Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn voorgevormde platen van staal of aluminium. Ze worden vaak geplaatst bij de renovatie van bestaande daken of tuinhuizen. De grootste voordelen van dakpanplaten zijn hun lage gewicht, de goedkope prijs en een snelle plaatsingswijze.

Dakpanplaten laten plaatsen? Vraag hier gratis offertes op maat van uw project.

 

 

montage van dakpanplatenWat zijn dakpanplaten?

Dakpanplaten zijn lichte prefab dakplaten met het uitzicht van dakpannen. Ze zijn gemaakt van staal of aluminium. Geschikt voor zowel nieuwbouw als renovaties, vind je ze zowel terug bij particuliere woningen en industriële panden. De stalen versie is sterker dan de aluminium variant en werkt minder onder invloed van temperatuurverschillen. Aluminium pannen worden meestal gebruikt in industriële omgevingen en bij gebouwen die zich aan de kust bevinden. Aluminium is immers beter bestand tegen corrosie dan staal. Voor toepassingen thuis zul je in de meeste gevallen het beste af zijn met stalen dakpanplaten.

 

 

Voordelen

+ Kunnen snel gemonteerd worden waardoor de kosten per vierkante meter laag blijven.
+  Kunnen over een bestaand leien dak of dak met shingles gelegd worden.
+ Uitstraling van een traditioneel pannendak.
+ Aan te brengen op daken met een geringe dakhelling (vanaf 7 graden)
+ Door het geringe gewicht geschikt voor lichte dakconstructies.
+ Lange levensduur: 15 tot 20 jaar. Vaak gaan ze langer mee

 

Nadelen 

– Geluid: dakpanplaten zullen wat meer geluid produceren wanneer er een regen- of hagelbui opvalt. In het geval van een overzetdak is dit geen probleem omdat de bestaande dakbedekking dan voor de nodige isolatie zorgt. Ook van tikkende geluiden door krimp- of uitzetspanningen zul je dan weinig last hebben. Mocht de oude dakbedekking verwijderd worden dan is het wel aan te raden om te kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten. Deze zijn aan de onderzijde meestal voorzien van een laag PUR schuim waardoor ze minder geluid produceren en tegelijk ook thermisch isoleren.

– Condensvorming: Door temperatuurverschillen en een slechte ventilatie kan er aan de onderzijde van de dakpanplaten flink wat condens gaan ontstaan. Het is dan ook altijd nodig om een speciale anticondensfolie onder de platen aan te brengen. Deze folie beschermt het onderdak en de dakconstructie tegen vocht.

 

Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw mogelijkheden en wensen? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende dakdekkers via de offertepagina.

 

montage van rode dakpanplaten

 

Beschikbare kleuren & afwerkingslagen

Stalen dakpanplaten worden doorgaans afgewerkt met een coating op basis van polyesterhars of een ander soort kunsthars. De coating is erg belangrijk omdat deze de pannen beschermt tegen corrosie. In een landelijke omgeving zul je een andere coating nodig hebben dan in een gebied aan de kust. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren waaronder: terracotta, zwart, antraciet en groen maar ook andere kleurstellingen zijn mogelijk. Nagenoeg alle platen zijn voorzien van een ingebouwde watergoot waardoor de platen na het aanbrengen niet afgekit hoeven te worden. Dakpanplaten zijn voor elke gewenste dakvorm leverbaar. De lengte en hoogte van de pannen kan indien gewenst ook aangepast worden. Maatwerk is dus altijd mogelijk.

 

 

Montage van dakpanplaten

Dakpanplaten worden op de panlatten vastgeschroefd. Hiervoor worden speciale schroeven gebruikt die dezelfde kleur hebben als de platen. In het geval van een overzetdak worden de panlatten met behulp van lange schroeven bovenop de oude dakbedekking aangebracht. Dwars hierop komen dan de dakpanplaten te liggen. Het afwerken van het dak gebeurt met hulpstukken die in hetzelfde materiaal zijn uitgevoerd. Denk hierbij aan nokstukken, dakdoorvoeren en windveren.

Aandachtspunten bij de montage:

• Gebruik bij toepassing op een geïsoleerd dak altijd een geschikte onderfolie. Deze dient als bescherming van de dakconstructie tegen condensvocht.
• De hellingshoek van het dak dient minimaal 7 graden te bedragen.
• De platen moeten op de juiste manier vastgeschroefd worden om te voorkomen dat ze gaan werken door temperatuurverschillen of bewegen onder invloed van wind.
• Het monteren van de platen gaat vrij snel en eenvoudig. Het is bij plaatsing belangrijk dat de eerste rij platen exact recht komt te liggen.

 

Tip: Schakel een vakman in. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw mogelijkheden en wensen? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende dakdekkers via de offertepagina.

 

 

Renoveren met behulp van een dakpanplaat

Wanneer je een leien dak hebt of een dak met shingles dat aan vervanging toe is, dan kun je eens overwegen om het dak te renoveren met dakpanplaten. Natuurlijk verandert het uitzicht van het dak ermee maar je kunt de oude dakbedekking dan gewoon laten liggen en dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Het nadeel van een overzetdak is dat de onderconstructie wat lastiger te bereiken is, bijvoorbeeld in het geval van een lekkage. Je moet er dus zeker van zijn dat er geen problemen zijn met vocht wanneer je voor een systeem met dakpanplaten kiest. Voor het plaatsen van een overzetdak met dubbelwandige pannen betaal je gemiddeld 50 tot 60 euro per vierkante meter. Dit is inclusief onderdakfolie.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers