Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakkapel kosten 2024: welke factoren?

Wil je wat meer leefruimte creëren in je huis, maar is een aanbouw geen optie? Dan is een dakkapel op een schuin dak het overwegen waard. Zonder de nok van je dak te verhogen, krijg je zo meer beloopbare vloeroppervlakte op zolder voor een extra slaap- of badkamer, studio, … Maar wat kost zo’n renovatie nu? En welke factoren bepalen de kosten van zo’n dakkapel? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Dakkapel kosten: prefab of maatwerk?
Andere belangrijke factoren
Hoe vakbedrijven vergelijken?
Ontvang nu meerdere offertes

 

 

Hoeveel kost een dakkapel gemiddeld?

Naast extra woonruimte en meer lichtinval zal je huis er met een dakkapel ook luxer uitzien. Zo’n uitbreiding verbetert je huis op functioneel én esthetisch gebied, en zal de woningwaarde laten stijgen. Maar hoeveel kost dit? Je kan al een dakkapel laten plaatsen voor € 4.000 – 5.000 (excl. btw), maar meestal schommelt de totaalprijs tussen 7.000 à 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

De exacte kosten voor jouw dakkapel? Vraag dan meerdere offertes aan bij vakbedrijven in je buurt. Zo weet je meteen wat gangbaar is qua prijzen en maak je vast en zeker een weloverwogen keuze. Start je gratis aanvraag hier!

dakkapel prijs

 

Dakkapel kosten: prefab of maatwerk?

Eén van de belangrijkste factoren voor de prijs van een dakkapel is de keuze tussen een prefab dakopbouw of puur maatwerk. Wat is het verschil in kosten? En waarom is een kant-en-klare dakkapel goedkoper dan een dakkapel op maat? We leggen het uit:

 

1. Kosten prefab dakkapel = vanaf 4.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

Deze dakkapellen zijn grotendeels geprefabriceerd in de fabriek of werkplaats. Daardoor zijn deze dakkapellen sneller te plaatsen én kost dit minder geld. Het nadeel? Je hebt alleen de keuze uit standaard afmetingen en je hebt minder opties op gebied van materialen, kleuren, extra’s, … Is dat voor jou geen probleem? Dan ben je met zo’n prefab dakkapel sowieso zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Interesse in een prefab dakkapel? Vraag hier vrijblijvend meerdere offertes aan!

 

2. Kosten dakkapel op maat = vanaf 5.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

Bouwt een vakspecialist je dakkapel ter plaatse op? Dan is je keuzevrijheid zo goed als eindeloos. Samen met je expert kies je de ideale afmetingen aan de hand van je dak en de functie die de ruimte onder je dak krijgt. Ook qua materialen, afwerkingen, … heb je alle vrijheid om te kiezen. Het enige nadeel? Maatwerk is een stuk duurder.

Interesse in een dakkapel op maat? Vraag hier vrijblijvend meerdere offertes aan!

 

Andere belangrijke factoren

Naast de keuze tussen een prefab of een op maat gemaakte dakkapel zijn er nog meer factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke kostprijs. Door slimme keuzes te maken, kan je de prijs van jouw dakkapel dus nog flink verlagen. Een aantal van de belangrijkste elementen op een rijtje:

 

 1. Materialen voor de dakkapel

  De prijs van materialen verschilt en dit merk je dus ook als je jouw dakkapel samenstelt. Zo is kunststof goedkoper dan hardhout of een soort metaal zoals zink. Ook de uitstraling van de materialen speelt een rol. Ga je bv. voor klassieke kunststof of voor kunststof met een houtlook? Die laatste optie zal namelijk wat duurder zijn.

 2. Afmetingen van de dakkapel

  De kosten voor een dakkapel van 3 meter (inclusief montage) liggen natuurlijk lager dan die voor een dakkapel van 5 meter. Voor een kleinere dakkapel heb je minder materiaal nodig en de plaatsing gaat ook sneller. Zeker als je voor prefab kiest! Ga samen met je vakbedrijf na wat de beste afmetingen zijn in jouw woonsituatie.

 3. Aantal ramen en type beglazing

  In een dakkapel van 5 meter zitten vaak ook 5 ramen. Terwijl bij een dakkapel van 3 meter maar 2 à 3 ramen passen. Ook de hoeveelheid ramen is bepalend voor de kosten van je dakkapel. Om hoeveel vaste ramen en hoeveel draaikiepramen gaat het? Van welke materialen zijn die gemaakt? En kies je voor standaard hoogrendementsglas of driedubbel glas? Deze keuzes kunnen de kosten van je dakkapel laten oplopen óf laten dalen.

 4. Hellingsgraad van je dak

  Hoe schuiner je dak, hoe minder materiaal er nodig is voor je dakopbouw. En hoe vlakker, hoe groter de afmetingen van de dakkapel! Op die manier heeft ook je dakhelling een invloed op de uiteindelijke kosten voor je dakkapel.

 5. Architect + bouwvergunning

  Wil je een dakkapel plaatsen? Dan wijzig je de draagstructuur van je dak, waar je vaak een architect voor nodig hebt. Dit is dus ook een kostenpost om rekening mee te houden. Ook een bouwvergunning kan voor extra kosten zorgen. Vooral voor een dakkapel aan de voorkant van je woning heb je in veel gemeenten zo’n vergunning nodig.

 6. Afwerking van de dakkapel

  Een ervaren vakbedrijf werkt je dakkapel tot in de puntjes af: zo is die wind- en waterdicht, optimaal geïsoleerd, … En de binnenkant? Op dat gebied kan je flink besparen met een casco dakkapel (zonder verdere binnenafwerking). Alleen moet je dan nog wel zelf aan de slag met gyproc, de afwerking van de vloer, … Sommige vakbedrijven nemen die binnenafwerking volledig voor hun rekening.

Alle opties voor jouw dakkapel vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij professionele vakbedrijven in je buurt. Kom nu in contact met meerdere experts!

 

Hoe meerdere vakbedrijven vergelijken?

Wil je zeker zijn van topkwaliteit en een eerlijke prijs? Vergelijk dan de voorstellen van verschillende vakbedrijven. De kosten van je dakkapel, de mogelijke modellen, de afwerking, … kunnen namelijk behoorlijk verschillen per bedrijf. Enkele tips voor een weloverwogen keuze:

 

 • Kijk goed naar de inbegrepen werkzaamheden: dit is wellicht de belangrijkste tip. Ga goed na wat er allemaal in de eindprijs van je dakkapel zit. Is de afvoer van het afval inbegrepen? Hoe zit het met het transport van de prefab dakkapel of de huur van een telekraan? Zorg ervoor dat een bedrijf achteraf geen extra kosten kan aanrekenen. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan.
 • Let op de garantie voor je nieuwe dakkapel: de garantietermijn voor een dakkapel varieert van vakspecialist tot vakspecialist. Krijg je bv. 10 jaar garantie? Dan weet je dat de expert in kwestie vertrouwen heeft in zijn materialen en de plaatsing. Vergelijk deze garantieperioden dus nauwkeurig.
 • Vergelijk alle kostenposten: een offerte omvat altijd meerdere kostenposten. Hoeveel rekent een vakspecialist voor zijn materialen? Wat zijn de arbeidskosten? En wat rekent de expert voor transport? Wees je bewust van de mogelijke verschillen en stel gerust vragen aan vakbedrijven.
 • Bekijk de realisaties van vakbedrijven: een ervaren plaatser van dakkapellen is trots op zijn werk en kan je dus met gemak een aantal eerdere realisaties tonen. Neem zeker de tijd om die te bekijken. Doe dit online of eventueel ook ter plaatse als het om een project in de buurt gaat. Zo krijg je een goed beeld van de expertise van een bedrijf.

Gratis in contact komen met meerdere experts? Dat kan! Het enige wat je hoeft te doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers