Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zadeldak

Een zadeldak bestaat uit 2 hellende dakschilden die in een omgekeerde V-vorm samenkomen in de nok. Gezien de eenvoud, uitstraling en vele voordelen en afwerkingsmogelijkheden is dit type dak het meest voorkomend in België en Nederland. Ontdek alles over de mogelijkheden en prijzen van zadeldaken in dit artikel.

Ga snel naar: VoordelenDakbedekking + PrijzenIsolatie + PrijzenOpbouw

 

Voordelen van een zadeldak

Net zoals andere dakvormen, heeft ook een zadeldak specifieke eigenschappen. Een overzicht van de voordelen:

  • Goede waterafvoer: Dankzij de hellende constructie van een zadeldak ben je verzekerd van een vlotte afvoer van hemelwater.
  • Windbestendig: Dit type dak is erg bestand tegen hevige windstoten.
  • Mogelijkheid tot extra leefruimte onder het dak: Een zadeldak kan je zo steil maken als je wil. Hoe steiler het dak, hoe meer leefruimte er onder het dak ontstaat.
  • Veel afwerkingsmogelijkheden: Er zijn zo goed als geen beperkingen wat betreft de mogelijke dakbedekkingen voor een zadeldak.

 

 

Zadeldak maken: Dakbedekking

Een zadeldak kan je afwerken met zowat elk type dakbedekking. Een overzicht van de meest voorkomende mogelijkheden:

Type dakbdekking
Gemiddelde prijs (Incl. montage en plaatsing)
Levensduur
Betonnen dakpannen
€20 à €40
± 30 jaar
Keramische dakpannen
€30 à €70
± 100 jaar
Kunstleien
€65 à €85
± 30 jaar
Natuurleien
€100 à €145
± 90 jaar
Bitumenleien
€30 à €40
± 25 jaar
Zinken dakbedekking
€65 à €110
± 125 jaar
Rieten dakbedekking
€70 à €95
± 35 jaar
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende dakdekkers uit jouw regio via de offertepagina.

 

Dakpannen blijven zonder twijfel het populairst. Je kan kiezen voor betonnen of keramische dakpannen, uitvoerbaar in platte of holle vorm.

Ook leien zijn erg populair als dakbedekking voor een zadeldak. Waar vroeger vooral de natuurleien in trek waren, zijn kunstleien tegenwoordig meer in opmars. Een andere mogelijkheid is bitumen leien. Welk type je ook kiest, een leien dak is duurzaam, bestand tegen allerlei weersomstandigheden én er is een groot aanbod aan vromen en kleuren.

Op zoek naar een meer opvallende look voor jouw zadeldak? Dan is een zinken dakbedekking of een rieten dak misschien wel een goed idee.

Bovenstaande dakbedekkingen zijn slechts enkele voorbeelden. Een zadeldak kan je bijvoorbeeld ook afwerken als groendak, met golfplaten, met dakpanplaten, … » Lees hier meer over de verschillende soorten dakbedekking.

 

zadeldak voorbeeld

 

Zadeldak isoleren

Dakisolatie voorkomt dat warmte (in de winter) en koelte (in de zomer) uit de woning ontsnapt. Het voordeel? Je kan efficiënter verwarmen, wat resulteert in lagere energiekosten. Een zadeldak kan je op 3 manieren laten isoleren. Langs buiten, langs binnen of via de zoldervloer:

Plaatsing van de isolatie
Gemiddelde prijs per m²
Zadeldak langs buiten isoleren
€40 - €60
Zadeldak langs binnen isoleren
€20 - €50
Zoldervloer isoleren
€25 - €35

 

1. Zadeldak langs buiten isoleren

Bij het isoleren langs buiten (sarkingdak) wordt de dakbdekking (tijdelijk) verwijderd. Deze isolatiemethode is dus ideaal bij nieuwbouwwoningen of dakrenovatie waarbij je de huidige dakbedekking wil vervangen.

Het isolatiemateriaal wordt op de dakconstructie geplaatst. Daarboven komt een folie die het dak tegen wind en vocht beschermt. De hele dakconstructie zit m.a.w. mee in de isolatieschil waardoor koudebruggen vermeden worden.

Gemiddelde prijs zadeldak isoleren langs buiten: €40 à €60 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

2. Zadeldak langs binnen isoleren

Bij het langs binnen isoleren van een dak blijven de huidige dakbedekking en dakconstructie volledig intact. Weet wel dat je bij deze isolatiemethode wat plaats aan de binnenkant van het dak verliest.

Bij een dak met een keper- of spantenstructuur wordt de isolatie tussen de balken geplaatst. Is er geen keper- of spantenstructuur, dan maakt men eerst een houten of metalen raamconstructie aan de muur waarin de isolatie geplaatst kan worden. Verder is het belangrijk om een dampscherm te voorzien dat condensvorming en zo dus ook vochtproblemen voorkomt.

Gemiddelde prijs zadeldak isoleren langs binnen: €20 à €50 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

3. Zoldervloer isoleren

Wanneer je de kamer onder het dak niet als leefruimte gebruikt is het interessanter om de zoldervloer te isoleren. De te verwarmen oppervlakte in huis is dan kleiner (je moet de zolderruimte niet mee verwarmen) waardoor je efficiënter kan verwarmen.

Bij het isoleren van een zoldervloer gebruikt men steeds harde isolatieplaten opdat je zonder problemen op de vloer kan blijven lopen.

Gemiddelde prijs zoldervloer isoleren: €25 à €35 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

zadeldak opbouw

 

Zadeldak opbouw

We haalden het al aan, een zadeldak bestaat uit 2 hellende dakschilden die in een omgekeerde V-vorm samenkomen in de nok. De dakhelling moet daarbij groter zijn dan 15 graden.

De dakconstructie wordt opgetrokken in hout. Veel gebruikte houtsoorten zijn Oregon, Roodnoorse den en Epicea. Wat de opbouw van de dakconstructie van een zadeldak betreft zijn er 2 mogelijkheden. Je kan dit type dak opbouwen met gordingen of spanten.

 

1. Gordingendak

Alles begint met de muurplaten. Deze zijn met bandijzers aan het metselwerk bevestigd en dragen eigenlijk de volledige constructie. Op de muurplaten worden kepers bevestigd die lopen van de dakgoot tot de nok.

Gordingen zijn balken die horizontaal van spant tot spant of van muur tot muur geplaatst worden. Ze zijn in de muur gemetseld en ondersteunen de kepers. De afstand tussen de gordingen is afhankelijk van de dakhelling en de gebruikte houtsoort.

De kepers worden via kepernagels verticaal op de gordingen bevestigd. Kepers zijn kleine balkjes waarop het onderdak en de panlatten geplaatst worden.

Het onderdak wordt bevestigd met tengellatten. Deze lopen verticaal zoals de kepers eronder. Op de tengellatten komen horizontale panlatten, waarop uiteindelijk de dakbedekking terecht komt.

 

2. Spantendak

Je kan ook kiezen voor een geprefabriceerde houten dakspantenstructuur. Dat is een geraamte van hout dat met metalen verbindingsstukken aan elkaar bevestigd wordt. Deze kant-en-klare dakspantenstructuur wordt op voorhand in de fabriek op maat gemaakt en kan nadien op de werf getimmerd worden.

Het gaat om een zelfdragende structuur die geen ondersteuning nodig heeft. Daardoor zijn grotere overspanningen mogelijk en heb je meer mogelijkheden voor het inrichten van de ruimte onder het dak.

 

» Wat is de beste keuze?

Omdat er meer en zwaarder (duurder) hout nodig is, is een gordingendak over het algemeen duurder. Bij een gordingendak zijn er ook minimum 2 draagmuren (topgevels/zijgevels) nodig om de gordingen te ondersteunen.

Een spantendak heeft dan weer als voordeel dat het sneller geplaatst kan worden en dat er lichter (goedkoper) hout gebruikt kan worden. Bij een spantendak zijn ook grotere overspanningen mogelijk en heb je meer mogelijkheden voor de inrichting van de ruimte onder het dak.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers