Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kunstleien: voordelen, prijzen & plaatsing

Wil je graag een dak met de look van natuurleien, maar zonder de hoge kostprijs? Dan zijn kunstleien iets voor jou, ook wel bekend als vezelcement leien. Ze imiteren natuurlijke leien, maar zijn gemaakt van kunststof en cement. Hoe wijken ze verder van natuurleien af en hoeveel kosten zulke daken? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Kunstleien vs. natuurleien
Kunstleien dak: gemiddelde prijs
Asbest in oude vezelcement leien
Plaatsing vezelcement leien
Onderhoud van kunstleien
Ontvang meerdere offertes op maat

 

 

Wat zijn kunstleien?

Kunstleien zijn gemaakt van vezelcement of andere synthetische stoffen en ontworpen om de uitstraling van natuurlijke leien na te bootsen. Zo heb je een leien dak, maar met goedkoper én lichter materiaal! Verder zijn kunstleien duurzaam, weerbestendig en beschikbaar in diverse kleuren.

Wil je een kunstleien dak laten plaatsen door een professionele dakdekker? Profiteer van gericht advies en jaren aan ervaring. Via onze offerteservice brengen we je gratis in contact met meerdere geschikte vakspecialisten. Ontvang vrijblijvend offertes van geschikte dakdekkers in je buurt!

kunstleien

 

Kunstleien of natuurleien: hoe kiezen?

Kunstleien zijn bedoeld om natuurlijke leistenen na te bootsen. Omdat ze van een ander materiaal gemaakt zijn, hebben deze leien echter vele andere eigenschappen. Hieronder vergelijken we de voor- en nadelen van zowel kunstleien als natuurlijke leistenen als dakbedekking.

 

OPTIE 1 = kunstleien

Wat zijn de voordelen en de nadelen van een kunstleien dak? Hieronder een rij met de voornaamste punten:

 • Goedkoop
 • Licht van gewicht
 • Ecologisch verantwoord
 • Groot aanbod aan kleuren en formaten
 • Hoge wind- en temperatuursweerstand

 

 • Meer onderhoud (ontmossen)
 • Kortere levensduur (30-35 jaar)
 • Gevoelig voor verkleuring

 

 

OPTIE 2 = natuurleien

Natuurlijke leistenen zijn het origineel, en blijven in veel gevallen ook een prima optie. Hieronder een opsomming met de belangrijkste voor- en nadelen:

 

 • Onderhoudsvriendelijk en minder gevoelig voor mos
 • Gaan een leven lang mee (80 jaar of meer)
 • Kleurvast

 

 • Duurder dan kunstleien
 • Minder kleuren beschikbaar

 

Wil je een (kunst)leien dak, gelegd door een professional? Dat kan! Via onze offerteservice ontvang je voorstellen van meerdere experts. Zo ben je zeker van het beste advies, de mooiste leien en de beste prijs. Kom in contact met betrouwbare dakdekkers in je buurt.

 

vezelcement leien

 

Kosten kunstleien dak

De prijs van kunstleien varieert tussen € 65 à 85 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Dit is een aanzienlijk lagere prijs in vergelijking met natuurlijke leistenen. Let wel op: niet alle dakdekkers hanteren dezelfde prijzen. Het is daarom een goed idee om bij meerdere bedrijven aan te kloppen.

Wil je graag prijzen voor een kunstleien dak vergelijken? Via onze offerteservice schakel je in een paar stappen meerdere experts in. Je hoeft dus niet zelf op zoek te gaan naar betrouwbare experts; dat doen wij voor jou! Start je aanvraag via ons offerteformulier.

 

Prijzen van alternatieven

Je weet hoeveel kunstleien je zouden kosten, maar hoeveel kosten andere dakbedekkingen? Kennis over andere opties biedt context. Daarom hebben we hieronder een lijst opgesteld met richtprijzen voor de alternatieven:

Soort dakbedekkingPrijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Natuurleien€ 110 - 125
Dakpannen€ 30 - 65
Riet€ 70 - 95
Zink€ 65 - 110
Groendak€ 40 - 200

Asbest in oude vezelcement leien

Als je nu een kunstleien dak laat plaatsen is er geen kans op asbest, maar dat was niet altijd zo. Voor de schadelijke gevolgen van asbest bekend waren, was het niet ongebruikelijk om asbest te gebruiken in bouwmaterialen. In 1993 is het officieel verboden om asbest in nieuwe producten te verwerken.

Heb je dus een huis met leien die gelegd zijn voor 1990? Dan is de kans groot dat je een asbest dak hebt. Moet je jouw asbest dak laten verwijderen of mogen de leien blijven liggen? Dat hangt af van enkele factoren, zoals de staat van je dak en of je binnenkort gaat renoveren. Laat een professional beoordelen wat de beste aanpak is.

 

Plaatsing vezelcement leien

Je wil een kunstleien dak; waar moet je dan beginnen? Het is geen eenvoudige klus als je zelf geen ervaring hebt. Daarnaast is op een dak werken zonder de nodige valbescherming levensgevaarlijk. Kortom, laat het over aan een expert. Daarbij volg je de onderstaande stappen:

 

 1. Kies voor een betrouwbare expert

  Weet je niet hoe je een goede dakdekker moet vinden? Daar kunnen wij een handje bij helpen. Via onze offerteservice kom je in contact met betrouwbare experts in jouw regio. Vergelijk hun aanbod en kies voor de beste optie. Vind nu een geschikte dakdekker.

 2. Kies de leien, het legpatroon en een isolatiemethode

  Er zijn heel veel verschillende kleuren en formaten om uit te kiezen voor je vezelcement leien. Je keuze is vooral afhankelijk van het gewenste eindresultaat.

 3. Laat de isolatie plaatsen (optioneel)

  Isolatie is optioneel, maar absoluut van toegevoegde waarde! Zo is het een must voor een energiezuinige woning en meer wooncomfort. Bovendien beperk je de kosten flink dankzij de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Een expert onderzoekt graag of je hiervoor in aanmerking komt en helpt je bij je aanvraag.

 4. Laat de leien leggen

  Hier komt de expertise van je dakdekker optimaal van pas. Hij zal je kunstleien plaatsen in het gekozen legpatroon door middel van haken en koperen nagels op panlatten. Echte vakmensen bieden ook garantie op geleverd werk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om kostbare fouten.

Laat de plaatsing aan een professional over voor het beste resultaat. Zo heb je garantie en ben je zeker van een perfect gelegd dak. Ontvang offertes van meerdere experts in je regio!

 

Onderhoud kunstleien

De eerste 10 à 15 jaar zijn je kunstleien zo goed als onderhoudsvrij. Eerst zijn de leien beschermd door een coating, maar die verslijt in de loop der jaren. Gelukkig kan een dakdekker je dan helpen bij het onderhoud van je kunstleien. Zo’n specialist gaat als volgt te werk:

 1. Je expert reinigt het kunstleien dak met een speciale spuit onder lage druk
 2. Je expert desinfecteert het kunstleien dak om resterende schimmelsporen te doden
 3. Je expert impregneert het kunstleien dak of brengt een coating aan voor een langdurige bescherming

Nog op zoek naar een gespecialiseerde dakdekker? Kom in contact met professionals via ons offerteformulier:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers