Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sandwichpanelen dak

Wil je het dak van je woning of bedrijf goedkoop, snel en eenvoudig laten renoveren én isoleren tegelijk? Of ben je op zoek naar lichte en duurzame dakbedekking voor je tuinhuis, schuur of garage? Dan is een sandwichpanelen dak ideaal. Hoeveel kosten deze geïsoleerde sandwich dakplaten? Uit welke uitvoeringen kan je kiezen en hoe verloopt de plaatsing? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten sandwich dakplaten
Uitvoeringen sandwichpanelen dak
Sandwichpanelen dak prijs
Zelf plaatsen of dakwerker inschakelen?
Veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat zijn sandwich dakplaten?

Een sandwichpanelen dak bestaat uit sandwich dakplaten. Dat zijn enkel- of dubbelwandige metalen dakpanelen met thermisch isolatiemateriaal aan de binnenkant (PUR of PIR). Die zijn ideaal voor woningen, maar ook voor andere gebouwen die dakisolatie nodig hebben: opslagplaatsen, garages, tuinhuizen als werkruimte, … Sandwich dakplaten hebben de volgende voordelen:

  • Goede thermische isolatie: met geïsoleerde sandwich dakplaten voorkom je warmteverlies via je dak en bespaar je op je energierekening. Kortom, met sandwichpanelen kan je je dak dus renoveren én isoleren in 1 keer.
  • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding: sandwich dakplaten zijn goedkoper dan een nieuwe dakbedekking met aparte isolatie. Tegelijkertijd hebben deze geïsoleerde dakpanelen een lange levensduur. Ideaal als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Lichte en flexibele panelen: een sandwich dakplaat is licht en makkelijk te hanteren. Zo kan je deze flexibele dakbedekking gebruiken bij nagenoeg elke dakconstructie.
  • Vlotte plaatsing: dankzij het lichte gewicht kan een dakwerker snel en efficiënt je sandwichpanelen dak plaatsen. Zo spaar je heel wat arbeidskosten uit.
  • Geen geluidsoverlast of condensproblemen: in vergelijking met niet-geïsoleerde dakplaten heb je bij sandwich dakpanelen veel minder te maken met geluidsoverlast door regen of hagel. Ook condensproblemen komen niet voor dankzij het PUR- of PIR-schuim aan de binnenkant.

sandwich dakplaten

 

Soorten sandwich dakplaten

Qua profiel zijn er 3 grote soorten van sandwich dakplaten op de markt. We zetten ze kort op een rij:

 

sandwich dakpanplaten 1. Sandwich dakpanplaten

Hou je van de tijdloze uitstraling van een klassiek pannendak? Dan kan je kiezen voor een sandwichpanelen dak met dakpanplaten. Het verschil tussen echte dakpannen en deze metalen sandwich dakpanelen is nauwelijks op te merken.

Bovendien kan je bij sandwich dakpanplaten kiezen uit veel verschillende uitvoeringen (kleur, vorm, afwerking, …). Zo stem je jouw sandwichpanelen dak eenvoudig af op de stijl van je woning.

Prijs: vanaf 50 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

sandwich trapezium dakpanelen 2. Sandwich trapezium dakplaten

Sandwich dakplaten met een trapeziumprofiel zijn erg populair en dat is niet zo gek. Hun eenvoudige vormgeving zorgt voor een minimalistische en strakke uitstraling die ideaal is voor moderne woningen en bedrijfsgebouwen.

Ook bij trapezium sandwich dakpanelen zijn vele uitvoeringen mogelijk. Zo kan je o.a. kiezen voor verschillende afstanden tussen de hoge en lage vlakken. Bovendien zijn deze dakplaten door hun strakke vorm gemiddeld ook goedkoper dan sandwich dakpanplaten.

Prijs: vanaf 50 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

sandwich golfplaten 3. Sandwich golfplaten

Naast golfplaten zonder isolatie bestaan er ook geïsoleerde dakpanelen met een golvend profiel. Die kan je laten plaatsen als dakbedekking voor je woning, maar ook voor elk ander gebouw waarbij thermische isolatie en energiezuinigheid van belang is (bv. garage, tuinhuis als werkruimte, …).

Door het golvende profiel kan je deze sandwich dakplaten eenvoudig waterdicht overlappen. Door hun licht gedateerde uitstraling komt dit type sandwich dakpanelen wel minder voor dan vroeger.

Prijs: vanaf 50 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vergelijken loont: vraag gratis voorstellen aan bij meerdere dakwerkers

Wil je zeker zijn van een sandwichpanelen dak op maat van jouw woning en wensen? Dan vraag je het best voorstellen aan bij meerdere dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht verschillende soorten sandwich dakplaten en hun uitvoeringen vergelijken. Op die manier maak je een slimme keuze tegen de beste prijs.

Gratis offertes aanvragen? Ontvang vrijblijvend verschillende offertes op maat bij dakwerkers actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

Uitvoeringen sandwichpanelen dak

Naast de profilering kan je nog verschillende andere keuzes maken voor je sandwichpanelen dak. Zo vind je ongetwijfeld een dakbedekking met geïsoleerde dakplaten op maat van jouw woning, bedrijfspand, garage, … Enkele mogelijkheden op een rij:

 

1. Kleur

Zowel voor de binnen- als de buitenkant van je sandwich dakpanelen kan je kiezen voor verschillende kleuren. Zwart, metallic en verschillende roodtinten komen het meest voor, maar in principe is elke RAL-kleur mogelijk (groen, blauw, …). Vraag zeker naar de diverse mogelijkheden bij dakwerkers actief in je buurt.

 

2. Afwerking

Je kan je sandwichpanelen dak aan de buitenkant laten afwerken met verschillende soorten beschermende coatings: gekleurd of transparant, mat of glanzend, … Een dakwerker zal die coating afstemmen op jouw situatie. Woon je bv. in een veeleisende omgeving (veel verkeer, zilte zeelucht, …)? Dan is een extra dikke en stevige dakcoating zeker aan te raden.

 

3. Afmetingen

De standaardbreedte van geïsoleerde sandwich dakpanelen is 1 m. Een dakwerker sluit de dakplaten naadloos op elkaar aan zonder zichtbare overlapping. Qua lengte zijn er verschillende mogelijkheden (tot wel 20 m). Het is belangrijk om een horizontale overlap te vermijden. Op die manier krijg je een strakkere look en een perfecte waterdichtheid van je sandwichpanelen dak.

 

4. Isolatiedikte

Aan de binnenkant van sandwich dakplaten zit een laag PIR- of PUR-isolatie. Afhankelijk van jouw project bepaal je zelf de gewenste dikte en dus de isolatiewaarde van deze isolatielaag. Gaat het om een sandwichpanelen dak voor je woning en is dus een optimale energiezuinigheid nodig? Dan zal de isolatiedikte van je sandwich dakpanelen wellicht hoger liggen dan bij een tuinhuis of schuur.

 

Welke sandwich dakplaat kies ik best?

Dat hangt volledig af van jouw situatie en wensen. Welke stijl heeft je woning? Heb je een extra stevige coating nodig voor een optimale levensduur van je dakplaten? Wat is de meest geschikte isolatiedikte voor jouw sandwich dakplaten? Een gespecialiseerde dakwerker helpt je graag bij het kiezen van de perfecte sandwich dakplaat voor je project.

Advies op maat nodig? Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden vraag je het best verschillende offertes aan bij meerdere dakwerkers actief in je buurt. Dat kan volledig gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Sandwichpanelen dak prijs

De kostprijs van een sandwichpanelen dak hangt vooral af van de oppervlakte van je dak, het type sandwich dakplaat en de uitvoering, de dikte van de isolatielaag, … Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 50 à 200 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing.

LET OP: de prijs van een sandwichpanelen dak per m² kan verschillen van dakwerker tot dakwerker. Wil je gericht verschillende prijzen, maar ook uitvoeringen van sandwich dakplaten, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker verschillende voorstellen aan bij 2 à 3 dakwerkers actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

sandwichpanelen dak

 

Zelf sandwichpanelen dak plaatsen of dakwerker inschakelen?

