Roofing dakbedekking: info & prijzen

Hoewel een bitumen dakbedekking – ook gekend als roofing – meer concurrentie krijgt van bijvoorbeeld EPDM en PVC, is dit type dakbedekking nog steeds een goede keuze. De kwaliteit ervan is aanzienlijk verbeterd door de jaren heen, en ook het prijskaartje is voordelig vergeleken met andere materialen. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen, prijs en plaatsing.

Snel naar: voordelennadelensoorten roofingprijsroofing plaatsenherstellen

 

 

bitumenlei

Voorbeeld van bitumenleien

Wat is bitumen precies?

Bitumen is een type dakbedekking dat al decennialang populair is op platte daken. Bitumen wordt gemaakt door middel van aardolie in combinatie met polyester of glasvlies. In tegenstelling tot traditionele roofing, is deze dakbedekking tegenwoordig een pak elastischer door de toevoeging van kunststofvezels.

Bitumen wordt dus voornamelijk toegepast op platte daken, al kunnen ze ook voorkomen op licht hellende daken. Het materiaal wordt geleverd in de vorm van stroken, al bestaan er ook bitumenleien. Deze zijn perfect voor daken met een (sterke) hellingsgraad.

 

 

 

De voordelen van bitumen op een rijtje

+ Een dak met bitumen is goed bestand tegen vocht.

Bitumineuze dakbedekking heeft een relatief voordelig prijskaartje. Het is bijvoorbeeld goedkoper dan EPDM dakbedekking.

Bitumen is een duurzaam materiaal: roofing bestaat tegenwoordig grotendeels uit gerecycleerd materiaal. Op dit vlak is het materiaal sterk geëvolueerd.

+ Deze dakbedekking is eenvoudig en snel te herstellen of vervangen.

+ Wil je het dak tegelijk ook isoleren? Bitumen is perfect combineerbaar met isolatie! Indien het dak van buitenuit geïsoleerd wordt (wat aan te raden is), kan bitumen gewoon op de isolatielaag geplaatst worden.

 

Wil je een bitumen dakbedekking plaatsen? Dit werk laat je best over aan een ervaren dakwerker. Zo ben je zeker van een vlotte en correcte uitvoering. Via onze offerteservice kan je in contact komen met erkende vakmannen en offertes op maat ontvangen.
Klik hier voor meer informatie.

 

 

Wat zijn de nadelen van bitumen dakbedekking?

 (SBS) Roofing is minder goed bestand tegen UV-straling van de zon.

Bitumen dakbedekking heeft, vergeleken met sommige andere materialen, een relatief korte levensduur. De roofing zal ongeveer 25 tot 30 jaar meegaan, wat op zich goed meevalt.

De montage van bitumen gebeurt in verschillende banen. Ook zijn er verschillende lagen nodig om waterdichtheid te kunnen garanderen. Dit zorgt voor een heleboel naden, wat het risico op lekkage vergroot.

 Een bitumen dak heeft een jaarlijkse inspectie- en onderhoudsbeurt nodig. Vuil of takken moeten verwijderd worden, net zoals ingroeiende wortels. Deze zaken kunnen de drainage van het regenwater verstoren.

 

bitumen

 

Verschil tussen APP en SBS bitumen

Belangrijk om weten is dat er twee soorten roofing bestaan: bitumen op basis van elastomeren (SBS) of op basis van plastomeren (APP).

 

  • SBS bitumen: SBS (Styreen Butadieen Styreen) is een type bitumen waaraan elastomeer, een rubberachtige kunststof, is toegevoegd. Door de toevoeging van elastomeer is deze soort bitumen uiterst elastisch geworden. Ook heeft SBS bitumen een grote hechtkracht. Dankzij deze eigenschappen is SBS geschikt voor allerlei types ondergronden (isolatie, hout,…). Wanneer deze onderliggende materialen gaan krimpen of uitzetten, kan de roofing dit goed opvangen dankzij zijn flexibiliteit. SBS is wel minder goed beschermd tegen UV-straling; daarom moet nog een schutlaag van lei of grind op het bitumen gelegd worden. Anders zou het dakoppervlak poreus worden in de loop der jaren.

 

  • APP bitumen: APP (Atactisch Poly Propyleen) is een kunststof op basis van plastomeren. Wanneer deze bij bitumen worden gevoegd, krijgt de roofing een betere weerstand tegen UV-stralen en extreme temperaturen. APP gemodificeerd bitumen is wel iets minder elastisch dan SBS, waardoor het vooral toegepast wordt op daken die amper kunnen uitzetten of krimpen.

 

bitumineuze dakbedekking

 

 

Bitumen prijs: hoeveel betalen voor deze dakbedekking?

De exacte prijs van een bitumineuze dakbedekking hangt van meerdere factoren af. Denk bijvoorbeeld maar aan de oppervlakte van het dak, het type dak en bitumen, de staat van het dak en de moeilijkheidsgraad. Ook de combinatie met eventuele isolatie scheelt een grote slok op de borrel. Over het algemeen mag je uitgaan van een prijs om en bij de €45 à €55 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief BTW en plaatsing.

Benieuwd naar een concreet prijsvoorstel op maat van jouw project? Via de online offerteservice kan je offertes ontvangen van verschillende dakwerkers in de buurt. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken en het beste aanbod kiezen.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Plaatsing: bitumen branden of lijmen

Een bitumineuze dakbedekking aanbrengen kan op verschillende manieren gebeuren. Bitumen kan op het dak worden gelijmd of gebrand. Het lijmen is iets veiliger en gemakkelijker. Bovendien zorgt de lijm voor extra waterdichtheid. Wel is deze methode duurder dan het branden. In de praktijk wordt bitumen meestal geplaatst aan de hand van een gasbrander. Door het bitumen op te warmen wordt het (licht) vloeibaar, waardoor de stroken zich aan de het oppervlak gaan vasthechten. De stroken overlappen enkele centimeters.

Het branden van bitumen houdt risico’s in met betrekking tot de brandveiligheid. Ook kunnen er al snel foutjes gebeuren wanneer er te veel of te weinig warmte gegeven wordt (zoals blaasvorming). Daarom is het verstandig om de plaatsing van de roofing uit te besteden aan een professional. Die beschikt over de juiste materialen en technieken om de klus veilig en wel uit te voeren.
Via de offertepagina kan je in contact komen met erkende dakwerkers in jouw regio.

 

bitumen branden

 

Bitumen herstellen of vervangen

Je hebt er alle baat bij om schade aan de roofing onmiddellijk te (laten) herstellen. Doe je dit niet, dan kan het dak grotere schade oplopen die heel wat geld zal kosten. De volgende twee problemen kunnen na enkele jaren optreden:

 

① Scheuren in het bitumen

Scheuren in bitumen komen minder voor dan vroeger, maar zijn wel nog mogelijk. Het bitumen zal dan niet meer waterdicht zijn, met als gevolg dat vocht het dak kan binnendringen. Dit kan nefast zijn voor de houtconstructie of onderliggend beton. Bovendien zal water dan niet goed meer afgevoerd kunnen worden.

 

② Blazen onder het bitumen

Ook blazen onder de dakbedekking zijn een probleem. Blazen wijzen erop dat er waterdamp onder de roofing zit. Ze zijn meestal een voorbode voor scheuren. Het is ook hier dus erg belangrijk dat er onmiddellijk wordt ingegrepen.

 

Gaat het om plaatselijke schade, dan kunnen blaasjes of scheuren doorgaans eenvoudig gerepareerd worden. Dit gebeurt dan door middel van een rubbercoating of rubberdakpasta. Een andere efficiënte oplossing is het aanbrengen van een nieuwe strook bovenop het beschadigde deel. In sommige gevallen kunnen blazen en scheuren een indicatie zijn dat de dakbedekking aan volledige vervanging toe is. Daarom kan je best een ervaren dakwerker inschakelen. Die kan het best bepalen hoe het bitumen hersteld moet worden.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers