Wat is de totale kostprijs voor een gemiddeld dak?

Stel, je wil asbest leien laten verwijderen van een dak met een oppervlakte van 100 m² (gemiddelde rijwoning). Dan zal het afbreken je +/- € 1.000 à € 1.500 kosten. Het verwerken van het asbest zelf zal zo’n 300 euro kosten. Vergelijken we dit met een ander materiaal, dan betaal je voor een asbest dak zo’n 700 euro meer.

In vergelijking met de totale kostprijs van een dakrenovatie valt dat best mee. Bij het voorbeeld van deze gemiddelde rijwoning kost een volledige dakrenovatie in totaal 10.000 à 15.000 euro. Het afbreken van je asbest dak bedraagt dus maar zo’n 7% van de totale kostprijs. Let op, elke situatie is anders. Je doet er daarom goed aan offertes aan te vragen bij gespecialiseerde dakdekkers.

 

 

asbest leien en asbest-golfplaten
Links: asbest leien – Rechts: asbest golfplaten

 

Werkwijze asbest dak verwijderen en vervangen

Een asbestdak hercoaten behoort niet tot de mogelijkheden omdat je het niet mag ontmossen of afschuren. Ook het plaatsen van een overdak over een dak met asbest is bij wet verboden (zie later in dit artikel). Je asbest dak verwijderen en vervangen is dus de enige mogelijkheid. Zowel het verwijderen van asbest als het plaatsen van een nieuw dak kan gebeuren door dezelfde dakdekker.

 

Stap 1: Asbestinventaris opmaken

Als je asbest wil laten verwijderen, ben je verplicht om eerst een asbestinventaris te laten uitoeren. Dat is een onderzoek waarbij volgens de SC-540 richtlijnen wordt gecontroleerd of er asbest in een gebouw aanwezig is. Met de inventarisatie wil men er ook op toezien dat het asbest op een veilige en deskundige wijze wordt verwijderd. Een asbestinventarisatie kost gemiddeld € 400.

 

Stap 2: Asbest dak verwijderen

Wil je jouw asbestdak verwijderen en vervangen, dan moet je eerst en vooral een sloopmelding doen bij je gemeente. De gemeente vertelt je wanneer je asbest moet laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf of wanneer je het zelf mag doen.

In Nederland mag je dus onder bepaalde voorwaarden zelf asbestdaken verwijderen. Zonder gepast materiaal en de juiste kennis en werkwijze is het risico echter groot dat er veel asbestvezels in de omgeving terecht komen. Hou er ook rekening mee dat het afvoeren van de asbest leien of golfplaten geen eenvoudige klus is en geldt kost.

Je doet er daarom goed aan een gespecialiseerde asbestverwijderaar in te schakelen. Deze professionele dakdekkers hebben een speciale opleiding gevolgd en weten dus precies hoe ze te werk moeten gaan, welke voorzorgen ze moeten nemen en met welke aandachtspunten ze rekening moeten houden. Een vakman weet bijvoorbeeld dat je de asbestplaten heel voorzichtig moet losmaken, alles moet verzamelen in een afgesloten container, bij voorkeur een lift moet gebruiken om de platen van het dak naar beneden te brengen, het over elkaar schuiven van de platen moet vermijden, …

In volgende situaties ben je zelfs verplicht om een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen:

 • Je asbestdak is al beschadigd.
 • Je asbestdak is groter dan 35 m².
 • Je hebt asbesthoudende leien op het dak.
 • Het asbestdak ligt op een bedrijfspand

TIP: benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van dakdekkers gespecialiseerd in het verwijderen van asbest via de offertepagina.

 

Stap 3: Nieuwe dakbedekking plaatsen

Nadat de oude dakbedekking verwijderd is, kan je een nieuwe plaatsen. De keuze in dakbedekkingen is groot. Welke type je best kiest, hangt vooral af van de gewenste look en je beschikbare budget. Hou er ook rekening mee dat niet elk type dakbedekking geschikt is voor elk dak (hellend of plat).

Heb je nog geen dakisolatie? Dan is het vernieuwen van de dakbedekking meteen ook de ideale gelegenheid om het dak langs buiten te isoleren. Het grote voordeel van deze isolatiemethode is dat de binnenkant van je woning onaangetast blijft en dat er minder risico is op koudebruggen.

 

Tip: offertes vergelijken loont!

Asbestdaken verwijderen is niet vanzelfsprekend. De werken moeten op een correcte en veilige manier gebeuren waardoor er heel wat bij komt kijken. Sommige vakmannen zouden hiervan kunnen profiteren door heel hoge prijzen te hanteren. Je doet er daarom goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende dakdekkers. Zo kan je niet alleen de prijzen, maar ook termijnen, werkwijzen, adviezen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van verschillende dakdekkers via de offertepagina.

 

Meer up-to-date info, kosten en wetgeving rond asbest verwijderen vind je op https://www.asbest-expert.nl/.

asbest dak

 

Voorzorgsmaatregelen in afwachting van asbestverwijdering

Bij asbestdaken is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en zo te voorkomen dat het asbest beschadigd raakt of vrijkomt.

 • Vermijd schade door zware bewerkingen: gooi, breek, slijp, boor of schuur de asbest golfplaten of leien niet.
 • Gebruik geen regenwater: via de dakgoot kunnen er asbestdeeltjes in het regenwater terechtkomen. Gebruik het regenwater daarom niet om bijvoorbeeld de tuin te sproeien of te kuisen.
 • Vermijd het belopen van het dak of de afdruipzone: spoel je schoenen ook af als je over het dak hebt gelopen.
 • Reinig de dakgoot enkel bij nat weer: verzamel ook het slib en gooi het dubbel verpakt bij restafval.
 • Ontmos het dak niet: ontmossen kan het dakoppervlak beschadigen waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. Ook een reiniging van het dak met een hogedrukreiniger moet je absoluut vermijden.
 • Plaats geen zonnepanelen: op een asbest dak plaats je best geen zonnepanelen of andere constructies. Bij de plaatsing wordt in het dak genageld, geboord, … waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen.
 • Plaats geen overzetdak: een overzetdak op een asbest dak plaatsen lost niets op. De bron van asbest wordt zo gewoon behouden. Bovendien doet het de waarde van je woning dalen.

 

Offertes ontvangen: asbest dak verwijderen en vervangen

Kies voor een gespecialiseerde asbestverwijderaar en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde asbestverwijderaars