Is zelf je sandwichpanelen dak plaatsen een mogelijkheid of schakel je beter een gespecialiseerde dakwerker in? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Zelf sandwichpanelen dak plaatsen

Je sandwich dakplaten zelf plaatsen is geen makkelijke klus. Voor een strak en waterdicht eindresultaat is het belangrijk om een horizontale overlap van je panelen te vermijden. Door de grote lengte van de panelen is daarom meestal een hijskraan nodig bij de plaatsing. Daarnaast zijn er nog tal van andere aandachtspunten voor een correcte montage: aangepaste schroeven en steunbeugels, een goede overlap aan de dakgootzijde, correcte afwerking van de verticale naden om lekkages te vermijden, …

 

2. Sandwichpanelen dak laten plaatsen

Wil je 100% zeker zijn van een correct geplaatst, hoogwaardig dak met sandwich dakpanelen? Dan werk je het best samen met een gespecialiseerde dakwerker actief in je buurt. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

  • Advies op maat: uit welke uitvoeringen van sandwich dakplaten kan je kiezen? Wat is de ideale dikte van de isolatielaag? Welk type coating hebben je dakplaten nodig? Een dakwerker kiest samen met jou de meest geschikte sandwich dakplaat op maat van jouw project.
  • Correcte plaatsing: een dakwerker plaatst je dak met sandwichpanelen volgens de voorschriften. Hij zorgt voor het meest optimale legplan, kit de overlappingen perfect af, bevestigt de schroeven en beugels correct, …
  • Kwalitatieve sandwich dakplaten: een vakman werkt enkel met hoogwaardige materialen. Dat gaat over de sandwich dakpanelen zelf, maar ook over de bevestigingsmaterialen, coatings, … Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat met een lange levensduur.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 2 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21%  op de arbeidskosten van de dakdekker.

BELANGRIJK: dankzij zijn ervaring en gespecialiseerde apparatuur en gereedschap plaatst een dakwerker je sandwichpanelen dak snel en efficiënt. In combinatie met het verlaagde btw-tarief blijven de arbeidskosten dus beperkt. Vraag gratis voorstellen op maat aan bij verschillende dakwerkers actief in je buurt.

 

FAQ sandwichpanelen dak

Heb je nog vragen over een dakbedekking met sandwichpanelen? Een dakwerker staat voor je klaar met advies op maat. Ook in de onderstaande FAQ vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen:



    • Zijn sandwichpanelen op een plat dak ook mogelijk?

      Zeker. Door het beperkte aantal naden kan regenwater namelijk niet infiltreren. Daardoor zijn sandwich dakpanelen een goede optie om je plat dak te renoveren én te isoleren. Let op: je hebt wel een minimale hellingsgraad van 1 cm per meter nodig. Zo ben je zeker van een vlotte afvoer van het regenwater.

      TIP: een dakwerker geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden van sandwich dakplaten voor platte daken. Ontvang gratis advies op maat bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.



    • Kan ik mijn gevel ook met sandwichpanelen bekleden?
      Absoluut, geïsoleerde sandwichpanelen kunnen ook fungeren als gevelbekleding. Met zulke gevelpanelen zorg je in 1 klap voor een goede isolatie en een fraaie afwerking van je gevel. Bovendien kan je net als bij sandwich dakplaten kiezen voor vele kleuren, profileringen, isolatiediktes, … Dergelijke gevelpanelen komen vooral voor bij bedrijfsgebouwen, bijgebouwen en schuren, maar ook bij woningen en vakantiehuizen.


    • Wat zijn de mogelijke alternatieven voor een sandwichpanelen dak?
      Twijfel je nog tussen sandwich dakplaten of een andere dakbedekking? Naast een sandwichpanelen dak kan je ook nog kiezen voor klassieke dakpannen, dakshingles, leien, … Let op: bij deze dakbedekkingen moet je wel nog je dak laten isoleren. Voor een grondige vergelijking van deze verschillende dakbedekkingen kan je terecht bij een gespecialiseerde dakwerker actief in je buurt.


    • Is een sandwichpanelen dak goedkoper dan andere dakbedekkingen?

      Klassieke dakpannen zijn doorgaans goedkoper dan sandwich dakpanelen. In combinatie met aparte dakisolatie komen dakpannen echter duurder uit dan geïsoleerde sandwich panelen. Bovendien zorgt ook de vlotte plaatsing van sandwich dakplaten ervoor dat een sandwichpanelen dak gemiddeld flink goedkoper is dan andere dakbedekkingen.

      TIP: wil je graag de prijzen voor een sandwichpanelen dak vergelijken met andere dakbedekkingen? Laat je dan adviseren door 1 of meerdere dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de kosten, maar ook de voor- en nadelen, eigenschappen, … van verschillende dakbedekkingen naast elkaar leggen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij dakwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers