Tegelpannen: info & prijzen
Tegelpannen zijn kleine, uiterst veelzijdige vlakke pannen. Ze zijn in talloze uitvoeringen verkrijgbaar en passen goed bij zowel een traditionele als moderne architectuur. Lees hier uit welke soorten tegelpannen je kunt kiezen en wat ze gemiddeld kosten per vierkante meter.
Ga naar: voor- en nadelen – kleuren – afwerkingen – prijs – plaatsing – levensduur – onderhoud
Tegelpannen: klein maar stijlvol
Tegelpannen of leipannen zijn uiterst veelzijdig. Ze zijn geschikt voor daken met een minimum hellingsgraad van 35° en kunnen door hun rechthoekige, platte vorm tevens als gevelbekleding worden gebruikt voor gebouwen met een gebogen dakvorm.
Je ziet ze in het straatbeeld terug op zowel traditionele daken (bourgondische tegelpannen) als op moderne, strak vormgegeven daken en gevels.
Voordelen en nadelen van leipannen
Voordelen tegelpannen | Nadelen tegelpannen |
---|---|
+ Zeer lange levensduur (meer dan 100 jaar) | - Lastig om te plaatsen (dak moet aangepast worden met extra tengellatten en panlatten) |
+ Leipannen zijn in de kern gekleurd en bijgevolg kleurvast | - Relatief duur (veel pannen per vierkante meter nodig en het plaatsen neemt veel tijd in beslag) |
+ Geschikt voor uiteenlopende dakvormen en architecturale stijlen | |
+ Groot aanbod aan kleuren en afwerkingen | |
Wil je tegelpannen laten plaatsen? Doe dan beroep op een erkend dakwerker. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen en prijzen vergelijken. |
Uit welke kleuren tegelpannen kan ik kiezen?
Tegelpannen koop je in een breed scala aan kleuren en afwerkingen. Heb je een woning met een traditionele architectuur, dan zijn leipannen in het rode kleurspectrum interessant (oranje, bruin, rood). Voor moderne woningen met strak vormgegeven daken zijn de kleuren grijs, zwart en grijsblauw aan te raden, al zijn er nog allerlei andere varianten waaruit je kunt kiezen. Minstens zo belangrijk als de kleur is de afwerking van de pan. Populaire afwerkingen zijn: engobe, gesmoord en geglazuurd.
Soorten afwerkingen
Niet alleen de vorm en de kleur geven een leipan zijn typische uitstraling, maar ook de afwerking. Voorbeelden van populaire afwerkingen:
- Engobe. Voordat de pan gebakken wordt spuit men een ijzeroxidehoudende klei-emulsie over de dakpan. Hierdoor krijgt de pan een typisch verouderde uitstraling.
- Gesmoord. Na het bakken gaan de pannen nog eens in een speciale smooroven. Door deze behandeling krijgen ze een unieke blauwgrijze uitstraling.
- Geglazuurd. Geglazuurde leipannen zijn voorzien van een harde keramische toplaag. Ze zijn glanzend van uiterlijk en zijn bovendien makkelijker te reinigen dan niet-geglazuurde tegelpannen.
Bosrijke omgeving? Kies geglazuurde leipannen
Woon je in een bosrijke omgeving of is het dak vaak vochtig als gevolg van schaduwen of een noordelijke oriëntatie? Overweeg dan geglazuurde leipannen. De harde glasachtige toplaag beschermt de pannen tegen aangroei van mossen, algen en schimmels. Daarenboven zijn geglazuurde pannen makkelijker te reinigen dan niet-geglazuurde pannen.
Bourgondische tegelpannen
Bourgondische leipannen danken hun warme traditionele uitstraling aan de specifieke kleisoort en het speciaal bakproces dat men bij de productie hanteert. Anders dan bij standaard leipannen, gebruiken producenten hiervoor een kleisoort die rijk is aan ijzeroxide. Tevens bakt men de pannen dagenlang in een speciale oven. Elke bourgondische tegelpan is hierdoor verschillend van vorm en heeft een eigen unieke uitstraling. Door de lange baktijd zijn bourgondische tegelpannen wel duurder dan standaard leipannen.
Oude tegelpannen
Echte oude (bourgondische) tegelpannen worden nog steeds aangeboden, maar je zult enig speurwerk moeten verrichten om ze te bemachtigen. Het aanbod varieert per dag. Met een beetje geluk vind je online een partij tegen een redelijke prijs, maar let voordat je oude tegelpannen koopt altijd goed op de uniformiteit en de kwaliteit van de pannen. Een andere (veiligere) optie is te kiezen voor nieuwe pannen met een oude uitstraling. Er zijn tegenwoordig leipannen te koop met een patina en vormgeving die haast niet te onderscheiden zijn van echte oude leipannen.
Tegelpannen prijs per m²
De prijs van een tegelpan is met name afhankelijk van de afwerking van de pan en de moeilijkheidsgraad van het dak. Bourgondische tegelpannen zijn over het algemeen het duurst. Dat komt omdat ze langer in de oven gebakken moeten worden dan standaard pannen. Wil je tegelpannen laten plaatsen, houd dan rekening met een prijs van € 95 tot € 125 euro per vierkante meter (inclusief plaatsing). Klik hier om offertes te ontvangen.
Leipannen leggen
Leipannen plaatst men doorgaans met roestvrijstalen nagels of koperen nagels op panlatten. De overlap die dakwerkers bij het leggen aanhouden is afhankelijk van de grootte van de pan en de dakhelling. Over het algemeen geldt voor leipannen een minimum dakhelling van 35°. Hoe steiler het dak, des te kleiner de overlap.
Deze overlap is erg belangrijk met het oog op de regendichtheid van het dak. Ook een onderdak van hoge kwaliteit is een must om de winddichtheid en luchtdichtheid te garanderen. Het leggen van leipannen is een tijdrovende, specialistische klus die je het best overlaat aan een gespecialiseerde dakdekker. Op de offertepagina kan je gratis offertes op maat aanvragen bij verschillende dakwerkers in de buurt.
Op zoek naar een vakman om leipannen te laten plaatsen of je tegelpannen te laten reinigen? Via onze offerteservice kom je in contact met meerdere dakwerkers in de buurt. Je kan gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat ontvangen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Hoe lang gaan leipannen mee?
Keramische leipannen zijn qua levensduur te vergelijken met kleidakpannen. Ze gaan minstens 90 tot 100 jaar mee en vaak zelfs nog langer (afhankelijk van de vochtbelasting van het dak). Dat is het grote voordeel van dit soort pannen ten opzichte van betonpannen of leien van vezelcement.
Daarnaast zijn keramische pannen in de kern gekleurd, waardoor ze hun karakteristieke uitstraling gedurende hun levensduur grotendeels blijven behouden. Van de fabrikant krijg je doorgaans 30 jaar garantie op het uitzicht.
Onderhoud van keramische leipannen
Afhankelijk van het soort afwerking kan op termijn een patina optreden, bijvoorbeeld door luchtvervuiling of aangroei van mossen. Het reinigen van keramische leipannen gebeurt het best met een niet-agressief moswerend middel. Reinigen onder hoge druk of met een harde borstel is sterk af te raden, omdat je met dit soort middelen het oppervlak van de pan al snel beschadigt. Laat het reinigen van keramische dakpannen altijd over aan een gespecialiseerd bedrijf.