Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

SBS dakbedekking: prijzen + FAQ

Wil je je platte dak bekleden met bitumen? Dan kan je kiezen tussen APP of SBS dakbedekking. Beide soorten dakleer bieden een optimale prijs-kwaliteitsverhouding: ze zijn budgetvriendelijk en tegelijkertijd duurzaam. Maar wat is er zo mooi aan een SBS dakdichting? Hoeveel betaal je per m² en hoe verloopt de plaatsing? Hier ontdek je alles over dit specifieke type bitumen!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen van SBS dakleer
SBS dakbedekking: prijs
Hoe SBS dakbedekking plaatsen? 
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang snel en vrijblijvend offertes

 

 

Wat is SBS dakbedekking?

De term ‘SBS’ staat voor Styreen Butadieen Styreen. Het is een synthetische rubber die de bitumen dakrollen een grotere elasticiteit geven. Dankzij die samenstelling met elastomeer beweegt dit type bitumen mee met de ondergrond en is de kans op scheurtjes zo goed als nul. Het belangrijkste aandachtspunt? SBS dakleer kan minder goed tegen UV-straling. Daarom werkt een vakspecialist je dakbekleding ook altijd af met een laag leislag of grind.

Je dak bekleden met een dakbedekking van SBS? Vergelijk de offertes van meerdere dakdekkers in je buurt. De prijzen kunnen verschillen van specialist tot specialist. Door enkele voorstellen naast elkaar te leggen, kies je het beste voorstel en profiteer je van een eerlijke prijs. Start hier je aanvraag!

sbs dakbedekking

 

Voordelen en nadelen van SBS dakleer

Net als APP bitumen beschikt SBS bitumen ook over specifieke eigenschappen door zijn unieke samenstelling. Wat zijn de voor- en nadelen van dit type roofing ten opzichte van het andere? En wat zijn de verschillen met andere populaire bekledingen voor platte daken? Een kort overzicht:

 

Voordelen SBS dakbedekking

 

 • Goedkoper dan andere dakbekledingen: in vergelijking met dakbedekkingen als EPDM of een groendak is SBS een stuk goedkoper. En dat terwijl dit type roofing ook erg lang meegaat, afhankelijk van de kwaliteit van de dakrollen en een correcte plaatsing uiteraard.
 • Elastisch en soepel: een dakbedekking met SBS bestaat uit elastomeer. Dankzij dit type rubber is deze roofing heel soepel en elastisch. Daardoor kan SBS bitumen de werking van onderliggende constructies als isolatie, het dakbeschot, … goed opvangen.
 • Langdurige waterdichtheid: door de soepelheid ben je met SBS bitumen zeker dat er uiteindelijk geen scheurtjes ontstaan. Deze roofing lijkt namelijk meer op EPDM dan een APP dakbedekking. Kortom, na een correcte plaatsing krijgen lekkages geen kans.
 • Makkelijk te plaatsen en te verwerken: dankzij de soepelheid van de SBS dakrollen zijn die makkelijk en snel te verwerken. En dat is zo bij lage en hoge temperaturen. Je bent dus zeker dat de dakwerken snel zullen verlopen.

 

Nadelen SBS dakbedekking

 

 • Minder UV-bestendig: in tegenstelling tot APP dakbedekking is SBS bitumen minder UV-bestendig. Daarom is het geen goed idee om deze laag roofing als toplaag voor je platte dak te gebruiken. Bij APP bitumen kan dat wel.
 • Toplaag van grind of leislag nodig: gelukkig bestaan er makkelijke oplossingen om een dakbedekking van SBS te beschermen tegen de zon. Een dakdekker plaatst de SBS dakbedekking namelijk altijd met leislag of een ander granulaat. Met deze extra toplaag ben je dus zeker van een duurzaam dak.
 • Kortere levensduur dan EPDM of groendak: SBS bitumen gaat erg lang mee, maar minder dan alternatieven als EPDM of een groendak. Al betaal je voor deze opties wel een hogere prijs per m².

 

SBS dakbedekking: prijs

Net als voor APP bitumen ligt de kostprijs van SBS dakbedekking rond € 40 à 60 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Door de extra toplaag van leislag of grind is het wel mogelijk dat de uiteindelijke prijs iets hoger zal zijn. Daarnaast hangen de kosten vooral af van de oppervlakte van je platte dak, de kwaliteit van de dakrollen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, …

Een totaalprijs voor jouw project? Vraag dan gewoon offertes aan bij gespecialiseerde dakbedrijven actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van alle kostenposten, maar ook van de werkwijze van experts, de uitvoertermijnen, … Ontvang vrijblijvend meerdere voorstellen op maat!

 

dakbedekking sbs

 

Hoe SBS dakbedekking plaatsen?

SBS bitumen kan je net als APP bitumen verkrijgen in de vorm van dakrollen. Bij bepaalde rollen is 1 laag genoeg, maar bij andere heb je er dan juist weer meerdere nodig voor een perfecte waterdichtheid. Hoe brengt een dakdekker die rollen aan op je platte dak? En kan je eventueel zélf aan de slag met SBS bitumen? Beide opties op een rijtje!

 

OPTIE 1 = SBS bitumen laten plaatsen

Werk je samen met een professioneel dakbedrijf? Dan zullen die vakspecialisten in de meeste gevallen je SBS dakbedekking branden met een gasbrander. Zo smelt het bitumen deels, waardoor het zich optimaal aan de ondergrond hecht. Met deze methode ben je ook zeker van een optimale naadverbinding. Je kan SBS dakrollen ook koud verlijmen. Zo’n kleefstof vult alle mogelijke oneffenheden op en zorgt voor extra waterdichtheid.

 

OPTIE 2 = zelf SBS bitumen plaatsen

Zelf je dakbedekking met SBS branden op je dak is allesbehalve aangeraden. Ben je handig en wil je liever zo veel mogelijk kosten besparen? Dan kan je zelfklevende dakrollen kopen. Daarbij hoef je alleen de folie te verwijderen en de rollen op je dak vast te kleven. Let wel op: als doe-het-zelver ben je financieel verantwoordelijk voor gemaakte fouten. Vermijd dus blaasvorming onder de dakrollen, zorg voor een goede naadverbinding tussen de stroken, …

 

TIP: vraag advies aan een gespecialiseerd dakbedrijf!

Wil je 100% zeker zijn van een correct geplaatste dakbedekking? Vraag dan eerst advies aan een ervaren dakbedrijf. Bij zulke dakwerken komen namelijk verschillende risico’s kijken, en een fout is dus snel gemaakt. Een vakspecialist kent de gebruikte materialen door en door en heeft veel ervaring met de beste plaatsingstechnieken. Die expertise is de beste garantie voor een optimaal eindresultaat!

Gratis advies vragen aan dakbedrijven in je buurt? Dat kan snel en eenvoudig via de offerteservice van Solvari!

 

Enkele veelgestelde vragen

Is je platte dak aan een renovatie toe? En heb je nog vragen over bitumen als dakbedekking? Dan vind je hieronder misschien al het antwoord. Als dat niet het geval is, kan je altijd terecht bij een gespecialiseerd dakbedrijf in je buurt.

  • Kies ik het beste voor APP of SBS dakbedekking?

  Dat hangt vooral af van de opbouw van je platte dak. Wil je liever de bitumen als toplaag gebruiken? Dan is APP dakbedekking het meest geschikt vanwege de grote UV-bestendigheid. Komt er op je roofing nog een ballastlaag van grind, leislag of een ander granulaat (bv. om een isolatielaag op zijn plaats te houden)? Dan is SBS bitumen dakbedekking de betere keuze.

  Laat je adviseren door een expert. Een gespecialiseerd dakbedrijf analyseert jouw situatie en stelt dan de beste dakbekleding voor. Ontvang gratis advies op maat van je project! • Wat zijn de beste alternatieven voor bitumen dakbedekking?
  Roofing is natuurlijk niet de enige optie als dakbedekking voor je platte dak. Een andere veelgebruikte bekleding is EPDM dakbedekking. Zo’n dakrubber is net als SBS bitumen erg soepel en elastisch, maar tegelijkertijd ook goed bestand tegen de zon. Een extra toplaag van grind is dan dus niet nodig. Daarnaast is een groendak nog een optie, al moet je wel goed rekening houden met de draagkracht van je platte dak.


 • Wat is de gemiddelde levensduur van SBS dakbedekking?
  Gaat het om SBS bitumen dakbedekking van goede kwaliteit die correct is geplaatst? Dan gaat deze dakbekleding makkelijk 30 jaar of langer mee. Die lange levensduur heeft vooral te maken met de elastische kwaliteit van SBS bitumen en de extra bescherming door de ballastlaag.


 • Is dakbedekking van SBS makkelijk te herstellen?
  Zeker, ook dat is een voordeel van deze dakbedekking. Een dakdekker kan meestal snel een nieuwe laag bitumen aanbrengen om schade te herstellen. Een lekkage repareren kan dus sneller dan bij een groendak.

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers