Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lessenaarsdak: info, voordelen & prijzen

Op zoek naar inspiratie voor een nieuw dak? Dan is een lessenaarsdak misschien wel iets voor jou. Dit daktype heeft een vorm die in zijn eenvoud net zeer bijzonder en zelfs artistiek oogt. In dit artikel kom je meer te weten over de eigenschappen, voordelen en prijzen van een lessenaarsdak.

Wil je een lessenaarsdak laten plaatsen door een dakwerker in de buurt?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan!

 

 

lessenaarsdak constructie Wat is een lessenaarsdak?

Een lessenaarsdak is een bepaalde dakvorm die, net zoals een plat dak, slechts uit één enkel dakvlak (ook wel dakschild genoemd) bestaat.

Een klassiek zadeldak bestaat immers uit twee symmetrische dakvlakken. In tegenstelling tot een plat dak hebben lessenaarsdaken wel een hellende constructie. De hellingsgraad bedraagt minstens 15 graden.

Bij een huis met dit type dakconstructie is één zijde zeer hoog, terwijl de andere kant vrij laag komt. Een lessenaarsdak hoeft natuurlijk niet beperkt te blijven tot woningen. Ook een blokhut, tuinhuis of zelfs serre kunnen probleemloos van deze dakvorm voorzien worden.

 

Sommige huizen zijn uitgerust met een dubbel lessenaarsdak; dit noemen we dan een verspringend lessenaarsdak. In dat geval liggen beide dakzijdes tegenover elkaar, maar ze hebben een verschillende hoogte. Ze zijn met andere woorden a-symmetrisch.

 

TIP! Hou je van een huis met een strak plat dak maar vereisen de stedenbouwkundige voorschriften een hellend dak? Dan is een lessenaarsdak een prima alternatief dat een gelijkaardig effect teweeg kan brengen.

 

lessenaarsdak

 

Waarom kiezen voor een lessenaarsdak?

Slechts één dakgoot

Een grote troef van een lessenaarsdak is het feit dat er maar één dakgoot nodig is om regenwater op te vangen en af te voeren. Deze zit aan de onderzijde van het dak. Daardoor zal de dakgoot veel minder in het oog springen dan bij klassieke daken. Bovendien kan het water veel vlotter worden afgevoerd bij een plat dak, dat slechts een heel minieme helling heeft. Het dak vereist overigens niet veel onderhoud.

 

Moderne en karakteristieke uitstraling

Ook de moderne en esthetische uitstraling is een troef. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een lessenaarsdak de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Qua ontwerp kan je bovendien heel wat creatieve richtingen uit met deze dakvorm. Zo kan je er bijvoorbeeld voor opteren om de dakbedekking te laten doorlopen op een deel van de gevel.

Een lessenaarsdak tilt jouw woning naar een hoger niveau in één enkele oogopslag. Hoewel deze dakvorm allesbehalve complex is vergeleken met een zadeldak, heeft een huis met lessenaarsdak een unieke en exclusieve uitstraling. Zeker in een straat met allemaal zadeldaken zal deze dakvorm opvallen.

 

Meer lichtinval & extra plaats

Een ander voordeel is de extra lichtinval die gecreëerd kan worden met dit daktype. De lange zijde van het huis kun je optimaal benutten door veel of grote ramen te laten plaatsen. Ook de open verticale ruimte bij een verspringend lessenaarsdak kan een bron van lichtvoorziening zijn.

Wat de ruimte betreft, heb je onder het dak aan de ene kant weinig plaats, maar aan de andere kant net extra veel. Je kan deze ruimte onder het dak optimaal benutten door er eventueel een duplexverdieping van te maken.

 

 

Lessenaarsdak laten plaatsen

Het kostenplaatje van een lessenaarsdak hangt in sterke mate af van de gekozen dakbedekking, isolatie en de grootte van het dak. Door de eenvoudige constructie zul je globaal gezien minder betalen dan voor een klassiek dan met 2 of meer dakvlakken. Daardoor kan een lessenaarsdak ook relatief snel geplaatst worden, wat de kostprijs ten goede komt. Hieronder lees je meer over de prijzen van dakbedekkingsmaterialen.

 

Interesse in een lessenaarsdak? Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmannen in jouw buurt. Zo kan je een idee krijgen van exacte prijzen op maat van jouw situatie. Prijzen vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk!
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

lessenaarsdak
Voorbeeld van een dakkapel met een lessenaarsdak

 

Mogelijke dakbedekkingen & hun prijzen

Bij een dak hoort natuurlijk een gepaste dakbedekking. De keuze hangt uiteraard af van de woonstijl, je persoonlijke smaak maar ook van de hellingshoek. Hieronder bespreken we kort de vier meest gebruikte dakbedekkingsmaterialen voor lessenaarsdaken:

1) Dakpannen

Dakpannen zijn een al eeuwenoude maar nog steeds populaire optie. Je kan hierbij kiezen tussen betonnen dakpannen of keramische dakpannen. Dakpannen hebben een lange levensduur (ca. 50 jaar) en zijn verkrijgbaar in een platte of gebogen (holle) vorm.

Betonpannen kosten gemiddeld 25 à 40 euro per m². Keramische dakpannen zijn iets duurder: reken op 35-65 euro per m². Inclusief plaatsingskosten moet je dan uitgaan van 55 à 65 euro per m².

Lees hier meer informatie over dakpannen en prijzen ervan.

 

2) Leien

Wil je liever een leien dak? Ook dan heb je de keuze tussen twee soorten: kunstleien of natuurleien. De eerste soort gaat maximum 35 jaar mee, terwijl natuurleien tot wel 100 jaar kunnen meegaan. Vooral kunstleien zijn in veel formaten en kleuren te verkrijgen.

Het spreekt voor zich dat natuurleien daarom ook een pak duurder zijn dan kunstleien. Om kunstleien te laten aanleggen, betaal je 65-70 euro per m². Voor natuurleien moet je uitgaan van 110-120 euro.

Lees hier meer (prijs)informatie over een leien dak.

 

3) Riet 

Je kan ook opteren voor een rieten lessenaarsdak. Riet is een materiaal dat een authentieke, natuurlijke uitstraling geeft aan je huis. Een rieten lessenaarsdak komt vooral voor op een dakkapel die deel uitmaakt van een rieten dakconstructie.

Om een rieten dakbedekking te laten plaatsen betaal je tussen de 70 en 95 euro per m², afhankelijk van de gekozen details.

Lees hier meer informatie over een rieten dak.

 

4) Golfplaten

Golfplaten worden ten slotte vooral gebruikt als dakbedekking van kleinere gebouwen (carports of tuinhuisjes). Deze platen bestaan uit aluminium, kunststof, vezelcement of metaal. Aluminium en vezelcement golfplaten zijn veel duurzamer dan kunststof of metaal, omdat ze niet kunnen roesten. Aluminium golfplaten kosten wel drie keer meer dan platen in kunststof, maar ze gaan tot vijf keer langer mee.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers